szczukot 11.03.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Jako, że mój poprzedni bosch dogorywa, zastanawiam się nad wymainą. I do tych 300 zł mam do wyboru :1) młotowiertarkę: http://www.bosch-do-it.com/pl/pl/majsterkowicze/narz%C4%99dzia/pbh-2100-re-3165140633888-199892.jsp2) wiertarkę z udarem : http://www.bosch-do-it.com/pl/pl/majsterkowicze/narz%C4%99dzia/psb-650-re-3165140512367-199891.jsp Co wybrać ? Pierwsza daje większe możliwości wiercenia w betonie itp, ale poza tym to chyba same wady ? Cięższa, mniej poręczna, mniejsza moc, mniej obrotów (do wiercenia w innych materiałach), trzeba dokupić wiertła na SDS (ale potem jak już są to plus). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 http://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/mlotowiertarki-mloty-udarowe/mlot-udarowo-obrotowy-ic1500eh-dexter-power,p139384,l166.html#!oceny mam dla przykładu taką młotowiertarkę.. udar mechaniczny powodowany trzpieniem i talerzem z "falą" można sobie wsadzić ! co właśnie mają wymienione wiertarki.Tu jest już na tłoku udar, po za tym wiercenie zwykłe i kłucie bez obrotów. Wiercenie w betonie ? czysta poezja ! żaden bosch z udarem mechanicznym się nie równa.. można tylko upalić wiertła.To są zabawki do wiercenia w Suporeksie. SDS plus ? wg mnie szybki standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.03.2015 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ta pierwsza co podałem ma "prawdziwy" udar. A ogólnie zalety jakie podałeś, to właśnie to co napisałem - dobre wiercenie w betonie. Nic więcej A w domu, wiercenie w betonie to 10 % chyba tylko. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.03.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ta pierwsza co podałem ma "prawdziwy" udar. A ogólnie zalety jakie podałeś, to właśnie to co napisałem - dobre wiercenie w betonie. Nic więcej A w domu, wiercenie w betonie to 10 % chyba tylko. Fantom ja mialem boscha z udarem na zebatce, oj tragedia. ale z 15 dzialala, jak padla kupilem uzywana hilti z prawdziwym udarem, bajka, wiercilem kilkaset kolkow w wiencu do sufitu z gk, sama wchodzi w beton i to z wiertlem za 8zl. tam gdzie ja kupowalem namotal mi taka przystawke jak potrzebuje cos w metalu albo drewnie wiercic, poczatek na sds i pozniej gwint na ktory nakrecil glowice wlasnie z.tego boscha co sie.uwalil, i mam porzadno wiertarke z mozliwoscia zwyklych wiertel. a mlotowiertarka to bardziej przemyslowo. douzytku w domu uwazam przerost formy nad trescia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.03.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Do użytku domowego nie ma sensu młotowiertarki. Sam się przekonałem , ile razy trafisz na coś co będzie ciężko przewiercić ? Powoli i wiertarką z udarem pójdzie. A młotowiertarka jak sam napisałeś ma wady. Nie wiem jak takie z wyższych półek ale jak ja miałem to miała bicie po włożeniu główki na wiertła , więc już nie wywiercisz precyzyjnie czegoś bo rozbija parę mm więcej niż wiertło mam , zamiast 6mm robi się 10mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almarat 12.03.2015 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 zgadzam sie z tym co rustin pisze , zwykla wiertarka z dobrym udarem w zupelnosci Ci starcza, ja swoja zapierniczam ze wszystkim , najwazniejsze zeby sprzet byl poreczny i tez nie wiadomo jakiej mocy ci do domu nie trzeba. do 300 zeta mozesz np wziac http://www.ceneo.pl/23059033#tab=reviews ja mam podobna tylko mniej W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 13.03.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 wszystko zależy do czego. Ja przed budową kupiłem i młotowiertarkę i wiertarkę. Jedna i druga mi się teraz często przydaje. WYwiercenie otworu w nowowczesnym budownictwie w betonie, który ma dużo kruszywa, a i drucik się trafi, jest masakrą, jeśli wiercisz zwykłą wiertarką. Natomiast, SDS rzeczywiście nie nadaje się do wiercenia w metalu czy drewnie, ma małe obroty i nie jest poręczny. Kup SDSa, a do innych zastosowań jakąś tańszą wiertarkę za 100zł pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 15.03.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) wszystko zależy do czego. Ja przed budową kupiłem i młotowiertarkę i wiertarkę. Jedna i druga mi się teraz często przydaje. WYwiercenie otworu w nowowczesnym budownictwie w betonie, który ma dużo kruszywa, a i drucik się trafi, jest masakrą, jeśli wiercisz zwykłą wiertarką. Natomiast, SDS rzeczywiście nie nadaje się do wiercenia w metalu czy drewnie, ma małe obroty i nie jest poręczny. Kup SDSa, a do innych zastosowań jakąś tańszą wiertarkę za 100zł pzdr Zgadzam się z tą opinią. Dodam od siebie tylko, że ja młotowiertarką wiercę w stali i w drewnie, zwłaszcza większymi wiertłami ze względu na lepszy moment obrotowy oraz mniejszą liczbę obrotów. Dzięki temu wiertła się nie tępią tak szybko, jak w przypadku zabawy małą udarówką. Ogólnie to uzależniłbym wybór między zwykłą wiertarką, a młotowiertarką od zakresu prac. Jeśli budowałbym dom i robił chociażby instalacje, to bez zastanowienia młotowiertarkę, a jeśli do prac ogólno domowych, bez przewagi pracy w ścianach, a pracowałbym w metalu, czy drewnie, to udarówkę, ale dwubiegową. Przy zwykłej wiertarce, to najważniejsze jest, by była wyposażona w dobry uchwyt, np. firmy ROHM - wiercenie udarowe z uchwytem nietrzymającym wiertła, to gorsze niż "syzyfowa praca". Pozdrawiam Edytowane 15 Marca 2015 przez Dafi Pe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 16.03.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Mam PBH 2100 RE - jestem zadowolony - robiłem remont mieszkania , teraz domu, wczoraj rozwalałem ścianę. Nadal działa choć przy dużej i ciągłej pracy grzeje się mocowanie sds i leci smar od ciepła ( ale to już przy ekstremalnym użytku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 28.03.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 zgadzam sie z tym co rustin pisze , zwykla wiertarka z dobrym udarem w zupelnosci Ci starcza, ja swoja zapierniczam ze wszystkim , najwazniejsze zeby sprzet byl poreczny i tez nie wiadomo jakiej mocy ci do domu nie trzeba. do 300 zeta mozesz np wziac http://www.ceneo.pl/23059033#tab=reviews ja mam podobna tylko mniej W Zgadzam się w zupełności. Prawda jest taka, że wiertarka nie potrzebuje mega dużo mocy by dobrze pracować. Te sprzęty sprzed lat za którymi dziś tęsknimy i chwalimy za długowieczność miały moce, że dziś najtańsze modele mają więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 28.03.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Te sprzęty sprzed lat za którymi dziś tęsknimy i chwalimy za długowieczność miały moce, że dziś najtańsze modele mają więcej. Miały za to inne przełożenie - mniejsze obroty , więc moment miały większy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 31.03.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wlasciwie wszystko juz zostalo powiedziane - warto miec i wiertarke z udarem (mam taka Makity - wystarczy do cegly, pustaka, betonu komorkowego, drewna, metalu itd.), i mlotowiertarke z SDS plus (do wiercenia w betonie, kucia bruzd, skuwania kafelkow itp.). Brak tylko informacji nt. sily udaru. Bosch z pierwszego postu ma 1.7J - w sam raz na wiercenie w dobrze wypalonej cegle, ale juz nie klinkierowce. Nastepny byl Dexter z bodajze 3.5J - swietne do betonu, nawet z grysem, kucia bruzd, skuwania kafelkow, wiercenia w ceglach klinkierowych, kucia scian ceglanych i z pustakow, a nawet delikatnego kucia betonu, ale zastrzegam, ze chodzi o pare, maks parenascie cm3, bo sie i mlot, i czlek tylko zameczy. Do grubszych betonowych kuc bez min. 10J nie podchodz, a do prac betonowo-wyburzeniowych to juz 30-40J i SDS Max. Ostatni punkt raczej dotyczy budowy, niz mieszkania, ale przy remoncie kapitalnym mieszkania troche mi sie kucia w wielkiej plycie (bruzdy pod kable - dwa ciecia flexem i kucie tego, co pomiedzy oraz robienie otworow pod puszki) zdarzylo - mlot rzedu 3.5-4.5J wystarczyl. Jesli ktos bedzie chcial wywalic futryne, to juz moze nie wystarczyc, ale wypozyczalnie sprzetu budowlanego na szczescie nie sa b. drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 29.04.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Panowie to może jeszcze ja trzy grosze. Przeciętny Kowalski urzywa wiertarki około 7 minut w roku... Tak że przeciętny Kowalski który chce zawiesić obrazek lub zrobić dwa otwory pod karnisze to może kupić cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eder23eder 03.11.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Wiercenie w betonie[/url], w granicie, w żelbecie i inne jest ciężką i niebiezpieczną pracą, i potrzebuje dużego profesjalizmu. Edytowane 3 Listopada 2015 przez finlandia reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 04.11.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Za to nie "potrzebuje" najmniejszej znajomości języka polskiego, jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olśniak 14.04.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Dzień dobry, co Państwo myślicie o tym produkcie: https://allegro.pl/oferta/mlotowiertarka-mlot-udarowy-wiertarka-2400w-sds-5390485631 Z góry dziękuje za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.04.2020 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 No w moim przypadku skończyło się na https://shop.bosch-professional.com/pl/pl/produkty/wiertarka-udarowa-gsb-13-re--9787 Jak na razie wystarcza do wszystkich prac. Choć jak wierciłem pod kotwy fi20 w betonie, to musiałem pożyczyć dużą młotowiertarkę. Bo takim czymś to chyba kila dni bym wierci Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts