Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciąg wsteczny - jak to rozwiązać ?

TomekPoz

Recommended Posts

Witam.

Skupmy się na faktach ... Bohusz - przeczytaj mój ostatni post.

Dragon nadaje się do akumulacji, tylko odpowiedniej do niego w formie i wielkości. Oraz w odpowiednio zrealizowanym zamyśle (koncepcji).

To co pokzuje Tomek to zbieranina przypadków i nieodpowiedzialności wykonawczej.

Żeby zobrazować to co piszę, pniżej konkretny przykład realizacji na tym (prawie) samym palenisku.

Dragon 2 bez szybra, z podwójną szybą i Refraboxem. W zamknętej zabudowie (hypokaustum) i z masą akumulacyjną w postaci mniejszych gabarytowo (CMA-M) i wagowo (25 kg/szt) "klocków", dających masę w sumie 300 kg.

Sterownik Tatarek z dwoma termoparami - na wyjściu z paleniska i na wejściu do komina, dzieki któremu można monitorować obydwie wartości temperatur i odpowiednio do tego ustawiać parametry i przebieg spalania.

Dom z płaskim dachem, stąd nie za duża długość czynna komina (od wejścia spalin do wylotu) - ok. 5 m. Stąd masa akumulacyjna umieszczona w górnej części zabudowy pieco-kominka i w ten a nie inny sposób ukształtowany przebieg spalin, pokazany niebieskimi strzałkami na rysunku nr 3.

Forest-Natura1.jpg Forest-Natura2.jpg Forest-Natura3.jpg

Teraz efekty.

Temperatura na wyjściu z paleniska (i zauważcie że też od razu na wejściu do akumulacji) - 430 - 470 stopni.

Temparatura na wejściu do komina - 120-170 stopni.

Trzy podstawowe rzeczy decydujace o sukcesie projetowo-wykonawczym:

- Podwójna szyba, oczywisty brak szybra w takim palenisku (uwaga - na projekcie model z widoczną gałeczką szyberka jest wypadkową braku w bibliorekach programu projektowego modelu Dragon 2 z szybą podwójną i bez szyberka właśnie), kóry kusił by wiecznie użytkowników.

- Zamknęta zabudowa (nagrzewanie się masy i całości bryły również od wypromieniowania ciepła ze stalowego korpusu wkładu.

- Waga akumulacji, jej sytuowanie i przebieg strumienia spalin, dobrane do osiągów paleniska i warunków kominowych.

To że w tym przypadku "skórka" jest mocno retro nie ma żadnego znaczenia - to już tylko kwestia stylistyki zabudowy, dopasowania projektu do wnętrza i gustu inwestorów ... oraz po części mojego (:rolleyes:).

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

luźne pytania odnośnie kominka foresta w kwestiach technicznych, przy tak niskim kominie:

1.Rozpalanie odbywa się bez otwierania okien ?

2.Przy dokładaniu drewna wkład nie zadymia ?

2.Kanały da się wyczyścić? trzeba czyścić? nie potrzeba czyścić? (niepotrzebne skreślić)

Edytowane przez lecho*ski

Witam.

Skupmy się na faktach ... Bohusz - przeczytaj mój ostatni post.

Pozdrawiam.

Tak czytałem i jest dla mnie OK, zrozumiała i jasna sprawa.

Tylko ja także chciałbym dać możliwość oddzielenia dwóch spraw:

1) Odzysk ciepła (energii) z spalin

2) Akumulacji ciepła (energii cieplnej)

Czyli dwa oddzielne mechanizmy, które powinny być z sobą zintegrowane. Chociaż nieraz jest to niekonieczne.

Do tego typu rozwiązań, niepotrzebne są kanały spalinowe (betonowe - ceramiczne)

Z coraz większym zainteresowaniem, jako dyletant, czytam tą branżową dyskusję:confused:

Akumulacja to bardzo szerokie pojęcie i dotyczy np kominków z PW- tak czy nie skoro to ciepło (energię cieplną) będziemy magazynować np w zbiorniku albo w podłogówce bo to też akumulator.

Bohusz ja bym w pk. 1 poszedł dalej i napisał Odzysk ciepła (energii) z procesu spalania.

Czas może pomóc Tomkowi.

Według mnie program zajęć minimum to (po zrobieniu odpowiednich rozmiarów "rewizji" w obudowie):

- obcięcie odcinka czopucha z szybrem - da to pewien "zysk" na wysokości i zlikwiduje niepotrzebną tu przepustnicę,

- można też rozważyć zrzucenie wkładu z cegieł, na których stoi, co da dalsze obniżenie czopucha,

- założenie tam kolana 90 st., najlepiej stałego (nie ze skręcanych segmentów).

- przedłużenie komina ponad kalenicę i ocieplenie "przedłużki".

Ty nie musisz kierować całego strumienia spalin przez kanały - robić tego zerojedynkowo. Próbuj pośrednich pozycji szybra i zamykaj go na ile się da - po 10-20 st. kątowych. Część spalin będzie podgrzewała komin i powodowała zasysanie schłodzonych. Byle by tylko nie dopuścić do ich nadmiernego schłodzenia w kominie (gorące wymieszają się z zimnymi). Jak się nie da całkowicie zamknąć krótkiego obiegu - trudno. Najczęściej bywa tak, że po jakimś czasie jednak się da. Jak się za wcześnie zdławi wszystko, nic się potem zmienić już nie może.

Niestety teraz musi chociaż trochę zaboleć.

Mam nadzieję, że jednak uda się jakoś złagodzić problemy.

Pozdrawiam

Czas może pomóc Tomkowi.

Według mnie program zajęć minimum to (po zrobieniu odpowiednich rozmiarów "rewizji" w obudowie):

- obcięcie odcinka czopucha z szybrem - da to pewien "zysk" na wysokości i zlikwiduje niepotrzebną tu przepustnicę,

- można też rozważyć zrzucenie wkładu z cegieł, na których stoi, co da dalsze obniżenie czopucha,

- założenie tam kolana 90 st., najlepiej stałego (nie ze skręcanych segmentów).

- przedłużenie komina ponad kalenicę i ocieplenie "przedłużki".

Jak już wycinać rewizję to ja bym pokusił się o zastąpienie tego coś nad wkładem trójnikiem i dorobieniem wejścia w ostatnim górnym klocku i tam puszczenie krótkiego obiegu bedzie mniej zakrętów.

Z coraz większym zainteresowaniem, jako dyletant, czytam tą branżową dyskusję:confused:

Akumulacja to bardzo szerokie pojęcie i dotyczy np kominków z PW- tak czy nie skoro to ciepło (energię cieplną) będziemy magazynować np w zbiorniku albo w podłogówce bo to też akumulator.

Bohusz ja bym w pk. 1 poszedł dalej i napisał Odzysk ciepła (energii) z procesu spalania.

No nie.. z samego procesu spalania i dopalania spalin, odbiór ciepła jest niekorzystny dla tegoż spalania jako całości. Niech to drewno spala się w temperaturze 700 - 900 stopni. Proces zabierania (świadomy - racjonalny) energii cieplnej powinien odbywać się z spalin.

Jak to odbierzemy - jest wiele opcji...

Gdzie to zakumulujemy (zmagazynujemy) - tutaj jest też wiele opcji

Tej energii cieplnej z prawidłowego spalania jest naprawdę sporo. Biorąc pod uwagę małe zapotrzebowanie ciepła (uzupełnianie strat) w aktualnych budynkach, warto skupić się na jego magazynowaniu i późniejszym w miarę równym wydawaniu z magazynu.

Są rożne szkoły, ale pewne bardzo uproszczone uśrednienie to załóżmy 15 - 17 stopni spalin to ok. 1% spadek sprawności wkładu. Czyli wkład około 87% sprawności, już na etapie samego wkładu sprawnie odzyskuje ciepło z spalania (np. rozbudowany czopuch z wymiennikami) Wtedy spupiamy się zazwyczaj już na samej akumulacji ciepła, bez jego odzysku z spalin.

Ale zaznaczam i podkreślam, że wymagana jest rozmowa z konkretnym klientem, a praktycznie odpowiedź klienta na pytania, aby określić konkretną sytuację. Tutaj możemy jedynie o ogólnikach i teoretycznie.

Mówisz i masz!:D Ty czytasz te rewelacje?

witam

mój problem dotyczy ciągu wstecznego w dni wietrzne , w dni bezwietrzne jak pale i nie pale nie jest tak źle aczkolwiek ciąg też nie jest jakiś super i zapach wędzarni lekko dostaje sie do domu . paląc w dni wietrzne właściwie nie da sie tego zrobić bo kominek wdmuchuje dym do wewn. domu przyduszając płomień

patrząc na komin z zewn widać ze dym leniwie wypływa z komina i leje sie po dachu.

Podobno ma pomóc wydłużenie komina , bo niby teraz jest to niezgodnie z fizyką i normami budowlanymi .

Pewnie masz w kotłowni szczelne okno/a. Daj nawiew do kotłowni (14x14) zrób szczelne (najlepiej ogniotrwałe) drzwi oddzielające kotłownie od pomieszczeń mieszkalnych. Bezpieczeństwo domowników powinno być na pierwszym miejscu a nie wygoda palacza, który podczas palenia chce oglądać TV.

Pewnie masz w kotłowni szczelne okno/a. Daj nawiew do kotłowni (14x14) zrób szczelne (najlepiej ogniotrwałe) drzwi oddzielające kotłownie od pomieszczeń mieszkalnych. Bezpieczeństwo domowników powinno być na pierwszym miejscu a nie wygoda palacza, który podczas palenia chce oglądać TV.

Eeee..... ale o co chodzi, ktoś zamontował kominek w kotłowni :p

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308420&d=1426233539

Wymienniki działające według tego schematu i podobnych, to praktycznie "masówka"

Są naprawdę skuteczne w określonych rozwiązaniach. Są to jedne z tańszych rozwiązań, jednak bez kanałów (klocków) ceramicznych - betonowych, jednak z sporą masą akumulacyjną.

Ograniczeniem w ich konstrukcji jest jedynie pomyślunek, gdyż konstrukcje stalowe stwarzają nieograniczone możliwości, zapewniając jednocześnie 100% bezpieczeństwo.

Edytowane przez bohusz

Witam.

Bohusz ... jak masz na myśli parę krążków betonowych wokół rurki przed wejściem do komina, to ani nie to samo, ani też tym bardziej "masówka" ...

Pozdrawiam.

Przeczytaj raz jeszcze mój ostatni post... Akurat tutaj nie mam na myśli rury i krążków...

Wyraźnie i jednoznacznie piszę "według schematu" załączonego zdjęcia... spaliny puszczane i rozbijane w dowolny sposób w dowolnych kierunkach.

Obsługowe (wyczystki) i bezobsługowe.

Ograniczeniem jest pomyślunek

Wymienniki przykładowo zasypowe, robione pod projekt indywidualny, lub według gotowych rozwiązań, w krótkim czasie.

Dla firm chcących mieć swoje rozwiązania, nie bazujące wyłącznie na czyiś produktach i pomyślunkach.

Zresztą nie miejsce tu się rozpisywać. Zapraszam po remoncie (od 2 lat inny adres).

Jakaś tam fotka.

http://www.szamotowe.pl/wp-content/uploads/2014/05/hopper_nadstawka_zasypowa_1.png

Edytowane przez bohusz

Pisząc o masówce miałem na myśli, tego typu proste rozwiązania. Sama instalacja z zasypaniem to 0,5 - 1,5 godziny.

WYMIENNIK - akumulator zasypowy - nadstawka, nazwa ogólnie znana.

Rysunek uproszczony wielce. Aby nie stać w miejscu wymienniki ulegają ciągłej modernizacji. Czs trwania pomysłu modernizacji do instalacji to ok. 10 dni.

hopper-idea-1.jpg

Edytowane przez bohusz

Wracając do tematu Tomka...

Uważam jednoznacznie, że gdyby Tomek zwrócił się do producenta wkładu, aby mu optymalnie skonfigurował wymiennik - akumulator, byłoby wszystko OK. NIE BYŁOBY PROBLEMÓW.

Masa firm, pomijając te które ustawiły się w roli narzekaczy i krytyko - oceniaczy, nie zawsze nadąża za nowinkami i nowymi rozwiązaniami.

Teraz jednak pozostaje poczekać na rozwiązanie tej konkretnej sytuacji.

Pisząc o masówce miałem na myśli, tego typu proste rozwiązania. Sama instalacja z zasypaniem to 0,5 - 1,5 godziny.

WYMIENNIK - akumulator zasypowy - nadstawka, nazwa ogólnie znana.

Rysunek uproszczony wielce. Aby nie stać w miejscu wymienniki ulegają ciągłej modernizacji. Czs trwania pomysłu modernizacji do instalacji to ok. 10 dni.

To z pewnością przyszłość "nowożytnego zduństwa" kominkowego. Nic nowego, rozwiązania znane od...trudno powiedzieć. Polecam Zduńskie Opowieści. Tam są zdjęcia takich wymienników sprzed 100 lat. Niemniej, dla klientów "zrób to sam", lub takich leniwych zdunów jak ten z Poznania, rozwiązanie super! Polecam.

A propos Tomka... problem rozwiązany został już kilka dni temu...Pozostaje jedynie pytanie kto to ma finansować?:rolleyes: