Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

jestem tutaj nowy, poszukuje informacji i opinii na temat budowy. Chciałbym poprosić was o pomoc, konkretnie chodzi mi o:

1. Czy te cegły są ułożone prawidłowo ?(zdj w załączniku) Co to są za cegły i czy są one pełnowartościowe? chodzi mi konkretnie o ten czarny kolor, pierwszy raz widzę coś takiego.

2. specyfikacja domu :

- dom szeregowy budowany w województwie Podkarpackim

- fundamenty

- 13m x 8m parter i piętro

- dach płaski

- budowany z cegieł jak na zdjęciu

- przyłącz: wody, gazu, prądu i kanalizacji

- w domu jest tylko instalacja elektryczna

- są kominy ceramiczne

- budynek ocieplony styropianem 15cm.

- Są okna plastikowe, drzwi wejściowe,

- otynkowany w środku

- z zewnątrz pomalowany i zakończony.

- dach płaski wykonany z membrany

samemu trzeba wykonać:

- ogrzewanie

- wylewkę

- instalacje wodociągową, kanalizację i gazową

- wstawić drzwi wewnętrzne

- itp

Chciałbym się dowiedzieć jaki jest koszt postawienia takiego budynku, chodzi mi tylko o to co oferuje deweloper. Bez prac które trzeba wykonać samemu, jeśli możecie to napiszcie szacunkowy koszt nie musi być to dokładne co do złotówki. Plus minus.

3. Co to jest ta membrana ? z której jest zrobiony dach ? Czy membrana jest lepsza od Papy ?

4. Na co zwrócić uwagę podczas odbierania budynku od dewelopera? Na co zwracać uwagę podczas kontrolnych wizyt?

5. jak głębokie powinny być fundamenty w takim budynku jeśli jest on bez piwniczny?

6. Czy budynek powinien być wyżej od podłoża? tzn czy drzwi wejściowe powinny być tak że wchodzi się po schodkach czy mogą drzwi być równo z ziemią?

7. przy wyborze ogrzewania, zrobić cały dom (górę i dół) ogrzewaniem podłogowym czy może na dole podłogowe a do góry grzejniki ? Ogrzewanie gazowe.

8. Czy wybrać piec dwu funkcyjny? czy tańsze w eksploatacji jest jednofunkcyjny piec i bojler ?

Proszę o porady ponieważ jestem zielony w tych sprawach :)

11.jpg

https://forum.murator.pl/topic/198769-domek-kilka-pyta%C5%84/

Ad 2 - okna plastikowe - to nie oznacza nic. Tak jakbyś napisał "samochód na benzynę". Okna muszą posiadać pewne parametry określone przez producenta. Rodzaj okuć, ilość komór w profilu, ilość szyb, wypełnienie, parametry przenikalności cieplnej.

Podobnie drzwi wejściowe - fajnie, że są , ale kiepskie będą zimą przemarzać a woda będzie się z nich lała od wewnątrz.

Instalacja elektryczna - fajnie, jakbyś naniósł poprawki przed tynkowaniem. Bo potem będziesz kuł świeże tynki.

Kiedy masz prowadzić instalację wod-kan, jak deweloper tynkuje?

15 cm styropianu na ścianach to powoli robi się za mało. Teraz ludzie celują raczej bliżej 20cm

Ad 3 . Membrana EPDM jest lepsza od papy

Ad 4 - przede wszystkim czy stosowane są materiały wg projektu budowlanego i czy dom jest budowany zgodnie z projektem. A tak poza tym np. czy ściany są prosto.

Ad 5 - fundamenty powinny być dokładnie takie, jakie są w projekcie.

Ad 6 Jak kto woli - jedni boją się podtopień a inni chcą być na poziomie gruntu.

Ad 7 wszędzie podłogówka + alternatywnie elektryczne grzejniki do ręczników w łazienkach

Ad 8. To, jaki piec wybrać zależy od zapotrzebowania domu na ciepło, odległości punktów poboru wody od zasobnika i ilości domowników (zapotrzebowania na wodę)

https://forum.murator.pl/topic/198769-domek-kilka-pyta%C5%84/#findComment-6767145

Na temat okien nie orientowałem się jakie będą wstawione, ale załóżmy że takie które spełniają obecne normy energochłonności. chciałbym wiedzieć mniej więcej ile taki dom mógłby być wart ?

Z tynkowaniem właśnie nie wiem jak to ma być zrobione. Faktycznie nie pomyślałem o tym że trzeba będzie tynk kuć aby położyć instalacje wodno-kanalizacyjną. Jak to powinno wyglądać??

Załóżmy że jest to 4 osobowa rodzina, odległość od kotła do łazienki to jakieś 2,5 m w górę do kuchni jakiś metr oraz do WC jakiś metr. Zużycie wody myślę że nie wielkie, jakieś 5 - 10 m3.

Więc co było by tańsze w eksploatacji ? Bojler z kotłem jednofunkcyjnym czy sam kocioł dwu funkcyjny ???

https://forum.murator.pl/topic/198769-domek-kilka-pyta%C5%84/#findComment-6767785

deweloper nie może wstawiać innych niż zgodnych z normami. Problem w tym, że normy są dość łagodne.

taki dom w centrum Warszawy pewnie około miliona a w Pipidówce Dolnej pewnie nie znajdzie nabywcy.

Otwórz sobie google i poszukaj wystawianych na sprzedaż domów o podobnej powierzchni i standardzie w twojej okolicy.

Instalacje kładzie się przed tynkami.

10 m3 dziennie to bardzo duże zużycie :) a w skali miesiąca rozbieżność 5 a 10 m2 to 100% :)

Rodzaj kotła nie ma większego znaczenia w "taniości" eksploatacji.

Po prostu jeden przygotowuje ciepłą wodę na bieżąco a drugi gromadzi ogrzaną wodę w zasobniku. Czyli trzeba dokupić zasobnik - dla 4-osobowej rodziny 150-250 l (zależnie jak bardzo lubicie się moczyć w wannie).

W przypadku jednofunkcyjnego, jak odkręcisz dwa krany naraz może dojść do zmian temperatury i ciśnienia wody - czyli bierzesz prysznic na piętrze a żona w tym czasie odkręca kran w kuchni na parterze i nagle może lecieć u ciebie woda chłodniejsza niż ustawiłeś.

https://forum.murator.pl/topic/198769-domek-kilka-pyta%C5%84/#findComment-6768191