fachman19 03.04.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 klient indywidualny robi zakupy tylko tego co potrzebne i jeszcze rabatu oczekuje, nie daje łapówek a żąda porad, więc co się dziwić że go odsyłają na drzewo PS przez internet kup, tak jak reszta samorobów, bez łaski Jest pewna różnic pomiędzy klientem indywidualnym ,który przyjdzie raz a instalatorem który kupuję od 10 lat. To dla takiego instalatora są rabaty. Często instalator nie dostanie rabatu jak pojedzie sporadycznie do innej hurtowni .Musi sobie wypracować rabat. "Łapówki" - coś ci się pomieszało. Porady są na szkoleniach. Oczywiście można kupić przez internet.Tanio .I tam jest dobrze .Pewno zrobią projekt i udzielą porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.04.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ceny, rabaty, koszty są to rzeczy wymierne, ale nie mogą być jedynym kryterium wyboru. Wiedza, doświadczenie, kreatywność projektanta i wykonawcy jest niewymierna, ale bardzo cenna. Jestem często na budowach i widzę jak tanio wychodzi drogo, zarówno w inwestycji jak i w eksploatacji o przeróbkach nie wspomnę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 03.04.2015 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze instalator jak wyczuje inwestora humanistę to cena gwałtownie skacze 6 razy w górę, podstawą przekrętu jest W-Z z zaprzyjaźnionej hurtowni po masakrycznie wysokich cenach z kompletnie nikomu niepotrzebnymi bzdurami, a za takie fabrykowanie faktury należy się odpowiednia działka dla sprzedawcy klient indywidualny robi zakupy tylko tego co potrzebne i jeszcze rabatu oczekuje, nie daje łapówek a żąda porad, więc co się dziwić że go odsyłają na drzewo PS przez internet kup, tak jak reszta samorobów, bez łaski Akurat z wykształcenia nie humanista a inżynier jestem. Z zamiłowania też . Ale tak to niestety często wygląda... Nigdy na to się nie nabrałem, ale wiem, że tak jest. No może z tymi łapówkami, to przesadziłeś Nawiasem mówiąc pytam w owej hurtowni ile taka podłogówka kosztuje, no bo jak już mi polecają tego instalatora itd... Oni nie wiedzą. To się śmiać zacząłem (przez łzy trochę po tym wszystkim), że jak oni niewiedzą skoro ja nawet wiem. Tylko pytam jak to w tym regionie wygląda No to się mieszać zaczęli w zeznaniach, że oni to nie wiedzą bo im tylko materiały przychodzą, a oni to tylko wydają... bla bla... No ale jakby to tak przeliczyć na metry i tak z robocizną to pewnie coś w okolicy 70 - 80 zł za metr. To im mówię, że dobre dane mają, bo mam podobne I to był jedynie optymistyczny akcent mojej wizyty u nich. Ceny, rabaty, koszty są to rzeczy wymierne, ale nie mogą być jedynym kryterium wyboru. (...) Jestem często na budowach i widzę jak tanio wychodzi drogo, zarówno w inwestycji jak i w eksploatacji o przeróbkach nie wspomnę. Nie chodzi o to, że tanio wychodzi drogo. Idź sobie do marketu budowlanego zrób zakupy na budowę a jedź do hurtowni. W markecie masz niektóre rzeczy czasem klika set procent razy droższe niż te same rzeczy w hurtowni. Dosłownie te same rzeczy. Czy są przez to lepsze czy gorsze? Różnie to bywa. Jest pewna różnic pomiędzy klientem indywidualnym ,który przyjdzie raz a instalatorem który kupuję od 10 lat. To dla takiego instalatora są rabaty. Często instalator nie dostanie rabatu jak pojedzie sporadycznie do innej hurtowni .Musi sobie wypracować rabat. Oczywiście, klient który chce zostawić 100 tysięcy nie jest godny uwagi. Wiem, że dla hurtowni może to i nie jest duży pieniądz, ale wiesz... Jeden klient, drugi klient... Jeśli ktoś chce wybrzydzać w klientach - jego biznes. Tylko, że w pewnej chwili zostaną z kilkoma stałymi klientami z których jeden zamknie działalność inny zmieni hurtownię i zaczyna się robić lipa, a niepochlebna opinia krąży - uwierz... Powiem Ci jakie ja mam doświadczenia z innej hurtowni budowlanej którą każdemu polecam. Mam stałego konsultanta do którego idę, siadam ładnie przy biurku, dostaje katalog produktów, otwieramy projekt (który czasem zostawiam). Dostaje wycenę i ładnie wszystko obliczone co do sztuki. Przykładowo tak było z dachówką, stropem, porothermem... Zdarzyło się, że konsultant dzwonił do mnie z informacją że za parę dni będzie taniej bo zbierają duże zamówienie od kilku klientów i u producenta dostaną zniżkę w związku z czym mnie też mogą dać rabat. Często organizują mi transport na budowę... Da się? Da. Czy im się to opłacało? Myślę, że tak. Kupiłem u nich w zasadzie wszystko, dodatkowo zaopatruje się u nich kilka osób, którym to miejsce poleciłem. Sam widzisz, że jakoś nie poczułem różnicy między klientem indywidualnym a instalatorem, więc takie podejście do klienta jest (i powinno być) dla mnie dziwne. Zostawiłeś projekt i mieli tobie zrobić projekt i wycenę instalacji i jeszcze chcieli zarobić .Skandal.I jeszcze sprzedawca nie spodziewał się ,że w dokumentacji brakuje informacji na temat materiału ścian. Zazwyczaj to instalator jest tym który liczy i robi wycenę . Sprzedawca wystawia faktury Widzisz, nie do końca wiesz o czym mówisz. Firma Wavin oferuje ogrzewanie podłogowe Wavin Tempower. Jest ono robione pod indywidualny projekt. Najpierw robią kalkulację wstępną (zakładałem, że przyda się projekt), potem wykonują dokładne obliczenia robią dokładny projekt i realizują zamówienie. No toż kurde naprawdę bardzo dziwne, że przyszedłem prosić o to ich przedstawiciela by wzięli ode mnie gotowe materiały i wysłali do Wavina (bo muszą to tylko odesłać i odebrać wyniki). Z jaką łaską to zrobili pojęcia nawet nie masz... Szczerze? Jako przedstawiciel/lokalny sprzedawca psują opinię Wavinowi. Tyle. Żaden skandal, że chcieli zarobić - nie w tym rzecz. Problemem jest to, że ja nie mogę u nich kupić osobiście. Muszę to kupić za pośrednictwem ich kolegi - instalatora. Bo jak to ujęli "każdy musi z czegoś żyć" (czy jakoś tak). Tylko dlaczego ja mam wszystkich utrzymywać?! Skoro na przykład chcę sobie założyć stację wodną z płukaniem wstecznym wyposażoną w regulator ciśnienia (chciałem to u nich kupić), to ja tego zrobić wyobraź sobie nie mogę. Muszę sobie zatrudnić instalatora który mi ten element zakupi i zainstaluje To czy zrobi to lepiej ode mnie, czy gorzej to już mocno dyskusyjne. Bo często bywa tak że instalator zrobi to gorzej, coś zepsuje i trzeba mu jeszcze zapłacić. A jak się robi samemu, to często gorzej się nie zrobi a i nauczyć się czegoś można. Nawiasem mówiąc - napisałem do centrali tej "korporacyjnej hurtowni". Zapytałem czy faktycznie takie zasady mają - bo mnie to osobiście na jakiś lokalny wałek wygląda. Ciekawy jestem co odpiszą. Treść listu następująca : Witam serdecznie, jestem inwestorem chcącym zaopatrywać się w Państwa hurtowni mieszczącej się w XXXXX w materiały potrzebne do budowy domu. Kierując się Państwa słowami "traktujemy każdego Klienta indywidualnie otaczamy go szczególną opieką" oraz iż oferujecie "pełne i fachowe doradztwo" postanowiłem wykonać wycenę ogrzewania podłogowego dla budynku jednorodzinnego w systemie Wavin Tempower licząc na Państwa pomoc. W hurtowni dowiedziałem się jednak iż nie mogę się u Państwa zaopatrywać będąc klientem indywidualnym. Jeśli dobrze zrozumiałem mogę dokonać zakupu jedynie przez instalatora, którego wybór został mi w owej hurtowni zasugerowany. Czy obsługujecie Państwo klientów indywidualnych (nie będących instalatorami) którzy chcą dokonać kompleksowych zakupów ? Byłbym wdzięczny za oficjalne stanowisko Państwa firmy w tej sprawie, gdyż taka sytuacja spotkała mnie po raz pierwszy a Państwa oferta wydaje się być dla mnie interesująca... Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 03.04.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Oczywiście można kupić przez internet.Tanio .I tam jest dobrze .Pewno zrobią projekt i udzielą porad. nie bardzo załapałem, konkretnie o jakim projekcie mówisz ?? my nadal mówimy o bezpośrednim podłączeniu kociołka kondensacyjnego do podłogówki za pomocą dwóch rurek czy nagle zaczęliśmy budować łódź podwodną ?? żeby zobrazować o czym mowa poniżej wklejam działającą w praktyce podłogówke z wątku PODŁOGÓWKA samemu - jak uniknąć błędów? http://img542.imageshack.us/img542/7314/060220112750.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 03.04.2015 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 nie bardzo załapałem, konkretnie o jakim projekcie mówisz ?? my nadal mówimy o bezpośrednim podłączeniu kociołka kondensacyjnego do podłogówki za pomocą dwóch rurek czy nagle zaczęliśmy budować łódź podwodną ?? W sumie, to chyba ja zacząłem o "projekcie". Chodzi o to, że Wavin robi projekt, dają rurki odpowiedniej długości, rysują co i jak poprowadzić i docinają styropian wraz z kształtkami dla rurek pod konkretny projekt. A mpoplaw coś za przeproszeniem nie wie o czym mowa, bo zdziwiony jest że chciałem to załatwić w hurtowni sprzedającej produkty Wavina. Przy okazji, by nie zaśmiecać tematu znowu niepotrzebnymi tekstami... Na forum znalazłem tylko jeden temat o Wavin Tempower, ktoś coś może więcej wie w tym temacie? W sensie więcej niż ich oficjalna ulotka Z tego co wiem są tam dwa rodzaje styropianu. Taki z grzybkami, że można montować rurki z różnym rozstawem nie używa się tych plastikowych zaczepów i można robić ślimaka albo meandry. Natomiast w tym białym styropianie gdzie są już wycięte miejsca na rurki wydaje się, że jest to tylko opcja z meandrami. Ktoś coś wie więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.04.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Widzisz, nie do końca wiesz o czym mówisz. Firma Wavin oferuje ogrzewanie podłogowe Wavin Tempower. Jest ono robione pod indywidualny projekt. Najpierw robią kalkulację wstępną (zakładałem, że przyda się projekt), potem wykonują dokładne obliczenia robią dokładny projekt i realizują zamówienie. Pima aprilis był juz 2 dni temu, o jakich dokładnych obliczeniach piszesz, miałem okazję przejrzec kilka takich "dokładnych obliczen i projektów", czasem to wyglada bardzo fachowo ale z rzetelnoscią wiele wspolnego nie ma. Moze jednak Wavin jest wyjątkiem, kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.04.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 ad1. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w ad2. ten ryflowany styropian to pic na wodę taki sam jak złotaa folia odbijająca podczerwień, to są drogie rozwiązania dedykowane wyłącznie wygodą instalatora (ładniej wygląda po ułożeniu), dla inwestora jest z tego pożytku co kot napłakał (mocy grzewczej czarodziejsko nie przybywa) Nie wiem czy wygodą inwestora, dla mnie to wcale wygodne nie jest, w praktyce wystarczy normalny styropian o odpowiedniej twardosci, klejony pianką dla sztywnosci aby nie podniosło rur, folia z nadrukiem (lepiej grubsza aby sie przedzierała) odpowiednie klipsy i to wszystko. Wszystkie wynalazki słuzą wyłacznie producentom i hurtownikom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.04.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Widzisz, nie do końca wiesz o czym mówisz. Firma Wavin oferuje ogrzewanie podłogowe Wavin Tempower. Jest ono robione pod indywidualny projekt. Najpierw robią kalkulację wstępną (zakładałem, że przyda się projekt), potem wykonują dokładne obliczenia robią dokładny projekt i realizują zamówienie. No toż kurde naprawdę bardzo dziwne, że przyszedłem prosić o to ich przedstawiciela by wzięli ode mnie gotowe materiały i wysłali do Wavina (bo muszą to tylko odesłać i odebrać wyniki). Z jaką łaską to zrobili pojęcia nawet nie masz... Szczerze? Jako przedstawiciel/lokalny sprzedawca psują opinię Wavinowi. Tyle. Ciekawy jestem co odpiszą. : A ja myślę ,że sprawa jest prosta .Hurtowni ta operacja z jakiegoś powodu się nie opłaca . Może to tylko lokalna sytuacja . Są różne modele sprzedaży . Jest np. jedna firma i jeden produkt Fujitsu , General , i atlantic. Jeden produkt kupisz w markecie ,drugi w hurtowni a trzeci tylko u lokalnego dystrybutora. Dachówki i cegły nie wymagają serwisu a,już kotły i PC wymagają i trzeba ten serwis utrzymać .A to kosztuje. A jak coś kosztuje ,to ktoś za to płaci .Klient płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.04.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 ja nie pisałem o wygodzie inwersora tylko INSTALATORA PS co do foli z podziałką, poniżej zdjęcie działającej podłogówki http://forum.budujemydom.pl/index.php?act=attach&type=post&id=11277 jak widać wyraźnie doskonale sobie radzi na zwykłej taniej czarnej folii Z jakiego powody na ścianach folia jest metalizowana a na podłodze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.04.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 ad1. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w ad2. ten ryflowany styropian to pic na wodę taki sam jak złotaa folia odbijająca podczerwień, to są drogie rozwiązania dedykowane wyłącznie wygodą instalatora (ładniej wygląda po ułożeniu), dla inwestora jest z tego pożytku co kot napłakał (mocy grzewczej czarodziejsko nie przybywa) Masz racje im trudniej ma instalator tym lepiej.Powinien jeszcze za tą przyjemność zrobić taniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.04.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Masz racje im trudniej ma instalator tym lepiej.Powinien jeszcze za tą przyjemność zrobić taniej:) przecież to nie o to chodzi.....dobrze o tym wiesz swego czasu miałem podobną kwestię z wykonawcą - też chciał robić na systemowym styropianie. Nie miałbym nic przeciwko temu, tylko że wtedy takie rozwiązanie było kosmicznie drogie (nie wiem jakie są ceny takich rozwiązań, podejrzewam że przystępniejsze niż wtedy) Po zorientowaniu się, że za tę wygodę wykonawcy zapłacę duuużo więcej, stanęło na tradycyjnym styropianie,folii i klipsach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 10.04.2015 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Otrzymałem wycenę ogrzewania podłogowego. Bardzo orientacyjnie powinienem się spodziewać kosztu między 15 a 20 tysięcy dla powierzchni ~100m2.Jest to tylko koszt "systemowego ogrzewania podłogowego", bez kotłowni - oczywiście. Cóż powiedzieć - ciut drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.04.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 u mnie podłogówka kosztowała 65 zł/m2 (z rozdzielaczami, gwarancją, fakturą, na markowych materiałach), także znowu kłamiesz. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.04.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 W najbogatszej czesci Polski wykonywałem te instalacje za 75-80 brutto z 8%Vat za całosc (materiał+robocizna). Zawsze mozna znalezc najdrozszego wykonawcę, jak ktos ma takie zyczenie, albo któz bogatemu zabroni. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrCake 13.06.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Dla zainteresowanych ogrzewaniem podłogowym oferuję świetny zestaw Thermoval w bardzo niskiej cenie: MODEROWANO LINK Dwustronnie zasilana elektryczna mata grzejna o mocy 170W/m2 do montażu w warstwie kleju pod płytkami. Idealnie nadaje się do montażu w pomieszczeniach mieszkalnych, łazienkach, sanitariatach. Znakomicie poprawia komfort korzystania z pomieszczeń, zapewniając efekt przyjemnie ciepłej podłogi. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 14.06.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Witam.Szybkie pytanie, bo jutro zaczynam kłaść podłogówke, wg programu purmo wyszło mi że mam rurki co 30cm, czy to odległość między rurkami zasilania i powrotu, czy tylko zasilania i realny odstęp między rurkami to 15 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 15.06.2015 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Daj w łazience co 10, pod wanną i pod prysznicem. Zaplanuj tylko, gdzie mają być zasilania do wanny, kibelka, bidetu itd.. kable z podświetleniem itd, bo później nie będzie żadnego kucia w posadzce.BTW 10 cm w łazience spowoduje, iż będziesz miał zapas mocy i w łazience mógł wykręcić np 24 stopnie, gdzie w reszcie domu 22. P.S. Nie znam tego programu, ale co 30 to zapewne rozstaw pomiędzy zasilaniem, czyli realnie co 15cm. Przy oknach się zagęszcza, żeby zwiększyc moc. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez saturnv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.06.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 P.S. Nie znam tego programu, ale co 30 to zapewne rozstaw pomiędzy zasilaniem, czyli realnie co 15cm. Przy oknach się zagęszcza, żeby zwiększyc moc. Na pewno nie jest rozstaw pomiedzy zasilaniem, realnie jest to rozstaw co 30 cm. Tak duzy rozstaw wynika z małego projektowego obciązenia cieplnego tego budynku 2,6 kW), o ile obliczenia są wiarygodne. Nie mozliwe aby taki rozstaw program wyliczył dla łazienki, ale skoro KB potwierdził ze obliczenia ozc są ok to po co pytac na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 15.06.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Dla salonu wg programu co 30cm, więc dam co 20, dla kuchni i WC wg programu co 20, więc dam co 10-15cm. Mam nadzieje że będzie OK. Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 16.06.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. mam pytanie:jeśli zdecyduję się na siatkę pod wylewki to lepiej ją dawać pod rurki na styropian czy na rurki ? Widziałem i takie i takie realizację. Teoretycznie lepiej na rurki wtedy mamy jastrych pod i nad siatką - w przypadku pod rurki mamy tylko nad siatką ( ale jest dodatkowa zaleta - można umocować odstające rurki do siatki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts