Remiks 19.03.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) Zasilacze z alledrogo troszkę słabe na 8m i coś nie pasuje z opisem połączeń. Sprawdż to na 5m odcinkach i krótkich przewodach, powinno działać. Przekroje przewodów i ich długość?? Edytowane 19 Marca 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.03.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 WitamReasumując - masz 16m taśmy 14,4W/1m = przy maks. wykorzystaniu 3kolorów - 230,4W - zasilacz pierwszy był odpowiedni. (nie wiem skąd Ci się wzięło 1,5A/m)Piszesz, że sterownik ma 288W - czyli jest prawidłowy, nie potrzebujesz dodatkowych wzmacniaczy 4A/kanał 24VPrzy odpowiednim połączeniu, zasileniu taśmy w kilku miejscach i prawidłowym dobraniu przekrojów przewodów i założeniu że wszystkie elementy są jeszcze sprawne - wszystko powinno działać. Ponieważ "zadziałałeś" już za radami innych forumowiczów - mam tylko jedno pytanie - połączyłeś wyjścia zasilaczy - (chyba że, źle odczytuję Twój rysunek) upewniłeś się, czy te zasilacze takie połączenie dopuszczają ?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1983 24.03.2015 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 A więc tak...sprawa już załatwiona. Kasprzyk: 1,5A/m wynika ze specyfikacji zawartej na opakowaniu taśmy. Zakończyło się to na podłączeniu taśmy do sterownika, podpiętego tylko do jednego zasilacza. Taśma została podzielona na odcinki 10 m i 6 m. Ze sterownika pociągnięto jedno zasilenie na 5 metr taśmy dłuższej, i jedno zasilenie na początek tej krótszej. Przy takim podłączeniu taśma świeci jak ta lala. Znajomy podpiął taśmę do miernika i sprawdził jaki ma pobór, i jak się okazało...całe 16 metrów nie pobiera takiej mocy jakby wynikało to ze specyfikacji czyli 230 W, tylko 82 W. Z tego wynika, że pobór mocy podany na taśmie był trzykrotnie zawyżony. Forumowicz MajsterzPolski miał rację co do mniejszego poboru mocy, niż wskazuje na to etykieta. Kasprzyk, masz rację co do podpięcia zasilenia taśmy w odpowiednim miejscu. Nie potrzeba było żadnych wzmacniaczy sygnału itp. Taśma idzie teraz na zasilaczu 150W, i jak to ujął kolo co mi to zrobił, że jeszcze można by do tego podpiąć kolejne 10 metrów, i będzie działało bez problemów. Reasumując, nie ma co się sugerować specyfikacją na etykietach taśm, gdyż są zdecydowanie zawyżone, i sprawa polega tylko na podpięciu zasilania w odpowiednim miejscu. Wszystkim udzielającym mi rady serdecznie dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Ciekawe. Pomiar mocy był przy maksymalnym poziomie świecenia wszystkich trzech kolorów taśmy? Bo trzykrotnie zaniżona moc wydaje się być trochę niewiarygodna, w ciemno obstawiałbym raczej, że zmierzyliście moc tylko jednego świecącego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1983 24.03.2015 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Z ręką na sercu, pomiar robiony przy maksymalnym natężeniu ledów, wszystkich kolorów. I jeszcze dodam, ze wszystkie te złączki do ledów to szajs. Nie ma to jak lutowanie Edytowane 24 Marca 2015 przez Adam1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.03.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Kwestia jakie masz napięcie na końcówkach tych taśm w momencie pełnego obciążenia - jeśli możesz to pomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1983 24.03.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Oj to nie wiem kiedy pomierze gdyz nie mam miernika. Ale jak co to bede pamietal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts