Zdun Darek B 15.03.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Szanowni Państwo [ zarówno czytacze jak i pisacze ] Zduństwo w przeciwieństwie do montażu wkładów kominkowych to nie jest zajęcie dla amatorów , wykonywanie tego zawodu wymaga rzetelnej fachowej wiedzy oraz pewnego doświadczenia .Samo czytanie na forach internetowych nie powinno być podstawa do samodzielnego wykonywania instalacji z zastosowaniem dodatkowych wymienników pomiędzy paleniskiem a kominem .Niestety sporo osób czytających próbuje we własnym zakresie , czasami także z pomocą majstrów od wszystkiego , kombinować taki własne rozwiązania w oparciu o teksty z FM i własnego "misia widzimisia "Efekty takich prób przynoszą opłakane skutki , widziałem ostatnio taką instalację wykonaną przez domorosłych majsterklepków kombinatorów , dopóki kończy się to zadymionym sufitem to pół biedy ale kiedyś naprawdę może skończyć się to tragicznie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.03.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) To z pewnością przyszłość "nowożytnego zduństwa" kominkowego. Nic nowego, rozwiązania znane od...trudno powiedzieć. Polecam Zduńskie Opowieści. Tam są zdjęcia takich wymienników sprzed 100 lat. Niemniej, dla klientów "zrób to sam", lub takich leniwych zdunów jak ten z Poznania, rozwiązanie super! Polecam. A propos Tomka... problem rozwiązany został już kilka dni temu...Pozostaje jedynie pytanie kto to ma finansować? Tu prawdopodobnie zupełna zgoda, że rozwiązania akumulacji ciepła stosowane są od tysięcy lat i zapewne nowych ogólnych schematycznych i ideowych rozwiązań nie będzie. Nie mam jednak nic przeciwko "wymyślania na nowo koła - w nowoczesnej wersji" Będą i są wprowadzane nowe konkretne usprawnione rozwiązania (produkty), oparte na tych starych ideowych. Bo po prostu teraz, nowe technologie, maszyny i materiały to umożliwiają. Zrozumiały jest również opór (pewnych firm), przed ich wprowadzaniem - gdyż czynią instalacje i ceny wykonawstw konkurencyjnymi i nie ma mowy o tajemnej wiedzy realizacji. Zresztą ten opór przewidziałem jakieś dwa lata temu i mówiłem o tym wyraźnie podczas rozmowy z osobami (firmami) z którymi współpracuje, podkreślałem że będzie ciężko i pełno krytyki niezdrowej. Bo przykładowo instalacja suchego wymiennika - akumulatora CUMULUS, polega na podpięciu rur dymowych.... To samo jest z wymiennikami - akumulatorami nadstawkowymi. Co do problemu Tomka raczej liczę NA JEGO WPIS I ODCZUCIA NA TEMAT OGŁOSZONEGO TU "ROZWIĄZANIA PROBLEMU" Edytowane 15 Marca 2015 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Szanowni Państwo [ zarówno czytacze jak i pisacze ] Zduństwo w przeciwieństwie do montażu wkładów kominkowych to nie jest zajęcie dla amatorów , wykonywanie tego zawodu wymaga rzetelnej fachowej wiedzy oraz pewnego doświadczenia . I tutaj pozwole sobie nie zgodzią się z tym twierdzeniem. Wykonywanie każdego zawodu wymaga wiedzy i przede wszystkim solidności czego ostatnio wykonawcom szczególnie brakuje. Samo czytanie na forach internetowych nie powinno być podstawa do samodzielnego wykonywania instalacji z zastosowaniem dodatkowych wymienników pomiędzy paleniskiem a kominem . Niestety sporo osób czytających próbuje we własnym zakresie , czasami także z pomocą majstrów od wszystkiego , kombinować taki własne rozwiązania w oparciu o teksty z FM i własnego "misia widzimisia " Efekty takich prób przynoszą opłakane skutki , widziałem ostatnio taką instalację wykonaną przez domorosłych majsterklepków kombinatorów , dopóki kończy się to zadymionym sufitem to pół biedy ale kiedyś naprawdę może skończyć się to tragicznie ..... To że starasz się zniechęcać ludzi do samodzielnej zabawy to zrozumiałe i słuszne. Raz ze względów na własny interes dwa na bezpieczeństow. Ale i tak znajdą się tacy co podejmą wyzwanie np jak ja, czego wzale nie polecam ale lubię wyzwania i jest pewniej więcej takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 15.03.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Bohusz. Napisz to tak, zeby ktos cos zrozumial. Prosze. Ja nie rozumiem ani w jote.A chetnie bym poczytal, bo lubie odmienny punkt widzenia do ktorego Ty nalezysz na tym forum . Tu prawdopodobnie zupełna zgoda, że rozwiązania akumulacji ciepła stosowane są od tysięcy lat i zapewne nowych ogólnych schematycznych i ideowych rozwiązań nie będzie. Nie mam jednak nic przeciwko "wymyślania na nowo koła - w nowoczesnej wersji" Będą i są wprowadzane nowe konkretne usprawnione rozwiązania (produkty), oparte na tych starych ideowych. Bo po prostu teraz, nowe technologie, maszyny i materiały to umożliwiają. Zrozumiały jest również opór (pewnych firm), przed ich wprowadzaniem - gdyż czynią instalacje i ceny wykonawstw konkurencyjnymi i nie ma mowy o tajemnej wiedzy realizacji. Zresztą ten opór przewidziałem jakieś dwa lata temu i mówiłem o tym wyraźnie podczas rozmowy z osobami (firmami) z którymi współpracuje, podkreślałem że będzie ciężko i pełno krytyki niezdrowej. Bo przykładowo instalacja suchego wymiennika - akumulatora CUMULUS, polega na podpięciu rur dymowych.... To samo jest z wymiennikami - akumulatorami nadstawkowymi. Co do problemu Tomka raczej liczę NA JEGO WPIS I ODCZUCIA NA TEMAT OGŁOSZONEGO TU "ROZWIĄZANIA PROBLEMU" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts