Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wyższości pieca kaflowego nad kominkiem.

leda16

Recommended Posts

"Gazy balastowe"....

Piec komorowy nie jest ani szczytem techniki zduńskiej ani niczym nowym .

Podgrzane powietrze [ gazy] jako "lżejsze" zawsze pójdzie do góry a schłodzone opadnie , tak działa najprostsza cyrkulacja grawitacyjna przy grzaniu kozą lub kominkiem.

Zwykła "czerwona" cegła też nie jest optymalnym materiałem do akumulowania i przewodzenia ciepła , zdecydowanie lepszym i trwalszym w kontakcie z ogniem jest szamot zduński , że o innych nie wspomnę .

Gazy balastowe to ważny problem. Napisz jak się ich pozbywasz w swoich piecach. Tylko daruj sobie, jak masz głupawki kontynuować...

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piec grzeje wyłącznie przez promieniowanie, natomiast kominki w znacznej większości przez konwekcję.

Zdecydowanie przesadzone uproszczenie. przewodzenie, konwekcja i promieniowanie wystąpi zawsze pytanie jaki podział procentowy będzie.

Kominki wykonuje monter kominków - kominkarz mający niewielki wpływ na kształt całego urządzenia. Decydują o tym głównie konstruktorzy wkładów, elektroniki sterującej itd.

A to ciekawe, to jak nazwać mój piecokominek który nie ma takiego wkładu o jakim piszesz do tego nie budował go zdun a tym bardziej kominkarz? A i elektroniki też nie ma.

Piece wykonuje zdun mający wpływ praktycznie na całość urządzenia a jest jedynie ograniczony przez wytrzymałość termiczną materiałów które dobiera.

No tak to jak nazwaź piec którego zdun nie stawiał.

Dobrze że napisałeś "moim zdaniem" ....

Proszę rozwiń opis teorii "Swobodnego Ruchu Gazów " ...

"Gazy balastowe"....

Piec komorowy nie jest ani szczytem techniki zduńskiej ani niczym nowym .

Podgrzane powietrze [ gazy] jako "lżejsze" zawsze pójdzie do góry a schłodzone opadnie , tak działa najprostsza cyrkulacja grawitacyjna przy grzaniu kozą lub kominkiem.

Zwykła "czerwona" cegła też nie jest optymalnym materiałem do akumulowania i przewodzenia ciepła , zdecydowanie lepszym i trwalszym w kontakcie z ogniem jest szamot zduński , że o innych nie wspomnę .

A skądże Pan Darek wie jak piec owy w wewnątrz jest zdudowan.

skomentuje niektóre zapytania fragmentem filmu

https://www.youtube.com/watch?v=JsTvrSvqmBk

niestety zmęczony jestem po pracy i za bardzo nie mam chęci na bezsensowne odbijanie forumowej piłeczki. Inteligentni zrozumieli clou mojej wypowiedzi.

Pozdrawiam fachowców

Rozumiem, że jak odpoczniesz, wypowiesz się z sensem?!

No i poplułem ekran! :D :D

NS gada bo lubi :wiggle: Skrzaty są lub nie. Ty, Poplułeś czy nie, a ja nadal ciemna jak tabaka w rogu. Panowie sobie dworujecie korzystając z mojej mizernej wiedzy o paleniskach ;)

NS gada bo lubi :wiggle: Skrzaty są lub nie. Ty, Poplułeś czy nie, a ja nadal ciemna jak tabaka w rogu. Panowie sobie dworujecie korzystając z mojej mizernej wiedzy o paleniskach ;)

Witam.

Ale ja Cie lubię za wiedzę ,którą tu nam prezentujesz.Wiele osób musi ci dorównać , a nie mogą.Popatrz na to z tej strony.;););)

Witam.

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://kuznetsovstove.com/en/about-the-new-system&prev=search

Tak na nią popatrz.To ci pomorze w rozwikłaniu zagadki ,którą mnie poczęstowałeś.:rolleyes::confused:.Dlaczego nie wiem.

Ta strona nie została pobrana z jej oryginalnej lokalizacji za pośrednictwem bezpiecznego połączenia.Po co wklejasz coś za wschodniej granicy.

Edytowane przez niktspecjalny

Termokaust w obudowie np. szamotowej ale nie kaflowej, to kominek czy piec "nie kaflowy" ? ;)
Techniki bardzo się wymieszały. Nowoczesne z tradycyjnymi, kominki z piecami...Trzeba trochę dobrej woli, by to ogarnąć (i może polubić)...Właśnie dla potrzeb forum, "wypociłem" co nieco...ciężko było...temat rzeka. Idąc w dół jest część II i I ...

http://blog.kominki-batura.pl/piecokominek-czesc-iii-2/

Nie patrzyłem jak TEN ceglany piec jest budowany.

Znam konstrukcje i teorie tego "guru" , moje wpisy odnoszą się właśnie takiej konstrukcji ....

Biegasz po forum jak pies...tu szczeknie, tam ukąsi, a tam kły wyszczerzy. Może drzemie w Tobie odrobina cech ludzkich i napiszesz nam co jest nie tak z piecem Kuzniecowa? Plucie na cegły sobie odpuść, bo z kafli Igor też robi...

Biegasz po forum jak pies...tu szczeknie, tam ukąsi, a tam kły wyszczerzy. Może drzemie w Tobie odrobina cech ludzkich i napiszesz nam co jest nie tak z piecem Kuzniecowa? Plucie na cegły sobie odpuść, bo z kafli Igor też robi...

Witam.

Baturka dla równowagi powiem, że posikałem się takim innym sikiem.Przepraszam za sikiem.On drzemie.;););)