miki6891 18.03.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Witam jestem nowy proszę o pomoc w wyborze materiałów doradztwo opinie wszystkich budowlańców producentów materiałów budowlanych Osoby które już mieszkają itp. Zaprojektował em dom o wymiarach 16.3 x 17.3 ( wymiary już ze ścianami o grubości 48 cm ytong) parterowy bez poddasza ( chyba że kiedyś ) i bez podpiwniczenia w tym garażem 6.3 x 8.3 i tarasem zadaszonym 6.3 x 8 z grilem. Sam dom to 11x16.3 . Mam pewną koncepcję co do tego domu planuję go od paru lat tak więc ile i jakie i co najważniejsze jakie koszty bez robocizny będzie kosztowało zrobienie fundamentów. I kolejne etapy budowy w górę domu. Jedyna moja myśl to ściany zew. Domu to ytong 48 cm z nadprozami ytong strop drewniany nie wiem 15. ?20 cm i wełna 15?. 20 cm . Płyta gipsowo kartonowa . Dach kopertowy (o wysokości 2.6m na środku dachu) nad całością domu wraz z garażem i tarasem wymiary dachu metr z każdej strony większy od wym. Domu wiec 18.3 x 19.3 nie wiem ile i jakie krokwie 15. 20 cm deskowanie na całości dachu i ocieplenie całej więźby dachowej 15. 20 cm I płyta OSB nie wiem jaka 10 mm .12.mm . 15 mm blacha płaska (nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa blacha płaska ok 50cm szeroka i rancik i kolejne 50cm i tak dalej) . Dom bez kominka co do ogrzewania to jeszcze nie wiem jest gaz ziemny. Ekogroszek. I koza na wszystko. Acha okna 3? 5? Komorowe z ciepłym montażem . Za porady komentarze i inne podpowiedzi z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.03.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Ktoś musi krzyknąć że król jest nagi. Na mnie trafiło to krzyczę: Budowniczy domu o wymiarach 16x17 metrów z ścianami o grubości 48 cm - nie pyta o koszty. Bo go po prostu stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki6891 19.03.2015 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Ktoś musi krzyknąć że król jest nagi. Na mnie trafiło to krzyczę: Budowniczy domu o wymiarach 16x17 metrów z ścianami o grubości 48 cm - nie pyta o koszty. Bo go po prostu stać. Acha właśnie chciałem dodać że tylko ściany domu to myślałem z ytonga 48 cm a garaż z pustaka + styropian ile pustaka i styropianu nie wiem. A co do ytonga to koszt z pustaków plus styropian plus tynki w środku to może tylko trochę drożej z ytonga . Nie wiem nie znam nikogo kto mieszka w ytong 48 cm wiec nie wypowiadam się czy jest lepiej czy gorzej jak z pustaka i tak dalej po to jest te forum bym się dowiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 ja bym tam dodała jeszcze ze dwie warstwy porothermu 44 - żeby ściana była jeszcze grubsza. Jak szaleć to szaleć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 19.03.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Nie baw sie w jednowarstwową ściane. Tylko dwu warstwowa. W 48cm masz 24ytong+24 ocieplenie a to już ma sporo lepsze parametry izolacji cieplnej jak 48cm ytong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 albo 18 cm silikatu i 30 cm styropianu - pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 19.03.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Sprawy czysto konstrukcyjne rozwiąże konstruktor. Jak obliczy ze krokwia ma mieć 20x10 to nie bedzie dyskusji. Masz tam wogole plan zagospodarowania albo wydaną wz? Bo ze sobie takie coś wymyśliłeś to nie znaczy że będziesz mógł wybudować. Np u mńie w gminie się nie da z kilku powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki6891 19.03.2015 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Widzę że ktoś nie ma co robić tylko głupie posty siedzi i pisze ja tylko porad i propozycji szukam a na głupie dyskusje z piz.. nie mam czasu i ochoty pisać poszła mnie won elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki6891 19.03.2015 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Planu nie mam ale będę z pośród 50 dzialkowiczow 1 który wybuduje tam dom tak więc chyba będę mógł coś takiego postawić tylko z czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.03.2015 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Widzę że ktoś nie ma co robić tylko głupie posty siedzi i pisze ja tylko porad i propozycji szukam a na głupie dyskusje z piz.. nie mam czasu i ochoty pisać poszła mnie won elfir Ajajaj. Jestem pod wrażeniem. Przenieś się na pudelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 20.03.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Planu nie mam ale będę z pośród 50 dzialkowiczow 1 który wybuduje tam dom tak więc chyba będę mógł coś takiego postawić tylko z czego ������ CHYBA - kluczowe słowo. Naprojektujesz się, nastawisz na taki dom, a potem się okaże, że musi być coś zupełnie innego typu. A to intensywność zabudowy, a to procent powierzchni biologicznie czynnej, oddziaływanie na sąsiednie działki, szerokość elewacji frontowej, a to kształt dachu narzucony. Jednowarstwowa ściana, jak rozumiem, miałaby obniżyć koszty robocizny. Tylko jaką masz pewność, że wyjdzie bez mostków termicznych. To duży dom, więc jeżeli pozwolisz sobie na jakieś drogi ucieczki ciepła, to koszty ogrzewania będą bardzo duże. Sugerowałabym zadbanie o dobrą termoizolację. Jednak ściany dwuwarstwowe - najtańszy w okolicy materiał na warstwę konstrukcyjną, pewnie będzie to 24 cm przy tej wielkości domu (na czymś trzeba oprzeć strop), na to docieplenie (tu też potrzebne jest obliczenie, jaka grubość da zadowalający Cię wynik energetyczny, ale strzelam wstępnie 20 cm). Docieplenie stropu i dachu wymaga obliczeń stosownie do tego, jakie masz oczekiwania co do poddasza. Gdyby miało być nieużytkowe, to docieplasz na maksa tylko strop i już. Robocizna prosta, nie musisz kombinować ze skosami, do wykonania we własnym zakresie. Belki stropowe - tylko konstruktor Ci powie, bo to zależy od rozpiętości stropu, podpór. Krokwie podobnie - strefa śniegowa, waga pokrycia. Dlaczego aż metrowy okap dachu? Czy zdajesz sobie sprawę, że planujesz bardzo rozłożysty dom z potężnym okapem dachu? Spełnia on wszystkie warunki, żeby być w środku ciemny i ponury. Ekogorszek i koza? Na jaki plaster nosić opał do kozy w salonie, jeżeli analogiczna czynność wykonana w kotłowni da ciepło w całym domu i jeszcze podgrzeje wodę. No chyba, że dla fantazji, i pod hasłem "kto bogatemu zabroni". Okna oczywiście, że wybierz ciepłe, bo kubaturę do ogrzania będziesz miał potężną. Mam nadzieję, że wielkość otworów dopasowałeś podczas projektowania do stron świata. Nie burz się, nabierz trochę dystansu do własnych pomysłów. Postaraj się pisać akapitami. No i jeden rysunek byłby wart więcej niż 1000 słów, bo wszyscy by widzieli, jaki ten budynek Ci wyszedł. Teraz na przykład nie mam pewności, czy jest on na planie prostokąta, litery L czy T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki6891 20.03.2015 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Z tego co wiem 48 cm ytong wraz z nadprozami ytong nie mają mostków termicznych jeśli jest zrobione odpowiednio. Co do 1 m okapu chciałbym by deszcz nie padał na opaskę kostki brukowej przy domu przynajmniej nie na całej jej szerokości. A bryła domu to już pisałem 16.3 x 17.3 z okap em 18.3 x 19.3 wiec prawie kwadrat front domu to 16.3 wraz ze ścianą i długość 17.3 m z jednej strony a z drugiej 11.3 wraz ze sciana (jak juz mowilem 48 cm ) i taras z tyłu domu przy garażu wiec bryła dachu to kwadrat a bryła domu to L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 20.03.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Czego planu nie masz? Domu? Nie o to mi chodziło. To co piszesz jest tak głupie ze zaczynam myśleć ze to jest prowokacja jakiegoś trolla.Jeśli naprawdę nie robisz sobie jaj to idź do urzędu i sie dowiedz pod co jest przeznaczona twoja działka i jakie konkretnie mają wytyczne bo np jak bedzie ze dach ma mieć 37 st to jesteś w d***e bo z tego co podajesz nie wiem czy ci 15 wychodzi. Jak nie ma planu to wystąp o wydanie warunków zabudowy na twoją działkę. Zaczni od tego co Ci napisałem bo to wszystko wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki6891 22.03.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Nie wiem o co ci chodzi nie jestem trolem głównie chodzi mi o wątpliwoścu dotyczące ścian z czego wykonać czy ktoś już mieszka w takim domu Z ytonga 48 cm czym opala taki dom ile go to kosztuje w sezonie zimowym. Poza tym jaka jest róz nica między oknem 2.3 czy może jest więcej komorowych w przenikaniu ciepła chciałbym dowiedzieć się o tym domu jak najwięcej od samych fundamentów aż do zainstalowania anteny tv na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.03.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Nie wiem o co ci chodzi nie jestem trolem głównie chodzi mi o wątpliwoścu dotyczące ścian z czego wykonać czy ktoś już mieszka w takim domu Z ytonga 48 cm czym opala taki dom ile go to kosztuje w sezonie zimowym. Poza tym jaka jest róz nica między oknem 2.3 czy może jest więcej komorowych w przenikaniu ciepła chciałbym dowiedzieć się o tym domu jak najwięcej od samych fundamentów aż do zainstalowania anteny tv na dachu ������tak więc proszę o mniej krytyki tylko o rady porady informacje pozdrawiam To może poczytaj na początek forum. Na zadane pytanie tu padały odpowiedzi i to sporo razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 23.03.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 To masz tam MPZP albo wydaną wz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.03.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Serio? przecież to troll Gość chce budować jako pierwszy z działkowców (LOL) dom 270 pow. zabudowy i pisze o ekogroszku Pyta jaki ma być strop Jeszcze po chamsku się odnosi do innych forumowiczów "bo chce wiedzieć wszystko o tym domu" Może gmina i architekt mu pomogą Dajcie spokój, bo to smuteczek jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki6891 26.03.2015 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nie wiem czy jest mpzp lub wz wiem tylko ze znajomy jest właścicielem 50 działek a ja będę miał jedną z nich wiem tylko tyle że są to działki budowlane o pow około 1000 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki6891 26.03.2015 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A tobie smieszku radze opuść te forum bo nikomu nie pomagasz poza tym nie wiem co to oznacza troll na forum a dom nie ma 270 m2 tylko 15x10 wewnątrz budynku wiec 150 m2 a użytkowe jest około 134 m2 tak więc chlopcze na matmie nie uwazales i żal mi takich cieniasow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witam jestem nowy proszę o pomoc w wyborze materiałów doradztwo opinie wszystkich budowlańców producentów materiałów budowlanych Osoby które już mieszkają itp. Zaprojektował em dom o wymiarach 16.3 x 17.3 ( wymiary już ze ścianami o grubości 48 cm ytong) parterowy bez poddasza ( chyba że kiedyś ) i bez podpiwniczenia w tym garażem 6.3 x 8.3 i tarasem zadaszonym 6.3 x 8 z grilem. Sam dom to 11x16.3 . Mam pewną koncepcję co do tego domu planuję go od paru lat tak więc ile i jakie i co najważniejsze jakie koszty bez robocizny będzie kosztowało zrobienie fundamentów. I kolejne etapy budowy w górę domu. Jedyna moja myśl to ściany zew. Domu to ytong 48 cm z nadprozami ytong strop drewniany nie wiem 15. ?20 cm i wełna 15?. 20 cm . Płyta gipsowo kartonowa . Dach kopertowy (o wysokości 2.6m na środku dachu) nad całością domu wraz z garażem i tarasem wymiary dachu metr z każdej strony większy od wym. Domu wiec 18.3 x 19.3 nie wiem ile i jakie krokwie 15. 20 cm deskowanie na całości dachu i ocieplenie całej więźby dachowej 15. 20 cm I płyta OSB nie wiem jaka 10 mm .12.mm . 15 mm blacha płaska (nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa blacha płaska ok 50cm szeroka i rancik i kolejne 50cm i tak dalej) . Dom bez kominka co do ogrzewania to jeszcze nie wiem jest gaz ziemny. Ekogroszek. I koza na wszystko. Acha okna 3? 5? Komorowe z ciepłym montażem . Za porady komentarze i inne podpowiedzi z góry dziękuję Aha oczywiście EOT. Dość karmienia. Troluś spać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts