platka 10.03.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Dzień dobry, bardzo proszę o podpowiedź, czy to już jest dobry czas na przycinanie cisów? W nocy we Wrocławiu są jeszcze niewielkie przymrozki, stąd moje wątpliwości. Cisy pospolte wsadziłam we wrzesniu, kupiłam je 1,5m wysokie.Dodatkowo, chciałam zapytać, czy to dobry czas na opryski np. promanalem 60. Co należy zrobić pierwsze: opryski, czy przycinanie cisów? z góry dziękuję za odpowiedźmocno początkująca ogrodniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 11.03.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Dodatkowo, chciałam zapytać, czy to dobry czas na opryski np. promanalem 60. Co należy zrobić pierwsze: opryski, czy przycinanie cisów? A co dolega Twoim cisom, że chcesz je pryskać? Z przycinaniem cisów chyba nie ma takiego pośpiechu. A przy okazji dołączam z pytaniem: jakie opryski zrobić w najbliższym czasie moreli i śliwie, przy założeniu, że nie nastawiam się na produkcję wielkotowarową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 11.03.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ja opryskałem właśnie brzoskwinie przeciwko kędzierzawości liści. Cisów nigdy nie pryskałem a mam ich kilkanaście sztuk. Przycinamy je natomiast w sezonie, żeby się bardziej zagęszczały. Moreli teraz nie pryskam, może w maju przeciwko mszycom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolmik 11.03.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 jeśli chodzi o drzewka owocowe należy je przycinać późną zimą lub wczesną wiosną zanim ruszy wegetacja co do oprysków to polecałbym coś na grzyby pogoda sprzyja troszkę ich powstawaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 11.03.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Kolego rolmik, z tymi drzewkami owocowymi to doczytaj jeszcze, bo np. wiśnie powinno się ciąć zaraz po zbiorze.W tamtym tygodniu pryskałem brzoskwinię i nektarynkę Sylitem, można miedzianem.Pierwszy oprysk pozostałych drzewek w "fazie pąka", czyli prawie ręką dotknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 11.03.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 np. wiśnie powinno się ciąć zaraz po zbiorze. Też spotkałem się z regułą, że pestkowe (wiśnie, czereśnie, śliwki) lepiej ciąć po zbiorze. Jeśli ktoś uprawia winorośl (wiem coś o tym), to podpowiem, że wielu praktykuje "oprysk myjący" siarką (kiedyś zalecany był Siarkol) przed pękaniem pąków. Wiele odmian winorośli nie startuje zbyt wcześnie - to też zależy od pogody - więc w ciągu najbliższego miesiąca zdąży się jeszcze z opryskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2015 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 na promanal przy takich temp. może być nawet za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 16.03.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A czym można obecnie opryskać aby uniknąć mszyc?Co roku mam atak mszyc np. na wiśni, jabłoni a także na brzozie i chciałbym e tym roku spryskać w marcu aby uniknąć tego problemu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 16.03.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Teraz jeszcze jest za wcześnie na opryski od "zwierza". Wykonane nic nie dadzą, bo go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 i nie ma zapobiegawczych oprysków przeciwko mszycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts