fachman19 29.03.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) , niestety bogusław nasłał moderatora i kazał wyciąć posty które mu biznes psują Takie postępowanie ma bardzo brzydką niecenzuralną nazwą , - REGULUS .Pochodzi od regulowania wypowiedzi Edytowane 29 Marca 2015 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.03.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 analogowe ok 15 min na reakcję cyfrowe do 3 min (z możliwością regulacji temperatury co 0,1 stopnia) PS była na ten temat niedawno dyskusja, i okazało się w praktyce że nie ma różnicy czy to podłogówka czy kaloryfer, podłączenie cyfrowego termoregulatora pozwala sterować temperaturą z dokładnością do 0,1 stopnia nawet przy podłogówce, niestety bogusław nasłał moderatora i kazał wyciąć posty które mu biznes psują Ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 29.03.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 analogowe ok 15 min na reakcję cyfrowe do 3 min (z możliwością regulacji temperatury co 0,1 stopnia) PS była na ten temat niedawno dyskusja, i okazało się w praktyce że nie ma różnicy czy to podłogówka czy kaloryfer, podłączenie cyfrowego termoregulatora pozwala sterować temperaturą z dokładnością do 0,1 stopnia nawet przy podłogówce, niestety bogusław nasłał moderatora i kazał wyciąć posty które mu biznes psują Może ktoś zdążył zarchiwizować całą tę dyskusję? Chętnie bym poczytał o tych termoregulatorach, bo szukam takiego, który miałby histerezę 0,1/0,2C dla czujnika podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.03.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Może ktoś zdążył zarchiwizować całą tę dyskusję? Chętnie bym poczytał o tych termoregulatorach, bo szukam takiego, który miałby histerezę 0,1/0,2C dla czujnika podłogowego. Masz wyjątkową wrażliwość +/- 0,05 stopnia .Ostatnio montowałem jakiegoś Auratona czy salusa miał histerezę 0,4 stopnia .Wystarcza Edytowane 29 Marca 2015 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Takie postępowanie ma bardzo brzydką niecenzuralną nazwą , - REGULUS .Pochodzi od regulowania wypowiedzi Mali, bardzo mali hipokryci. === Regulus (alfa Leonis, α Leo) – najjaśniejsza gwiazda w gwiazdozbiorze Lwa Wielkiego. Odległa od Słońca o 78 lat świetlnych i świeci 160 razy jaśniej niż Słońce. Nazwana tak przez Mikołaja Kopernika znaczy tyle co Mały Król. === Osobiście jestem za elektrozaworami montowanymi na rozdzielaczach, współpracującymi z sondami termo ulokowanymi w reprezentatywnych dla pomieszczeń miejscach. Zatem preferuję instalację bez głowic termostatycznych. Nastawy wstępne zaworów termostatycznych mogą się ewentualnie dobrze przysłużyć regulacji hydraulicznej układu, choć dobrze jest korzystać z rotametrów. === Edytowane 29 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 analogowe ok 15 min na reakcję cyfrowe do 3 min (z możliwością regulacji temperatury co 0,1 stopnia) PS była na ten temat niedawno dyskusja, i okazało się w praktyce że nie ma różnicy czy to podłogówka czy kaloryfer, podłączenie cyfrowego termoregulatora pozwala sterować temperaturą z dokładnością do 0,1 stopnia nawet przy podłogówce, niestety bogusław nasłał moderatora i kazał wyciąć posty które mu biznes psują Kłamstwo szkalujące pracę moderatorów a tym samym Forum Muratordom. Poza tym nic się nie okazało, zatem cały PS to kłamstwo. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.03.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Dynamika nie ma sensu jedynie dla babusi w kapcioszkach... Żyjemy w dynamicznym klimacie i różne rzeczy się dzieją - choćby silne wiatry... Jakaś komponenta ogrzewania dynamicznego musi być. === O wiatrach napisałem specjalnie. Nie zawiodłem się reakcji... === Podłogówka wodna "po całości" to wyrzucone pieniądze. W naprawdę ciepłym, akumulującym domu, lepsze będą elektryczne maty "dywanikowe" w wybranych miejscach dla podtrzymania temperatury wnętrza lub dla wspomożenia ogrzewania dynamicznego oraz komponenta dynamiczna elektryczna lub o innej konfiguracji, centralna lub niecentralna, dla szybkiego startu grzania lub dla korekty temperatury na żądanie. === Edytowane 29 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.03.2015 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 .... PS była na ten temat niedawno dyskusja.... niestety bogusław nasłał moderatora i kazał wyciąć posty które mu biznes psują Czy oby na pewno? Bo mi nie mam tej pewności (a wręcz jestem przekonany, że chcesz stworzyć fałszywy obraz Oponenta). Twoja sugestia jest bardzo nie fair i może czasem lepiej nic nie pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.03.2015 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 napisz PW do asolta, to on 3 lata temu w wątku jakie grzejniki najlepsze próbował od bogusia wycisnąć konkrety o szybkim dynamicznym sterowaniu, i tam właśnie po burzliwej dyskusji okazało się że w praktyce za dynamiczne grzanie odpowiada wyłącznie sterownik bez względu czym steruje, czyli cały marketing bogusiowy padł na pysk PS teoretycznie możesz też napisać do bogusia, on też brał w tej dyskusji udział, i też ma dostęp do konkretów Teoretycznie to jakis wpływ ma na tym czym sie steruje, ale w praktyce przy odpowiednio ocieplonym budynku, a takich to budynków ta dyskusja dotyczy to najwazniejszy jest regulator. Montując wiele takich sterowan potwierdzam ze przy podłogówce mozna uzyskac taką samą histereze/dokładnosc regulacji temperatury. To osławione dynamiczne sterowanie dotyczy jedynie szybkiego wzrostu temperatury po jej planowym wczesniejszym obnizeniu i w praktyce stosowane jest rzadko z powodu własnie energooszczednosci budynków w których spadek temp. przy braku ogrzewania jest niewielki i dlatego tez stosowanie okresowych obnizen temperatury jest bez sensu. To ze w nielicznych, ale to bardzo nielicznych przypadkach (patrz na domy TB i inne szkieleciaki) moze byc stosowane nie stanowi reguły a jedynie od niej wyjątek. Tak czy inaczej grzejniki w nowo budowanych budynkach to jest nisza w której moze sie znalezc Bogusław, nisza która z mojej praktyki jest naprawde mała. Przez kilka lat nie miałem ani jednego przypadku zapytania o dobór regulusów, a dobór grzejników w ogole, to dwa lub trzy przypadki, przypadki które wynikały z całkiem innych powodów niz mozliwosc dynamicznego sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.03.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 ... Montując wiele takich sterowan .... Można trochę szczegółów na temat takich sterowników, może być na PW? Zaciekle szukam sterownika do podłogówki, z możliwie najmniejszą histerezą. Próbuję pozbyć się efektu tzw. "zimnej podłogi" - nie odczuwalne promieniowanie mimo, że temperatura wewnątrz jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.03.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) (...)To osławione dynamiczne sterowanie dotyczy jedynie szybkiego wzrostu temperatury po jej planowym wczesniejszym obnizeniu i w praktyce stosowane jest rzadko z powodu właśnie energooszczednosci budynków (...) Co do grzejników dynamicznie pracujących - pożiwiom, uwidim.... Uważam dokładnie na odwrót. Ich czas szybko się zbliża. W miarę wzrostu elektronizacji obiektów oraz wzrostu ilości budowania domów inteligentnych... Jedna z kluczowych przyczyn obecnej sytuacji jest taka: ponieważ pracy u "Kowalskiego" jest dla instalatorów ostatnio mało a instalatorzy znacznie, znacznie więcej zarabiają na podłogówce, forsują podłogówkę. Podłogówka wymaga czasu, za który instalatorowi trzeba słono zapłacić a jednocześnie jej zbudowanie nie wymaga szczególnej wiedzy monterskiej. Przekonany przez nich inwestor, przekonuje kolejnego. Gdyby ilość inwestorów istotnie wzrosła, wówczas każdy monter starałby się szybko przeskakiwać z jednej budowy na drugą, statystyka uległaby istotnej zmianie. Dynamiczny, precyzyjnie działający grzejnik można ulokować na ścianie, w ścianie oraz w kanale grzewczym. === Obniżenie dobowe? Nic podobnego.. Wiadomo, że w tzw. "obniżeniu dobowym" nie chodzi w istocie o obniżenie temperatury wnętrza, lecz o okresowe całkowite zatrzymanie grzania na kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt godzin. Przy podłogówce, przy małych stratach ciepła jest to zadanie w krótkiej perspektywie czasowej praktycznie niewykonalne. === Co dokładnie oznacza określenie grzejnik dynamiczny? To taki grzejnik, którego temperaturą roboczą łatwo sterować. Łatwo i szybko. Grzejnik dynamiczny niewielkim początkowym wydatkiem energii, osiąga pełną moc nominalną, właściwą dla temperatury podanej na zasilaniu. Przy grzejniku dynamicznie pracującym łatwo instalację uruchomić i równie łatwo ją zatrzymać. === Edytowane 30 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.03.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Co do grzejników dynamicznie pracujących - pożiwiom, uwidim.... Uważam dokładnie na odwrót. Ich czas szybko się zbliża. W miarę wzrostu elektronizacji obiektów oraz wzrostu ilości budowania domów inteligentnych... Jedna z kluczowych przyczyn obecnej sytuacji jest taka: ponieważ pracy u "Kowalskiego" jest dla instalatorów ostatnio mało a instalatorzy znacznie, znacznie więcej zarabiają na podłogówce, forsują podłogówkę. Podłogówka wymaga czasu, za który instalatorowi trzeba słono zapłacić a jednocześnie jej zbudowanie nie wymaga szczególnej wiedzy monterskiej. Nie dziwię sie ze tak sądzisz, wszak kazde grabie grabią do siebie. Z tym forsowaniem podłogówki tez nie jest tak jak sądzisz, bardzo wielu inwestorów chce i wykonuje ją we własnym zakresie zlecajac tylko podłaczenie rozdzielaczy do zródła grzewczego. Jezeli chodzi o wzrost tzw. elektronizacji to nie ona bedzie powodem zmiany systemu grzewczego a jedynie sterowanie i regulacja, zmiana systemu grzewczego wymuszona bedzie przez wrost energooszczednosci budynku. Odnosnie wiedzy monterskiej to uwazam ze monterzy maja takie same pojecie na temat doboru zarówno grzejników jak i podłogówki czyli niewielkie ze wskazaniem na dobór grzejników. Najczesciej ten dobór jest na tzw. oko czyli mówiac kolokwialnie "bedzie pan zadowolony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.03.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Można trochę szczegółów na temat takich sterowników, może być na PW? Zaciekle szukam sterownika do podłogówki, z możliwie najmniejszą histerezą. Próbuję pozbyć się efektu tzw. "zimnej podłogi" - nie odczuwalne promieniowanie mimo, że temperatura wewnątrz jest ok. Przy pompie gruntowej a w szczegolnosci on-off jest to problem, nawet najlepszy sterownik niewiele pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.03.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Co dokładnie oznacza określenie grzejnik dynamiczny? To taki grzejnik, którego temperaturą roboczą łatwo sterować. Łatwo i szybko. Grzejnik dynamiczny niewielkim początkowym wydatkiem energii, osiąga pełną moc nominalną, właściwą dla temperatury podanej na zasilaniu. Przy grzejniku dynamicznie pracującym łatwo instalację uruchomić i równie łatwo ją zatrzymać. === Ach ta fizyka .Łatwo i szybko . A może jakieś liczby. Ile to jest szybko. Jak szybko podniesiesz temperaturę w pomieszczeniu ? Jakiś przykład ,tylko uwzględnij masę ścian i mebli.Może prościej uwzględnij dom Oj co ja wymagam i tak nie jest wstanie tego podać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.03.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ach ta fizyka .Łatwo i szybko . A może jakieś liczby. Ile to jest szybko. Wymaganie absurdalne. Dla każdego domu w zależności od rodzaju materiałów użytych do jego budowy, powierzchni koniecznej do ogrzania, mocy zastosowanych grzejników, mocy źródła ciepła, temperatury czynnika grzewczego, składników wyposażenia, wartość ta będzie się różnić... Natomiast ja wymagam jedynie większej kultury w wymianie poglądów... Tylko tyle i aż tyle. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.03.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ile to jest szybko. Jak szybko podniesiesz temperaturę w pomieszczeniu ? Kiedyś wspomniałem "bogusławowi" o szybkim podnoszeniu temp powietrza w domu klimatyzatorem - moja tania klima podnosi w pokoju temp pow o 1* co minutę aż do uzyskania zadanej - pytałem czy jego regulusy to potrafią, ale nie podjął tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.03.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 no to korzystając z okazji po raz 10 zapytajmy bo ciągle moderatorzy zapominają odpowiedzieć: 1. gdzie są posty ... No właśnie? Gdzie są, lub gdzie wg Ciebie powinny być? Bo już ktoś próbował z Tobą to wyjaśnić ale widzę że dalej mówisz swoje. Nie bierzesz pod uwagę, że każdy użytkownik ma prawo do usunięcia własnych postów? Powinieneś coś o tym wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.03.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (...) Jezeli chodzi o wzrost tzw. elektronizacji to nie ona bedzie powodem zmiany systemu grzewczego a jedynie sterowanie i regulacja, zmiana systemu grzewczego wymuszona bedzie przez wrost energooszczednosci budynku. Odnosnie wiedzy monterskiej to uwazam ze monterzy maja takie same pojecie na temat doboru zarówno grzejników jak i podłogówki czyli niewielkie ze wskazaniem na dobór grzejników. Najczesciej ten dobór jest na tzw. oko czyli mówiac kolokwialnie "bedzie pan zadowolony" Dokładnie tak. To co piszesz Andrzej, absolutnie nie kłóci się z tym co ja uważam, wręcz przeciwnie, są to argumenty wspierające moje... Ty widzisz wycinek rynku, ja mam ogląd na jego całość. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.03.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Kiedyś wspomniałem "bogusławowi" o szybkim podnoszeniu temp powietrza w domu klimatyzatorem - moja tania klima podnosi w pokoju temp pow o 1* co minutę aż do uzyskania zadanej - pytałem czy jego regulusy to potrafią, ale nie podjął tematu. http://www.regulus.com.pl/news/dynamiczny-system-grzejnikowy kbab. Twoja tania klima jest super... Moje klimakonwektory także. No to teraz uważaj kbab. Wychyliłeś się. Zaraz Ci napiszą, że w domu, który ma masę 300 ton, takie manewry temperaturą wnętrza są absolutnie niemożliwe.. A w ogóle to jakiekolwiek manewry temperaturą nie mają żadnego sensu... Że najlepiej to od jesieni do wiosny jest mieć tak samo.. Zaraz Ci powiedzą jak masz i że to co masz to Ci się tylko wydaje, że tak masz.. Jesteś konkretnym przykładem z doświadczeniem względem swojego Domu. Cyfry kbab. Cyfry. W jakim pokoju? O jakiej powierzchni? Itd. Itd. Fachman chce cyfr. Daj mu je... Pozdrawiam Bogusław Edytowane 30 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.03.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Nie mówię o temp wnętrza domu ze ścianami i wyposażeniem (u mnie tą utrzymuje podłogówka), wspomniałem o temp powietrza i jej szybkim podnoszeniu w celu zapewnienia wymaganego komfortu.Pokój po podłodze ok 15m2, oczywiście nieco dłużej nagrzewa przy otwartych drzwiach, za to potrafi szybko podgrzać pow również w innych pomieszczeniach. Wielokrotnie pisałem, że przy takim systemie obniżyłem temp w sypialniach do 20*C, rano przed pobudką klima podnosi ją do 24-25*, tak nam pasuje, podłogówką takiego komfortu cieplnego nie byłem w stanie uzyskać a przy temp 22,5-23* tak było wcześniej źle się spało - teraz jest ok. Edytowane 30 Marca 2015 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts