Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja kuchni z salonem i jadalnią - proszę o pomoc

mmonikamm

Recommended Posts

Mam nadzieję, że Arek tutaj do mnie zajrzy, bo wiele by mi pomogły jego wizualizacje :)

Jeśli chodzi o budżet, jeszcze nie jest do końca ustalony, więc nie chcę tu rzucać jakimiś kwotami. Wiadome - im taniej tym lepiej, na razie jesteśmy na początkowym etapie, tzn. fundamenty. Jednak myślę wcześniej, zgodnie z radami znalezionymi na forum, żeby dobrze rozplanować ewentualne murki/ścianki, otwory drzwiowe itd.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie tak.

Czekam na architekta, który po świętach powinien oddać nam projekt z naniesionymi poprawkami odnośnie okien, wtedy będę mogła podać dokładne odległości. Niestety, rezygnacja z okien narożnych była konieczna (koszty), ale z drugiej strony, utrudniło to pracę właśnie z umeblowaniem i rozmieszczeniem lodówki - zlewu - kuchenki. I kuchnia stała się moją kulą u nogi. :)

Myślę, żeby jednak kuchenkę przerzucić na ścianę, będzie, myślę, wygodniej i taniej, jedynie trzeba będzie biegać od lodówki do wyspy kuchennej z produktami. Potem już, zgodnie ze wskazówkami architektów, będzie logiczny układ, tj. idąc w prawo po blacie roboczym (wyspie) nastąpi zlew (umycie produktów), a następnie kuchenka (obróbka termiczna).

Ana, podpowiedz mi jeszcze jedną rzecz - na tych wizualizacjach umieściłaś obok lodówki (w skrajnym prawym rogu) w wysokiej zabudowie piekarnik, czy dobrze wnioskuję? Nie będzie to przeszkadzać, tj. lodówka nagrzewać się od piekarnika?

Wiele osób zadaje to pytanie, ja sama nie mam, ale tak planuję.

Ale wiele osób ma tak zrealizowaną kuchnię, zatem chyba nie przeszkadza - zadaj może pytanie we "wnętrzach" w temacie kuchni, tam użytkownicy się wypowiedzą.

Na zaprzyjaźnionym wątku pojawił się jeszcze problem pryskającego piekarnika bezpośrednio przy ścianie - nie wiem, czy rzeczywiście tak się dzieje, ale zawsze można dać od strony ściany wąskie cargo.

Wracając do Twojej kuchni - jeśli płyta pod ścianą i zlew pod oknem to przesunęłabym zlew maksymalnie w lewo, żeby wykorzystać blat pod oknem jako roboczy do przygotowywania np obiadu (wtedy z jednego stanowiska pracy na lewo odrzucasz brudne noże do zlewu, a na prawo wrzucasz do garnka).

A wyspa zostaje blatem kanapkowym;)

Jeśli chcesz otworzyć kuchnie i zastosować wariant z półwyspem nie rozmieścisz sprzętu w optymalnej kolejności przez to, że przeniosłaś okno. Aby przeanalizować sytuacje ze stołem obok półwyspu, odległości i wymiary okien niezbędne. Nie jestem fanem umieszczania płyty (zwłaszcza gazowej!) na wyspie/półwyspie od strony salonu tym bardziej gdy obok znajduje się stół. Jeżeli jest możliwość zdecydowanie lepiej zaplanować tam główny blat roboczy wraz ze zlewozmywakiem. Można pogadać z domownikami lub popatrzeć na tv. A zapachy i opary zostają na ścianie zabudowanej, z dala od centrum domu. Lodówka i piekarnik mogą jak najbardziej stać obok siebie. Od zawsze mam piekarnik przy ścianie, nie wiem kto wymyślił brednie to tym, że ściana się chlapie?! Co do zlewu, to już kwestia przyzwyczajeń. Jestem przeciwnikiem ociekaczy, wolę mieć więcej blatu roboczego. Chyba że kuchnia ma 6m:lol2:

