Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sąsiad a murowane ogrodzenie

wychowka

Recommended Posts

Zawsze się pisze że sąsiad ma prawo postawić dowolne ogrodżenie do wysokości 220 cm na swojej działce. A co jeśli postawił murowany mur , nawet zgodny co do wysokości na swojej działce, ale prawie stykają y się ze ścianą zewnętrzną mojego budynku. Prawie czyni wiele szkody dla mojego domu, ponieważ pomięczy oba mury dostaje się woda, a mój dom wilgotnej. Dom mój był wybudowany w latach50 tych, jako część bliźniaka ale sąsiad do budował się do drugiej granicy. Swoim zachowaniem działa na moją szkodę.Uniemożliwia mi przeprowadzenie konserwacji i ocieplenia tej ściany, pomimo że zobowiązała się do naprawienia wszelkich szkód. W prawie budowlanym jest paragraf mówiący że możliwe jest do budowanie drugiego budynku do już istniejącego, pod waruniemożliwia , że będzie miał takie same wymiary. Czy murowany płot to nie ściana? Czy istnieje jakieś prawo które też mnie chroni? Mój dom był postawiony jako pierwszy, jest stary. Sąsiad na domiar złego posadził świerki tuż przy płocie, w odległości ok 50 cm od mojej ściany. Obecnie są to wielomstronę drzewa, których korzenie wchodzą pod fundamenty mojego domu, a konary leżą na dachu.Ja ten dom kupiłam niedawno.Myślałam że dogadamy się z sąsiadem, ale on twierdzi że wszystko jest zgodnie z prawem. Czy aby na pewno?

Można uzyskać sądową zgodę wejścia na teren cudzej posesji w celu przeprowadzenia niezbędnych prac remontowych, postawienia rusztowania itp. Jednak wcześniej, trzeba się dogadać i wykazać, że: podjęliśmy próbę uzyskania zgody sąsiada, gody takiej nam odmówiono. Chcąc wejść na teren trzeba uzgodnić sposób wejścia, zakres prac i terminy a także ewentualną rekompensatę z tego tytułu. Korzenie drzew sąsiada wchodzące na naszą działkę mamy prawo wyciąć, podobnie jak gałęzie. Mówi o tym art 150 KC ....Art. 150 kodeksu cywilnego daje właścicielowi gruntu prawo do obcięcia i zachowania dla siebie korzeni, gałęzi i owoców, w sytuacji, gdy przechodzą one z sąsiedniej działki. Wg przepisów zanim jednak dojdzie do przycięcia gałęzi, należy w pierwszej kolejności powiadomić o tym sąsiada i wyznaczyć mu nieprzekraczalny termin ich usunięcia. Dopiero w sytuacji, kiedy nasza prośba zostanie zignorowana wolno nam będzie obciąć gałęzie wchodzące na nasza działkę. W przypadku korzeni - można je usunąć bez wcześniejszego kontaktu z sąsiadem i wyznaczania dla niego terminu na ich pozbycie się.

Dziękuję za odpowiedź, ale co mam zrobić ze ścianą do której prawie dochodzi murowany z cegły wysoki mur. Faktycznie stoi w granicy od strony sąsiada. Wlewa się tam powoli woda. Istnieje wielkie ryzyko zawilgocenia .Chcę tą ścianę zabezpieczyć i ocieplić, ale jak? Sąsiad doskonale wie w czym jest problem, bowiem stawiając garaż w granicy naszych działek, delikatnie go przesunął na swoją na swoją działkę , a ciąg wspomnianego murowanego muru przerwał na całej długości swojej ściany garażu, za nim mur wznosi się znowu. Widać o swoje potrafi dbać. Czy pozostaje mi jedynie droga sądowa?

Czy sąsiad miał na ten MUR i garaż pozwolenie ?

W moim przypadku sąsiad postawił garaż z budynkiem gospodarczym którego ścian jest w granicy działki ale miał na to zgodę od nadzoru budowlanego oraz MOJĄ podpisaną na załączniku wniosku o pozwolenie na budowę .

Dodatkowo plan zagospodarowania tego kompleksu działek przewidywał takie rozwiązanie , w styku czterech działek miały być takie połączone budynki gospodarcze z garażami .

Pewnie zgodę miał.Ją jestem nowym właścicielem. Nie chcę konfliktu z sąsiadem. Jednak on na nic się nie zgadza. Wydawać by się mogło, , że murowany z cegieł płot to jak mur i zgodnie z prawem budowlanym dostawienie takiego muru- ściany jest możliwe gdy do stawiany ma takie same wymiary jak ten już stój acy. W moim przypadku sąsiad działa na moją szkodę.Uniemożliwia mi przeprowadzenie konserwacji budynku oraz wpływając na jego stopniową dewastację przez postawienie murowanej ściany-muru za którą wlewa się woda . Co dalej robić. Pomimo że postawił na swoim nie może działać na szkodę drugiego sąsiada.

• 2 months później...