pecet0 21.03.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Witam, W kwietniu chcę ruszyć z budową domku jednorodzinnego.Pierwotnie w projekcie była zaprojektowana wentylacja grawitacyjna i 3 kominy1 komin - od kominka2 komin - od kotłowni3 komin - od wc. W związku z tym że będę robił wentylację mechaniczną, to jeden komin będzie usunięty (ten od WC). Zostają dwa.Dzisiaj rozmawiałem z montażystą wentylacji mechanicznych i powiedział mi że jak będę kupował te 2 kominy systemowe to abym kupił takie które poza przewodem spalinowym mają również jedną komorę wentylacyjną.Jeden komin jest od kominka a drugi z kotłowni od pieca kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania. Obawiałem się wychładzania mieszkania, jednak powiedział mi że w kotłowni jest konieczna wentylacja grawitacyjna bo inaczej kominiarz nie odbierze domu (to jest pół biedy bo kotłownia będzie zamknięta).A drugi komin (tam gdzie jest kominek) to już nie jest zamknięta przestrzeń tylko to już jest w centrum domu, największych powierzchni pomieszczeń (natomiast powiedział mi żeby tutaj też dać komin z jedną komorą wentylacyjną) bo jak się grzeje w kominku to powstaje (podciśnienie lub nadciśnienie - nie pamiętam które) i że wtedy takim przypadku też jest to konieczne. Prośba do pozostałych wykonawców wentylacji mechanicznych czy faktycznie tak to powinno wyglądać. pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.03.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Nie można mieszać dwóch rodzajów wentylacji. Jeśli chcesz zastosować kominek przy wentylacji mechanicznej, to musisz zrobić taki z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Wtedy separujesz powietrze spalania od pokojowego i nie ma problemu. Co do wentylacji kotłowni, to wcale nie jestem pewien, czy musi być grawitacyjna przy zamkniętej komorze spalania. Być może chodzi o wywietrzenie przy rozszczelnieniu gazu (gaz ziemny - kratka na górze, propan butan - kratka na dole), ale może i mechaniczna się nadaje. Niech się znawca jakiś wypowie. Natomiast nie robiłbym komina przy zamkniętej komorze, tylko wystawił rurę przez ścianę: http://einstel.pl/public/assets/MKKominy/7aa0742e06b39b177621f8ca57f79d88.jpg Taniej. Szczelniej. Łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.03.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 W przypadku kominka także musisz mieć wentylację grawitacyjną , ten dodatkowy kanał w kominie systemowym, wymagają tego przepisy kominiarskie .Rekuperator + wentylacja grawitacyjna...no OK nielogiczne ale nie wszystkie przepisy dotyczące budownictwa są spójne , natomiast my musimy ich przestrzegać.Dyskusja dalsza tylko z inspektorem powiatowego nadzoru budowlanego podczas odbioru budynku... chociaż szczerze nie polecam takiego obrotu sprawy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 21.03.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Zamówiłem taki komin, z dodatkowym kanałem wentylacyjnym. Różnica w cenie to było dodatkowe 50 zł, nie było się nad czym zastanawiać.Ogrzewanie gazowe odpaliłem na długo przed zakupem rekuperatora. Wybiłem wówczas dziurę w tym kanale, założyłem kratkę i miałem odbiór kominiarski. Przydało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.03.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ja mam zaprojektowany przy rekuperatorze komin do kominka bez wentylacji i doprowadzenie powietrza w podłodze. Ktoś mi to podbił w starostwie, więc nie mogą robić problemu, że robię jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.03.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ja mam zaprojektowany przy rekuperatorze komin do kominka bez wentylacji i doprowadzenie powietrza w podłodze. Ktoś mi to podbił w starostwie, więc nie mogą robić problemu, że robię jak w projekcie. A co za różnica że rekuperator? Istotne chyba,że WM. W tym problemie rekuperator jest tak ważny jak filtr na czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 21.03.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Należałoby przede wszystkim zmienić fachowca od WM skoro taki jest stan jego wiedzy. Co do kotłowni przy zamkniętej komorze gdzie kocioł nie pobiera powietrza z pomieszczenia, przepisy wymagają wentylacji a nie wentylacji grawitacyjnej. WM jak najbardziej spełnia ten wymóg. Zdarzaja się jednak kominiarze, którzy nie nadążają za zmianami, jak w każdym zawodzie i wygadują bzdury, że bez kratki nie zatwierdzą. Wtedy najprościej udać się do innego, bardziej rozgarniętego.Niektórzy wprawdzie celowo preferują wydzielenie pomieszczenia kotłowni (drzwi z uszczelką) i wentylowanie go grawitacyjnie (zetka + kratka). Będzie to bardzo wychładzać budynek ale w przypadku wycieku gazu, gdyby nie działała WM, gaz by się gromadził pod sufitem. Gdy jest kratka, która lepiej lub gorzej ciągnie, albo wcale, gaz uchodziłby jednak do komina zmniejszając prawdopodobieństwo wybuchu. Normalnie WM działa a nowoczesne instalacje są na tyle bezpieczne więc to trudno uznać za realne ryzyko. Natomiast prawdopodobieństwo jednoczesnego wycieku gazu i braku prądu jest porównywalne do upadku samolotu na nasz budynek, więc jest na poziomie ryzyka z którym żyjemy na co dzień. Z kolei, gdy WM zaciągnie gaz z wycieku do rekuperatora, którego wentylatory nie mają wykonania EX (jako przeciwwybuchowe), to teoretycznie też nie jest to w pełni bezpieczne, ale to musiałby być ogromny wyciek a nie nieszczelność na gwincie. Reasumując, można zrobić WM w kotłowni i wydaje się to decyzją optymalną, ale jak już ktoś koniecznie chce da się też wydzielić tę strefę i zrobić lokalnie WG z wszystkimi jej niedogodnościami.Co do salonu z kominkiem, to jest jakieś kuriozum, żeby tak mieszać WM i WG. Jeżeli do kominka z zamkniętym wkładem doprowadzona rura z powietrzem do spalania z zewnątrz, to nie robi się żadne podciśnienie.O tym wszystkim było już kiedyś:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185507-Kominiarz-nie-odbierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.03.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Zamówiłem taki komin, z dodatkowym kanałem wentylacyjnym. Różnica w cenie to było dodatkowe 50 zł, nie było się nad czym zastanawiać. Droga na skróty. Skuteczna, ale większa satysfakcja wywalczyć swoje bez tego szybu wentylacyjnego. Szczególnie, że prawo niejednoznaczne i można je interpretować na swoją korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) W przypadku kominka także musisz mieć wentylację grawitacyjną , ten dodatkowy kanał w kominie systemowym, wymagają tego przepisy kominiarskie . Dyskusja dalsza tylko z inspektorem powiatowego nadzoru budowlanego podczas odbioru budynku... chociaż szczerze nie polecam takiego obrotu sprawy..... Taaaa... 1. Zacytuj ten przepis. 2. Inspektor powiatowego nadzoru budowalanego przy odbiorze domu jednorodzinnego ??? W kotłowni gazowej WG też nie jest wymagana. Edytowane 21 Marca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 21.03.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 U mnie kominek i do niego komin tylko z komorą spalania, doprowadzenie powietrza do komory i szczelna obudowa. A do tego tylko WM. Pozwolenie na budowę mam, to chyba dalej też się wybronię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 "Dalej" jest gorzej, bo dopiero poźniej trafiasz na kominiarza. Ale i u nich cos sie zmienia na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.03.2015 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Do kotła kondensacyjnego szkoda budować komin. Jeśli warunki na to pozwalają zrób wyrzut przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.03.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Do kotła kondensacyjnego szkoda budować komin. Jeśli warunki na to pozwalają zrób wyrzut przez ścianę. Odzysk ciepła ze spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.03.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 . 2. Inspektor powiatowego nadzoru budowalanego przy odbiorze domu jednorodzinnego ??? . A kto odbierał Twój dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.03.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 W przypadku kominka także musisz mieć wentylację grawitacyjną , ten dodatkowy kanał w kominie systemowym, wymagają tego przepisy kominiarskie . nie musi być ! już to było wałkowane .. jest zapis w WT o tym że w przypadku wentylacji mechanicznej zrównoważonej, lub nadciśnieniowej .. nie może być tylko sama wyciągowa .. 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.03.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Odzysk ciepła ze spalin ? Nie ze spalin, chodziło o wyrzucenie spalin na zewnątrz bez murowania komina. Jeśli by już komin był no to trudno, trzeba się przystosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Zdun Darek B tak myślę, że ten przepis który cytowałem, daje dość dobre pole manewru i nie wyklucza prowadzenia działalności kominkowej nawet w pasywniakach. IMO to bardzo dobrze, że ktoś racjonalnie pomyślał nad tym.Inaczej równało by się wykluczeniem kominków z domów ..a coś co ma 3-4 kW przy pasywniaku stanowi masakryczne silne źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 A kto odbierał Twój dom ? Do użytkowania budynku można przystąpić po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten w ciągu 21 dni nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji. Również w takim samym terminie od otrzymania zawiadomienia o zakończeniu budowy nadzór budowlany ma prawo skontrolować obiekt. W razie stwierdzenia jakichkolwiek nieprawidłowości nałoży na inwestora kary w wysokości 1000 zł za każdą nieprawidłowość. Może to mieć miejsce tylko w przypadku obowiązkowej kontroli, a te nie dotyczą budynków mieszkalnych, chyba że przystępujemy do użytkowania niewykończonego budynku – wtedy kontrola jest obowiązkowa. W mojej dzielnicy powstały trzy domy ostatnio, nikt nie widzial "powiatowego inspektora" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 11.04.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Ja też mam zagwozdki co do wentylacji.WM w całym domu. Oddzielne pomieszczenie gospodarczeni gdzie będzie kocioł gazowy kondensacyjny.Dwóch specjalistów od WM, jeden mówi "w pomieszczeniu gospodarczym może być wywiew i nawiew z WM", drugi "robimy Zetkę przez ścianę, to odbiera komieniarz, a potem zamurujemy, reszta na WM" Ja zdecydowanie wolał bym opcję od razu WM w pomieszczeniu gospodarczym, co oznacza brak jakiejkolwiek wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 11.04.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Do kotła kondensacyjnego szkoda budować komin. Jeśli warunki na to pozwalają zrób wyrzut przez ścianę. Też tak chciałem i mam takie warunki. Odradzili wszyscy eksperci od kotłów z którymi rozmawiałem (Vaillant, Junkers, Viessmann). Wyrzut przez ścianę przysparza podobno więcej problemów. Każdy doradzał puszczenie przewodu spalinowego w szachcie z pustaków wentylacyjnych na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts