Mis Uszatek1719499023 11.03.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Budzę się ja miś po zimie, wyczłapuję z nory i zaczynam leniwie przeglądać WWW w poszukiwaniu pierwszego wiosennego pokarmu. A tu wypada na mie taki oto tekścik o rododendronach z serwisu e-ogrody: Żeby nie zostać posądzonym o plagiat tego wybitnego dzieła z gatunku science-fiction, zacytuję tylko te najbardziej trujące fragmenty: liście łatwo ulegają porażeniu - powody: brak składników pokarmowych, przemarznięcie liści, korzeni, choroby, żerowanie owadów, larw, zgnilizna korzenia, - płytki system korzeniowy - łatwo przemarza, porażenia zgnilizną O Matko Wszystkich Misiów - uciekać, uciekać byle dalej! Rododendron jest krzewem, który potrzebuje BARDZO dużo składników pokarmowych.......A dodatkowo w okresach największego zapotrzebowania - przed kwitnieniem wiosną i zakładaniem pąków latem można zastosować nawóz dolistny ... a jak się nie uda spalić do szczętu, to jeszcze dorzucić trochę napalmu. Rododendrony są bardzo wrażliwe na różne choroby Lepiej tak: "rośliny ogrodowe są bardzo wrażliwe na różne choroby", albo jeszcze lepiej: "rośliny, zwierzęta i ludzie są bardzo wrażliwi na różne choroby" Najczęściej spotykanymi chorobami grzybowymi jest [...], rdza ... rdza na rododendronie - to muszą być wyniki najświeższych badań, tuż przed publikacją. Aby upewnić się, że jest to na pewno fytoftoroza wystarczy delikatnie odsłonić korzenie i sprawdzić czy nie mają białego piankowego nalotu wszystko szię zgadza, tylko nie biały ale- brązowoczerwony, nie nalot tylko wnętrze korzenia/zdrewniałej łodygi i nie w Moskwie, tylko w Petersburgu. A pianka - kakaja pianka? JAKI JEST NAJCZĘŚCIEJ WYSTEPUJĄCY OWAD ŻERUJĄCY NA LIŚCIACH? Mszyca ja widziałem raz w życiu i to na młodych łodygach. Może jestem najszczęśliwszym ogodnikiem na świecie, ale statystycznie - nie do utrzymania. Jak udało się autorowi w tak krótkim dziełku literackim popełnić tyle błędów - nie wiem, ale przypisuję to jego wykształceniu i doświadczeniu ogrodniczemu. Zapewne przerzucili go z działu proszków do prania. Piszcie i dzielcie się w tym wątku swoimi odkryciami z żeglugi po bezbrzeżnych wodach internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2015 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 przecież do tego serwisu może napisać każdy. Też kilka razy komentowałam błędy w artykułach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts