jutlandia 12.03.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Mam dom wokół którego są posadzone świerki. Niestety dość blisko 4-5 metry od ścian. Jako, że świerki mają płytki i rozległy system korzeniowy, zastanawiam się czy nie powinnam ich wyciąć bo są już duże (15-20 metrów). Szkoda mi ich bardzo, ale martwię się o fundamenty. Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 mnóstwo ludzi sadziło sobie przy domach małe choineczki, które teraz są ogromnymi drzewami. Bardziej martwiłoby mnie zaciemnianie okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.03.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Fundamentu to nie uszkodzą, ale ryzyko wywalenia na chałupę przy silnym wietrze znaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 12.03.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Fundamentu to nie uszkodzą, ale ryzyko wywalenia na chałupę przy silnym wietrze znaczne. To lepiej jak bliżej stoją. Jak spadnie takie drzewo z mniejszego rozpędu, to mniejsze szkody narobi:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki73 12.03.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 wytnij, poza tym ze moze ci sie to oprzec o sciane czy uszkodzic dach to tam sie przeciez cmy i inne paskudztwo pleni no chyba ze pryskasz czyms, my wycielismy i spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 12.03.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Zacieniać nie zacieniają, bo tnę dolne gałęzie, ale chyba wytnę przynajmniej część... dzięki wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 12.03.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ja proponuję podlać je czymś aby uschły i wtedy legalnie wycinka za zezwoleniem( bo to nie jest drzewo owocowe). A tym bardziej, że jak piszesz na wstępie maja po 15 do 20 metrów wysokości, więc już moga być na planach naniesione i na foto z satelity. Uprzedzam bo to może być kosztowne w przyszłości jest liczona stawka od każdego centymetra obwodu. Wychodzi bagatella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flyer2 12.03.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Jeżeli drzewa są starsze niż 10 lat ,musisz wystąpić o zezwolenie na wycinkę.Podlewanie jakimś syfem jest ryzykowne,bo można to łatwo wykryć i możesz mieć kłopoty z tego tytułu.W moim przypadku nie było żadnych problemów z ochroną środowiska ,zgodę na wycinkę trzech dużych lip dostałem po tygodniu.,dodam,że w przypadku inwestorów indywidualnych nie są pobierane żadne opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 12.03.2015 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Mam 4 takie świerki, wysokie i rosną blisko domu 6-7m , nigdy bym ich nie wycięła, są ozdobą mojej działki . Rosną w kwadracie idealnie na hamak a nawet cztery lub altanę pomiędzy, świetnie chronią przed upałem, często pod nimi siedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts