Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam pytanie: czy ktoś może buduje dom bruno 2 ps? po dlugim czasie poszukiwań ten projekt chyba najbardziej mi się podoba

jak myslicie czy realnym założeniem jest określenie budżetu na budowę i wykończenie na poziomie 300-350 tys? ( woj. Mazowieckie system gospodarczy za pewne)

działka juz jest, media w trakcie załatwiania , ogrzewanie planuję gaz kondensat + kominek grawitacyjny zasys powietrza zewnętrzny może dodam jakąś turbine ? - to jeszcze nie jestem pewien

Mam tylko zagwozdkę z wentylacją : jest mozliwosc kupienia tego projektu z opcją went mechanicznej tylko zastanawiam sie czy jest sens montowania rekuperacji?czy to jest ekonomicznie zasadne - wiem czyste powietrze itp ale jak by patrzec tylko kategoriami ekonomicznymi . czy pozostać przy grawitacyjnej ? może macie większą wiedze na ten temat / lub doświadczenie praktyczne i wspomożecie mnie jakimiś cennymi uwagami /podpowiedziami za które z góry dziękuję.

ew oglądając ten projekt nasuwają się wam jakieś podpowiedzi co zmienić lub zrobić inaczej ? podejżewam że to bedzie mój 1 i ostatni dom i nie chcę mieć wtopy

ps jesli załapie sie na dotacje dobre , chciałbym na dachu zamontowac fotowoltaikę - czy to musi byc na etapie budowy czy mozna juz sie tym zająć jak dom bedzie stał ?- wiecie koszta koszta ... na tę chwilę podstawowe kryterium

https://forum.murator.pl/topic/199120-projekt-bruno-2/

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

jak masz rekuperację to nie budujesz kominów, poza tym od kominka. A od pieca gazowego wychodzisz przez ścianę przewodem koncentrycznym

Fotowoltaika to zabawa dla hobbystów.

https://forum.murator.pl/topic/199120-projekt-bruno-2/#findComment-6828899