Remiks 13.03.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Mogło by się wydawać że 200-300VA to troszkę ekstremalne obciążenia jeśli chodzi o oświetlenie led ale da się zrobić. Wystarczy np 5m taśmy led takiej 15W na metr i mamy już prąd ponad 6A czyli prąd porównywalny do obciążenia 1,4kW i zasilaniu 230V . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 15.03.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Mogło by się wydawać że 200-300VA to troszkę ekstremalne obciążenia jeśli chodzi o oświetlenie led ale da się zrobić. Wystarczy np 5m taśmy led takiej 15W na metr i mamy już prąd ponad 6A czyli prąd porównywalny do obciążenia 1,4kW i zasilaniu 230V . Zacytuję jeszcze raz, bo jakimś dziwnym trafem znikły moje odpowiedzi - poskarżyłeś się komuś czy jak ? Zapytam się inaczej - odpowiedziałeś na moje usunięte posty, że "troszeczkę" nie zrozumiałem porównania - więc pytam wprost, wyjaśnij mi, co ma do rzeczy 6A płynące przy napięciu 12V, w stosunku do 6A przy 230V - oprócz samej cyfry 6 ? Tak jak już teraz się dowiedziałeś, 200,300W dla taśm ledowych - to nie jest żadne ekstremum. Moda na taśmy ledowe białe, RGB cały czas trwa, tylko co niektórzy inwestorzy przeliczają "ładne taśmy" na ekonomię, inni bez umiaru ładują ile się da, byleby ładnie wyglądało i nie przejmują się dużym zużyciem prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.03.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Posty usunąłem jako moderator z powodu, że przeradzały się one w dość bezsensowną kłótnię. Kolega napisał "prąd ponad 6A czyli prąd porównywalny do obciążenia 1,4kW i zasilaniu 230V" i przynajmniej według mnie sens tego zdania jest oczywisty, a tkwi w słowie "porównywalny": taki prąd przy zasilaniu 12V mamy juz przy 300W mocy, a przy 230V potrzeba aż 1,4kW, żeby uzyskać zbliżoną wartość. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 15.03.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Dziękuję za wyjaśnienie co do postów.Porównywanie różnych napięć i obciążeń moim zdaniem nie jest trafione do tematu wątku, wartość pobieranej mocy w tym przypadku się nie zmienia, jednak przyjmuję Twoje tłumaczenie postu kolegi Remiks. Swoją drogą, szkoda, że nie zostawiacie śladów po moderacji.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.03.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 NIestety, nie zależy to ode mnie, taka jest organizacja tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.03.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 NIestety, nie zależy to ode mnie, taka jest organizacja tego forum. A szkoda. Powinien być dział KOSZ, tak jak na wszystkich szanujących się forach internetowych. Na niektórych jest również uzasadnienie powodu wylądowania w koszu, ale to pewnie za wysoki poziom dla muratora, jak sadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 15.03.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) A szkoda. Powinien być dział KOSZ, tak jak na wszystkich szanujących się forach internetowych. Na niektórych jest również uzasadnienie powodu wylądowania w koszu, ale to pewnie za wysoki poziom dla muratora, jak sadzę. A jest takie, tzn "szanujące się" forum internetowe? Pytam poważnie , bez ironii, proszę o przykład takiego. Edytowane 15 Marca 2015 przez irqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.03.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 A jest - np. elektroda.Pasuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 15.03.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Dziękuję za odpowiedź. Tak, o ile dobrze rozumiem sens pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.03.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Posty usunąłem jako moderator z powodu, że przeradzały się one w dość bezsensowną kłótnię. Kolega napisał "prąd ponad 6A czyli prąd porównywalny do obciążenia 1,4kW i zasilaniu 230V" i przynajmniej według mnie sens tego zdania jest oczywisty, a tkwi w słowie "porównywalny": taki prąd przy zasilaniu 12V mamy juz przy 300W mocy, a przy 230V potrzeba aż 1,4kW, żeby uzyskać zbliżoną wartość. I tyle. Moderator nie miał problemu ze zrozumieniem wypowiedzi, wspomnę tylko że było to właściwie w odniesieniu do wyłączników i przełączanych prądów. Co do moderacji wpisów to chyba niepotrzebnie, niektórzy będą nieusatysfakcjonowani, kłótnia a raczej dyskusja zawsze prowadzi do wyciągania z niej wniosków, niekoniecznie przez dyskutujących ale dopóki nie są naruszane ogólnie przyjęte zasady doputy dyskusja powinna być możliwa bo inaczej wszystko po wpisie moderatora też do moderacji łącznie z moim wpisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 16.03.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 He he. Dobre. I czym się one różnią ? Taka sama przekładnia wychodzi ? (bo miała być jednakowa podobno) Ale czytaj - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2309821.html Przyda się. Proszę czytać ze zrozumieniem. Powtórzę co napisałem: Prąd po stronie wtórnej transformatora 230/12 liczy się tak samo jak po stronie wtórnej transformatora 20/0,4. i tak samo jak bez transformatora i tak samo z bateryjki, akumulatora, zasilacza, etc... Ogólnie rzecz biorąc wartość prądu nie zależy od przekładni transformatora, ani mocy czynnej odbiornika tylko od impedacji obwodu i źródeł w obwodzie. http://www.mbmaster.pl/elektrotechnika-metoda-oczkowa.html prąd ciągły po stronie dolnego napięcia rzędu 16-17 A, Nie twierdzę, że termin "dolne napięcie" jest tu całkiem źle przywołany, ale wydaje mi się że powinno się ograniczyć jego stosowanie do transformatorów w elektroenergetyce. Przy bżdzinach kilkusetwatowych watowych, brzmi to trochę patetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.03.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Dobra - napisz, jaki prąd popłynie przez uzwojenie pierwotne, a jaki przez uzwojenie wtórne transformatora toroidalnego 300 VA 230/12 V obciążonego w 100 %.Jako odbiornik podstaw sobie tylko i wyłącznie jedną gałąź. Będzie prościej. Edytowane 16 Marca 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 17.03.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Dobre pytania, podchwytliwe Jako odbiornik podstaw sobie tylko i wyłącznie jedną gałąź. Będzie prościej. Trafo "widzi" odbiory ze swoich zacisków jako jedną impedancję, więc struktura odbiorów nie jest istotna dla wyznaczania prądu w uzwojeniu. Dobra - napisz, jaki prąd popłynie przez uzwojenie pierwotne, a jaki przez uzwojenie wtórne transformatora toroidalnego 300 VA 230/12 V obciążonego w 100 %. To proste. Przy obciążeniu 100% płynie prąd znamionowy, można go odczytać z tabliczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.03.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 W życiu nie dasz rady napisać, o policzeniu nie wspomnę.Po co się produkujesz na forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.03.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Po co zadawać takie pytania, po to by wykazać swoją wyższość, brak wiedzy ze strony przeciwnej??? Można zadać pytanie a ten transformator obciążony po stronie wtórnej na 100% po stronie pierwotnej jest do czegoś podłączony czy tak sobie wisi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.03.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Nie rozśmieszaj mnie, kolego Remiks.Tak, trafo jest podłączone do napięcia 230 V, ale to za trudne pewnie, skoro jest to trafo 230/12 V.Dla kolego krzcel - masz tabliczkę (przykładową) takiego transformatora - http://allegro.pl/transformator-toroidalny-50va-230-12v-noratel-i5005236162.html Są prądy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.03.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Nie rozśmieszaj mnie, kolego Remiks. Tak, trafo jest podłączone do napięcia 230 V, ale to za trudne pewnie, skoro jest to trafo 230/12 V. Dla kolego krzcel - masz tabliczkę (przykładową) takiego transformatora - http://allegro.pl/transformator-toroidalny-50va-230-12v-noratel-i5005236162.html Są prądy ? Nie było moim zamiarem rozśmieszanie ale teraz się postaram, odpowiem dykteryjką "Dzwoni x do serwisu, proszę pana przywieźli mi ze sklepu zepsutą lodówkę. Jak to? no nie działa. - A włożyła pani wtyczkę do gniazdka?? Aaaaaaa............" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.03.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Dobra - napisz, jaki prąd popłynie przez uzwojenie pierwotne, a jaki przez uzwojenie wtórne transformatora toroidalnego 300 VA 230/12 V obciążonego w 100 %. Jako odbiornik podstaw sobie tylko i wyłącznie jedną gałąź. Będzie prościej. Będę strzelał - prąd pierwotny 1,3A, prąd wtórny - 25A Trafiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.03.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Od razu wiadomo, kto był w wojsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 19.03.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) W życiu nie dasz rady napisać. Napiszę. Liczyć nie będę bo obliczenia(te które chcesz żebym zrobił)w kontekście tego wątku są niepotrzebne. Należy policzyć sumaryczną moc halogenów i dobrać z typoszeregu transformator jak najniższej mocy, ale wyższej niż policzona moc halogenów. o policzeniu nie wspomnę. Jeżeli potrafisz policzyć prąd strony pierwotnej transformatora na podstawie danych, które podałeś, to jesteś miszczem. Oczywiście cyferki, które strzelił Zbich są do przyjęcia (zrobił przybliżenia akceptowalne dla obwodu rozpatrywanego w tym wątku),ale ponieważ jesteś Piotrze elektrykiem, to chyba wiesz, że wzory które zastosował Zbich, to pasują do farelki a nie transformatora. P,o co się produkujesz na forum ? W tym wątku, produkuję się bo jestem ciekaw jak można policzyć prąd strony pierwotnej transformatora mając dane: 1 moc znamionową 300VA 2 przekładnię U1N/U2N 230/12 3 prąd obciążenia równy znamionowemu I2=I2N Ja obniżam stawkę, dokładam jeszcze gratis parametry: 4 napięcie zwarcia 10% 5 prąd stanu jałowego 1% 6 pozostałe parametry związane ze stratami - przyjąć brak strat Proszę nie liczyć, tylko wymienić jeszcze jakiś parametr od którego zależy prąd płynący po stronie pierwotnej. Dla ułatwienia dodam, że można wymienić więcej niż jeden parametr. Da ktoś radę napisać? O policzenie nie proszę. Edytowane 19 Marca 2015 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts