nuxe 06.03.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam, Mam wątpliwości czy właściwie rozplanowałam układ salonu. Dom dopiero się projektuje i mogę jeszcze wprowadzać zmiany. Proszę więc o poradę czy obecna lokalizacja kominka jest optymalna. A co z telewizorem? Dom będzie w stylu willi miejskiej. Wystrój - klasyczny z elementami art deco. Po latach funkcjonowania w domach typu salon lotnisko (jedno pomieszczenie dla salonu-kuchni i jadalni), zdecydowałam, że chcę z tym zerwać . Każde pomieszczenie ma mieć konkretne granice - stąd nietypowy jak na obecne czasy układ na parterze. W załączeniu moje inspiracje i rzut parteru: [ATTACH=CONFIG]307469[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 06.03.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Rozumiem chęć rozdzielenia funkcji, ale ten rozkład jest dziwny... Kanapownia albo do oglądania schodów, albo jadalni - nie ma miejsca na kominek i tv... Jadalnia tuż obok stołu kuchennego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 06.03.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ja bym zmieniła wejście do salonu robiąc je na wprost schodów.Kominek po lewej stronie skośnykanapy obrócić o 180st i tv powiesić na ścianie między oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 06.03.2015 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Wiele osób dziwi się na widok tego projektu... Takie marzenie miałam i już A kominek niestety nie możne być już bliżej jadalni ponieważ przewód kominowy byłby w kolizji z wejściem do pokoju na piętrze. Zastanawiałam się czy nie dać go na ścianę między oknem a drzwiami balkonowymi. Mogę go też przesunąć w stronę wiatrołapu. W kuchni zaprojektowane jest duże okno a pod nim siedzisko. Obok niego stolik na kameralne posiłki. Przewidziałam też możliwość bezpośredniego wyjścia z kuchni na taras, po to żeby poranną kawę pić w ogrodzie. Edytowane 6 Marca 2015 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 wyspa w kuchni wygląda na wsciśniętą na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 06.03.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Kominek zostawiłabym w takim razie bez zmian, a przesunęła wejście do salonu (między kominkiem a obróconą sofą). Jeśli tv nie na ścianie między oknami to w rogu po prawej zamiast kwiatów.Zyskałabyś też większy wiatrołap Rozumiem dwa stoły, nawet obok siebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 06.03.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 A mnie się nawet ten projekt podoba,natomiast wejście do salonu zaraz za wiatrołapem i stojącą w przejściu sofą już nie.Najlepiej jakby z kanapy był widok na kominek i tv i jadalnię.http://images68.fotosik.pl/677/70dfd26b20b5846amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 06.03.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ale nie ma widoku na ogród;)chociaż też ładnie - niemniej decyzja z przesunięciem wejścia do salonu dobra:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madia 06.03.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 A może tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 06.03.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 kinka - pokażę Twój pomysł architektowi. Dziękuję Znalazłam też jeszcze inną opcję na ustawienie kanap przy tej nowej lokalizacji TV. No to zostaje mi jeszcze jeden problem - gdzie tu upakować biblioteczkę? Znajdzie się miejsce na choćby malutką? A za widokiem na ogród nie ma co płakać. Ten od strony salonu ma 4 m długości, bo zaraz jest płot sąsiada. No cóż działka jest malutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) http://images66.fotosik.pl/677/3939c0baf7e98cdcgen.jpg tyle, że okno tarasowe w miejscu, gdzie jest 4 m do sąsiada to zły pomysł. Zrób wyjście na taras w jadalni. Edytowane 6 Marca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 12.03.2015 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Elfir, zauważyłam Twoją propozycję zmiany miejsca wyspy w kuchni. Siedzę i dumam i nie mogę się zdecydować. Znalazłam nawet zdjęcie podobnej kuchni: Przyzwyczaiłam się do opcji z wyspą na środku. Wydaje mi się, że taka kuchnia byłaby wygodna nawet gdyby miały w niej gotować 2-3 osoby naraz. Proszę więc o poradę - która wersja jest lepsza - przy uwzględnieniu wymiarów tego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 12.03.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ja bym wydłużyła wyspę i dostawiła stołki,pozbywając się stołu.http://images70.fotosik.pl/697/5816d63a8477968bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 12.03.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Taka mała wyspa to nieporozumienie. - zlew na rogu blatu - chlapanie na podłogę z dwóch stron zamiast tylko z jednej - wchodzi w światło drzwi tarasowych czyli częściowo je zasłania i dodatkowo może utrudnić np.wynoszenie większych mebli na taras. - osoba, która będzie akurat zmywała zastawi to szersze przejście na trasie jadalnia-kuchenka i dostęp do wysokiej zabudowy(?), - otwarte prawe skrzydło drzwi na taras zastawi przejście z drugiej strony wyspy(które jest trochę stratą miejsca na sama komunikację) - jeśli macie w zwyczaju stawianie w pobliżu zlewu naczyń przeznaczonych do zmywania lub już umytych to tak na środku pomieszczenia niezbyt estetycznie może to wyglądać i jest ryzyko strącenia np.stosiku talerzy przy okrążaniu wyspy. Wersja Elfir zdecydowanie lepsza, też 3 osoby mogą w niej pracować. Za plecami półwyspu ze zlewem możecie postawić ściankę trochę wyższą niż blat i tam też siedzisko-ławkę umieścić. Proponuje też przesunąć i/lub zmniejszyć okno - tak, żeby po obu stronach przejścia do jadalni dało się postawić płytkie szafki(30-40cm, otwarte półki lub witryny). http://naforum.zapodaj.net/thumbs/22fdc3b46873.jpg Edytowane 12 Marca 2015 przez alicyja dodany rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.03.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Dom będzie w stylu willi miejskiej. [...] Każde pomieszczenie ma mieć konkretne granice - stąd nietypowy jak na obecne czasy układ na parterze. W stylu "miejskim" po obiedzie panie udawały się do bawialni na kawę, zaś panowie do gabinetu na koniak i papierosa. IMHO jeśli chcesz utrzymać ten styl to musisz mieć szerokie, podwójne drzwi pomiędzy jadalnią i salonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 13.03.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Głównym elementem mojej kuchni ma być siedzisko. Dlatego zaprojektowaliśmy potrójne okno z poziomymi szprosami, o szer. 195 cm i wys. 230 cm. Siedzisko musi być więc należycie wyeksponowane (jest widoczne nawet z wiatrołapu...) i wygodne bez konieczności wtaczania się na nie i obijania o narożniki i szafki. Coś tak jak tu: a okno będzie takie: Natomiast nie mogę się zdecydować co z tą wyspą - przesunąć do ściany czy zostawić na środku... Pierwsza opcja jest pewnie rozsądniejsza ale serce skłania się w kierunku wolnej wyspy. Czy jeśli jednak zostawię wyspę na środku to zagracę sobie kuchnię? Czy przejście pomiędzy wyspą a meblami o szerokości 1m będzie wystarczająco szerokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.03.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 przy wyspie na środku masz za małe odległości między meblem a ścianą.Wyspa ma ułatwiać komunikację i pracę a nie ją psuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 13.03.2015 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Wyszukałam na forum kilka rzutów kuchni z wyspami. Wcale nie mają więcej miejsca ode mnie, a wygląda to całkiem dobrze. Przykład 1: i zdjęcie: Przykład 2: A oto wymiary mojej kuchni: 311 na 558 . Może jest jakaś nadzieja? A może ktoś ma podobne rozwiązanie u siebie? Jeśli natomiast powiecie, że się nie da, to trudno. Popłaczę sobie miesiąc albo dwa i zapomnę o wyspie wolnostojącej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.03.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Wyspa przy małym metrażu to słaby pomysł , gdzie taka ostatnio widziałem ...niestety nie mogę powiedzieć ale wyglądała dość dziwacznie i była niepraktyczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 05.08.2015 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Kuchnia ma wymiary: 3,1 x 5,6, czyli ponad 17m2. Dlaczego niby nie zmieści się wyspa? Przecież obecnie w projektach kuchnie mają 8-10 m2 powierzchni. Więc moja to przy nich olbrzym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts