Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć plafon w łazience?

Recommended Posts

Witam,

wybija mi różnicówkę oświetlenia i być może jest to spowodowane złym podłączeniem plafonu w łazience, stąd prośba o pomoc w odpowiednim dopasowaniu kabli:

w plafonie mam dwie lampy z każdej odchodzi po jednym kablu niebieskim i po jednym kablu czarnym.

Natomiast z sufity wychodzą mi 4 kable: czarny, brązowy, żółto-zielony, niebieski.

Dotychczas było podłaczone tak: 2 kable niebieskie z plafonu do kabla niebieskiego z sufitu, 2 kable czarne z plafonu do kabla brązowego z sufitu.

Pozostałe kable z sufitu: czarny i zółto-zielony zaizolowane i pozostawione poza kostką.

Czy nie powinienem chociaż tego kabla żółto-zielonego podłaczyć do kostki? To chyba uziemienie (tylko problem, że w klinkiecie nie ma takiego kabla, jest tylko jeden żółto-zielony który wychodzi ze ściany)

wilgotność jest spora, jest kratka wentylacyjna,

nie mam pewności, ze plafon jest przyczyną ale dwa razy po zapaleniu światła w łazience wywaliło różnicówkę - później już nie.

Dzisiaj przy suficie robiłem poprawki (malowałem 2 dni temu) i dziś nakładałem trochę gładzi. Jak szlifowowałem tą gładź to też raz wywaliło.

I jeszcze raz jak przykładałem fazer 777 do miejsca szlifowania, żeby zobaczyć czy jest tam napięcie.

A może któryś model sonela lokalizuje upływność?

Upływność lokalizuje mózg przy pomocy np. miernika do pomiaru stanu izolacji.

Bez miernika można strzelić (na postawie postu #4), że kolegę czeka wymiana tego gipsu co go szlifował na nowy (po uprzedniej wymianie kabli do plafona).

No ale "przez telefon" to można zamówić pizzę a nie zdiagnozować usterkę.

wilgotność jest spora, jest kratka wentylacyjna,

nie mam pewności, ze plafon jest przyczyną ale dwa razy po zapaleniu światła w łazience wywaliło różnicówkę - później już nie.

Dzisiaj przy suficie robiłem poprawki (malowałem 2 dni temu) i dziś nakładałem trochę gładzi. Jak szlifowowałem tą gładź to też raz wywaliło.

I jeszcze raz jak przykładałem fazer 777 do miejsca szlifowania, żeby zobaczyć czy jest tam napięcie.

Zanim rozwalisz sufit obejrzyj z bliska lampę.

Miałem podobny przypadek z wybijaniem różnicówki w łazience.

Działo się to sporadycznie.

Klient wymienił żarówki na 100W bo było za ciemno, lampa była przygotowana na 40W.

Przewód neutralny (zerowy) dotykał do obudowy i przytopiła się izolacja.

To powodowało zwarcie i wyskakiwanie różnicówki.

Pomiary stanu izolacji nic nie wykazywały, cyrk zaczynał się po nagrzaniu lampy.

To może być również przetarta izolacja przewodu na konstrukcji K-G, zwłaszcza na wystających wkrętach do płyt.