Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wyższości pieca kaflowego nad kominkiem.

leda16

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wiesz jak by nagrzało 18-20 kg węgla?

Sądząc po trybie użytym w zdaniu, Ty tylko gdybasz, Stefanie.

Ja natomiast wiem, bo u dziadków jednorazowo wiadro węgla wrzucało się do pieca. Wiem też jak grzeje, co potrafi zdziałać spec palenisko piecowe do drewna. Widziałam takie w akcji u Zduna Darka.

Wolę czyste, nie pylące drewno i jego możliwości, wcale nie gorsze jeśli chodzi o uzyskanie ciepła, niż możliwości węgla z jego brudzeniem otoczenia pieca i atmosfery.

Myślałem że Ci się troszkę poprawiło, myliłem się. Poszukaj w słowniku JP co znaczy duchówka. Powiedz komu i co chcesz udowodnić?

O co Ci chodzi bo nic nie rozumiem. Duchówka to duchówka to jest chyba to samo co Ty nazywasz piekarnikiem, u nas dawno to się nazywało duchówką.

Duchówka to takie miejsce w piecu w którym można było sobie jabłka podpiec, jedzenie podgrzać, itd..

A nie nazwałbym tego piekarnikiem bo tam się nie uzyskiwało tak wysokich temperatur.

Piec nie ma piekarnika tylko duchówkę.

Nazwij to fast-food.

Skoro się upierasz i nie chcesz zajrzeć do SJP to przetłumaczmy "fast-food" troszkę w tym racji jest - dosłowne tłumaczennie, szybkażywność. Napisz jeszcz

e coś ciekawego z twojej wiedzy na temat kominków, pieców itp. może coś się dowiemy bo na razie jest zabawnie.

O co Ci chodzi bo nic nie rozumiem. Duchówka to duchówka to jest chyba to samo co Ty nazywasz piekarnikiem, u nas dawno to się nazywało duchówką.

Duchówka to takie miejsce w piecu w którym można było sobie jabłka podpiec, jedzenie podgrzać, itd..

A nie nazwałbym tego piekarnikiem bo tam się nie uzyskiwało tak wysokich temperatur.

Codzi mi o to że nie rozróżniasz podgrzewacza od piekarnika. Swiadomie nazywam swój piekarnik piekarnikiem bo można tam spokojnie piec chleb a on wymaga najwyższej temp z wypieków.

Codzi mi o to że nie rozróżniasz podgrzewacza od piekarnika. Swiadomie nazywam swój piekarnik piekarnikiem bo można tam spokojnie piec chleb a on wymaga najwyższej temp z wypieków.

Czytaj uważnie i nie ciskaj się tak od razu.

Ja nie nazywałem Twojego piekarnika duchówką tylko takie coś co jest w piecu.

Ty masz jakąś hybrydę - skrzyżowanie kominka z grilem lub coś podobnego- i fajnie jest, skoro Ci służy dobrze do zapewne pysznych wypieków.

Witam.

Stefanie ... powiedz nam ... wedle swej wiedzy ... jaką temperaturę osiągniesz spalając drewno we współczesnych paleniskach kominkowych i kominkowo-piecowych ... ?

Wyprowadzimy Cię od razu z błędu ...

Pozdawiam.

kominkowych - 800 stC

kominkowo-piecowych - 900 stC bo tam często paleniska są obłożone szamotem czy czymś podobnym żeby lepiej spalać.

Mógłbyś ten wpis przetłumaczyć bo może czegoś nie rozumiem.

Ok tłumaczę;-) A właściwie czego nie rozumiesz? synonimu słowa duchówka? Nazwa o niczym nie świadczy duchówka była i piekarnikiem i podgrzewaczem pewnie nazewnictwo potoczne różne od regionu. Nie ma znaczenia czy jestem zadowolony ze swojego kombajnu bo wiadomo że jestem, ważne jest to co piszesz o temperaturach do osiągnięcia w tego typu konstrukcjach i to że możesz wprowadzać w błąd innych.

Edytowane przez Remiks

Witam.

kominkowych - 800 stC

kominkowo-piecowych - 900 stC bo tam często paleniska są obłożone szamotem czy czymś podobnym żeby lepiej spalać.

Ale skąd to wiesz ... ?

Słyszałeś gdzieś ? Widziałeś ? Czytałeś ?

Czy sam miałeś sposobność zmierzyć ?

Pozdrawiam.

Fajne.

Ubawiłem się po pachy.

Ale jeżeli chcę mieć taki super ubaw to otwieram ten link który wcześniej tutaj podałeś; http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.kominki-batura.pl%2Fpublikacje2.html

bo wtedy tak sobie dumam kto to taki mógł napisać takie bzdury i jeszcze przez 10 lat się nimi chwalić.

Przez te 10 lat Ty się nic nie rozwinąłeś w tym temacie i chcesz dyskutować o kominkach?

Fajne.

Ubawiłem się po pachy.

Ale jeżeli chcę mieć taki super ubaw to otwieram ten link który wcześniej tutaj podałeś; http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.kominki-batura.pl%2Fpublikacje2.html

bo wtedy tak sobie dumam kto to taki mógł napisać takie bzdury i jeszcze przez 10 lat się nimi chwalić.

Przez te 10 lat Ty się nic nie rozwinąłeś w tym temacie i chcesz dyskutować o kominkach?

Powtarzasz się...

Merytorycznie, po męsku, w punktach, czego nie kumasz w tekście?...Bo burczenie robi się uciążliwe. Poddaj to ocenie forumowiczów. Ja też skomentuję jeśli pozwolisz...

Tekst, jak wspomniałem trąci myszką. Twoje zasługi mogą być nieocenione dla rozwoju branży i potomnych. Wszelkie głupoty obiecuję odszczekać i naprawić :)

Sądząc po trybie użytym w zdaniu, Ty tylko gdybasz, Stefanie.

Ja natomiast wiem, bo u dziadków jednorazowo wiadro węgla wrzucało się do pieca. Wiem też jak grzeje, co potrafi zdziałać spec palenisko piecowe do drewna. Widziałam takie w akcji u Zduna Darka.

Wolę czyste, nie pylące drewno i jego możliwości, wcale nie gorsze jeśli chodzi o uzyskanie ciepła, niż możliwości węgla z jego brudzeniem otoczenia pieca i atmosfery.

Tylko jedna uwaga ;

drewno musi być spalane w dobrym palenisku z ODPOWIEDNIO dobranymi kanałami akumulacyjnymi .

Budując piec z zewnątrz kaflowy a w środku jedynie szamotowy można wykonać takie palenisko którego sprawność zawstydzi najlepsze wkłady ...

Bo są kominkarze i zdunowie ... i jeszcze coś co się nazywa sztuka zduńska, że o wiedzy nie wspomnę .

Nie wstydź się Darku...Napisz następnym razem: "Bo są kominkarze i zdunowie ... i jeszcze coś co się nazywa Darek Bielawski:D

Po co się szczypać z jkimiś niedomówieniami...

Czyli jak rozumiem Darek jest najlepszy.... OK teraz wiem gdzie się trzymać

Czyli dobrze jest trzymać z najlepszymi.

Pozdrawiam

Nie wstydź się Darku...Napisz następnym razem: "Bo są kominkarze i zdunowie ... i jeszcze coś co się nazywa Darek Bielawski:D

Po co się szczypać z jkimiś niedomówieniami...

Piotrze,

Twoje komentarze zaczynają być niegrzeczne .

Coraz bardziej mam chęć posłuchać twojego wykładu na spotkaniu w piątek i zadać publicznie kilka pytań.

Tak na marginesie "COŚ" to jest najwyżej wirtualny twór internetowy o loginie "eniu" .