Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie transformatora 12v

Recommended Posts

Panowie mam pytanie chcę podłączyć w łazience 5 halogenów na 12v i chciałbym aby się nie świeciły wszystkie naraz tylko np,2 halogeny osobno i 3 halogeny osobno.

Musze dać wyłącznik podwójny ale da się to podpiąć z jednego transformatora czy muszą być dwa transformatory .Proszę o podpowiedz .

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

masz 2 wyjscia

1 dwa zasilacze koszt ok 65zł na osobnych przyciskach w włączniku podwójnym

2 zastosowanie tzw włącznika strefowego ale wtedy mus byc pilot i ciagłe zasilanie lub normalne zasilanie ale też włączane radiowo

to samo przerabiam u siebie w łazience u mnie bedzie wersja 1 mniej zabawy a koszt porównywalny

To jest bardzo oczywiste, ale ciągle pracuje transformator, masz dość duży prąd w przewodach, mocno zmieniasz obciążenie transformatora. Światło w łazience jest włączone stosunkowo krótko, zatem czas jałowej pracy będzie długi. Po co?

Masz rację z tą pracą jałową. Proponuję zatem inny schemat. Niestety wymagane będą dwa włączniki dwubiegunowe.

murator06.jpg

murator06.jpg

Masz rację z tą pracą jałową. Proponuję zatem inny schemat. Niestety wymagane będą dwa włączniki dwubiegunowe.

W jednej obudowie łącznika pomieszane napięcie 12 i 230 V ?

Bohater prądowy !

Przy okazji może od razu wyliczysz, jaki prąd będzie płynął przez zaciski robocze łącznika dla 12 V i określonego odbiornika (żarówki 12 V) ?

PS. Jakimi w końcu instalacjami się zajmujesz, panie mt- ?

Alternatywnymi ?

PS 2. Jeden alternatywny też wymyślił sterowanie po stronie 12 V.

Klient co tydzień wyłączniki zmieniał, bo się paliły.

Edytowane przez Elfir

Prąd po stronie wtórnej transformatora 230/12 liczy się tak samo jak po stronie wtórnej transformatora 20/0,4.

W pierwszym przypadku powinniśmy uwzględnić impedancję uzwojenia transformatora, w drugim możemy ją pominąć.

W obu należy wziąć pod uwagę rezystancję przewodów.

Naprawdę ? W jakich jednostkach to podane, bo coś mi nie pasuje (?)

Proszę policzyć - najlepiej na przykładach. I podać przekładnie tych transformatorów.

Naprawdę ? W jakich jednostkach to podane, bo coś mi nie pasuje (?)

To jest bezwymiarowe, no chyba że ktoś się uprze to można w V/V lub kV/kV

Proszę policzyć - najlepiej na przykładach.

Przecież to tylko jedno oczko, jak ktoś potrzebuje to sobie policzy z Kirchhoffa, bez potrzeby znajomości bardziej zaawansowanych metod.

I podać przekładnie tych transformatorów.

Proszę : 20/0,4 i 230/12

Kolega chyba nie o to pyta. Jemu chodzi o to, czy mając daną moc odbiornika, prąd płynący po obu stronach transformatora liczy się z tego samego wzoru I=P/U podstawiając U odpowiednie dla danej strony transformatora. A tu jedyna odpowiedź, jaką można dać brzmi: tak. Chyba, że ktoś bardzo chce (i musi) wdawać sę w niuanse, uwzględniać sprawność, prąd jałowy i tym podobne pierdoły, to literatury na ten temat jest sporo, pytanie tylko: PO CO?

No właśnie. Odpowiedź jest prosta - prądy są różne, w zależności od przekładni.

Odpowiedź na temat tylko bez przeczytania pytań ze zrozumieniem. Pytającemu chodziło pewnie nie tylko o transformator a raczej o zasilacz i jak policzyć prąd płynący w przewodach po stronie niskiego napięcia.

Pytam bo przeczytałem post elpapiotra

I zastanowiło mnie jaki prąd musiał płynąć w obwodzie że paliło wlączniki ,a te zwykle od światła maja wytrzymalość 10 A

Proste - transformator 200 VA 230/12 V, prąd ciągły po stronie dolnego napięcia rzędu 16-17 A, do tego obciążenie nieliniowe i prąd rozruchowy.

Przy 300 VA prąd już 25A. Który łącznik ścienny to wytrzyma, nawet gdy trafo obciążymy w 70 % ?