Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wyższości pieca kaflowego nad kominkiem.

leda16

Recommended Posts

Witam.

Leda ...wracając merytorycznie do tematu ... poniżej współczesny piec kaflowy ... a może jednak nie ... może to kominek jednak ... w końcu szybę ma pokaźnej wielkości ...

[ATTACH=CONFIG]309986[/ATTACH]

Pozdrawiam.

Na Białorusi stawiałeś?;)

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie techniczni, sprawa jest prosta ja jestem amatorem w tej dziedzinie ale wszystko co techniczne jest policzalne tutaj nie ma miejsca na jakieś czary mary. Darek Ciebie nie pytam bo to twoja wiedza na której zarabiasz ale Stefan może się nią podzielić wiec może kilka wzorów na wymiary paleniska długość kanałów opadowych uwzględniając wysokość komina i wysokość nad poziomem morza.

Te remix ty to jako amator jak sam twierdzisz to masz inne zajęcie???.Tu w kominkach podchodzisz mi na odkrywcę.Możesz szerzej o swoich osiągnięciach???. Taki wiesz zagadkowy gaduła bez praktyki jesteś.Tak obserwuje twe wpisy i nie kumam co chcesz wydobyć z tej techniki tu prezentowanej.Masz w chałupie jakiś kominek???Jak masz to go opisz.:mad: i jego niższość nad piecem

Te remix ty to jako amator jak sam twierdzisz to masz inne zajęcie???.Tu w kominkach podchodzisz mi na odkrywcę.Możesz szerzej o swoich osiągnięciach???. Taki wiesz zagadkowy gaduła bez praktyki jesteś.Tak obserwuje twe wpisy i nie kumam co chcesz wydobyć z tej techniki tu prezentowanej.Masz w chałupie jakiś kominek???Jak masz to go opisz.:mad: i jego niższość nad piecem

Te niktspecjalny mam inne zajęcie, to nie miejsce na CV. Gaduła bez praktyki OK zgadzam się bo amatorska budowa jednego urządzenia nie daje mi prawa inaczej w tej dziedzinie pisać. Z prezentowanej techniki nic nie chcę wyciągnąć bo to co potrzebowałem wyciągnąłem bez pytania wystarczy czytać ze zrozumieniem Tobie też to polecam. Nic nie muszę opisywać bo jest opisane a jak ktoś nie umie znaleźć to już nie moja wina:P

Jakiś roszczeniowy się zrobiłeś.:rotfl:

Edytowane przez Remiks

Te niktspecjalny mam inne zajęcie, to nie miejsce na CV. Gaduła bez praktyki OK zgadzam się bo amatorska budowa jednego urządzenia nie daje mi prawa inaczej w tej dziedzinie pisać. Z prezentowanej techniki nic nie chcę wyciągnąć bo to co potrzebowałem wyciągnąłem bez pytania wystarczy czytać ze zrozumieniem Tobie też to polecam. Nic nie muszę opisywać bo jest opisane a jak ktoś nie umie znaleźć to już nie moja wina:P

Jakiś roszczeniowy się zrobiłeś.:rotfl:

Nie wiem czy jasno opisałem.To ,że nie czytasz właśnie ty ze zrozumienim koliduje właśnie z tym ,że już nie twoja wina.

Witam.

Leda ...wracając merytorycznie do tematu ... poniżej współczesny piec kaflowy ... a może jednak nie ... może to kominek jednak ... w końcu szybę ma pokaźnej wielkości ...

[ATTACH=CONFIG]309986[/ATTACH]

Pozdrawiam.

Jednak na pewno nie jest piecem węglowym, skoro obok stosik drewna pokaźnych rozmiarów leży.

• 1 year później...

Moje zdanie jest następujące

piec kaflowy oraz kominek są to dwa różne urządzenia.

kominek daje wizję ognia kosztem ekonomiki spalania natomiast piec odwrotnie.

Piec grzeje wyłącznie przez promieniowanie, natomiast kominki w znacznej większości przez konwekcję.

Nigdy kominek nie będzie picem kaflowym choć nie wiem jak by się pod niego "podszywał" - pieco kominek , kominko piec, kominek 1225 generacji itd.

Przykładowo na stronie pewnego producenta wkładów przez których handlarze tych innych ekssskluzywnych zęby zaciskają - zwykła koza udaje piec:p.

Może to kwestia definicji.

Kominki wykonuje monter kominków - kominkarz mający niewielki wpływ na kształt całego urządzenia. Decydują o tym głównie konstruktorzy wkładów, elektroniki sterującej itd.

Piece wykonuje zdun mający wpływ praktycznie na całość urządzenia a jest jedynie ograniczony przez wytrzymałość termiczną materiałów które dobiera.

Piec Kużniecowa (bazujące na dokonaniach wcześniejszych konstruktorów) ma moim zdaniem jedną wadę - trzeba go stosunkowo szybko rozgrzać. Powoduje to nierównomierne nagrzewanie elementów pieca a tym samym skraca jego żywotność.

Uważam iż piece lepiej nagrzewać dłużej i bardziej równomiernie - przykładem mogą być piece Karelina http://www.karelin-kamin.ru/

Nie neguję ani kominków ani pieców, nie wywyższam zdunów ani kominkarzy - a jedynie je rozróżniam. Są to dwa jedynie podobne do siebie zawody oraz urządzenia.

W czasach kiedy najistotniejsza jest cena, szybkość wykonania, mała uciążliwość obsługi - całą tą batalię wygrają biokominki. Piece bądź kominki tradycyjne będą jedynie fanaberią ludzi bogatych bądź starszych.

Edytowane przez DUNTE

Moje zdanie jest następujące

piec kaflowy oraz kominek są to dwa różne urządzenia.

kominek daje wizję ognia kosztem ekonomiki spalania natomiast piec odwrotnie.

Piec grzeje wyłącznie przez promieniowanie, natomiast kominki w znacznej większości przez konwekcję.

Nigdy kominek nie będzie picem kaflowym choć nie wiem jak by się pod niego "podszywał" - pieco kominek , kominko piec, kominek 1225 generacji itd.

Przykładowo na stronie pewnego producenta wkładów przez których handlarze tych innych ekssskluzywnych zęby zaciskają - zwykła koza udaje piec:p.

Może to kwestia definicji.

Kominki wykonuje monter kominków - kominkarz mający niewielki wpływ na kształt całego urządzenia. Decydują o tym głównie konstruktorzy wkładów, elektroniki sterującej itd.

Piece wykonuje zdun mający wpływ praktycznie na całość urządzenia a jest jedynie ograniczony przez wytrzymałość termiczną materiałów które dobiera.

Piec Kużniecowa (bazujące na dokonaniach wcześniejszych konstruktorów) ma moim zdaniem jedną wadę - trzeba go stosunkowo szybko rozgrzać. Powoduje to nierównomierne nagrzewanie elementów pieca a tym samym skraca jego żywotność.

Uważam iż piece lepiej nagrzewać dłużej i bardziej równomiernie - przykładem mogą być piece Karelina http://www.karelin-kamin.ru/

Nie neguję ani kominków ani pieców, nie wywyższam zdunów ani kominkarzy - a jedynie je rozróżniam. Są to dwa jedynie podobne do siebie zawody oraz urządzenia.

W czasach kiedy najistotniejsza jest cena, szybkość wykonania, mała uciążliwość obsługi - całą tą batalię wygrają biokominki. Piece bądź kominki tradycyjne będą jedynie fanaberią ludzi bogatych bądź starszych.

Jest kilka błędów logicznych w Twoim rozumowaniu, ale ponieważ wynikają one z przekonań, ciężko z nimi dyskutować. Skupmy się więc na błędach merytorycznych, bo te nie podlegają dyskusji...Piec (każdy) ok 50% ciepła oddaje przez konwekcję. Aby było jasne - na temat wielu zawartych w Twojej wypowiedzi informacji, problemów, mam podobne zdanie. Tak samo jak Ty nie lubię kominkarzy bez wyobraźni...Jestem fanem czystego zduństwa...

W moim kominku grzania przez konwekcję nie uświadczysz choćbyś nie wiem jak szukał :) Po prostu nie mam kratek w obudowie. Chyba, że konwekcja jest tu w jeszcze w innym znaczeniu, którego nie znam...

Co lepsze ? Piec czy kominek ? A moim zdaniem lepszy komorowy piec Kuzniecowa http://images84.fotosik.pl/229/868d87165f53969fmed.jpg w budowie oparty na systemie Swobodnego Ruchu Gazów

Dobrze że napisałeś "moim zdaniem" ....

Proszę rozwiń opis teorii "Swobodnego Ruchu Gazów " ...

Dobrze że napisałeś "moim zdaniem" ....

Proszę rozwiń opis teorii "Swobodnego Ruchu Gazów " ...

Gazy gorące mają mniejsza gęstosć i w naturalny sposób unosza sie do góry ochładzając się opadają na dół.Tak więc nalez zbudowac tak piec aby to im umożliwić.No i bardzo ważne podumać trochę aby oddzielić gazy balastowe. Ot i wsio. Kak skazał ruskij piecznik. Nie wiem tylko , Panie Darku,co macie kolejny raz do " mojego zdania" ?

Edytowane przez bagi69

"Gazy balastowe"....

Piec komorowy nie jest ani szczytem techniki zduńskiej ani niczym nowym .

Podgrzane powietrze [ gazy] jako "lżejsze" zawsze pójdzie do góry a schłodzone opadnie , tak działa najprostsza cyrkulacja grawitacyjna przy grzaniu kozą lub kominkiem.

Zwykła "czerwona" cegła też nie jest optymalnym materiałem do akumulowania i przewodzenia ciepła , zdecydowanie lepszym i trwalszym w kontakcie z ogniem jest szamot zduński , że o innych nie wspomnę .