kemot_p 06.03.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam, czy obecnie w budownictwie jednorodzinnym nie stosuje się już ścian trójwarstwowych (np. patrząc od wewnątrz - cegła+styropian+pustak+elewacja)? Pytam, bo w żadnym projekcie jaki przeglądam w internecie nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 06.03.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Stosuje się jednak jest on pracochłonny i przez to drogi więc rzadko stosowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 17.03.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Ściany trójwarstwowe są nieco bardziej czasochłonne do wykonania, ale za to mają absolutnie bezkonkurencyjne parametry akustyczne i termiczne. Ja się spotykałem z projektami, które miały ścianę osłonową z cegieł klinkierowych. Teraz jest akurat trend na elewacje z klinkieru, więc takich projektów będzie pewnie coraz więcej... Takie projekty można przejrzeć np. tutaj: http://www.wienerberger.pl/projekty-dom%C3%B3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 18.03.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Pewnie, że się stosuje. Ja przerabiałam gotowy projekt w którym rzeczywiście standardowo były ściany 2 warstwowe na 3. Gazobeton 24 cm / styropian 10cm / gazobeton 12 cm. Do tego oczywiście potrzebna jest zmiana fundamentów. O zaletach długo by pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Aga - a jakie to zalety - przy tej konkretnie konstrukcji? Ani ścianka specjalnie ciepła, ani elewacja trwała (bo tynkować i tak trzeba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 18.03.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Dla mnie jako inwestorki wybór ścian 3-warstwowych był jedynym słusznym. Wynikał on z moich planów dot. elewacji m.in. obłożenia jej częściowo ciężkimi pergolami z bluszczem ( i nie tylko ). Nie miałam ochoty zastanawiać się jakimi systemami mocować różne rzeczy do styropianu. Jak kiedyś pisałam omijam problemy a nie rozwiązuję. Maluchy z naszej rodziny mają używanie na ścianach grając w piłkę lub wpadając rowerami w ścianę garażową itp. Z dalszych racjonalnych i niezmiernie istotnych dla MNIE argumentów ( bo to , że przy takich ścianach jest dużo chłodniej i głośniej jest chyba oczywiste ) to ten piękny odgłos przy stukaniu w ścianę, który może wydawać tylko mur ( a nie pusty styropian ), który daje mi poczucie bezpieczeństwa kiedy myślę o tornadzie lub trzęsieniu ziemi. Nie mogę zapomnieć o ptakach, które sąsiadowi wydziobują styropian i zakładają gniazda a u mnie mają o wiele lepiej bo zakładają je na poddaszu bez zbędnej pracy. Jestem taka eko. Pozdrawiam Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.03.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Ja mam ścianę trójwarstwową - porotherm, wełna, pustka i cegła klinkierowa. Oprócz tego, że sądząc po rachunkach za ogrzewanie prądem które wydają się bardzo przyjaznymi, (choć nie mieszkamy na stałe, temp. zimowa wewnątrz utrzymywana od dwóch lat na poziomie 16-18 stopni) dochodzą luksusy, o których pisze aga11. A że inny dom, w którym mieszkam, ma klasyczną dwuwarstwówkę, to jakieś tam niewielkie porównanie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 18.03.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Kto to widział używać gazobetonu jako ściany osłonowej? Akustyki nie poprawia, izolacji termicznej też niespecjalnie, a wytrzymałość tego materiału też jest najniższa z trójki gazobeton/silka/ceramika. Zdecydowanie wolałbym dostawić do izolacji ściankę np. z Porothermu 11,5 cm. Materiał jest dużo trwalszy i cięższy (a przez to zdecydowanie lepszy akustycznie) i będzie znacznie stabilniejszy w przypadku obciążania muru płytami elewacyjnymi czy choćby pergole z bluszczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Groszek - własnie o to mi chodziło. Jak trójwarstwa to tylko z ładnym klinkierem na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 18.03.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Przyznaję, że nie przeczytałam ani jednej linijki z ani jednego artykułu dotyczącego materiałów używanych do wznoszenia ścian nośnych i guzik o nich wiem. Opierałam się tylko na wieloletnim doświadczeniu w budowie domów i budynków użyteczności publicznej mojego kochanego ojca ( osoby, której ufam bezgranicznie ). Nie jest budowlańcem ale postawił już domy które nie są dla wroga, nie są dla przyjaciół ale są dla rodziny. Wybór gazobetonu był więc wyborem sentymentalnym,opartym na wielkim zaufaniu oraz ugruntowanemu doświadczeniu osób trzecich, które widziały takie cuda A może mój ojciec też jest zielony w temacie a tylko ślepo naśladował swojego tatę. Pozostaje mi wiara, że mój dom się nie zawali pod naporem zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 18.03.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Elfir wybacz ale to stwierdzenie, że tylko klinkier trochę trąci banałem. Klinkier jest piękny ale jest tyle ciekawych i pięknych rozwiązań dot. grubych murów, że ograniczanie się tylko do tego materiału to estetyczny nietakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 18.03.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Witam,jestem tutaj początkujący a zarazem laikiem w budownictwie, ale właśnie zastanawiam się nad ścianą trójwarstwową pustak ceramiczny, styropian i cegła klinkierowa. Lub pustak ceramiczny, styropian i płytki klinkierowe. Co o tym sądzicie? I jeszcze pytanie czy zmianę materiału budowlanego dokonywaliście podczas adaptacji projektu. Bo nam architekt zaproponował żeby zmienić już po pozwoleniu na budowę przez wpis do dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Mam ścianę 3 warstwową - porotherm 25-styro22 -klinikier 12 i jest Ok, chociaż tak jak przedmówcy wymieniali - kosztowniejsza, dłużej trwająca ale w przyrodzie nie ma nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.03.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Witam,jestem tutaj początkujący a zarazem laikiem w budownictwie, ale właśnie zastanawiam się nad ścianą trójwarstwową pustak ceramiczny, styropian i cegła klinkierowa. Lub pustak ceramiczny, styropian i płytki klinkierowe. Co o tym sądzicie? I jeszcze pytanie czy zmianę materiału budowlanego dokonywaliście podczas adaptacji projektu. Bo nam architekt zaproponował żeby zmienić już po pozwoleniu na budowę przez wpis do dziennika budowy. Niech Ci mądrala zmieni najpierw szerokość fundamentów, bo potem będzie za późno i nie będziesz miał na czym oprzeć tej ściany elewacyjnej. Tego nie nadrobisz później. Zawsze jak Ci się odwidzi, możesz mieć ścianę dwuwarstwową na szerszym fundamencie. W drugą stronę nie da się. Będziesz się później męczył z różnymi półkami do wieszania elewacji, a ryzyko że będzie za ciężka i nie będzie na czym jej podwiesić jest duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 18.03.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Niech Ci mądrala zmieni najpierw szerokość fundamentów, bo potem będzie za późno i nie będziesz miał na czym oprzeć tej ściany elewacyjnej. Tego nie nadrobisz później. Zawsze jak Ci się odwidzi, możesz mieć ścianę dwuwarstwową na szerszym fundamencie. W drugą stronę nie da się. Będziesz się później męczył z różnymi półkami do wieszania elewacji, a ryzyko że będzie za ciężka i nie będzie na czym jej podwiesić jest duże.[/Q Ok, a co do zmiany materiału budowlanego po pozwoleniu na budowę można w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.03.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Głowy nie dam, ale zmiana istotna nie nastąpi, jeśli nie będzie zmiany wymiarów obrysu zewnętrznego. A prawo budowlane art.36 mówi, że: Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32–35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.4. (uchylony).5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,3) (uchylony),4) (uchylony),5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenuoraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 18.03.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Dzięki, czyli wynika z tego że zmiana materiału budowlanego jest zmianą nieistotną. Ale lepiej gdyby mi to zmienił architekt podczas adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Dzięki, czyli wynika z tego że zmiana materiału budowlanego jest zmianą nieistotną. Ale lepiej gdyby mi to zmienił architekt podczas adaptacji. nie istotną, pod warunkiem że zachowa się dotychczasowe gabaryty, tak projekt zamienny zmiana PB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ned_Krk 23.03.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Mam ścianę 3 warstwową - porotherm 25-styro22 -klinikier 12 i jest Ok, chociaż tak jak przedmówcy wymieniali - kosztowniejsza, dłużej trwająca ale w przyrodzie nie ma nic za darmo. A czy pomiędzy styropianem a klinkierem masz szczelinę wentylacyjną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 26.03.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A czy pomiędzy styropianem a klinkierem masz szczelinę wentylacyjną?? Powinna być szczelina wentylacyjna, a dodatkowo pomiędzy tymi warstwami tzw. krążki dociskowe, które będą trzymały równą odległość pomiędzy izolacją a klinkierem. Dodatkowo dla lepszej wentylacji trzeba robić puszki wentylacyjne w klinkierze. To są wszystko już szczegóły techniczne, o które musi zadbać projektant. Tak samo zresztą jak o określenie jak duża musi być szczelina pomiędzy dwoma warstwami. Dodam tylko że bez tej szczeliny para wodna będzie się kondensować w izolacji (albo i w ścianie nośnej) i raz, że będzie obniżać izolacyjność termiczna, to jeszcze w skrajnym przypadku może doprowadzić do tego, że na ścianie pojawi się grzyb... Szczelinę wentylacją polecają nawet sami producenci mat. bud. - u mnie w części ściany jest połączenie Porotherm + wełna + klinkier i miałem w zaleceniach wykonawczych właśnie szczelinę wentylacyjną (6 cm) z krążkami dociskowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts