Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy uwa?asz, ?e palenie li?ci i ga???i na posesji jest OK ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
No czytałem tę poważną dyskusję, o trzymami w zdrętwiałej ręce konika, a miało być o paleniu liści. Ciekawe jak taką zdrętwiałą ręko taką kupę liści podpalić. :roll:

Wykrzesać iskrę z konika ?? :)

czy ktoś w weekend robił ognicho?

Ognicha niestety nie robiłam ale nastawiłam się na degustację Danzkiej no i porażka :cry: - nigdzie w mojej okolicy nie mogłam jej dostać . Ekspedientki na moje grzeczne pytanie robiły takie oczy :o :o :o albo łapały minę "zdziwionego Indianina" .

Na szczęście dowiedziałam się że można ją dostać w Makro , więc przy najbliższej okazji dokonam zakupu , spróbuję i podzielę się wrażeniami .

Pozdrawiam - Maxtorka

Wracam do wątku palenia liści - może nie samych liści, ale palenia różnych rzeczy na działce. Ponieważ - ze względu na oszczędności - postanowiliśmy segregować śmieci - mamy od niedawna specjalny kosz metalowy (jak na amerykańskich filmach ;)) do palenia śmieci, które się do tego nadają, czyli papierów. Raz w tygodniu, przy sobocie - nie żadne tam syfy śmierdzące, tylko ekologicznie - papierki. Odpadki żywnościowe - do kompostownika, a metale i szkło - do wywiezienia przez firmę.

Taki kosz ie wiem ile kosztuje, bo wyspawał go dla nas teść. I to nie jest kwestia uporządkowania, tylko oszczędności.

A nie interesuje mnie, co firma z tym dalej zrobi, nie segreguję śmieci z pobudek eklogicznych, tylko ekonomicznych (moich własnych) bo wolę zaplacić firmie za wywóz jednego worka w miesiącu niż np. 6 worków, bo śmieci produkujemy masę.

Chyba jak bede miec pusty pojemnik, to mi go nie wywioza??? Zreszta, zalezy od gminy - w jednych daja pojemniki, w innych trzeba miec worki, ktore sie wystawia na pobocze. A czasem jest nawet tak, że gmina wywozi tylko worki z własnym logo - i kupując takie worki uiszcza się jednocześnie opłątę, więc wystawiając worek pozbywam sie jednego opłaconego i ode mnie zależy, czy kupione załózmy 10 worków wykorzystam w ciągu miesiąca, czy w ciągu pół roku.

Bo nie wiem do końca, jeszcze tam nie mieszkam. I nie wszędzie jest tak jak piszecie z tym wywozem. Znam gminy, gdzie opłatę, jak napisałam wcześńiej, uiszcza się kupując worki. Nie wiem, ile kosztuje wywiezienie 1 worka, ale załóżmy, że 20 złotych - więc idę sobie do gminy, kupuję np. 5 worków za 100 złotych i sobie je wystawiam póżniej, kiedy mi się zapełnią. Bardzo dobry system moim zdaniem, bo nie widzę sensu opróżniania pustych ( :o :o :o ) pojemników i płacenia za wywóz powietrza. A w którejś gminie na mazowszu (nie pamiętam gdzie, widziałam to w TV Kurierze Warszawskim) gmina wprowadziła podatek za wywóz śmieci, który obowiązuje wszystkich, niezależnie od tego, czy chcą, czy nie, i dzieki temu gmina ma zamiar ukrócić wywożenie śmieci do lasu (bo jak ktoś i tak musi płacić i tak, to odda śmieci do wywiezienia zamiast je samemu wywalać po partyzancku). I to też uważam jest dobry pomysł.