noc 01.04.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Specjalnie nocu jeszcze raz dla Ciebie... Szkoda, że zauważasz wybiórczo. Rzecz o podłogówce i o podgrzewaniu powietrza... Mikroinstalacje grzewcze znacznie bardziej są prawdopodobne na dynamicznie pracujących grzejnikach nowej generacji niż na mułowatej, bardzo słabo sterowalnej podłogówce.. Chyba, ze wyobrażasz sobie mikropodłogóweczkę... Jest pole do popisu. Jeśli podłogówka jest dla Ciebie prosta w montażu, to instalacja grzejnikowa, przy rurach zgrzewanych, jest prosta do zrobienia jak budowa cepa, betka dla każdego. I do zrobienia kilka razy szybciej... Jakież to niezwykle skomplikowane urządzenia sterujące masz na myśli? Pozdrawiam Przytaczasz post kbab-a, z którym się do końca nie zgadzam. Ja widzę i użytkuję to inaczej. W sypialni wyłącznie śpię i w dzień w zasadzie tam nie zaglądam poza okazjonalnymi przypadkami takimi jak sprzątanie czy przebieranie. Nie potrzebuję więc wyższej temp. w dzień. Parę stopni w tę czy w tę nie ma znaczenia. Temperatura jest tam istotna w nocy, ok. 22oC nam pasuje i taka jest tam całą dobę. Grzejniki nie będą źródłem grzewczym przyszłości, wodne OP również może zostać wyrugowane w niedługim czasie. I jest mi to szczerze mówiąc obojętne, nie ziębi mnie to ani grzeje. Nie jestem zawodowo związany z branżą budowlaną,. Zawodowo zajmuję się tym, co stanowi Twoje hobby-wędkarstwo. I nie prowadzę beznadziejnego, kłamliwego marketingu na forach wędkarskich. Moje produkty obywają się bez takich działań. Coraz lepsza izolacja domów jednorodzinnych oczywiście doprowadzi do zmiany instalacji. Może to będą elektryczne kable, może mini podłogówka, ale nie będą to grzejniki. One już były, skończyły się z domami z poprzedniej epoki. Teraz będą potrzebne do zmiany za stare, wyeksploatowane, przerdzewiałe w starych domach. I ewentualnie w szkieletowcach, budynkach używanych okresowo. I tak samo nie ziębi mnie to ani grzeje, czy będą kiedyś potrzebne. Jestem od 3 lat użytkownikiem komfortowego OP i trudno mi przejść obojętnie obok takiego marketingu producenta-sprzedawcy. Mniej nachalne i prawdziwe posty przysporzyłyby na pewno więcej klientów. To może być zniechęcające dla wielu potencjalnych klientów. To jest tak jak z nachalnymi reklamami Media Expert. Tak mnie zniechęciły że ten e-market jest ostatnim w którym robię zakupy. Wolę dopłacić więcej w innym miejscu i nie dofinansowywać kolejnych reklam nie do zniesienia. A raczej anty-reklam. Jestem oczywiście za tym aby Twoja produkcja rozkwitała. Im więcej produkcji u nas, tym mniej rzeczy przyjedzie z Chin.Im więcej $ zostanie w kraju, tym lepiej będzie nam się żyło. Tylko ten marketing rób spokojniejszy i opieraj się na faktach. Trudno nad tym przejść do porządku dziennego. edit przepraszam, miało być Media Markt oczywiście Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez noc pomyłka nazwy markety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.04.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisałem wyraźnie że mnie i prawdopodobnie nikogo z forum, nie obchodzi co robisz w życiu prywatnym kiedy oni śpią. Tak sobie myślę, że ktoś z informatyków FM źle przestawił czas. Zamiast jedną godzinę do przodu, jedna godzinę do tyłu. Jest 16.01 a FM pokazuje 14.01 Czyli nie piszę po nocach nocu... Jak myślisz, teraz będzie lepiej? Będziesz zadowolony? Pamiętaj: "nie śpi ktoś, aby spać mógł ktoś".... === Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.04.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Jestem oczywiście za tym aby Twoja produkcja rozkwitała. Im więcej produkcji u nas, tym mniej rzeczy przyjedzie z Chin.Im więcej $ zostanie w kraju, tym lepiej będzie nam się żyło. Tylko ten marketing rób spokojniejszy i opieraj się na faktach. Trudno nad tym przejść do porządku dziennego. Akcja równa się reakcji!== === Ja tu nie prowadzę marketingu. Firma ma się bardzo dobrze. A propos: branża hotelarska i kościoły to margines sprzedaży. Jakoś licznych apartamentowców i innych ważnych realizacji nie raczyłeś zauważyć. Jeśli chodzi o wodę, w której pośrednio pracujesz: moje produkty montowane są np. na jachtach i większych jednostkach, są też m.in. na kutrach irlandzkiej straży przybrzeżnej === Ponieważ jestem lekarzem z wykształcenia, koncentruję się na diagnozie. Jestem tu, by słuchać oponentów i trochę przez przekorę... Nieuczciwe i pełne kłamstw i agresji są ataki na mnie i moje produkty, ale mam czas. Mogę się boksować ze wszystkimi co trzeba.. Poza tym jak już dzisiaj pisałem, płacę podatki w Polsce. Żaden obcy mnie nie spławi. === Co do przyszłości grzejników przyszłości, nie spieszyłbym się z ich pogrzebaniem, chyba, że tradycyjne żeberka Alu i panele. Zmodyfikowane wymienniki będą jeszcze pracować długie, długie lata. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.04.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Jestem oczywiście za tym aby Twoja produkcja rozkwitała. Im więcej produkcji u nas, tym mniej rzeczy przyjedzie z Chin.Im więcej $ zostanie w kraju, tym lepiej będzie nam się żyło. Tylko ten marketing rób spokojniejszy i opieraj się na faktach. Pozwolisz noc, iż przyłączę się do Twojej wypowiedzi. Moim zdaniem grzejniki były, są i będą, być może w mniejszej ilości, ale za to w nowszej, ciekawszej formie. Znajdą swoje swoje miejsce grzejniki kanałowe, których osobiście, jako wykonawca podłóg nie cierpię. Może będą również żeliwne w bogatym, oryginalnym wyglądzie, podobnie jak dzisiejsze kozy, które spotykam w ekskluzywnych budynkach. Nasz forumowy Kolega ma bardzo ciekawą ofertę swoich produktów, ładnie zaprezentowanych i opisanych, posiada dużą wiedzę z zakresu tego co produkuje, ale.... przesadza z marketingiem. To co mnie razi w jego opisach to bezwzględne deprecjonowanie innych sposobów ogrzewania, z powoływaniem się na swoją wiedzę lekarską. Podobnie jak dyplom MTP - tu moje słowa uznania- powinien przedstawić walory swoich produktów poprzez badania niezależnych instytucji z podpisem ludzi z tytułami, podobnie jak na prezentowanym dyplomie. Uczestnicząc w dyskusji, mam jeszcze jedno pytanie do kol. Bogusława. Pomijam kwestię kosztów takich lub innych instalacji, moje pytanie dotyczy komfortu cieplnego. Czy na komfort cieplny w pomieszczeniu, większy wpływ będzie miała szybka zmiana temperatury powietrza w pomieszczeniu (wpływ grzejników), czy też zakumulowane w przegrodach ciepło dające stabilną ich temperaturę nieco wyższą od temperatury powietrza. Tu myślę o wpływie podłogówki z ewentualnym udziałem ogrzewania ściennego)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.04.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Zapytaj tych użytkowników z tego forum, którzy tak napisali.... Mnie się nie chce. Nic nie będę udowadniał. Słucham co ludzie mówią i czytam co ludzie piszą... W biedniejszych rejonach Polski za 1 m2 podłogówki wraz z materiałem wykonawcy biorą około stówy (100.- PLN), natomiast w bogatszych rejonach stówę i więcej kosztuje sama robocizna... === u mnie podłogówka kosztowała 65 zł/m2 (z rozdzielaczami, gwarancją, fakturą, na markowych materiałach), także znowu kłamiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.04.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Witaj Tadeusz, Wiedza inerdyscyplinarna pomaga, nie przeszkadza. Z braku innych wypowiedzi w tematach zdrowotnych, czuję się upoważniony do zasygnalizowania swoich spostrzeżeń. Nie deprecjonuję innych sposobów ogrzewania bezwzględnie. Z podawanych w różnych miejscach spostrzeżeń wyciągam wnioski. Stawiam diagnozę. Formułuję zalecenia. Może to skrzywienie zawodowe... Zawsze tak reaguję w sytuacji możliwego zagrożenia zdrowia. Czyjegokolwiek i gdziekolwiek. Tak mam. Sorry... Gdy w moim otoczeniu pojawi się ktoś chory, to chodzę koło niego tak długo, dopóki mu nie pomogę... Nasz dom nie może nam szkodzić.Podałem swoją medyczną definicję komfortu cieplnego. Klarowną i mam nadzieję zrozumiałą. Zespoły interdyscyplinarne wyprowadziłyby dużo bardziej uniwersalne wnioski niż wypowiedzi choćby najwyższej klasy branżystów, widzących zagadnienie zbyt wąsko.Mamy do czynienia z żywymi ludźmi a nie tylko z domem i z OZC. === Nie pozbawiałbym nikogo możliwości wpływu na indywidualnie zdefiniowany komfort cieplny.Stad moja propozycja ogrzewania mieszanego - statycznego w podłogówce o małym zagęszczeniu rurek, półdynamicznego w matach grzewczych w posadzce lub w ścianie oraz komponenty dynamicznej w postaci grzejników dynamicznych lub klimakonwektorów.Małe potrzeby grzewcze dobrze ocieplonych domów determinują pojawiające się logiczne ograniczenie, by nie pchać całej mocy grzewczej w samą podłogówkę, użytkowaną w niewielkim poziomie mocy w niej zabudowanej.Komfort cieplny niejedno ma imię a głównym zadaniem ogrzewania powinno być komfortowe schładzanie lub też w sporadycznych przypadkach dogrzewanie organizmu...Użytkownik zdecyduje jaką u siebie zastosować strategię grzania - zdecydują jego indywidualne preferencje i aktualny stan zdrowia i kondycja jego organizmu.Stabilnie nagrzane przegrody powinny mieć temperaturę zbliżoną do oczekiwanej temperatury powietrza a nie temperaturę wyższą od powietrza.W takiej konfiguracji komponenta dynamiczna będzie pracować bardzo krótko i to pracować wyłącznie na żądanie. PozdrawiamBogusław Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.04.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) u mnie podłogówka kosztowała 65 zł/m2 (z rozdzielaczami, gwarancją, fakturą, na markowych materiałach), także znowu kłamiesz. Oj imrahil, imrahil.... Przeproś... Pytano na szkoleniach instalatorów z rejonu Łodzi, Trójmiasta i na Dolnym Śląsku. Takie tam są obecnie ceny... Jeśli już to oni kłamali... A może jednak nie kłamali? Bo i po co? Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.04.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Oj imrahil, imrahil.... Przeproś... Pytano na szkoleniach instalatorów z rejonu Łodzi, Trójmiasta i na Dolnym Śląsku. Takie tam są obecnie ceny... Jeśli już to oni kłamali... A może jednak nie kłamali? Bo i po co? jeszcze czego... Mnie się nie chce. Nic nie będę udowadniał. W biedniejszych rejonach Polski za 1 m2 podłogówki wraz z materiałem wykonawcy biorą około stówy (100.- PLN), natomiast w bogatszych rejonach stówę i więcej kosztuje sama robocizna... === takie kategoryczne stwierdzenie to kłamstwo. moje 65 zł/m2 na sprzęcie KAN pochodzi od firmy z Bielska, nie wiem czy to biedne czy bogate miasto, ale cena znacznie niższa niż Twoje 100 zł. budujący niedaleko forumowicz sam zorganizował materiały i zszedł jeszcze o kilka zł niżej od moich 65 zł/m2. asolt też pisze o innych kwotach. takie stwierdzenie o podłogówce za 100 zł/m2 jest kłamstwem mającym na celu namieszanie w głowach nieświadomych inwestorów. w wiadomym celu. ten Twój nachalny marketing jest naprawdę odpychający, więc sam sobie szkodzisz Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.04.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 imrahil - tam zaraz kłamstwo. To jest klasyczny przykład manipulacji w wykonaniu bogusława...przykład, którego wyżej tak się domagał - żeby konkretnie wskazać bo widzisz - kłamstwo to to nie jest. Tak samo jak w niepustym zbiorze forumowiczów znajdziesz zawsze kogoś, kto będzie użytkować ten jego "komfort na żądanie - przywołany rano przykład kbaba - to tak samo w niepustym zbiorze wykonawców z polski na pewno znajdziesz takich którzy mają takie konkretnie stawki. Ty będziesz przywoływać te niższe, bo z punktu widzenia inwestora tak jest najkorzystniej, a on chce udowodnić swoją tezę, więc przywołuje inne dane. Klasyczna manipulacja a wartośc średnia pewnie leży gdzieś pośrodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.04.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 kłamstwem jest kategoryczne stwierdzenie, że podłogówka kosztuje 100 zł /m2 w biedniejszych rejonach, a w bogatszych tyle kosztuje sama robocizna. równie dobrze mogę kategorycznie stwierdzić, że instalacja nawet na kiepskich kaloryferach do mojego domu kosztuje 20 tys. zł i nie da się zrobić taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.04.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 No to w takim razie sam widzisz. W przekroju kraju jesteś za tani. Być może Cię to rajcuje, ale to Twój biznes... Co mi do tego... === Zapomniałem dodac ze to z ułozeniem styropianu. Nie, nie rajcuje mnie taka cena, ale taki jest rynek i do niego sie dostosowuję. Nie będę czekał na klienta który zapłaci 2 razy wiecej, pracowników trzeba opłacic, z bezczynnego siedzenia w domu nie bedzie na opłaty. Wracając do cen, to niektórzy proponują jeszcze nizsze, takze do porównan powinno sie wziąc medianę/srednią, a nie maksymalne. Jezeli chcemy manipulowac cenami, to moze wezmy najnizsze za podłogówkę i najwyzsze z grzejnikami, co wyjdzie z takiego porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.04.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Zapomniałem dodac ze to z ułozeniem styropianu. Nie, nie rajcuje mnie taka cena, ale taki jest rynek i do niego sie dostosowuję. Nie będę czekał na klienta który zapłaci 2 razy wiecej, pracowników trzeba opłacic, z bezczynnego siedzenia w domu nie bedzie na opłaty. Wracając do cen, to niektórzy proponują jeszcze nizsze, takze do porównan powinno sie wziąc medianę/srednią, a nie maksymalne. Jezeli chcemy manipulowac cenami, to moze wezmy najnizsze za podłogówkę i najwyzsze z grzejnikami, co wyjdzie z takiego porównania? To co wyjdzie z takiego porównania, to zależy kto to porównanie będzie robił. Myślę że Ty mógłbyś podać jakąś orientacyjną kalkulację na grzejniki i podłogówkę. Jeśli bogusław się z tym nie zgadza to niech poda swoje kalkulacje i wskaże źródło. Chodzi oczywiście o kompletną instalację, materiały+robocizna OP vs grzejnikowa. W tym samym budynku. Wiem asolt, pewnie masz mało czasu na liczenie oczywistych działań. Ale może jednak między śniadaniem a kawą? Myślę że na średniej klasy materiałach wyjdzie podobnie, a może nawet OP nieco taniej. A już polecanie mieszanego ogrzewania jako tańszego i ekonomicznego jest nieporozumieniem. 2 instalacje w 1 domu zawsze wyjdą drożej niż jedna. Pomijam zalety OP, wylano już litry atramentu na ten temat. W firmie zatrudniającej 80 osób, powinien znaleźć się fundusz na człowieka, który nieco inaczej poprowadzi marketing. Nachalność a'la Media Markt jest jak widać dla większości nie do zaakceptowania. W dodatku oderwany od rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.04.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Witaj Tadeusz, Wiedza inerdyscyplinarna pomaga, nie przeszkadza. Z braku innych wypowiedzi w tematach zdrowotnych, czuję się upoważniony do zasygnalizowania swoich spostrzeżeń. Nie deprecjonuję innych sposobów ogrzewania bezwzględnie. Z podawanych w różnych miejscach spostrzeżeń wyciągam wnioski. Stawiam diagnozę. Formułuję zalecenia. Może to skrzywienie zawodowe... Zawsze tak reaguję w sytuacji możliwego zagrożenia zdrowia. Czyjegokolwiek i gdziekolwiek. Tak mam. Sorry... Gdy w moim otoczeniu pojawi się ktoś chory, to chodzę koło niego tak długo, dopóki mu nie pomogę... Nasz dom nie może nam szkodzić. Podałem swoją medyczną definicję komfortu cieplnego. Klarowną i mam nadzieję zrozumiałą. Zespoły interdyscyplinarne wyprowadziłyby dużo bardziej uniwersalne wnioski niż wypowiedzi choćby najwyższej klasy branżystów, widzących zagadnienie zbyt wąsko. Mamy do czynienia z żywymi ludźmi a nie tylko z domem i z OZC. === Nie pozbawiałbym nikogo możliwości wpływu na indywidualnie zdefiniowany komfort cieplny. Stad moja propozycja ogrzewania mieszanego - statycznego w podłogówce o małym zagęszczeniu rurek, półdynamicznego w matach grzewczych w posadzce lub w ścianie oraz komponenty dynamicznej w postaci grzejników dynamicznych lub klimakonwektorów. Małe potrzeby grzewcze dobrze ocieplonych domów determinują pojawiające się logiczne ograniczenie, by nie pchać całej mocy grzewczej w samą podłogówkę, użytkowaną w niewielkim poziomie mocy w niej zabudowanej. Komfort cieplny niejedno ma imię a głównym zadaniem ogrzewania powinno być komfortowe schładzanie lub też w sporadycznych przypadkach dogrzewanie organizmu... Użytkownik zdecyduje jaką u siebie zastosować strategię grzania - zdecydują jego indywidualne preferencje i aktualny stan zdrowia i kondycja jego organizmu. Stabilnie nagrzane przegrody powinny mieć temperaturę zbliżoną do oczekiwanej temperatury powietrza a nie temperaturę wyższą od powietrza. W takiej konfiguracji komponenta dynamiczna będzie pracować bardzo krótko i to pracować wyłącznie na żądanie. Pozdrawiam Bogusław Witam Bogusławie. Istotnie, pojecie komfortu ma charakter subiektywnych odczuć i to nie tylko w sferze fizycznej, ale również psychicznej, gdzie sugestywnie dowartościowujemy swój wybór, ewentualnie narzekamy na to co mamy, a robimy to pod wpływem osób, które mają inaczej i siłą swojej perswazji potrafią namieszać nam w głowie. Szanowny Bogusławie, nie przekonują mnie Twoje argumenty dotyczące wpływu dynamiki grzejników na komfort cieplny. Przeglądając różne diagramy w tym Koniga, Fangera, można wysnuć wnioski, że nieco wyższa temperatura podłóg czy ścian względem temperatury powietrza, daje nam optymalny komfort cieplny. Jak to rozumiem? W przypadku spadku temperatury w pomieszczeniu mamy spory zapas ciepła w przegrodach, które dociera do nas min w postaci promieniowania cieplnego. W sytuacji zysków ciepła, przegrody w niewielkim, a grzejnik w żadnym stopniu nie zabiorą nadwyżki ciepła. Natomiast niewielki wzrost temperatury przegród zmieści się jeszcze w zakresie komfortu cieplnego. Myślę, że dla znacznej większości użytkowników obu rodzajów ogrzewania, temat dynamiki jest niezauważalny. Pozdrawiam. PS. Chcąc zachować obiektywizm w dyskusji, zwracam uwagę,że na koszt podłogówki wpływa również koszt grubszej izolacji i wylewki. Osobiście nie żałowałbym kasy na dobre rurki i dobry projekt, bo tego nie da się poprawić. Jakkolwiek zauważyłem, że w ostatnim okresie ceny podłogówki znacznie spadły. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Parkiet literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 01.04.2015 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Panowie drodzy, śledzę uważnie już dziesiątą stronę w temacie który założyłem i przepraszam, że wam przerwę, ale gdybym miał taką możliwość to poszedłby ten wątek na forum do kosza. Generalnie niewiele się dowiedziałem, poza Waszymi wzajemnymi relacjami. Wybaczcie, ale z tematu nie wynika absolutnie nic zarówno dla mnie jak i dla osób które być może trafią na to forum. Przepraszam, ale chyba jedyne obliczenia jakie się tu pojawiły - wysłałem sobie sam. Wyślę sobie zatem i ponownie wyniki obliczeń ogrzewania podłogowego wykonane na stronie http://ofertowanie.kan.com.pl/op/main.php. http://static.pokazywarka.pl/i/5770839/737733/pietro-podlogowe.jpg?1427917804 Jeśli ktoś zamierza się do tego konstruktywnie odnieść (wynika z obliczeń iż podłogówka nie ogrzeje budynku) - będę wdzięczny. Mpoplaw rozumiem, że dzisiaj 1 kwietnia, ale ogrzewanie domu farelką?! Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.04.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 MdeFoxe, rzeczywiście zagalopowaliśmy się w zbędnej dyskusji. Do tego stopnia , że nieco umknęła istota wątku.Daj ten obrazek w innej rozdzielczości bo jest nieczytelny.Najważniejsze rzeczy masz skomentowane i opisane na początku. Z dalszej, może niepotrzebnej dyskusji sam wyciągnij wnioski. Na moje amatorskie oko, podłogówka da radę ogrzać Twój dom. Na pewniaka to może odpowiedź dać tylko osoba solidnie licząca OZC. Można zaufać.U siebie robiłem liczenie metodą naprawdę amatorską i wyniki w paru pomieszczeniach wychodziły na styk. Trzy zimy wstecz, w pierwszym sezonie zamieszkania (przy normalnej, mroźnej zimie), ani razu nie odczułem braku mocy OP. Wyłącznie OP, bez żadnego grzejnika. Mimo naprawdę dużych przeszkleń, o które się obawiałem najbardziej. Dzisiaj, przy wysuszonych ścianach cieszę się komfortem i niskimi rachunkami za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 01.04.2015 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Na moje amatorskie oko, podłogówka da radę ogrzać Twój dom. W HTML tabelki nie da rady podpiąć, obrazki forum przeskalowuje... Podaje jeszcze raz odnośnik do obrazka na zewnętrznym serwerze Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.04.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Przepraszam, ale chyba jedyne obliczenia jakie się tu pojawiły - wysłałem sobie sam. Wyślę sobie zatem i ponownie wyniki obliczeń ogrzewania podłogowego wykonane na stronie http://ofertowanie.kan.com.pl/op/main.php. http://static.pokazywarka.pl/i/5770839/737733/pietro-podlogowe.jpg?1427917804 Jeśli ktoś zamierza się do tego konstruktywnie odnieść (wynika z obliczeń iż podłogówka nie ogrzeje budynku) - będę wdzięczny. Mozesz wyjasnic jak rozumiesz pojecie "konstruktywnie sie odniesc". Podałes szereg wartosci które sam obliczyłes. Aby je potwierdzic lub zaprzeczyc konieczne są profesjonalne obliczenia i porównanie do Twoich obliczeń, nikt na oko nie jest w stanie stwierdzić ich poprawnosci. O ile mozna oszacowac z błedem nie przekraczajacym 20% projektowe obciązenie budynku to oszacowanie strat w poszczegolnych pomieszczeniach obarczone jest wiekszym błedem mogącym przekroczyc 50%. Straty dla poszczegolnych pomieszczen to kluczowe dane. Jezeli one są niepewne to jaki jest sens dalszych obliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 01.04.2015 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Mozesz wyjasnic jak rozumiesz pojecie "konstruktywnie sie odniesc". Podałes szereg wartosci które sam obliczyłes. Aby je potwierdzic lub zaprzeczyc konieczne są profesjonalne obliczenia i porównanie do Twoich obliczeń, nikt na oko nie jest w stanie stwierdzić ich poprawnosci. O ile mozna oszacowac z błedem nie przekraczajacym 20% projektowe obciązenie budynku to oszacowanie strat w poszczegolnych pomieszczeniach obarczone jest wiekszym błedem mogącym przekroczyc 50%. Straty dla poszczegolnych pomieszczen to kluczowe dane. Jezeli one są niepewne to jaki jest sens dalszych obliczeń? I to jest konstruktywne odniesienie się do owych obliczeń. A nie dyskusja o tym jak Pan Bogdan jeździ na ryby do Norwegii (teraz to i nawet ja o tym wiem ). Czyli w sumie co... Nie dam rady oszacować z grubsza, czy instalacja ma sens i warto oddać ją do konkretnych obliczeń ? Czy też odpuścić i iść za projektem czyli grzejnikami? Z mojej bardzo amatorskiej perspektywy wygląda to dość niepewnie. W projekcie jest przewidziana w pokoju 12m2 potrzebna moc 505W dla 20 stopni jeśli chodzi o kaloryfery. Zakładam, że podłogówka ma dostarczyć właśnie 505W, tak wiem komfort cieplny będzie taki sam przy 18 stopniach jak z kaloryferami przy 20. No ale... W kalkulatorze KAN założyłem pesymistycznie, że budynek jest średnio ocieplony. Kalkulator przyjął, że dla pomieszczenia 12m2 jest potrzebna moc 720W. To 220W więcej... Ok. Moc wyliczona z podłogówki wynosi 703W, czyli jest o 17W zbyt mała dla założeń z programu KAN, ale wystarczająca dla założeń projektu budynku czyli 505W. Byłoby wtedy sporo zapasu. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.04.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 I to jest konstruktywne odniesienie się do owych obliczeń. A nie dyskusja o tym jak Pan Bogdan jeździ na ryby do Norwegii (teraz to i nawet ja o tym wiem ). Czyli w sumie co... Nie dam rady oszacować z grubsza, czy instalacja ma sens i warto oddać ją do konkretnych obliczeń ? Czy też odpuścić i iść za projektem czyli grzejnikami? Z mojej bardzo amatorskiej perspektywy wygląda to dość niepewnie. W projekcie jest przewidziana w pokoju 12m2 potrzebna moc 505W dla 20 stopni jeśli chodzi o kaloryfery. Zakładam, że podłogówka ma dostarczyć właśnie 505W, tak wiem komfort cieplny będzie taki sam przy 18 stopniach jak z kaloryferami przy 20. No ale... W kalkulatorze KAN założyłem pesymistycznie, że budynek jest średnio ocieplony. Kalkulator przyjął, że dla pomieszczenia 12m2 jest potrzebna moc 720W. To 220W więcej... Ok. Moc wyliczona z podłogówki wynosi 703W, czyli jest o 17W zbyt mała dla założeń z programu KAN, ale wystarczająca dla założeń projektu budynku czyli 505W. Byłoby wtedy sporo zapasu. Jaka jest Tz z obliczeń, jezeli moc jest za mała to zawsze mozna ją podniesc o 1-2 K i wtedy moc bedzie wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Były lekarz Bogusław Wójcik - aktualny handlarz grzejnikami Regulus nie przedstawił i nie przedstawi żadnej pracy naukowej potwierdzającej szkodliwość ogrzewania podłogowego z prostej przyczyny - bo takich prac nie ma. Nie mam nic przeciwko zastosowaniu grzejników w wybranych sytuacjach ale kłamliwy, nachalny marketing w wykonaniu w/w jest żałosny i nikt rozsądny się na niego nie nabierze. PS. skasują czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts