Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak naprawić ten wyciek ?

szczukot

Recommended Posts

Mam nieszczelnośc na elementach skręcanych przy solarach.

20150312_073744.jpg

Z tego co widze, to chyba z jednej strony jest na rurze gwint wewnetrzny (po prawej), i z drugiej strony do pompy (po lewej) też gwint wewnetrzny. Po srodku chyba dwa łączniki GZ/GZ i GW/GZ ?

Da się to dokręcić, bez rozk©ecania ? Bo jak na to patrzę, to chyba przy dowolnym kręceniu, jak jedno będę dociągał to w drugim miejscu się bedżie luzować ?

Fantom

Witam

1/Jeżeli cieknie na gwincie tam gdzie nie ma pakuł , to z tego co "widzę" połączenie to jest bez uszczelki -"na stożku"

Bierzesz w lewą ręka klucz 27 , w prawą 24 trzymając w miejscu 24 dociągasz nakrętkę śrubunka 27.

2/ Jeżeli cieknie na pakułach z lewej strony. luzujesz kluczem 27 nakrętkę śrubunka (będzie ciekło więc podstaw coś)

Chwytasz prawą ręką małymi "blyckami z ząbkami" część śrubunka i wkręcasz a w lewej ręce kluczem 24 trzymasz to po lewej.

Więcej nie piszę daj znać gdzie to cieknie :)

po prawej na rurze jest gwint zewnętrzny !!!

Faktycznie. Po prawej jest GZ.

Cieknie po lewej (czyli w sumie to jest na górze, tylko zdjęcie się przekręciło).

Czyli luzuję tą nakrętke co jest wyżej (po lewej). A potem tzrymając to na górze aby się nie kreciło, dokręcam tą częśc z ząbkami.

Czy potem znowu tą 27 mam dokręcić, czy jak będę kręcił tą z ząbkami to ona sie wkręca na dole i na górze ?

A te żabki kręcić zwykłą żabką ? Tylko czy mi tam wejdzie :( Cisano tam trochę na grubosć.

Fantom

Faktycznie. Po prawej jest GZ.

Cieknie po lewej (czyli w sumie to jest na górze, tylko zdjęcie się przekręciło).

Czyli luzuję tą nakrętke co jest wyżej (po lewej). A potem trzymając to na górze (aby się nie kreciło), dokręcam tą częśc z ząbkami.

Czy potem znowu tą 27 mam dokręcić, czy jak będę kręcił tą z ząbkami to ona sie wkręca na dole i na górze ?

A te żabki kręcić zwykłą żabką ? Tylko czy mi tam wejdzie :( Cisano tam trochę na grubosć.

Fantom