Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj aninaj.:welcome:

Na dniach przyjdzie do nas zamówiony projekt Letycji WRP1500. Cieszymy się ,iż ktoś buduje ten cudowny domek a już myśleliśmy że będziemy sami budowali ponieważ na żadnych forach nikt nie pisał o swoich doświadczeniach w budowie tego domu. Fajnie że jest już nas dwóch może ktoś się jeszcze zdecyduje na budowę Letycji i podzieli się z nami doświadczeniami , jak to się mówi; razem raźniej:)

pozdrowionka

Witamy miłośników Letycji ,

My już rozpoczęliśmy budowę , Jesteśmy na etapie fundamentów i cieszymy się , że jest nas więcej. Projekt jest z 2014 r a grono miłośników Letycji powiększa się. Projekt jest dosyć uniwersalny niby mały ale ma wszystko co potrzeba, My dość długo szukaliśmy projektu aż udało się. Letycja zachwyciła nas prostotą. Ciekawe jak będą wyglądały nasze domy. Na pewno będą się różniły, wyglądem materiałami z czego będą zrobione ale najważniejsze aby cieszyły oko właścicieli. Pozdrawiamy -Marzena i Rafał

Witaj mrkow.

Otrzymaliśmy już projekt ,we wtorek jesteśmy umówieni na adaptację. Zmiany jakie wprowadzamy to;zmniejszenie okien w sypialniach oraz ogrzewanie gazowe na paliwo stale , więc dużo tego nie ma. Również długo szukaliśmy projektu , miał być Z101 a padło na Letycję. Widzę że u was to budowa już na całego , fundamenty zalane , działka ładnie zagospodarowana aż miło popatrzeć. My niestety jeszcze z budową w lesie , szczerze mówiąc nawet wam zazdrościmy tego widoku ponieważ możecie patrzeć już na kawałeczek swojego domku. Super że budujących Letycję przybywa. Budujecie systemem gospodarczym czy buduje wam firma? Pozdrawiamy Norbert i Renata

Witajcie :bye:

Super jest nas już trzech miłośników Letycji.Jesteśmy już po adaptacji projektu i mamy już złożony wniosek PNB. Zmiany jakie wprowadziliśmy:

zmniejszenie okien w sypialniach , rezygnacja z okien bocznych w sypialni nr 2 i kuchni , likwidacja wc, powiększyliśmy łazienkę zmieniając rozmiary szafy z 70 cm na 45, przenieśliśmy zlew na i lodówkę za to powiększyła się nam szafa w wiatrołapie oraz rezygnacja z kominka. Tak to wygląda na razie na papierze:Darłowo 2012.jpg

Ps. Marzena wysłałam wam na maila projekt z łazienką o której pisaliśmy.

Pozdrawiamy Janina i Roman

Edytowane przez aninaj

Witajcie,

Janina łazienka którą mi wysłałaś super, sprytnie umieściliście i wannę i brodzik . My tez będziemy mieli i wannę i brodzik. A salon wydaje się jeszcze większy, dużo przestrzeni.

Co do kosztów to na obecna chwilę wydaliśmy około 10 tysięcy , fundamenty wyniosą nas 25 tysięcy.

Budujemy systemem gospodarczym. Wcześniej zrobiliśmy rozeznanie w kilku hurtowniach, Mamy majstra który sam organizuje sobie pracę a to dużo bo nie wydzwania z każdą głupotą bo mu na przykład zabrakło worka cementu. W hurtowni zrobiliśmy przedpłatę na materiały i tygodniowo rozliczmy się z tego co pobrał majster. Wcześniej złożyliśmy zapotrzebowanie co będzie potrzebne i albo z hurtowni nam dostarczają(na przykład bloczki czy stal ) albo majster sam odbiera z hurtowni jakieś drobne materiały wapno czy folię . No dobra to tyle na razie a co u Was słychać co się dzieje i kiedy będzie ciepło.

pozdrawiamy MR

Witajcie.

Marzena dzięki za zdjęcia na maila, błagam o więcej:cry: Zagospodarowana przepięknie ,masz gust , wszystko wygląda rewelacyjnie, a kaskada z wrzosami rewelka.Co do planów to musimy powoli zacząć grodzić działkę żeby nie było później wszystko na raz.Dom będziemy budować z suporexu na klej.

Dach będzie pokryty blachodachówką. Mamy nadzieję że na PNB nie będziemy długo czekać. Będziemy budować metodą gospodarczą , dostaliśmy parę ofert budowy domu od firm ,ceny od 35 tys do 45 tys "KOSMOS" za te pieniądze to zrobimy fundamenty i jeszcze zostanie na inne wydatki.

Marzena co do łazienki to mieliśmy dwie opcje do wyboru.

Letycja 001.jpg

Darłowo 2012.jpg

Wybraliśmy łazienkę bez wanny , ponieważ chciałam mieć więcej szafek.

Dobrze że natrafiliście na dobrego fachowca ,który o wszystko zadba sam , bo jak się słyszy o co niektórych majstrach to włosy dęba stają. Obecnie szukamy kierownika budowy,ponieważ zrezygnowaliśmy z tego którego zaproponowała nam pani architekt za 3 tys, szukamy tańszego mamy nadzieję że do 2 tys znajdziemy.

Marzena czy mogłabyś wrzucić parę fotek fundamentów w całości ?

Ja to już ci zazdroszczę tego widoku , przynajmniej masz już część Letycji w rzeczywistości , a ja jeszcze na papierze:(

Pozdrawiamy Janina i Roman

Witajcie,

U nas koszta mają się tak:

Działka w prezencie: 0zł

Projekt: 2,331

Mapki i geodeta : 550 zł

Jak na razie 2,881 zł , tak więc daleko mi jeszcze do was.

aninaj; funkcjonalnie i pomysłowo zrobiliście swoją Letycję.

mrkow; Też chętnie byśmy obejrzeli wasze fotki , aby choć trochę pocieszyć oczy.

Jeśli chodzi o łazienkę to u nas będzie wanna i prysznic, mąż był przeciw wanny ,ale z córką go przegłosowałyśmy.

Jesteśmy rodziną trzyosobową i pochodzimy Szczecina , Letycja jest w sam raz stworzona dla nas.

Jeszcze mam pytanie do mrkow; czy wy macie jakiś kosztorys co do materiałów , czy majster wam wylicza ile np. betonu macie zamówić lub zbrojenia.

Pozdrawiamy Norbert i Renata

Witajcie,

aninaj; my chcemy zrobić brodzik po lewej stronie od wejścia. Wygospodarować wnękę na brodzik kosztem szafy ok 90 cm, następnie po lewo kibelek , na wprost wanna i po prawej stronie 1m szafka pod umywalkę, Widziałam taką w ikei 4 szuflady.

Co do budowy na początku wybieraliśmy majstra. Jest sprawdzony budował 3 znajomym i kierownikowi budowy. Wypisał listę potrzebnych materiałów do budowy domu a w 3 hurtowniach wycenili nam materiały. Na początku myśleliśmy że będzie lepiej i wygodniej jak zlecimy budowę firmie. Nic mylnego jeszcze drożej to wyszło ok 15 tyś więcej.

Dom też budujemy z suporexu na klej a dach podoba nam się na rąbek , Szukamy fachowców od rąbka , na razie dzwoniliśmy do jednego faceta ale pytał się ojca czy wie jak to się robi , nieźle się uśmialiśmy.

stan surowy z dachem mamy wyliczony na 125 tysięcy , ale to się trochę zmienia bo kilku rzeczy majster nie wpisał, a na dodatek dzisiaj był kierownik i musimy trochę podnieść fundamenty . Zdjęcia mogę przesłać ale meilem tutaj nie chcą się załadować.

mój meil [email protected] - namork napisz do mnie to wyślę kilka zdjęć.

Witaj mrkow.

Dziękujemy za przesłane zdjęcia, aninaj prawdę pisała, nic dodać nic ująć rewelka. Bardzo podoba mi się altanka , robiliście sami? Wszystko macie na swoim miejscu , od razu widać rękę gospodarzy.

We wtorek byliśmy u architekta w sprawie adaptacji , w piątek ma da znać czy wszystko się zgadza z warunkami zabudowy.

Dzięki za wstępne koszta fundamentów , spodziewaliśmy się większych kosztów , ponieważ wstępnie pracownia DD wyliczyła chyba na 189 tys ssz to wstępnie pozostaje w kieszeni 60 tys. My również będziemy budować metodą gospodarczą, mamy w rodzinie budowlańca więc będzie lżej.

A u was jak tam prace się posuwają?

Witajcie Letycjusze.

Również dziękuję za fotki , elegancko to wszystko wygląda. Altanka robi wrażenie i cała reszta też. Pięknie tam u was jest , ład i porządek, aż miło popatrzeć.

Marzena co do kosztów za ssz to myślałam że gorzej będzie , cena na naszą kieszeń.

Dobry pomysł z tą wnęką na prysznic , jak pisałaś każdy dom będzie się różnił od siebie chociażby łazienkami , czy wyglądem zewnętrznym.

Dach robicie na rąbek , też to fajnie wygląda ,przejrzałam w necie parę takich domków z tym dachem ładnie to wygląda , tylko jak pisałaś gorzej z fachowcami niby wszyscy się oferują że potrafią , a jak przychodzi co do czego to niema nikogo.

U was to chyba już bloczki betonowe wymurowane, pogoda ładna to i prace do przodu idą.

Jeszcze raz wielkie dzięki za zdjęcia.

Pozdrowionka

Hej Marzena,

Bardzo mi się podoba NASZ dom. Cieszę się razem z wami , aż chyba nie zasnę dzisiaj z wrażenia "mała rzecz a cieszy". Dziś wiem że Letycja to był strzał w dziesiątkę. Marzena fundamenty były małe , a im wyżej tym bardziej będzie się powiększał tak jak ci pisałam w e-mailu.

Widać , że majster daje po robocie , taki fachowiec to skarb.

Myślałam że już nie napisze tego postu , ponieważ co jakiś czas rozłącza mi się internet :evil:

Pozdrawiam i trzymam za was kciuki

Witajcie.

No,no,no Marzena dajecie czadu , super że u was prace się posuwają ,aż miło popatrzeć. U nas niestety nie jest tak różowo.

Jesteśmy po piątkowej wizycie u architekta. Niestety wiadomości nie były dla nas zadowalające i mamy lekką załamkę.

Architekt powiedział , że projekt musi mieć poddasze użytkowe , bo takie mamy w warunkach zabudowy.

Jeśli chodzi o Letycję to da się zrobić poddasze użytkowe , ale niestety koszt adaptacji wzrośnie i znacząco przekroczy koszt zakupu projektu.

Doszliśmy do wniosku , iż wymienimy projekt Letycja na Z34 , który jest z poddaszem użytkowym , choć nie obejdzie się bez zmian podczas adaptacji , ale zmieścimy się w kwocie do 2 tys.

Ciężko nam się rozstać z projektem Letycja , ponieważ już mieliśmy swoje plany co , jak i gdzie rozmieścić , ale niestety koszta robią swoje.

Będziemy wpadać do was na forum Letycjuszy i obserwować wasze postępy w budowie tego cudownego projektu.

Pozdrawiamy Norbert i Renata

Witaj namork.

Faktycznie sytuacja nie do pozazdroszczenia , ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Moi znajomi budowali Z34 i ogólnie są zadowoleni z tego domku , szczerze mówiąc też rozpatrywaliśmy ten projekt oraz Z101 . Wybraliśmy jednak Letycję , która najbardziej nam odpowiadała pod względem pomieszczeń i kosztów dalszego użytkowania tego domu.

Jeśli chodzi o zakup projektu to my najpierw pojechaliśmy do architekta z wydrukowanym projektem żeby sprawdził czy zgadza się on z warunkami zabudowy , a następnie kupiliśmy projekt. Szczęście w nieszczęściu że można wymienić projekt bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

W pełni popieram waszą decyzję o wymianie projektu , gdyby nas spotkała taka sytuacja także byśmy tak zrobili , ponieważ nie ma sensu przekraczać w trakcie adaptacji ceny projektu, wiadomo czym więcej zmian tym cena w górę.

Jeśli chodzi o nas ,to my również będziemy wpadać na wasz wątek i będziemy oglądać waszą ZETKĘ w budowie.

Dajcie znać jak zaczniecie budowę.

Pozdrawiam aninaj