Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy uwa?asz, ?e palenie li?ci i ga???i na posesji jest OK ?

Recommended Posts

Aleksandryta

Z plastrami jest luzik. Paliłem jakieś 15 lat i myślę, że powyżej 10 to i tak bez znaczenia.

jedyny problem to właśnie to, że palenie jest fajne. U mnie to wyglądało tak, że nakleiłem plaster i przestał mi się chcieć (w sensie głodu nikotynowego wiesz takie uczucie, które po 3 godzinnym spotkaniu każe ci spylać do palarni i spalić od razu najlepiej 2.

"trudne" specjalnie daję cudzysłów, byłe pierwsze 2-3 dni o tyle, że łapałem się na nawyku. Np. wypychałem kawałek roboty i szedłem zapalić wiec z plastrem z niewiadomych przyczyn znajdowałem się nagle przy windzie :lol: :lol: :lol: albo nagle dużo myślałem o paleniu jak była przerwa na reklamę (nie paliłem w pokoju)

ale to pierwsze 2-3 dni najlepiej zaopatrzyć się w gumy dożucia i cukierki - pierwszego dnia zjadłem 3 paczki, aż mnie brzuch rozbolał :( :o ale zamieniłem na dropsy orbit bez cukru i od razu mi się polepszyło

dropsy odstawiłem po jakimś tygodniu teraz tylko guma 0,5 - 1 paczka dziennie

nie palę już 6 tydzień, nie ciągnie minie .

efekty.

lepiej śpię - budzę się wcześniej i jestem wypoczęty - brak zapuchniętych oczu

zapach - tu jest mały problem fajki mi cuchną i spaliny zaczynają przeszkadzać

mit o uspokajającej funkcji fajki upadł

dodatkowe korzyści - czyściej w samochodzie - zwykle jak się pali w aucie ma się non stop otwarte okna więc jak się nie pali w aucie jest dużo mniej kurzu, pomijając popiół - (uwaga sprawdza się tylko w autach z klimą), lepsza koncentracja po 2,3 godzinach spotkania nie myśli się o fajce (tylko o fajce).

Dodatkowe wskazówki.

Wywalić wszystkie fajki i zapalniczki, popielniczki najlepiej też.

Przez pierwsze kilka dni unikać towarzystwa palących, później to nie przeszkadza

Uwaga można pić! Nie zauważyłem wzmożonej chęci zapalenia papierosa po 3 piwach – w sumie dobry znak.

Generalnie z plastrami nie trzeba się jakoś specjalnie nakręcać wystarczy trochę dyscypliny takiej jak np. przy tym żeby nie słodzić herbaty.

Waga po 5 tygodniach wydaje mi się, że przytyłem 2 kg ale nie zauważyłem żebym więcej jadł. Generalnie papierosy pomagały zdławić głód ale guma do żucia daje bardzo podobne rezultaty.

Zachęcam do rezygnacji z palenia (na własnym przykładzie wiem, że się da) i myślę że palenie fajek może być dużo bardziej upierdliwe niż liści

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aleksandryta

Z plastrami jest luzik. Paliłem jakieś 15 lat i myślę, że powyżej 10 to i tak bez znaczenia.

jedyny problem to właśnie to, że palenie jest fajne. U mnie to wyglądało tak, że nakleiłem plaster i przestał mi się chcieć (w sensie głodu nikotynowego wiesz takie uczucie, które po 3 godzinnym spotkaniu każe ci spylać do palarni i spalić od razu najlepiej 2.

"trudne" specjalnie daję cudzysłów, byłe pierwsze 2-3 dni o tyle, że łapałem się na nawyku. Np. wypychałem kawałek roboty i szedłem zapalić wiec z plastrem z niewiadomych przyczyn znajdowałem się nagle przy windzie :lol: :lol: :lol: albo nagle dużo myślałem o paleniu jak była przerwa na reklamę (nie paliłem w pokoju)

ale to pierwsze 2-3 dni najlepiej zaopatrzyć się w gumy dożucia i cukierki - pierwszego dnia zjadłem 3 paczki, aż mnie brzuch rozbolał :( :o ale zamieniłem na dropsy orbit bez cukru i od razu mi się polepszyło

dropsy odstawiłem po jakimś tygodniu teraz tylko guma 0,5 - 1 paczka dziennie

nie palę już 6 tydzień, nie ciągnie minie .

efekty.

lepiej śpię - budzę się wcześniej i jestem wypoczęty - brak zapuchniętych oczu

zapach - tu jest mały problem fajki mi cuchną i spaliny zaczynają przeszkadzać

mit o uspokajającej funkcji fajki upadł

dodatkowe korzyści - czyściej w samochodzie - zwykle jak się pali w aucie ma się non stop otwarte okna więc jak się nie pali w aucie jest dużo mniej kurzu, pomijając popiół - (uwaga sprawdza się tylko w autach z klimą), lepsza koncentracja po 2,3 godzinach spotkania nie myśli się o fajce (tylko o fajce).

Dodatkowe wskazówki.

Wywalić wszystkie fajki i zapalniczki, popielniczki najlepiej też.

Przez pierwsze kilka dni unikać towarzystwa palących, później to nie przeszkadza

Uwaga można pić! Nie zauważyłem wzmożonej chęci zapalenia papierosa po 3 piwach – w sumie dobry znak.

Generalnie z plastrami nie trzeba się jakoś specjalnie nakręcać wystarczy trochę dyscypliny takiej jak np. przy tym żeby nie słodzić herbaty.

Waga po 5 tygodniach wydaje mi się, że przytyłem 2 kg ale nie zauważyłem żebym więcej jadł. Generalnie papierosy pomagały zdławić głód ale guma do żucia daje bardzo podobne rezultaty.

Zachęcam do rezygnacji z palenia (na własnym przykładzie wiem, że się da) i myślę że palenie fajek może być dużo bardziej upierdliwe niż liści

Palenie liści jest duuużo zdrowsze niż palenie fajek :wink:

Mnie osobiście zapach palonych liści podobnie jak zapach grila czy ogniska zupełnie nie przeszkadza w przeciwieństwie do okropnego smrodu machorki . I nieważne czy nazywa się to Marlboro , Camel czy Popularne zawsze tak samo śmierdzi i jest szkodliwe :evil:

Zdrówka życzę - Maxtorka

• 4 weeks później...

a ja wracając do tematu...

lubię zapach palonych lisci i traw (pod warunkiem, ze to same liscie i trawy bez tzw. "wkładki" :wink: )

sama tez zamierzam palic, wograniczonym zakresie, poniewaz dzialke mam bezdzrewna, poki co potraktowalam ogniem chwasty w rowie przed dzialka, powiem wam , warto było!

...a wracając do tematu... :lol: Woprz, uśmiałam się setnie czytając Twoje posty o paleniu, naprawdę mają bardzo pozytywny wydźwięk... Pokażę je mojemu tacie, bo On "rzucił" właśnie, tylko Mama ma podejrzenia, że popala w ukryciu, więc poczytam mu o plastrach i Twoich wyczynach, może się chłop zawstydzi i przesłanie na dobre...

Woprz, tak trzymaj i daj znac jak tam niepalenie. Pozdrowionka !