Mi najbardziej wpadł w oko twój pierwszy pomysł w wątku, tylko odległości między sprzętem wymagają zmian. Przede wszystkim przesunąłbym zlew w lewą stronę, aby między nim i płytą zostawić wygodny blat roboczy. Trzeba to współgrać z oknem, aby swobodnie się otworzyło.

ana289, arek570 - bardzo Wam dziekuję za cenne sugestie. Po świętach Wielkanocnych architekt ma nam przekazać projekt po poprawkach, jak wspominałam wyżej, więc jak tylko go dostanę - wrzucę tutaj dokładne wymiary, wtedy już nie będziemy "gdybać" tylko łatwiej będzie konkretnie określić co, gdzie i jak. :)

• 2 weeks później...

Witajcie,

Wracam po świętach z wymiarami okien od architekta.

Ściana zachodnia, jedziemy od lewego górnego rogu (patrząc na projekt): 120 cm ściany + okno szerokość 150 cm + ściana około 115 cm + okno tarasowe 200 cm + ściana około 115 cm + okno 150 cm + ściana 120 cm. Co o tym myślicie? :)

Jeśli potrzeba - wyrysuję wymiary.

Edytowane przez mmonikamm

W tej kuchni możesz w zasadzie zaplanować każdy układ. Wyspa, półwysep, możesz dać szeroki 90cm lub wąski 60. Stół z drugiej strony, wyspę wielofunkcyjną lub podwyższany barek. Nie jestem w stanie powiedzieć co dla Ciebie będzie wygodniejsze.

W opcji z półwyspem i stołem okno wychodzi 60cm od zabudowy. Zakładając, że stół będzie miał około 120cm, połowa zajdzie na okno. Stół nie musi stać na środku w stosunku do półwyspu, także tragedii nie ma. Możesz zrobić półwysep 90 szeroki i hokery. Sama musisz podjąć pewne decyzje. Napisz czy potrzebujecie stół w kuchni (jak duży?) czy np wystarczy coś takiego:

http://zwierciadlo.pl/wp-content/uploads/2013/12/ZAJC_KUCHNIE_006.jpg

Spróbuje coś maznąć w wekend

Szczerze mówiąc, wyspy nie brałam w ogóle pod uwagę, gdyż kuchnia jest jak na razie otwarta na salon. Do tej pory byłam raczej za rozwiązaniem Any z podkową (druga wizualizacja). Zakładając, że w pierwotnej wersji ściana kuchni (ta z oknem) ma 3,15 m, jak planowałbyś wcisnąć tam wyspę lub półwysep? Zaintrygowałeś mnie :)

Liczę na Twoje sugestie, tak naprawdę nie mam sprecyzowanych preferencji. Nie potrzebuję stołu w kuchni, takie rozwiązanie jak zaproponowałeś na zdjęciu jest ok, to i tak więcej niż to, o czym myślałam.

Zależy mi jednak, aby gdzieś upchnąć stół (w salonie) przy którym na codzień zmieści się 4-6 osób, ale będzie rozkładany na święta i większe imprezy. Kuchenkę chcę upchnąć na ścianie bez okna, żeby nie było problemu z okapem (te wyglądające jak lampa czy wysuwane z blatu to jednak za drogi interes).

Zastanawiałam się również, czy możnaby wykorzystać ścianę przeciwną do ściany z oknem, (tam, gdzie jest wejście do spiżarni), jednak nie chcę zagracić tej kuchni, przytłoczyć jej.

Kuchnia, przypomnę wymiary ma 3,25 m szerokości (ściana bez okna) x 3,15 m długości (ściana z oknem). Ściana z oknem to: 120 cm ściany + okno szerokość 150 cm + ściana około 115 cm i zaczyna się okno tarasowe o szerokości 200 cm, dalej jest już salon.

Tutaj odnośnik do projektu (w pierwotnej wersji bez zmiany okien, chodzi jedynie o pokazanie układu kuchnia + spiżarnia + salon).

Gdybym coś tłumaczyła niezrozumiale, proszę, daj znać, poprawię się. :)

Edytowane przez mmonikamm

Przy 3,25 po bokach zostaje po 90cm i wyspa 145 więc możliwość jest. A o półwyspie przecież cały czas rozmawiamy, tylko skoro stół nie potrzebny to można zrobić szeroki półwysep i po drugiej stronie hokery jak tu i nie wchodzić w okno. Całość zamknie się we wnęce na kuchnię.

http://www.kuchenny.com.pl/obrazki/stol_z_przedluzenia_blatu_stolkar_200813.jpg

arek570 - wybacz, źle skojarzyłam hasło półwysep.

W pierwszej opcji dobrze wnioskuję, że chciałbyś przerzucić półwysep na drugą stronę kuchni (na ścianę od spiżarni), aby nie wchodzić w okno? Możliwość do rozważenia, jednak jak wtedy ułożyć sprzęty w kuchni, co zrobić z drzwiami do spiżarni i co z dużym stołem?

I jeśli chodzi o hokery, przespałam się z tą myślą i martwi mnie tylko jedna rzecz. Jako, że kuchnia raczej będzie intensywnie używana, chciałabym ją zasłonić mimo wszystko choć odrobinę (te najbardziej newralgiczne miejsca, jak zlew, blat roboczy) poprzez murek lub inne rozwiązanie, żeby choć trochę ukryć ewentualny bałagan :-)

Takie rozwiązanie jak poniżej raczej do mnie nie przemawia:

http://img856.imageshack.us/img856/326/ppj1.jpg

Ewentualnie coś podobnego, jak na zdjęciu, które wczoraj wstawiłeś jako pierwsze, tylko tę część roboczą zasłonić od strony salonu, a tę część roboczą zostawić, coś mniej więcej jak poniżej:

z11326470Q,Kuchnie--Polwysep-z-szufladami-to-nie-tylko-cenne.jpg

1195755-Dostawienie-stolu-do-barku-pozwala-zakomponowac-jedna-kuchenno-jadalniana-czesc.jpg

000052_r1_300.jpg

Ale nie wiem, czy to dobry trop, czy coś takiego będzie funkcjonalne i komfortowe.

Druga opcja, którą wstawiłeś, czyli zabudowa ściany spiżarni to jednak nie do końca to, w co chciałabym uderzać, bardziej myślałam, aby postawić tam np. lodówkę i zacząć blat roboczy/szafki, ale jak teraz o tym myślę to również nie do końca jest to dobry pomysł ;)

Jeśli uważasz że lepiej nie zabudowywać ściany ze spiżarką to pozostańmy przy pierwszym pomyśle. Skoro chcesz zasłonić kuchnię to ścianka za blatem i dosuwany stół dokładnie tak jak na wizce z fioletowymi krzesłami będzie najlepszym rozwiązaniem. Nie podobają mi się te dodatkowe ścianki ale rozumiem ideę;) Wrzucę coś w wekend

Tym razem nie biała bo już oczy bolą:p Lodówka, piekarnik, 50, 60szuflady z płytą, rogowa 90, zmywarka, zlew 60, 35cargo, rogowa 115,90szuflady. Starałem się wyśrodkować zlew na oknie żeby w razie czego okno się otworzyło. Drobne korekty wskazane wg uznania, układ sprzętów chyba optymalny.

http://images70.fotosik.pl/789/c98360dcf08462dc.jpg

http://images68.fotosik.pl/790/dea2af4517ec9086.jpg

Tu możesz sobie pokręcić

http://cadviewer.cadprojekt.com.pl/viewer.php?rid=10997

arek570 - brak mi słów, naprawdę fajnie Ci to wyszło, dziękuję! I kolorystyka całkiem całkiem :)

Dobrze wnioskuję, że tutaj nie zwężałeś kuchni, tak jak wcześniej proponowała Ana? I ile +/- zostawiłeś przejścia między półwyspem a ścianą spiżarni? Albo ile proponujesz, aby było wygodnie?