Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam Miast/Gmin gdzie jest zakaz opalania paliwami stałymi w MPZP

JTKirk

Recommended Posts

Kraków ma uchwałę antysmogową i tam jest inna sytuacja. Uchwałę można wprowadzić tak:

http://www.lexlege.pl/prawo-ochrony-srodowiska/art-96/

Co do zapisu pamiętaj, że projekt jest adaptowany przez architekta i on najpóźniej w tym miejscu wskaże inwestorowi jak uniknąć obowiązku zmiany paliwa. Inna sprawa, to czy problemem wg Ciebie są nowe domy? Nie znam zbyt wielu ludzi, którzy inwestują w taki sposób ogrzewania. A jak już to chcą być jak najbardziej bezobsługowi. A takie kotły mają inne poziomy emisji.

Inna sprawa, to czy problemem wg Ciebie są nowe domy? Nie znam zbyt wielu ludzi, którzy inwestują w taki sposób ogrzewania. A jak już to chcą być jak najbardziej bezobsługowi. A takie kotły mają inne poziomy emisji.

To wejdź sobie na początek tematu o bociankach 2016, 2017, albo poczekaj na nowy 2018. I o dziwno wcale nie brakuje ludzi co chcą 25kW śmieciucha do domu <100m2 wsadzać :bash:

Inna sprawa, to czy problemem wg Ciebie są nowe domy? Nie znam zbyt wielu ludzi, którzy inwestują w taki sposób ogrzewania. A jak już to chcą być jak najbardziej bezobsługowi. A takie kotły mają inne poziomy emisji.

Tak i to poważnym.

Kiedyś, kiedy pisałem pod innym nickiem, na wątku lokalnym robiłem prywatna ankietę - około 85% budujących domy w okolicy decydowało się na węgiel (z tego część na piece z podajnikami), około 10% gaz z sieci, reszta to PC i inne. Wiem że to było już trochę lat temu, ale jestem pewny, że gdyby dzisiaj zrobić taką samą ankietę, to 50-60% budujących wybrałoby węgiel. Dzisiaj może nie śmieciuchy, tylko kotły 5 klasy, ale zawsze z emisją

Problem mniejszy, ale dalej problem...

Zakładając, że w okolicy buduje się 1000 domów rocznie (tyle mnie więcej pnb się wydaje) to łatwo policzyć ile to kominów więcej...ja osobiście jestem bardzo krytyczny, jak słyszę o 5 klasie - trochę się naczytałem i narozmawiałem z ludźmi którzy robią te badania i ile tak naprawdę to jest warte....

Kraków ma uchwałę antysmogową i tam jest inna sytuacja. Uchwałę można wprowadzić tak:

http://www.lexlege.pl/prawo-ochrony-srodowiska/art-96/

Co do zapisu pamiętaj, że projekt jest adaptowany przez architekta i on najpóźniej w tym miejscu wskaże inwestorowi jak uniknąć obowiązku zmiany paliwa. Inna sprawa, to czy problemem wg Ciebie są nowe domy? Nie znam zbyt wielu ludzi, którzy inwestują w taki sposób ogrzewania. A jak już to chcą być jak najbardziej bezobsługowi. A takie kotły mają inne poziomy emisji.

Uchwała Antysmogowa i plany zagospodarowania (MPZP) to jest ten sam poziom: prawa lokalnego. Mam właśnie taki przypadek, że zapisy mojego MPZP zazębiają się z:

• Uchwałą Antysmogową,
  • Uchwałą Krajobrazową (w kwestii ogrodzeń)
  • Uchwałą o małej retencji (w kwestii zapisów zagospodarowania wód).

Niektóre rzeczy się akurat pokrywają (wtedy nie ma wątpliwości), ale większość tworzy niejasną interpretację. Nie jestem prawnikim, ale zdaje mi się, że w polskim prawodawstwie nie ma czegoś takiego, że akt prawny późniejszy automatycznie unieważnia poprzednie akty prawne? Czy np. szczegóły dotyczące ogrzewania, których nie ma w Uchwale Antysmogowej należy brać z MPZP czy też całość zapisów w MPZP jest nieważna, bo Uchwała Antysmogowa jest późniejsza? Nie wiadomo jak interpretować parametry ogrodzeń, gdy są różne w tych różnych uchwałach, czy np. brać większe czy mniejsze wymiary otworów dla zwierząt, czy brać mniejsze czy większe wymiary dla wysokości ogrodzeń? . Mój MPZP był wprowadzony przed wejściem Uchwały Antysmogowej, ale po Uchwale o małej retencji i przed Uchwałą Krajobrazową (bo dopiero jest wyłożona do wglądu). Dzwoniłem w tej sprawie do Urzędu Miasta i pani powiedziała, że ona nie wie. Ale, że przy Uchwale Krajobrazowej pomyślą, aby unieważnić wszystkie istniejące wpisy w planach miejscowych.

Pytanie prawne: czy w ogóle i na jakiej podstawie Uchwała Antysmogowa unieważnia wszystkie zapisy w aktualnych planach MPZP dotyczące ogrzewania?

1. Rada gminy/powiatu/sejmik województwa uchwalają własne akty prawne. Nikt inny poza nimi nie może ich zmienić. Akty te muszą być umocowane w aktach wyższego rzędu czyli np. ustawach. Jeśli te akty się zmienią lub pojawią nowe to te rady mają dostosować je do nowego prawa, noe ten co zmienia przepisy. Zdarza się, że to zostanie nie zrobione, ale wtedy możesz zawiadomić o takiej potrzebie radę. Jeśli się uchylają to skarga.

2. Jak masz wątpliwości to zawsze możesz wystąpić na piśmie do wydziału architektury o wytyczne.

1. Rada gminy/powiatu/sejmik województwa uchwalają własne akty prawne. Nikt inny poza nimi nie może ich zmienić. Akty te muszą być umocowane w aktach wyższego rzędu czyli np. ustawach. Jeśli te akty się zmienią lub pojawią nowe to te rady mają dostosować je do nowego prawa, noe ten co zmienia przepisy. Zdarza się, że to zostanie nie zrobione, ale wtedy możesz zawiadomić o takiej potrzebie radę. Jeśli się uchylają to skarga.

2. Jak masz wątpliwości to zawsze możesz wystąpić na piśmie do wydziału architektury o wytyczne.

Rada Miasta sama sobie wprowadza uchwały, które są sprzeczne z istniejącymi MPZP, które też przecież sama sobie wcześniej uchwaliła.

Byłem w wydziale architektury, gdzie siedzi trzech takich na końcu korytarza. Powiedziano mi, że te wszsytkie MPZP mają pełno luk i sprzeczności i oni sami nie wiedzą co mówić inwestorom. Podał przykłady jakie oni muszą rozpatrywać np. pisze, że dach ma mieć "spadek taki jak dachy sąsiednie już istniejące". No i z jednej strony mamy dom z dachem 20%, a z drugiej 45% i jaki ma być dach pomiędzy nimi? Powiedział mi "Niech pan pisze pismo z oficjalnym zapytaniem, to będziemy musieli coś wymyślić i się jakoś ustosunkować."

Edytowane przez Lew2

Gdyby tak owi urzędnicy i radni pomyśleli o ilości psiego g... które zalega na chodnikach i nie tylko ... Ciekawe czy aby nie jest ono bardziej niebezpieczne od spalin z drewna , oczywiście mam na myśli spalanie suchego drewna w dobrej klasy paleniskach , przecież to odrażające i przerażające jak widzę dzieci bawiące się na takim "polu minowym" .