Ned_Krk 27.03.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Powinna być szczelina wentylacyjna, a dodatkowo pomiędzy tymi warstwami tzw. krążki dociskowe, które będą trzymały równą odległość pomiędzy izolacją a klinkierem. Dodatkowo dla lepszej wentylacji trzeba robić puszki wentylacyjne w klinkierze. To są wszystko już szczegóły techniczne, o które musi zadbać projektant. Tak samo zresztą jak o określenie jak duża musi być szczelina pomiędzy dwoma warstwami. Dodam tylko że bez tej szczeliny para wodna będzie się kondensować w izolacji (albo i w ścianie nośnej) i raz, że będzie obniżać izolacyjność termiczna, to jeszcze w skrajnym przypadku może doprowadzić do tego, że na ścianie pojawi się grzyb... Szczelinę wentylacją polecają nawet sami producenci mat. bud. - u mnie w części ściany jest połączenie Porotherm + wełna + klinkier i miałem w zaleceniach wykonawczych właśnie szczelinę wentylacyjną (6 cm) z krążkami dociskowymi. Przy izolacji z wełny nie dyskutuje, szczelina powinna być. Natomiast ja chce ocieplić styropianem i tu się zastanawiam nad koniecznością wykonania pustki powietrznej. Okresowo woda pojawiać się będzie na styku styropian/cegła klinkierowa i mam obawy czy na klinkierze nie będzie wykwitów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 27.03.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 połączenie Porotherm + wełna + klinkier i miałem w zaleceniach wykonawczych właśnie szczelinę wentylacyjną (6 cm) z krążkami dociskowymi. Dlaczego aż 6cm, przeważnie zalecane jest dwa, trzy cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobek81 31.03.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Najlepszym rozwiązaniem jest ściana dwuwarstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.04.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 najlepszym do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 09.04.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Chyba najtańszym a nie najlepszym rozwiązaniem jest ściana dwuwarstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 27.04.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Mam ścianę 3 warstwową - porotherm 25-styro22 -klinikier 12 i jest Ok, chociaż tak jak przedmówcy wymieniali - kosztowniejsza, dłużej trwająca ale w przyrodzie nie ma nic za darmo. Budowałeś od razu wszystkie ściany czy etapami? Zastanawiam się jak będzie lepiej budować że by nie zniszczyć klinkieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.04.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Najpierw ściana nośna, dach , potem ocieplenie i klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 28.04.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Najpierw ściana nośna, dach , potem ocieplenie i klinkier. My też właśnie myślimy takimi etapami, chociaż bez dachu- tylko nie wiem czy to dobry pomysł. Może lepiej dach zrobić a potem ocieplenie i elewację z klinkieru? Jeszcze jedno pytanko ile czasu zajęła wam budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 29.04.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 My też właśnie myślimy takimi etapami, chociaż bez dachu- tylko nie wiem czy to dobry pomysł. Może lepiej dach zrobić a potem ocieplenie i elewację z klinkieru? Jeszcze jedno pytanko ile czasu zajęła wam budowa? Nie ociepla się ściany przed położeniem dachu, bo wtedy jest dużo większa szansa zawilgocenia izolacji... W mojej rodzinie był budowany dom ze ścianą trójwarstwową i kolejność taka jak pisał surgi: Porotherm 25 + krycie dachu + wełna mineralna + cegła klinkierowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.04.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Zależy, gdzie się buduje. W Niemczech z reguły lecą równolegle z dwoma ścianami a potem kładą dach. W obydwu technikach możliwość zawilgocenia izolacji jest podobna, chyba że połacie dachu sięgają aż do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 29.04.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Ocieplać mamy zamiar styropianem, pewnie grafitowym. Ocieplenie przewidujemy 8-10cm. Więc grafitowy wydaje się nam najlepszy w tym przypadku. Ale jaki styropian to jeszcze kwestia dyskusyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 02.05.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Najpierw ściana nośna, dach , potem ocieplenie i klinkier. A jak wygląda w takiej ścianie montowanie okien i ich obróbka? Pytam was bo macie taká ściane i w takim razie doświadczenie w tym temacie. Pozdrawiamy Edytowane 2 Maja 2015 przez marus1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts