Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w małym domku czy grzejniki płytowe

MdeFoxe

Recommended Posts

Panowie drodzy, cieszę się, że już osiem stron ma temat. Wszelkie uwagi są niezwykle cenne, jednak odnoszę wrażenie, że zbyt wiele osobistych wycieczek urządzacie. Proszę, nie o to chodzi... Przejdźmy do konkretów!

Postanowiłem coś rozeznać. Chodziło mi głównie o rozwiązania i parametry, cena nie gra roli w chwili obecnej jedynie teoria.

Zupełnie przypadkowo zabrałem się za podłogówkę od firmy Wavin.

Rozpisałem sobie pomieszczenia na poddaszu (do analizy wystarczy).

Kolumna "potrzebna moc" została zaczerpnięta z projektu, jak rozumiem jest to moc potrzebna do ogrzania danego pomieszczenia do zadanej temperatury. Na projekcie rozpisane są kaloryfery.

Kolumnę "podłogówka" obliczyłem zgodnie z danymi podanymi przez Wavin. Założenia są następujące; rura grzewcza Tigris Alupex 16 x 2,0 mm, panele systemowe z polistyrenu ekstrudowanego XPS , rozstawa rur 15 cm, temp. pomieszczenia 20o C, opór okładziny podłogowej R = 0,02 m2K/W; Tz/p = 40/30oC; q = 70 W/m2 C

Czyli z m2 podłogówki powinienem dostać 70 W. To otrzymujemy coś takiego:

[table=width: 500, class: grid]

[tr]

[td]pomieszczenie[/td]

[td]powierzchnia [m2][/td]

[td]temperatura[C][/td]

[td]potrzebna moc[W][/td]

[td]podłogówka [W][/td]

[/tr]

[tr]

[td]łazienka[/td]

[td]9[/td]

[td]24[/td]

[td]945[/td]

[td]630[/td]

[/tr]

[tr]

[td]sypialnia[/td]

[td]12,11[/td]

[td]20[/td]

[td]505[/td]

[td]847,7[/td]

[/tr]

[tr]

[td]sypialnia2[/td]

[td]10[/td]

[td]20[/td]

[td]685[/td]

[td]700[/td]

[/tr]

[tr]

[td]pokój[/td]

[td]8,85[/td]

[td]20[/td]

[td]560[/td]

[td]619,5[/td]

[/tr]

[/table]

Wygląda optymistycznie, na styk i w łazience trochę mało. Ale dramatu nie ma.

Jeden detal - zakładamy opór okładziny podłogowej R = 0,02 m2K/W.

No to idziemy na stronę (przykładowo) firmy Kronopol i otrzymujemy ładnie dane techniczne paneli, gdzie możemy przeczytać iż opór ich wynosi od 0,057 (m2 K)/W do 0,082 (m2 K)/W (orientacyjnie oczywiście).

No i jak ma się tutaj założenie, że opór okładziny podłogowej wynosi 0,02 m2K/W podczas gdy faktycznie będzie wynosił 0,082 m2K/W (czyli ciut więcej) ?

Czy podłogówka "wyrobi" się z mocą grzewczą w podanych realiach?

Edytowane przez MdeFoxe

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe są te wątki podłogówka vs grzejniki.

Jeden zwolennik grzejników (producent-sprzedawca) dyskutuje zawzięcie z licznym gronem (użytkowników, montażystów?) zwolenników OP. Gdzie się podziali inni użytkownicy-zwolennicy tradycyjnych grzejników? Czyżby nie było takich?Czyżby bogusław to Ostatni Mohikanin. Skoro te grzejniki takie wspaniałe, to dlaczego prawie nikt nie chwali ich w nowych domach? Większość twierdzi że ogrzewanie mieszane grzejniki-OP to był zły wybór. Następnym razem wybraliby wyłącznie OP, taniej i bardziej komfortowo.

Wielu producentów grzejników niewątpliwie polegnie w ciągu najbliższych lat. Mam nadzieję że wyśmienite? Regulusy obronią się swoją jakością. Brak bogusława jako oponenta OP, skończyłby ciekawe choć często bezprzedmiotowe dyskusje.

Na grzejniki jest jeszcze niewielki rynek. Ta nisza to stare domy z przerdzewiałymi instalacjami, używane okresowo budynki rekreacyjno-wypoczynkowe, szkieletowce jeśli ktoś lubi zimne ściany i parę złoty oszczędzić w dzień.

Jednak w tradycyjnych, murowanych domach nastaje ich koniec. I polemika inwestorów z bogusławem tego nie zmieni. Normalna kolej rzeczy.

Jednak pomysły bogusława montowania podwójnych instalacji czy możliwości oszczędzania poprzez dynamiczne ogrzewanie wnętrz zakrawa na kpiny i brak możliwości logicznej oceny sytuacji.

Montowanie 2 instalacji CO w 1 domu, w celu oszczędzania czy komfortu to niedorzeczne propozycje.

O jakiej dynamice ogrzewania mówi, jeśli współcześnie zbudowany dom traci na dobę zimą 1-1,5 oC . Trzeba byłoby otwierać okna żeby zauważalnie obniżyć temperaturę wewnątrz. A następnie podnosić szybko podnosić gorącymi grzejnikami. To ma być oszczędność?

Takie numery to tylko w starych, nieizolowanych domach. Tam jest być może pole do popisu dla wyrobów bugusława.

Piszę być może bo trzeba byłoby użytkować ten produkt, by autoratywnie stwierdzić czy dają radę błyskawicznie podnieść temperaturę wewnątrz.

A może jednak są na forum użytkownicy tej wspaniałości? Może coś napiszą? Najlepiej wielu, ale jakoś ich nie widać.

Przepraszam za:offtopic: ,ale trudno przejść do porządku dziennego nad takimi bezsensownymi postami.

Co do istoty wątku. Wybierzesz co zechcesz. Przy OP masz możliwość dowolnej aranżacji wnętrza. Wyższy komfort, brak wyraźnie zimnych podłóg. Dzięki korzystnemu rozkładowi temperatur, można utrzymywać niższe wartości. Nad grzejnikami po niedługim czasie, tworzą się ciemne smugi. Przy OP brak tego zjawiska. Kurz znajdujący się w pomieszczeniu, raczej zalega na podłodze niż unosi się do góry, łatwiej wysprzątac.

Przy instalacji wyłącznie OP, cena porównywalna z grzenikami co najwyżej średniej jakości. Op przy samodzielnym montażu jest banalnie proste, może to wykonać średnio zręczny inwestor.

Zalet Op dużo więcej niż tradycyjnych (grzejnikowych) instalacji.

Przecież Bogusław napisał w jednym ze swoich postów, że jego głównym odbiorcą w Polsce jest branża hotelarska - dla nich dynamika grzania to ważna sprawa: gość rejestruje się w recepcji, pracownik "klika" na przycisk "grzej" i zanim gość dotrze do pokoju, jest już cieplutko. W domkach jednorodzinnych dynamika jest już dużo mniej istotna - zmiany dobowe temperatur w Polsce raczej rzadko (nie znaczy, że nigdy) są dynamiczne, tu liczy się komfort termiczny, więc wygrywa OP. Trzeba też z wyrozumiałością traktować jego wypowiedzi w 100% negujące OP - czego oczekiwać od producenta grzejników?! Wiadomo, że jest przekonany do własnego produktu i nie będzie go krytykował.

Każdy z nas natomiast, ma własne doświadczenia z ogrzewaniem swojego domku i nie mamy potrzeby promowania jakiegokolwiek systemu grzewczego, a jednak większość mówi OP (ja także - zastosowałem system mieszany, ale polecam 100% OP). Moim zdaniem wszelkie wyliczenia itp nic nie zmienią - dopóki marketing Bogusława działa sprawnie i przysparza mu klientów, doputy on zdania nie zmieni. A każdy użytkownik OP też wie co ma - czy jest mu ciepło czy też zimno, czy komfortowo, czy nie.

Panowie drodzy, cieszę się, że już osiem stron ma temat. Wszelkie uwagi są niezwykle cenne, jednak odnoszę wrażenie, że zbyt wiele osobistych wycieczek urządzacie. Proszę, nie o to chodzi... Przejdźmy do konkretów!

Postanowiłem coś rozeznać. Chodziło mi głównie o rozwiązania i parametry, cena nie gra roli w chwili obecnej jedynie teoria.

Zupełnie przypadkowo zabrałem się za podłogówkę od firmy Wavin.

Rozpisałem sobie pomieszczenia na poddaszu (do analizy wystarczy).

Kolumna "potrzebna moc" została zaczerpnięta z projektu, jak rozumiem jest to moc potrzebna do ogrzania danego pomieszczenia do zadanej temperatury. Na projekcie rozpisane są kaloryfery.

Kolumnę "podłogówka" obliczyłem zgodnie z danymi podanymi przez Wavin. Założenia są następujące; rura grzewcza Tigris Alupex 16 x 2,0 mm, panele systemowe z polistyrenu ekstrudowanego XPS , rozstawa rur 15 cm, temp. pomieszczenia 20o C, opór okładziny podłogowej R = 0,02 m2K/W; Tz/p = 40/30oC; q = 70 W/m2 C

Czyli z m2 podłogówki powinienem dostać 70 W. To otrzymujemy coś takiego:

[TABLE=class: grid, width: 500]

[TR]

[TD]pomieszczenie[/TD]

[TD]powierzchnia [m2][/TD]

[TD]temperatura[C][/TD]

[TD]potrzebna moc[W][/TD]

[TD]podłogówka [W][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]łazienka[/TD]

[TD]9[/TD]

[TD]24[/TD]

[TD]945[/TD]

[TD]630[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]sypialnia[/TD]

[TD]12,11[/TD]

[TD]20[/TD]

[TD]505[/TD]

[TD]847,7[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]sypialnia2[/TD]

[TD]10[/TD]

[TD]20[/TD]

[TD]685[/TD]

[TD]700[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]pokój[/TD]

[TD]8,85[/TD]

[TD]20[/TD]

[TD]560[/TD]

[TD]619,5[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Wygląda optymistycznie, na styk i w łazience trochę mało. Ale dramatu nie ma.

Jeden detal - zakładamy opór okładziny podłogowej R = 0,02 m2K/W.

No to idziemy na stronę (przykładowo) firmy Kronopol i otrzymujemy ładnie dane techniczne paneli, gdzie możemy przeczytać iż opór ich wynosi od 0,057 (m2 K)/W do 0,082 (m2 K)/W (orientacyjnie oczywiście).

No i jak ma się tutaj założenie, że opór okładziny podłogowej wynosi 0,02 m2K/W podczas gdy faktycznie będzie wynosił 0,082 m2K/W (czyli ciut więcej) ?

Czy podłogówka "wyrobi" się z mocą grzewczą w podanych realiach?

To nie jest ciut więcej, 4 nawet 5 krotna różnica, musisz uwzględnić podkład, który też stawia opór cieplny. Należy założyć opór łączny opór ok. 0,1 m2K/W i w tej sytuacji musisz zagęścić rurki, zwiększyć ich średnicę lub podnieść w nich temperaturę. W jaki sposób to zrobić, zgłoś się do fachowców od obliczeń, Asolt jest projektantem a drewno na podłogówce nie jest mu obce. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

Ta charektrystyka tego nie potwierdza

dokładnie

i wypadało by jeszcze dodać że w domkach gdzie 100% to podłogówka zaczyna się ustawienie KG od 0,4 a w domkach dobrze ocieplonych skręca się ją w praktyce na 0,3 bo tyle w zupełności wystarcza czyli 109% z kondensacji jak najbardziej realne

natomiast dodanie w domku paru kaloryferów to automatem wskakuje KG-1 czyli 106% z kondensacji to już bardzo optymistyczne założenia

PS kocioł gazowy kondensacyjny modulujący mocą z pogodówki to praca 24h/dobę, gadanie w tym wypadku o szybkich startach i szybkich wyłączeniach czyli te słynne grzanie dynamiczne to wyjątkowa bzdura na resorach

Piękny dyplom

nie zapominajmy że taki dyplom się po prostu kupuje, wystarczy zapłacić za zgłoszenie, potem zmotywować rodzinę i pracowników żeby kliknęli w głosowaniu i już można sobie wieszać obrazek na ścianie

http://zlotymedal.mtp.pl/pl/wybor_konsumentow-glosowanie/103/

jak widać wyraźnie, regulus przegrał z kretesem w głosowaniu z podłogówką sigma-LI, przegrał też z deską sedesową, PCI, palnikiem na pelet, wygrał natomiast z ALEC – niskoenergetyczny system grzewczy firmy ATAG

konia z rzędem dla tego kto wie co to za ustrojstwo ten ATAG, nawet Google ma problemy z ATAG

PS dla dociekliwych ten ALEC to system hydrauliczny mieszający kocioł kondensacyjny z solarami, czyli równie bezsensowna rzecz co regulusy, co się dziwić że prawie nikt na to nie głosuje

Kolumna "potrzebna moc" została zaczerpnięta z projektu, jak rozumiem jest to moc potrzebna do ogrzania danego pomieszczenia do zadanej temperatury. Na projekcie rozpisane są kaloryfery

właśnie wpadłeś w pułapkę doboru kaloryferów, 70W/m2 to jest dobór kaloryferów na oko, czyli pan kazio z heniem wchodzą do domku i prorokują, tutaj powiesimy c11 800x600 tam walniemy c22 1200x600 a w łazience ręcznikowiec i będziesz pan zadowolony

PS w swoim pierwszym poście wspominałeś o 40W/m2 czemu nagle ci się 2 razy zwiększyło OZC ?? czyżbyś styropian ze ścian pozrywał ??

ja ci proponuję przyjmij sobie w łazience 100W/m2 a w pokojach 40W/m2 będzie to bardziej wiarygodne

Moim zdaniem wszelkie wyliczenia itp nic nie zmienią - dopóki marketing Bogusława działa sprawnie i przysparza mu klientów, doputy on zdania nie zmieni

tylko skąd to założenie że jego marketing działa sprawnie i przysparza mu klientów ?? gdyby tak było to bogusław by się teraz bujał w hamaku na Seszelach i popijał zimne drinki, a nie użerał się z moderatorami żeby szybciej wycinali wszystkie posty co mu biznes psują

Edytowane przez mxxxx

Pożyjemy, zobaczymy panowie oficerowie...

===

Nie zawsze będą takie łagodne zimy, jak te ostatnie a dynamika klimatu może się tylko zwiększyć.

Pomimo tego "zagrożenia", montowanie na całej powierzchni domu drogiej podłogówki o słabej dynamice grzania, o ogromnej bezwładności cieplnej, po to by wykorzystywać jej moc grzewczą w ułamku procenta, uważam za wyrzucanie pieniędzy i skazanie się na zawsze na kompletnie niemodyfikowalny system grzewczy.

To tak, jakby posiadać ośmiobiegową ciężarówkę i jechać stale tylko na "jedynce"...

Wzmocnienie grzania wymaga wprowadzenia ogromnej ilości energii cieplnej.

Po latach zaobserwujecie efekty "cieplarnianego chowu" u całej swojej rodzinki.

Nigdy nie wiadomo jaką ewolucję czy też rewolucję w sposobie ogrzewania przyniesie przyszłość.

Dlatego też ewentualne zabudowanie w jakimkolwiek ogrzewaniu płaszczyznowym około 30% potrzebnej mocy grzewczej, resztę instalując np. w grzejnikach dynamicznie pracujących lub w klimakonwektorach, uważam za opcję zdecydowanie bardziej optymalną.

Ogrzewanie grzejnikami dynamicznymi jest zarówno komfortowe jak i bardzo precyzyjne w spożytkowaniu wytworzonego ciepła.

===

Mylisz pojęcia malutki mpopi... Na Seszele stać mnie było zawsze... Pracuję od czasów szkolnych.

Daję ludziom pracę i jestem za nich odpowiedzialny, a od Seszeli wolę Beskidy, konie i żagle w Polsce i ryby w Norwegii...

Zachowując się podle, kłamiąc i manipulując, nie mnie atakujesz, lecz miejsca pracy pracowników Regulusa i kooperantów...

Ale co tam. ... ........., karawana jedzie dalej...

===

Złoty Metal MTP a wybor konsumenta to dwie całkowicie oddzielne sprawy. Regulus dostał Złoty Medal za produkt, którego zalety mogą głównie docenić jego importerzy a w Polsce tzw. "złote rączki", które potrafią same sobie zmontować to i owo.

Jeśli przeciętny okres realizacji zestawów kanałowych wynosi tydzień, większość woli te kilka dni poczekać, niż montować kanałówkę z modułów.

Fractal canal kupują ci, którzy muszą mieć zestaw natychmiast, lub ci, którzy wolą go przetransportować w elementach na plac budowy, często położony w odległych miejscach, dla którego koszt transportu materiałów budowlanych jest istotny.

Fakt, że w Polsce nie ma żadnych ograniczeń (licencji, uprawnień) do realizacji komuś prac monterskich sprawia, że za wykonawstwo biorą się ludzie nie mający większego pojęcia o tym co tworzą...

Eksportuję swoje produkty do kilkunastu krajów europejskich, w tym do niemal całej strefy byłego Sojuza i nigdzie nie ma w związku z ich zastosowaniem żadnych problemów. Jedyne zaobserwowane błędy montażowe wykonywane są u nas.

===

Do konkursu o Złoty Medal MTP mogą być zgłaszane produkty, które będą prezentowane na stoiskach targowych i odznaczają się szczególnymi walorami:

nowoczesność zastosowań,

stopień wykorzystania rozwiązań innowacyjnych,

ekonomiczność produktu i jego eksploatacja – cena, szt eksploatacji i serwisu, koszt utylizacji,

oddziaływanie produktu na środowisko, w tym recykling, biodegradowalność,

oszczędność zużycia materiałów i energii,

funkcjonalność produktu rozumiana jako połaczenie kryteriów użyteczności i praktyczności,

estetyka produktu,

stopień przystosowania rozwiązań do zastosowań praktycznych – w przypadku projektów badawczych.

Zgłoszenie nie jest równoznaczne z uzyskaniem nagrody.

Decyzja o przyznaniu medalu dla zgłoszonego produktu jest efektem obrad Sądu Konkursowego niezawisłego w swych decyzjach, złożonego z wybitnych ekspertów określonych dziedzin nauki i gospodarki.

http://zlotymedal.mtp.pl/pl/video/ Gala Instalacje 2014 ( 21 minuta 38 sekund)

W skład jury konkursowych decydujących o przyznaniu Złotego Medalu zgłoszonym produktom wchodzą eksperci: przedstawiciele branży oraz wykładowcy akademiccy. Poszczególnym sądom przewodzili:

-Securex - (...)

-Instalacje - prof. dr hab. inż. Edward Szczechowiak – Dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska, Politechnika Poznańska,

===

Dlatego też ewentualne zabudowanie w jakimkolwiek ogrzewaniu płaszczyznowym około 30% potrzebnej mocy grzewczej, resztę instalując np. w grzejnikach dynamicznie pracujących lub w klimakonwektorach, uważam za opcję zdecydowanie bardziej optymalną/QUOTE]

nie dość, że drożej niż 100% podłogówki, to jeszcze będzie gorzej pracować z kotłami gazowymi i praktycznie wcale z pompami ciepła. potwierdzasz tylko, że grzejniki nadają się do starych domów.

nie dość, że drożej niż 100% podłogówki, to jeszcze będzie gorzej pracować z kotłami gazowymi i praktycznie wcale z pompami ciepła. potwierdzasz tylko, że grzejniki nadają się do starych domów.

Drożej? O ile? Lubicie przecież cyferki... Konkretnie... Wylicz.

===

A ja twierdzę tak:

Jeśli koszt wykonania ogrzewania podłogowego jest minimum 30% wyższy niż ogrzewania grzejnikowego, to podzielenie kosztów realizacji ogrzewania w proporcji 30% mocy - płaszczyznowe a 70% mocy - grzejnikowe, musi wyjść taniej niż samo płaszczyznowe....

===

Użytkownicy pomp ciepła, kupują moje grzejniki (szczególnie typu e-Vent) i je dokładają do już zbudowanych instalacji z samą podłogówką, gdyż często mają za chłodno....

Zauważyłem, że dotyczy to głównie, choć nie tylko, rejonów okołoleśnych i zalesionych, wszystkich pojezierzy a także rejonów odsłoniętych narażonych na wiatry.

===

Kawka wypita, kierki zaliczone... Miłej krzątaniny...

Edytowane przez boguslaw

poniżej cytat ile kosztuje podłogówka, sami sobie odpowiedzcie dlaczego na ten post z 2011 bogusław jak zwykle nie odpowiedział

..wiecie co chłopaki... tak się od jakiegos czasu przyglądam wymianie zdań... i ...

powiem z perspektywy przecietnego zjadacza chleba ... jakie grzejniki najlepsze?

postawiłem na podłogówkę!

bo:

- jest duzo tańsza w porównaniu do grzejników - jakichkolwiek!

(bogusław - powiedz że grzejniki do 150m2 domu z poddaszem uzytkowym wyjdą poniżej 2 koła, a zaczne pruc rury )

- nigdy nie miałem... a chciałem spróbować - nie żałuję! ( dzięki mpoplaw, ged... inni )

Użytkownicy pomp ciepła, kupują moje grzejniki (szczególnie typu e-Vent) i je dokładają do już zbudowanych instalacji z samą podłogówką, gdyż często mają za chłodno....

Zauważyłem, że dotyczy to głównie, choć nie tylko, rejonów okołoleśnych i zalesionych, wszystkich pojezierzy a także rejonów odsłoniętych narażonych na wiatry.

Nie wiatry, nie rejony okołolesne i zelsione są przyczyną zbyt małej wydajnosci podłogówki a złe obliczenia i zły projekt. Wtedy trzeba sie jakos ratowac.

Drożej? O ile? Lubicie przecież cyferki... Konkretnie... Wylicz.

===

A ja twierdzę tak:

Jeśli koszt wykonania ogrzewania podłogowego jest minimum 30% wyższy niż ogrzewania grzejnikowego, to podzielenie kosztów realizacji ogrzewania w proporcji 30% mocy - płaszczyznowe a 70% mocy - grzejnikowe, musi wyjść taniej niż samo płaszczyznowe....

===

....

===

Kawka wypita, kierki zaliczone... Miłej krzątaniny...

Jak Ty to liczysz? Podłogówka 100% = prosty układ podpięty do kotła bez "pośredników". Układ mieszany = skomplikowanie układu min o drogi rozdzielacz z mieszaczem, sprzęgło , sterowniki itp. O droższej robociźnie nie wspominając.

Coś za bardzo na skróty poszedłeś - poprzestałeś na koszcie samego grzejnika.

Nie wiatry, nie rejony okołolesne i zelsione są przyczyną zbyt małej wydajnosci podłogówki a złe obliczenia i zły projekt. Wtedy trzeba sie jakos ratowac.

To też jest możliwe, lecz ja przyczyny upatruję raczej w ponadprzeciętnie większej wilgotności powietrza w tych rejonach, natomiast strefa uporzcywych, długotrwałych wiatrów to przede wszystkim rejony szerokiego pasa wzdłuż Wybrzeża, do około 100 km wgłąb lądu.

Poandto niektórzy czasem lubią mieć temperature wyższą a nie zawsze taką samą - gdy są np. chorzy lub zmęczeni lub wracają do domu wychłodzeni czy wręcz przemarznięci...

===

Jak Ty to liczysz? Podłogówka 100% = prosty układ podpięty do kotła bez "pośredników". Układ mieszany = skomplikowanie układu min o drogi rozdzielacz z mieszaczem, sprzęgło , sterowniki itp. O droższej robociźnie nie wspominając.

Coś za bardzo na skróty poszedłeś - poprzestałeś na koszcie samego grzejnika.

Zadzwoń do pierwszego z brzegu instalatora, to Ci policzy...

To też jest możliwe, lecz ja przyczyny upatruję raczej w ponadprzeciętnie większej wilgotności powietrza w tych rejonach, natomiast strefa uporzcywych, długotrwałych wiatrów to przede wszystkim rejony szerokiego pasa wzdłuż Wybrzeża, do około 100 km wgłąb lądu.

Poandto niektórzy czasem lubią mieć temperature wyższą a nie zawsze taką samą - gdy są np. chorzy lub zmęczeni lub wracają do domu wychłodzeni czy wręcz przemarznięci...

===

To jest głowna przyczyna, przy przy dokładnych i rzetelnych obliczeniach ozc i wykonym na ich podstawie projektcie podłgowki nie ma prawa byc niedogrzanych pomieszczeń, za wyjątkiem termperatur zewnetrznych duzo nizszych niz obliczeniowe. Wpływ wiatru uwzgledniamy w ozc poprzez przyjecie zwiekszonych strat poprzez podanie :

ilosci fasad osłonietych,

wysokosci i rodzaju zabudowy sasiadujacej

stopnia szczelnosci budynku (przyjety lub pomierzony)

Jezeli chodzi o zwiekszenie temperatury to czy faktycznie przy chorobie konieczne jest jej szybkie zwiekszenie? przeciez choroba nie trwa godz. czy dwie ale trochę dłuzej. Przy przemarznieciu moze i by sie przydało szybkie zwiekszenie temp, ale co na to inni domownicy którym aktualna temperatura pasuje, zwiekszenie temp to nie jedyny srodek, mozna sie napic gorocej herbaty, mozna wziac goroacy prysznic, dlaczego akurat zwiekszac temp.

Tak mówisz inwestorom, jak chcą mieć w krótkim czasie wyraźnie wyższą temperature powietrza?

A jak ma ochotę pofikać na golasa?

A jak jest chory czy też zmęczony...

Juz teraz zaraz chce Pani/Pan mieć cieplej? Przeciez choroba nie trwa godz. czy dwie ale trochę dłuzej....

A jak wraca do domu przemarznięty (niespodziewanie, gdyż nie jest tak zawsze) ... Panie, napij się Pan gorącej herbaty, albo weź Pan gorący prysznic, dlaczego akurat musi Pan zwiększac temperaturę powietrza. Co to za kaprysy...

Nie mówię o temp wnętrza domu ze ścianami i wyposażeniem (u mnie tą utrzymuje podłogówka), wspomniałem o temp powietrza i jej szybkim podnoszeniu w celu zapewnienia wymaganego komfortu.

Pokój po podłodze ok 15m2, oczywiście nieco dłużej nagrzewa przy otwartych drzwiach, za to potrafi szybko podgrzać pow również w innych pomieszczeniach. Wielokrotnie pisałem, że przy takim systemie obniżyłem temp w sypialniach do 20*C, rano przed pobudką klima podnosi ją do 24-25*, tak nam pasuje, podłogówką takiego komfortu cieplnego nie byłem w stanie uzyskać a przy temp 22,5-23* tak było wcześniej źle się spało - teraz jest ok.

Lub np. taka opcja...

Przy pompie ciepła, zapomnij...

Tak mówisz inwestorom, jak chcą mieć w krótkim czasie wyraźnie wyższą temperature powietrza?

A jak ma ochotę pofikać na golasa?

Fakt, nie pomyslałem o tym fikaniu, ale tez nie miałem o to pytan, a sam sie nie narzucałem z taką informacją. Nie spotkałem sie tym problem przegladajac fora branzowe, co nie znaczy ze problem nie istnieje. Nie potrafię ocenic jego wagi ani tez przeliczyc opłacalnosc wobec koniecznosci jego rozwiązania. Nie wiem tez czy pytac o to wprost przy projektowaniu ogrzewania, czy tez zahaczyć mimochodem. W kazdym razie dałes mi do myslenia.