Gość Gos**c 10.03.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 A moze zamiast rekuperatora nawiew i wyciag puscic koncentrycznie: w srodku wyciag a na zewnatrz nawiew i to zaizolowac.Zasada podobna do tej: http://www.hrs-heatexchangers.com/pl/produkty/components/falistej-rurki-wymiennikow-ciepla/hrs-serii-dtr/default.aspx Brak rekuperatora a odzysk ciepla jest. Odpowiednio dobrane rury i przeplyw dokladnie taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 10.03.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 allegro.pl/centrala-rekuperator-vents-vut-300-mini-v-h-i5091444057.html allegro.pl/rekuperator-280m3-duplexvent-centrala-wentylacyjna-i5146700602.html allegro.pl/rekuperator-z-odzyskiem-ciepla-hru-ecco-400-i5146974765.html Po tańsze zgłos się do perma To jest najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Rekuperacja z wentylacji jest po to, by obniżać koszty budowy i eksploatacji. Jak więc można rozpatrywać "czy warto" "czy się zwróci" ? To jakieś wypaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.03.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 zastanawiam się jakim cudem producenci sprzętu AGD jeszcze nie zbankrutowali... wystarczy wziąć i porównać pierwszą lepszą pralkę automatyczną za 1k z wypasioną centralą wentylacyjną za 5-7 k... Nie zbankrutowali tylko dla tego, że produkowane pralki to jednorazówki. Prawie wszystkie bębny są monolitem, polecą łożyska bęben do wymiany, koszt bębna to 80% wartości nowej pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.03.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Rekuperacja z wentylacji jest po to, by obniżać koszty budowy i eksploatacji. Jak więc można rozpatrywać "czy warto" "czy się zwróci" ? To jakieś wypaczenia.Kolektory słoneczne są po to aby obniżać koszty budowy i eksploatacji. Jak więc można rozpatrywać "czy warto" "czy się zwróci" ? To jakieś wypaczenia. Zapisuję jako następną złotą myśl. Jak znam życie jest to wybiórczo zastosowane stwierdzenie, nie mniej jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Kolektory słoneczne są po to aby obniżać koszty budowy i eksploatacji. Jak więc można rozpatrywać "czy warto" "czy się zwróci" ? To jakieś wypaczenia. Zapisuję jako następną złotą myśl. Jak znam życie jest to wybiórczo zastosowane stwierdzenie, nie mniej jednak. Kolektory podnoszą koszt budowy i zwiększają koszt eksploatacji. Kolektory są do ogrzewania węglem, więc tylko osoby bardzo źle wykształcone mogą coś takiego stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.03.2015 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 to po co przytaczas jego wypowiedź na poparcie swoich tez, skoro u niego to spore oszczędności?Przytaczam, bo sens jego wypowiedzi jest jasny. Nie ma sensu kupowanie drogiego rekuperatora. To, że pomylił się przy podaniu oszczędności niewiele zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.03.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Kolektory podnoszą koszt budowy i zwiększają koszt eksploatacji. Kolektory są do ogrzewania węglem, więc tylko osoby bardzo źle wykształcone mogą coś takiego stosować. On jest niesamowity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.03.2015 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Dobrze, podaj jakiś link do oferty na GWC plus centrala bez wymiennika. Porównamy ceny, porównamy korzyści. Przez siedem stron pisanie bez żadnych konkretów, same emocje. Foto podał linki do tanich teku, ja nie znalazłem wykresu poboru mocy, głośności, odzysku przy różnych wydajnościach, ale może Ci się uda znaleźć i porównać Lunę do reku za 5tys i wtedy będzie można powiedzieć coś więcej. Co za sens porównywać rower do motoru?Też masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? Luna to zwykły rower, twój reku to rower pomalowany na różowo, z aerodynamicznym siodełkiem i z podgrzewanymi pedałami. Za dwukrotnie wyższą cenę. Zapytasz po co podgrzewane pedały? Zapytaj też po co ładna obudowa w reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 On jest niesamowity. Może Pan jest jeszcze w epoce kolektorów czy gruntowych pomp ciepła z końcówki XX wieku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Też masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? Luna to zwykły rower, twój reku to rower pomalowany na różowo, z aerodynamicznym siodełkiem i z podgrzewanymi pedałami. Za dwukrotnie wyższą cenę. Zapytasz po co podgrzewane pedały? Zapytaj też po co ładna obudowa w reku. Jedno pytanie. Jak głośna jest Luna w porównaniu z droższymi centralami? Mam osobiście "odkurzacz" Dospela i dzisiaj byłby to dla mnie podstawowy parametr. Może ktoś podać pod tym względem jakiś ranking? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.03.2015 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jedno pytanie. Jak głośna jest Luna w porównaniu z droższymi centralami? Mam osobiście "odkurzacz" Dospela i dzisiaj byłby to dla mnie podstawowy parametr. Może ktoś podać pod tym względem jakiś ranking?Ale to nie o to chodzi! Chcesz mieć cicho, chcesz mieć wyświetlacz z bajerami czy cokolwiek kup sobie odpowiedni reku niezależnie od tego ile kosztuje. Jeżeli wiesz co robisz, jeżeli cię na to stać to nikt nie może mieć do ciebie pretensji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 10.03.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jedno pytanie. Jak głośna jest Luna w porównaniu z droższymi centralami? Mam osobiście "odkurzacz" Dospela i dzisiaj byłby to dla mnie podstawowy parametr. Może ktoś podać pod tym względem jakiś ranking? Jeśli dobrze pamiętam to jest 57dB na maxa. Po zastosowaniu sztywnego tłumika 120cm z Alnora na nawiewie, instalacja jest bezgłośna, z maksymalnymi obrotami włącznie. Na wywiewach w łazienkach słychać minimalny szum. W kuchni cisza. Zależy to pewnie od odległości anemostatów wyciągowych od centrali. Bez tłumików wentylacja była słyszalna również na nawiewach. Cicho, ale taki szum w sypialni by przeszkadzał. Przy takiej instalacji jak moja i moich oczekiwaniach co do hałasu, trzeba więc uwzględnić i doliczyć tłumiki. Nie wiem jak przy innych instalacjach. Jeszcze odnośnie wypowiedzi plusfoto o odzysku. Odzysk mam mniej więcej jak opisany, z tym że nie wiem na ile zależy on od samej centrali, a na ile od całej instalacji na nieogrzewanym i nieocieplonym strychu. Dowiedziałbym się po wymianie centrali i porównaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.03.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Może Pan jest jeszcze w epoce kolektorów czy gruntowych pomp ciepła z końcówki XX wieku? Może za to Ty jesteś jak automat telefoniczny. Wybierz od 1 do 9 i na każdą opcję z góry gotowa odpowiedź. Tylko nie ma opcji "0" rozmowa z konsultantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.03.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Przytaczam, bo sens jego wypowiedzi jest jasny. Nie ma sensu kupowanie drogiego rekuperatora. To, że pomylił się przy podaniu oszczędności niewiele zmienia. :) FM wg perma: "Jezeli uzytkownik wypowiada się i jedna część wypowiedzi potwierdza tezę perma, druga zas ją podważa, oznacza to, ze uzytkownik pomylił sie w czesci drugiej" Co za kabareciarz.... Edytowane 10 Marca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 No to ja faktycznie nie wiem o co chodzi. Porównujecie coś słabego do dobrego i twierdzicie, że za to lepsze nie warto dopłacać. Może i sprawność nie jest dużo wyższa, ale ona jakaś jest w każdej centrali. Za to do tego dochodzą pozostałe elementy jak choćby hałas, i do tego moim zdaniem warto dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 10.03.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Też masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? Luna to zwykły rower, twój reku to rower pomalowany na różowo, z aerodynamicznym siodełkiem i z podgrzewanymi pedałami. Za dwukrotnie wyższą cenę. Zapytasz po co podgrzewane pedały? Zapytaj też po co ładna obudowa w reku. No dokładnie. Możesz kupić rower z marketu za 500zl i rower za 5tys. Tylko Ty twierdzisz, że ten co kupi za 5tys jest frajer, bo Ty też dojdziesz do celu tym za 500. A jak chcę, żebyś porównał parametry obu, to się krzywisz i piszesz o obudowach. BMW i Dacia też mają kierownicę i po 5 koła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Po zastosowaniu sztywnego tłumika 120cm z Alnora na nawiewie, instalacja jest bezgłośna, z maksymalnymi obrotami włącznie. Możesz podać który masz? http://alnor-b2b.com.pl/Zamowienie.aspx?group= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 10.03.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Możesz podać który masz? http://alnor-b2b.com.pl/Zamowienie.aspx?group= Tłumiki takie: http://domwent.pl/pl/p/Tlumik-akustyczny-okragly-fi160-L900/942 90 cm długości na wywiewie i 120 cm na nawiewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Tłumiki takie: http://domwent.pl/pl/p/Tlumik-akustyczny-okragly-fi160-L900/942 90 cm długości na wywiewie i 120 cm na nawiewie Muszę kupić, bo u syna słychać centralę (ma najbliżej), choć jemu to ponoć nie przeszkadza. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts