Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilacze do taśmy LED - strasznie głożny wentylator

Recommended Posts

Witam

Reasumując - masz 16m taśmy 14,4W/1m = przy maks. wykorzystaniu 3kolorów - 230,4W - zasilacz pierwszy był odpowiedni. (nie wiem skąd Ci się wzięło 1,5A/m)

Piszesz, że sterownik ma 288W - czyli jest prawidłowy, nie potrzebujesz dodatkowych wzmacniaczy 4A/kanał 24V

Przy odpowiednim połączeniu, zasileniu taśmy w kilku miejscach i prawidłowym dobraniu przekrojów przewodów i założeniu że wszystkie elementy są jeszcze sprawne - wszystko powinno działać.

Ponieważ "zadziałałeś" już za radami innych forumowiczów - mam tylko jedno pytanie - połączyłeś wyjścia zasilaczy - (chyba że, źle odczytuję Twój rysunek) upewniłeś się, czy te zasilacze takie połączenie dopuszczają ?

pzdr

A więc tak...sprawa już załatwiona.

Kasprzyk: 1,5A/m wynika ze specyfikacji zawartej na opakowaniu taśmy.

Zakończyło się to na podłączeniu taśmy do sterownika, podpiętego tylko do jednego zasilacza.

Taśma została podzielona na odcinki 10 m i 6 m. Ze sterownika pociągnięto jedno zasilenie na 5 metr taśmy dłuższej, i jedno zasilenie na początek tej krótszej. Przy takim podłączeniu taśma świeci jak ta lala.

Znajomy podpiął taśmę do miernika i sprawdził jaki ma pobór, i jak się okazało...całe 16 metrów nie pobiera takiej mocy jakby wynikało to ze specyfikacji czyli 230 W, tylko 82 W.

Z tego wynika, że pobór mocy podany na taśmie był trzykrotnie zawyżony.

Forumowicz MajsterzPolski miał rację co do mniejszego poboru mocy, niż wskazuje na to etykieta.

Kasprzyk, masz rację co do podpięcia zasilenia taśmy w odpowiednim miejscu.

Nie potrzeba było żadnych wzmacniaczy sygnału itp.

Taśma idzie teraz na zasilaczu 150W, i jak to ujął kolo co mi to zrobił, że jeszcze można by do tego podpiąć kolejne 10 metrów, i będzie działało bez problemów.

Reasumując, nie ma co się sugerować specyfikacją na etykietach taśm, gdyż są zdecydowanie zawyżone, i sprawa polega tylko na podpięciu zasilania w odpowiednim miejscu.

Wszystkim udzielającym mi rady serdecznie dziękuje za pomoc :)