JTKirk 10.03.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 jak w tytule wątku Szukam miast/gmin gdzie w MPZP jest wpisany zakaz opalania paliwami stałymi mile widziany jest link do MPZP kluczem jest chyba taki lub podobny zapis 5) zaopatrzenie w energię cieplną: a) zaopatrzenie w energię cieplną ze źródeł indywidualnych, b) zakazuje się stosowania źródeł ciepła z czynnikami wysokoemisyjnymi, c) dopuszcza się do ogrzewania budynków czynniki grzewcze jak: energia elektryczna, olej opałowy nisko siarkowy, gaz, węgiel spalany w piecach niskoemisyjnych, drewno lub inne odnawialne źródła energii; jest dopuszczalne spalanie w piecach niskoemisyjnych, ale jako że jest pojęcie jak dla mnie naciągane, to szukam z całkowitym zakazem taki zapis znalazłem w MPZP gminy Czersk http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CDIQFjAD&url=http%3A%2F%2Fbip.czersk.pl%2Fplik.php%3Fdid%3D4675&ei=vpD-VLjEAoLzaM6CgNAI&usg=AFQjCNHA9rp15PSgPUX4udMoAJeDJT0bDA&bvm=bv.87611401,d.d2s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.03.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Coś mi się obiło, że Jaktorów (pow. grodziski) ma obszary w których jest w/w zakaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.03.2015 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 dzięki, ale tam znalazłem tylko zapis o preferencji dla źródeł ekologicznych w Nowym Targu jest taki zapis https://www.nowytarg.pl/dok/mpzp/nowy_targ_14/malop.01.83.1286.pdf 11. Zakaz stosowania paliw stałych jako czynnika grzewczego, za wyjątkiem drewna i paliw o niskiej emisji zanieczyszczeń, do ogrzewania nowo realizowanych i rozbudowywanych budynków. Ogrzewanie obiektów z kotłowni własnych z preferencjąstosowania paliw ekologicznych; a tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167332-Paliwo-czyste-ekologicznie-interpretacja-MPZP było pisane że w Skawinie są takie zapisy ale w aktualnym MPZP nie znalazłem potwierdzenia, jest tylko zapis 1)nakazy: a)stosowania niskoemisyjnych nośników energii dla celów grzewczych i socjalno – bytowych, tyle, że jest to standardowy zapis w każdym MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 11.03.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 W tym kraju to zapomnij, może za sto lat, puki co wszyscy walą w ciula jak złoto, począwszy od górnika na dole a kończąc na tym co do pieca dokłada, jak sąsiad chce na złość zrobić temu co nie kopci to sypie na fula dławi piec po czym otwiera na fula drzwi do popielni i kotłowni na zewnątrz, jak cug złapie to lepiej niemieć okna otwartego w tym czasie bo się nie wywietrzysz za nic, a najlepsze że każdy się plecami obraca na takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 12.03.2015 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 U mnie nie ma zakazu. Po 2 miesiącach mam filtr w rekuperatorze do wymiany - szary. Mimo że jest na wysokości 8m, od strony przeciwnej do sąsiadów z piecami. Jakbym zrobił wlot do wentylacji od strony sąsiada, pewnie filtr po miesiącu byłby czarny.Nie chciałbym mieć tego w płucach. No ale niestety - obecnie mieszkając w dzielnicach willowych w sezonie zimowym ma się warunki jak w kopalni na przodku. Pył, dym, smród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.01.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 jak w tytule wątku Szukam miast/gmin gdzie w MPZP jest wpisany zakaz opalania paliwami stałymi mile widziany jest link do MPZP Wieś, w której mam działkę w Planie Zagospodarowania ma taki punkt: Ustala się zaopatrzenie w ciepło - w oparciu o indywidualne, proekologiczne źródła ciepła, np. olej opałowy, energię elektryczną lub gaz, zgodnie ze szczegółowymi warunkami zaopatrzenia wydanymi przez gestorów zarządzających odpowiednio: siecią energetyczną lub gazową. O takie coś Ci chodzi? Poszukać linka do MPZP? P.S. Jeśli to nie tajemnica, to w jakim celu zbierasz te dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.09.2017 04:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Gdzieś mi ten wątek zniknął... szukałem tego, żeby podsunąć takie zapisy do umieszczenia w naszym MPZP - bo nigdzie nie ma Rozmawiałem swego czasu na ten temat z prezydentem i stwierdził on, że nie ma to większego sensu umieszczać te zapisy, bo można to ponoć łatwo ominąć poprzez późniejsze wpisy w dzienniku budowy.... Jak to nie problem kemot, to daj tego linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 30.09.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Źle szukasz. Gmina nie może wprowadzić żadnego nakazu czy zakazu do którego nie ma upoważnienia ustawowego. Czyli najpierw powinieneś znaleźć taką ustawę dającą taką możliwość gminie. Obawiam się, że nie znajdziesz takiego przepisu, sam pomysł jest zaś bandycki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.09.2017 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 bandycki jest pomysł, żeby w MPZP wprowadzić zakaz spalania paliw stałych? każdy, kto się przyłoży do budowy intelektualnie - przed rozpoczęciem budowy nowego domu, to dojdzie do wniosku, ze nie ma uzasadnienia ekonomicznego iść w paliwa stałe. Problem w tym, że może 1% to robi. Uważam, że gdyby był taki zapis w MPZP - to może świadomość, że można inaczej(taniej) niż tylko np. węglem byłaby inna. Sprawa jest tym bardziej aktualna, biorąc pod uwagę rosnące od jakiegoś czasu ceny węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 30.09.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Zdecyduj się w końcu. Chcesz edukować czy zakazywać? Po co ci zakaz, który można obejść jednym podpisem kierbuda? Może lepiej namówić radnych na wieloletni program edukacyjny w tej materii? Najlepiej taki obejmujący przyszłych inwestorów czyli ostatnie klasy szkoły. Tu efekty prędzej czy później by się pojawiły. Natomiast zakazem tylko wkurwisz elektorat. A ten zakaz obejmowałby też kominki, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.09.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Gdzieś mi ten wątek zniknął... szukałem tego, żeby podsunąć takie zapisy do umieszczenia w naszym MPZP - bo nigdzie nie ma Rozmawiałem swego czasu na ten temat z prezydentem i stwierdził on, że nie ma to większego sensu umieszczać te zapisy, bo można to ponoć łatwo ominąć poprzez późniejsze wpisy w dzienniku budowy.... Jak to nie problem kemot, to daj tego linka Spoko, nie wiem czy takiego zapisu planu nie można obejść (mam nadzieję, że nie), niemniej w okolicy mojej działki w nowo powstających domach nikt kotłów na paliwo stałe nie instaluje, za wyjątkiem kominków. Plan jest tutaj: http://www.brwinow.pl/810/plan-zagospodarowania.html Wyszukaj plan konkretnej miejscowości: 19 Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego części Gminy Brwinów obejmującej miejscowość Owczarnia - część I- plan , i w treści uchwały na stronie 13, punkt 16 to jest coś co Ciebie interesuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.09.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Źle szukasz. Gmina nie może wprowadzić żadnego nakazu czy zakazu do którego nie ma upoważnienia ustawowego. Czyli najpierw powinieneś znaleźć taką ustawę dającą taką możliwość gminie. Obawiam się, że nie znajdziesz takiego przepisu, sam pomysł jest zaś bandycki. Gmina w MPZP określa m.in jakie źródło CO ma być. Tak samo jak wysokość budynku, max powierzchnię, sposób odprowadzenia ścieków, itp. Idąc Twoim tokiem myślenia nie ma przepisu, który zakazuje Ci na działce postawienia 20-piętrowego bloku. Odpowiadają na pytanie tytułowe, gmina Lesznowola ma zapisy zezwalające na grzanie tylko prądem lub gazem. Ale nie jestem stanie powiedzieć czy na cały terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 30.09.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Idąc Twoim tokiem myślenia nie ma przepisu, który zakazuje Ci na działce postawienia 20-piętrowego bloku. Manipulujesz. Odpowiednia ustawa i zapisy np. studium dają gminie prawo do takiego zapisu o wysokości budynku. Podobnie jak opis dopuszczalnych źródeł ciepła skąś wynika i nie jest to kaprys architekta i radnych. Radni nie mogą uchwalić zakazu "bo tak", tylko muszą to oprzeć na jakiś przesłankach. Na przykład długotrwałe przekroczenia jakiś parametrów albo uchwała antysmogowa albo istniejąca infrastruktura albo wnioski mieszkańców itp itd. Inaczej muszą się liczyć z tym, że ich uchwała zostanie skutecznie zaskarżona i zabawa w uchwalanie ruszy od nowa. A to drogi i długotrwały sport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.09.2017 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 maciejos36 - czy miasto z czołówki rankingów przekroczeń PM10 w Polsce kwalifikuje się twoim zdaniem pod takie kryteria?? czy to dla ciebie jest wystarczająca przesłanka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.09.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Odpowiadają na pytanie tytułowe, gmina Lesznowola ma zapisy zezwalające na grzanie tylko prądem lub gazem. Ale nie jestem stanie powiedzieć czy na cały terenie. Z tego co się orientuję to wiele podwarszawskich gmin ma taki zapis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.09.2017 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 dzięki agp - znalazłem to o czym pisałeś http://mpzp24.pl/MPZP/WDU_W/2012/3717/MPZP7454.pdf str. 7 w celu ochrony powietrza plan ustala ogrzewanie pomieszczeń gazem ziemnym, olejem nisko siarkowym lub innymi paliwami ekologicznie czystymi, w tym stałymi, których stosowanie jest zgodne z ustawą prawo ochrony środowiska czyli to nie to... ale tutaj str. 5 http://mpzp24.pl/MPZP/WDU_W/2012/3715/MPZP7456.pdf W celu ochrony powietrza ustala się obowiązek ogrzewania pomieszczeń gazem ziemnym, olejem niskosiarkowym lub innymi paliwami ekologicznymi. pytanie tylko, czy "ekogroszek" tez traktują jako paliwo ekologiczne dalej nie sprawdzałem, ale szukam całkowitego zakazu spalania paliw stałych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.09.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 może to w Słupsku:5 Ustalenia w zakresie zaopatrzenia w ciepło:1) stosować rozwiązania indywidualne w oparciu o ekologiczne niskoemisyjne czynniki grzejne np. olej opałowy, gaz, energia elektryczna, biopaliwa, pompy cieplne. Zakaz stosowania paliw stałych, których spalanie skutkuje ponadnormatywnym zanieczyszczeniem powietrza; https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwifwYTh4MzWAhVBVhoKHUvRAxQQFgg1MAI&url=http%3A%2F%2Fbip.um.slupsk.pl%2Ffile%2F2753&usg=AOvVaw15cAVl7-ohO36bHaZmmEO0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.10.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Kraków:§ 5. 1. Ustala się zasady ochrony środowiska, przyrody i krajobrazu kulturowego: [...]7) [...]pokrycie potrzeb cieplnych obiektów należy zapewnić w oparciu o zastosowanie energii elektrycznej lub lokalnych źródeł na paliwa ekologicznie czyste (w szczególności gaz, lekki olej opałowy) lub alternatywne źródła energii (energia słoneczna, geotermalna) albo miejską sieć ciepłowniczą, przy czym wyklucza się stosowanie w nowych obiektach paliw stałych jako podstawowego źródła ciepła; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.10.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 dzięki agp - znalazłem to o czym pisałeś http://mpzp24.pl/MPZP/WDU_W/2012/3717/MPZP7454.pdf str. 7 czyli to nie to... ale tutaj str. 5 http://mpzp24.pl/MPZP/WDU_W/2012/3715/MPZP7456.pdf pytanie tylko, czy "ekogroszek" tez traktują jako paliwo ekologiczne dalej nie sprawdzałem, ale szukam całkowitego zakazu spalania paliw stałych.... Faktycznie, gdzie nie znajdę to taki lub podobny zapis. Ale już w MPZP wydanym dla konkretnej działki: Przy czym jak teraz czytam #28, to ciężko zgadnąć co można, a co nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.10.2017 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 dzięki wszystkim za pomoc. Najlepiej wyglądają te zapisy ze słupska,krakowa i gminy brwinów. Przyda się na zaś... tylko że... Zdecyduj się w końcu. Chcesz edukować czy zakazywać? Po co ci zakaz, który można obejść jednym podpisem kierbuda? no właśnie... coś w tym stylu usłyszałem od prezydenta mojego miasta, jak rozmawiałem z nim na ten temat. Że jaki ma sens wprowadzać takie zapisy do MPZP, skoro kierownik budowy zrobi wpis o zmianie nieistotnej i ponoć nic z tym nie można zrobić. Podobno było to nawet z prawnikami konsultowane.... Ja uważam, że nawet jeśli tak jest, to dobrze żeby taki wpisy był, bo zmusza budującego do myślenia i liczenia - a nie zakładania że będzie węgiel, bo tak przecież najtaniej.... ale że wybory niedługo i można wkurwić elektorat - to nie ma co liczyć przez najbliższy rok na zmiany Odnośnie kominków jeszcze - to już chyba od dawna w przepisach jest, że kominek nie może być podstawowym źródłem ciepła. Tyle, że to fikcja - gdy jeszcze ogrzewanie elektryczne spełniało normy dla nowych domów(bez dodatkowych kombinacji) to wystarczyło wpisać główne ogrzewanie elektryczne i spokój. A potem non stop palenie w kominku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts