Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon - gdzie umieścić kominek i telewizor?

nuxe

Recommended Posts

Witam,

Mam wątpliwości czy właściwie rozplanowałam układ salonu. Dom dopiero się projektuje i mogę jeszcze wprowadzać zmiany. Proszę więc o poradę czy obecna lokalizacja kominka jest optymalna. A co z telewizorem?

Dom będzie w stylu willi miejskiej. Wystrój - klasyczny z elementami art deco. Po latach funkcjonowania w domach typu salon lotnisko (jedno pomieszczenie dla salonu-kuchni i jadalni), zdecydowałam, że chcę z tym zerwać . Każde pomieszczenie ma mieć konkretne granice - stąd nietypowy jak na obecne czasy układ na parterze.

W załączeniu moje inspiracje i rzut parteru:

[ATTACH=CONFIG]307469[/ATTACH] jadalnia_salon.jpg styl01.jpg

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiele osób dziwi się na widok tego projektu... Takie marzenie miałam i już :)

A kominek niestety nie możne być już bliżej jadalni ponieważ przewód kominowy byłby w kolizji z wejściem do pokoju na piętrze. Zastanawiałam się czy nie dać go na ścianę między oknem a drzwiami balkonowymi. Mogę go też przesunąć w stronę wiatrołapu.

W kuchni zaprojektowane jest duże okno a pod nim siedzisko. Obok niego stolik na kameralne posiłki.

Przewidziałam też możliwość bezpośredniego wyjścia z kuchni na taras, po to żeby poranną kawę pić w ogrodzie.

Kuchnia-klasyczna.jpg Kuchnia_siedzisko.jpg

Edytowane przez nuxe

Kominek zostawiłabym w takim razie bez zmian, a przesunęła wejście do salonu (między kominkiem a obróconą sofą). Jeśli tv nie na ścianie między oknami to w rogu po prawej zamiast kwiatów.

Zyskałabyś też większy wiatrołap

Rozumiem dwa stoły, nawet obok siebie:)

kinka - pokażę Twój pomysł architektowi. Dziękuję

Znalazłam też jeszcze inną opcję na ustawienie kanap przy tej nowej lokalizacji TV.

201408.jpg

No to zostaje mi jeszcze jeden problem - gdzie tu upakować biblioteczkę? Znajdzie się miejsce na choćby malutką?

Salon_biblioteka.jpg

A za widokiem na ogród nie ma co płakać. Ten od strony salonu ma 4 m długości, bo zaraz jest płot sąsiada. No cóż działka jest malutka.

Elfir, zauważyłam Twoją propozycję zmiany miejsca wyspy w kuchni. Siedzę i dumam i nie mogę się zdecydować.

Znalazłam nawet zdjęcie podobnej kuchni:

kuchnia_119.jpg

Przyzwyczaiłam się do opcji z wyspą na środku. Wydaje mi się, że taka kuchnia byłaby wygodna nawet gdyby miały w niej gotować 2-3 osoby naraz.

Kuchnia_01.jpg

Proszę więc o poradę - która wersja jest lepsza - przy uwzględnieniu wymiarów tego pomieszczenia.

Taka mała wyspa to nieporozumienie.

- zlew na rogu blatu - chlapanie na podłogę z dwóch stron zamiast tylko z jednej ;)

- wchodzi w światło drzwi tarasowych czyli częściowo je zasłania i dodatkowo może utrudnić np.wynoszenie większych mebli na taras.

- osoba, która będzie akurat zmywała zastawi to szersze przejście na trasie jadalnia-kuchenka i dostęp do wysokiej zabudowy(?),

- otwarte prawe skrzydło drzwi na taras zastawi przejście z drugiej strony wyspy(które jest trochę stratą miejsca na sama komunikację)

- jeśli macie w zwyczaju stawianie w pobliżu zlewu naczyń przeznaczonych do zmywania lub już umytych to tak na środku pomieszczenia niezbyt estetycznie może to wyglądać i jest ryzyko strącenia np.stosiku talerzy przy okrążaniu wyspy.

Wersja Elfir zdecydowanie lepsza, też 3 osoby mogą w niej pracować. Za plecami półwyspu ze zlewem możecie postawić ściankę trochę wyższą niż blat i tam też siedzisko-ławkę umieścić.

Proponuje też przesunąć i/lub zmniejszyć okno - tak, żeby po obu stronach przejścia do jadalni dało się postawić płytkie szafki(30-40cm, otwarte półki lub witryny).

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/22fdc3b46873.jpg

Edytowane przez alicyja
dodany rysunek

Dom będzie w stylu willi miejskiej. [...] Każde pomieszczenie ma mieć konkretne granice - stąd nietypowy jak na obecne czasy układ na parterze.

W stylu "miejskim" po obiedzie panie udawały się do bawialni na kawę, zaś panowie do gabinetu na koniak i papierosa. IMHO jeśli chcesz utrzymać ten styl to musisz mieć szerokie, podwójne drzwi pomiędzy jadalnią i salonem.

Głównym elementem mojej kuchni ma być siedzisko. Dlatego zaprojektowaliśmy potrójne okno z poziomymi szprosami, o szer. 195 cm i wys. 230 cm. Siedzisko musi być więc należycie wyeksponowane (jest widoczne nawet z wiatrołapu...) i wygodne bez konieczności wtaczania się na nie i obijania o narożniki i szafki.

Coś tak jak tu: siedzisko23.jpg a okno będzie takie: Okno przy siedzisku.jpg

Natomiast nie mogę się zdecydować co z tą wyspą - przesunąć do ściany czy zostawić na środku... Pierwsza opcja jest pewnie rozsądniejsza ale serce skłania się w kierunku wolnej wyspy. Czy jeśli jednak zostawię wyspę na środku to zagracę sobie kuchnię? Czy przejście pomiędzy wyspą a meblami o szerokości 1m będzie wystarczająco szerokie?

Wyszukałam na forum kilka rzutów kuchni z wyspami. Wcale nie mają więcej miejsca ode mnie, a wygląda to całkiem dobrze.

Przykład 1: rzut.jpg i zdjęcie: IMG_2184a.jpg

Przykład 2: projekt kuchni pati.jpg

A oto wymiary mojej kuchni: 311 na 558 Kuchnia_311x558.jpg. Może jest jakaś nadzieja? A może ktoś ma podobne rozwiązanie u siebie?

Jeśli natomiast powiecie, że się nie da, to trudno. Popłaczę sobie miesiąc albo dwa i zapomnę o wyspie wolnostojącej :cry:

• 4 months później...