pecet0 15.03.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam, Planuję w tym roku rozpocząć budowę domu jednorodzinnego o powierzchni poniżej 100 m2.Mam pytanie do osób które korzystały już ze zwrotu podatku VAT. Mieliście jakieś problemy że któryś z zakupionych towarów niezbędny do wybudowania domu, że okazał się że nie znajduje się na liście towarów z którego zwracają podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 15.03.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Rozliczenie zwrotu zleciłem księgowej. US nic nie kwestionował, a jedynie poprosił o dostarczenie kopii potwierdzeń przelewów za 3 większe transakcje (dachówka, silka i coś tam). A w ogóle to teraz cywilnie można ubiegać się o zwrot? O ile pamiętam to dotyczyło zakupów zrobionych do końca 2013. Chyba, że coś się zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 15.03.2015 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 zmieniło się to że- pozwolenie na budowę musi być wydane później niż 01.01.2014- nie można było być wcześniej właścicielem innego budynku mieszkalnego- nie można mieć więcej niż 35 albo 36 lat (z głowy mówię czy to 35 czy 36)- dom musi mieć <100 m2 (chyba że się ma co najmniej trójkę dzieci to wtedy max 110 m2) Czyli wszystakie materiały jakie używałeś to dało się rozliczyć ? (zakładając że miałeś FV)beton / bloczki betonowe, izolacje przeciwwilgociowe papy, folie, hydroizolacje, paraizolacje, styrodur, styropian, wełna mineralna, kleje, stal zbrojeniowa, kominy, rury wod-kan, rury spalinowe, farby, emulsje, tynki, plyty gips-karton, kominek, piec gazowy, okna, drzwi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 17.03.2015 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.03.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Jak łapiesz się na zwrot VAT to są tabele materiałów które możesz odliczyć sprawdzasz to po kodach PKWiU. Teraz już nie ma tej ulgi. A masz jeszcze ważne pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 18.03.2015 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Jak łapiesz się na zwrot VAT to są tabele materiałów które możesz odliczyć sprawdzasz to po kodach PKWiU. Teraz już nie ma tej ulgi. A masz jeszcze ważne pozwolenie? Pozwolenie zostało tyle co napisane. Dokładnie to zostało napisane nie wiele ponad tydzień temu. Domu jeszcze nie zacząłem budować, ale materiały budowlane zacząłem już kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 18.03.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 I że niby jest jakiś zwrot dla ludzi z pozwoleniami na budowę z roku 2014 i 2015?Gdzie jest jakaś informacja o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 18.03.2015 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Informacje np. tutaj: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/vat/321500,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-2014-2015.html Tylko na przykład nie wiem ile procentowo tego zwrotu jest.Niby zapis jest taki:"w przypadku inwestycji wymagających pozwolenia na budowę kwota zwrotu VAT za materiały budowlane dla stawki 23% VAT ma być od 2014 r. równa 65,22% kwoty podatku VAT wynikającej z faktur, nie więcej jednak niż 12,195% kwoty stanowiącej iloczyn 70 m2 powierzchni użytkowej i ceny 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego" ale nie wiem czy go odpowiednio interpretujęże jak kupiłem towar za 100 000 netto + 23 000 zł VAT = 123 000 zł bruttoto czy zwrotu otrzymam 23 000 * 65,22% = 15 001 zł czy to by była jakaś inna kwota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 18.03.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 moim zdaniem Twoja interpretacja jest poprawna. ale z tym ograniczeniem metrażowym to niezła kpina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mopowa 26.03.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Ten zwrot z podatku dla tych którzy otrzymali pozwolenie na budowe po 1.01.2014 to część programu MDM stąd obwarowanie wiekowe i metrażowe. Można łatwo 'zmniejszyć' dom do tych 100m2 powierzchni użytkowej ponieważ do niej nie wliczane są: - garaż - kotłownia - strychy - pralnia - rowerownia - wózkownia ale np pomieszczenie gospodarcze i spiżarnia już tak! Zatem na etapie adaptacji w projekcie można pom. gospodarcze zmienić w pralnie Ponad to Pytałam u źródła ([email protected]) w jaki sposób jest honorowane te 100m. Otrzymałam taką odpowiedź: "Decyzję w sprawie zwrotu wydatków wydaje urząd skarbowy, jeżeli prawidłowość złożonego wniosku o zwrot wydatków nie budzi wątpliwości i spełnione są warunki uprawniające osobę fizyczną do uzyskania zwrotu części poniesionych wydatków. Kwestie praktyczne należy wyjaśniać z właściwym urzędem skarbowym. Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju nie uczestniczy w tym procesie. Nie jest też uprawnione do dokonywania kwalifikacji prawnej konkretnego stanu faktycznego." Pytałam również o to czy istotne jest wg jakiej normy jest liczona powierzchnia domu (gdzieś wyczytałam że ta która liczy 100% do wysokości 190cm i 0 dla niższych pomieszczeń) i tu też jest pole do popisu dla 'sprytnych' bo może się okazać, że dom zmaleje nam o parę metrów. Odpowiedź z MiR: "Ustawa o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez młodych ludzi nie wskazuje według jakiej normy należy obliczać powierzchnię użytkową mieszkania. W świetle obowiązujących przepisów polskie normy budowlane stosowane są na zasadach dobrowolności, zatem wybór normy należy do umawiających się stron." Można przypuszczać, że leniwy urzędnik US wyda pozytywną/negatywną decyzje o zwrocie na podstawie zapisanych metrów w pozwoleniu na budowę. Co do kwoty zwrotu istotny jest tu zapis : "...nie więcej jednak niż 12,195% kwoty stanowiącej iloczyn 70 m2 powierzchni użytkowej i ceny 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego" TUTAJ LINK DO GUSu Zatem maksymalny zwrot to 34009zł. Tylko nie pamiętam czy brany jest pod uwagę kwartał poprzedzający ten w którym otrzymano zgodę na budowę, czy ten poprzedzający złożenie wniosku o zwrot VAT'u. Ponadto to co istotne! Wniosek o zwrot można składać tylko raz! najpóźniej do końca roku kalendarzowego, w którym dom został oddany do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 27.03.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Jeśli bym starał się o pozwolenie na budowę po obwarowaniu MDM takimi cudami to pewnie bym podziałał. Niestety tempo prac nad MDM było takie a nie inne i obecnie mam pozwolenie na budynek o wiele większy. Jestem osobą 27-letnią z 3 lata młodszą żoną i nie mogę starać się o pomoc państwa, bo myślimy zbyt przyszłościowo i postanowiliśmy zbudować dom bardziej przyszłościowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 27.03.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Ja też chciałam sie zmiescic w tych warunkach, ale dałam sobie spokój, bo to taka "łaska" od państwa. Zeby dostac ten maksymalny zwrot trzeba by wydac jakies 400tysiecy na materiały które sie odlicza, a nie wszystko sie da odliczyc i mozna załatwic sobie materiały po stawce 8%. Nie potrzebuje litosci tego panstwa. Ono zreszta rzuca budujacym tylko kłody pod nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 27.03.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Jeśli ktoś nie wie jak wypełnić dokumenty to można zawsze wybrać się do urzędu skarbowego. Mi urzędniczka podczas wizyty zakreśliła wszystkie pozycje, które mogę odliczyć na fakturach oraz wskazała co i jak wypełnić. A odnośnie kłód pod nogi to ktoś przecież musi sponsorować libacje pod MOPSami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mopowa 05.06.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Mój dom będzie mial 120m pow użytkowej i dla nas spokojnie starczy i tez myśle przyszłościoweo (teraz jest nas 3, w przyszłosci +1). Z tym zwrotem jednak jest tak, że jeśli się uda to wiadomo, że lepiej jest kupić za te 8% (sporo sprzedawców wrzuca do zakupu i transport więc zakup jest z usługą i mamy 8% a nie 23 czy 24% ) nawet jeśli uda mi się tysiaka wyszarpać z US to wezmę. Obniżając koszty inwestycji jedną sypialnie na razie bedziemy mieli jako strych, architekt odjęła nam też pralnię (5m) i się zmieściliśmy w MDMie wyszło nam 99,98m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalx88 03.02.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Czy odliczał ktoś w swoim projekcie szafy w ścianach od powierzchni użytkowej? Nigdzie nie mogę znaleźć jakie konkretnie szafy w ścianach nie wchodzą do powierzchni użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Tutaj masz normy do wyliczania i czym się różnią. W tym kiedy i jakie wnęki się odlicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts