Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Buduję dom z gotowego projektu Diogenes 2, ale chciałbym poprawić możliwie jak się da ( średnim nakładem kosztów ) te elementy które w późniejszym czasie ciężko jest wymienić. Raczej chciałbym osiągnąć wartość dla dofinansowania NF40, ale muszę jeszcze sprawdzić jak sprawa z mostkami.

Od razu nadmienię, że już wykonałem ławy fundamentowe, a pojutrze zaczynam z bloczkami i wszelkie teorie - "lepsza byłaby płyta" są zbędne ( wiem że lepsza, ale szkoda pieniędzy na dobrą ekipę i brak konstruktora )

Narysowałem przekrój moich przemyśleń.

przekrój.jpg

Czekam na opinie fachowców i z góry dziękuję.

przekrój.jpg

https://forum.murator.pl/topic/198844-przekr%C3%B3j-%C5%9Bciany-poprawki-projektu-do-nf40/

Witajcie,

Buduję dom z gotowego projektu Diogenes 2, ale chciałbym poprawić możliwie jak się da ( średnim nakładem kosztów ) te elementy które w późniejszym czasie ciężko jest wymienić. Raczej chciałbym osiągnąć wartość dla dofinansowania NF40, ale muszę jeszcze sprawdzić jak sprawa z mostkami.

Od razu nadmienię, że już wykonałem ławy fundamentowe, a pojutrze zaczynam z bloczkami i wszelkie teorie - "lepsza byłaby płyta" są zbędne ( wiem że lepsza, ale szkoda pieniędzy na dobrą ekipę i brak konstruktora )

Narysowałem przekrój moich przemyśleń.

[ATTACH=CONFIG]307656[/ATTACH]

Czekam na opinie fachowców i z góry dziękuję.

- NF40 to dedykowane połączenie architektury / konstrukcji / instalacji sanitarnych / elektrycznych przy optymalnym zagospodarowaniu działki.

- jw wymieniłem 4-ch specjalistów, a dla dofinansowania dochodzi jeszcze weryfikator z listy NFOŚiGW

- nie z każdego gotowca da się opracować budynek energooszczędny wg Twoich założeń i dla konkretnej działki budowlanej i terenu

- jeśli piszesz, że " szkoda pieniędzy na dobrą ekipę i brak konstruktora " to mogę jedynie życzyć powodzenia, proponuję jednocześnie mocno obniżyć poprzeczkę i przygotować się na duże wydatki zwiazane z brakiem wiedzy budowlanej.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI
https://forum.murator.pl/topic/198844-przekr%C3%B3j-%C5%9Bciany-poprawki-projektu-do-nf40/#findComment-6770781

Tak się składa, że mam duże doświadczenie w instalacjach, spore w budownictwie, mam już 2 weryfikatorów którzy zajmą się budową, jednak budowa już ruszyła i zanim przeliczą wszystko "dokładnie" ja muszę działać i wybrać optymalne rozwiązanie, zaraz wyleje chudziaka i nie poprawię izolacji.

Bloczki już dzisiaj się wymurowały.

Myślałem że uzyskam tu jakaś opinię na temat rysunku, myliłem się.

https://forum.murator.pl/topic/198844-przekr%C3%B3j-%C5%9Bciany-poprawki-projektu-do-nf40/#findComment-6771685