Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w małym domku czy grzejniki płytowe

MdeFoxe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyzby nie było róznicy sprawnosci przy temp . powrotu 30 oC i 57 oC, czy mozna na powierdzenie tego podac charakterystykę sprawnosci kotła od temperatury powrotu? (dowolnego producenta). 57 oC to granica czyli mogą sie zdarzyc jej przekroczenia, 30 oC ma jeszcze duzy zapas i mozna przyjąc ze nie przekroczy nigdy temp granicznej. Azeby jednak osiagnąc te 30 oC to grzejniki muszą byc przewymiarowane, ile razy? to tylko po obliczeniach, dla niskich temperatur nie da sie tego dobrac na oko.

Dostosowywanie mocy grzejników do sytuacji, w której temperatura powrotu czynnika grzewczego NIGDY!!! ma nie przekroczyć 30 oC jest rozważaniem czystko teoretycznym.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie dostosowywał maksymalnej mocy grzejników zastosowanych z kotłem kondensacyjnym dla opcji + 30 oC na powrocie nawet przy maksymalnym zapotrzebowaniu na ciepło.

W praktyce, by kondensacja miała miejsce, wystarczy trzymać się pasma temperatury powrotu nie przekraczając 57 oC.

W ocieplonym domu taka sytuacja może nastąpić w sezonie grzewczym jedynie na krótko przy największych mrozach...

===

Pozdrawiam Andrzeju

Edytowane przez boguslaw

Kondensacja może rozpocząć się dopiero gdy temperatura jest niższa niż 57 stopni, ale kondensacja w tej temperaturze to tylko teoria. Do kondensacji sensownej ekonomicznie temperatura powrotu CO to poniżej 38 stopni.

Chcąc zarzucić komuś mówienie nieprawdy, należy samemu precyzyjnie przekazywać prawdę.

Nieprawda.

Przy posługiwaniu się krzywą grzewczą nie określamy sztywno temperatury powrotu.

Dla temperatury zewnętrznej + 10 oC - temperatura czynnika grzewczego + 38 oC będzie temperaturą optymalną na zasilaniu.

===

Możesz napisać z czego nasz wykonaną posadzkę?

Pozdrawiam.

Przepraszam, że tak późno odpowiadam.

Dopiero w tym tygodniu mam ułożone wszędzie płytki. Do tej pory był tylko "goły" jastrych 8,5cm.

Chodzi mi o takie odczucie, że zaczyna "ciągnąć" mimo, że temperatura wskazywana jest wciąż ok.

Pracuję na czujniku temp. wewnętrznej, ale chyba przełożę go do podłogi, może będzie szybciej reagował na zmianę temp. samej posadzki.

Nieprawda.

Przy posługiwaniu się krzywą grzewczą nie określamy sztywno temperatury powrotu.

Dla temperatury zewnętrznej + 10 oC - temperatura czynnika grzewczego + 38 oC będzie temperaturą optymalną na zasilaniu.

===

A przy -20 oC?, 38 oC przy +10 niskotemperatorowo to nie jest, ale to jest zapewne kolejna zaleta ogrzewania grzejnikowego, taka ukryta zaleta.

Dostosowywanie mocy grzejników do sytuacji, w której temperatura powrotu czynnika grzewczego NIGDY!!! ma nie przekroczyć 30 oC jest rozważaniem czystko teoretycznym.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie dostosowywał maksymalnej mocy grzejników zastosowanych z kotłem kondensacyjnym dla opcji + 30 oC na powrocie nawet przy maksymalnym zapotrzebowaniu na ciepło.

W praktyce, by kondensacja miała miejsce, wystarczy trzymać się pasma temperatury powrotu nie przekraczając 57 oC.

W ocieplonym domu taka sytuacja może nastąpić w sezonie grzewczym jedynie na krótko przy największych mrozach...

===

Pozdrawiam Andrzeju

A to dlaczego, przeciez wszystko mozna obliczyć, widac moje zmysły nie do konca są zdrowe, problem jest w przewymiarowaniu czyli kosztach. O ile w przypadku kotła gazowego zmiana sprawnosci sumarycznie nie bedzie tak duza to przypadku pompy ciepła juz tak. A jak z charakterystyką sprawnosci kotła kondensacyjnego w okolicach 57 oC?

Temperatura wody grzewczej im jest niższa, tym większą kocioł osiąga sprawność – najwyższą wtedy, gdy temperatura wody wynosi 40–50°C.

Sprawność kotłów kondensacyjnych zależy ponadto od rodzaju paliwa, wilgotności powietrza do spalania, nadmiaru powietrza oraz innych parametrów.

http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/kotly-kond-wykres.jpg

Piękny dyplom nie zwalnia z odpowiedzialności za słowo.

"Graniczna wartość temperatury jest nazywana punktem rosy. W praktyce wynosi ona około 56oC – w przypadku spalin z kotłów zasilanych gazem ziemnym, około 52oC – w przypadku spalin z kotłów na gaz płynny, około 47oC – w przypadku spalin z kotłów olejowych." znalezione w internecie. Ponkt rosy nie jest jednoznaczny z sprawnością kondensacji. Mówimy o sprawności wywołanej kondensacją wody ze spalin, która jest największa przy temperaturze powrotu mniejszej niż 38oC.

Podane przez Ciebie 57oC to marketing kotła kondensacyjnego, by kupił go posiadacz Regulusa.

Temperatura wody grzewczej im jest niższa, tym większą kocioł osiąga sprawność – najwyższą wtedy, gdy temperatura wody wynosi 40–50°C.

Sprawność kotłów kondensacyjnych zależy ponadto od rodzaju paliwa, wilgotności powietrza do spalania, nadmiaru powietrza oraz innych parametrów.

http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/kotly-kond-wykres.jpg

Ta charektrystyka tego nie potwierdza

http://www.instalator.pl/index.php/inne/5167-zapotrzebowanie-na-paliwo-ile-gazu-spali-kociol

(...)

3. gdzie są moje posty jak to bogusław z 300 pracowników został się tylko z 50-cioma ?? (...)

Bzdura.

Regulus od lat ma mniej więcej stałe zatrudnienie własne oscylujące w okolicy 80 osób.

Stały wzrost produkcji realizowany jest w drodze modernizacji parku maszynowego, optymalizacji procesu produkcyjnego i wzrostu wydajności pracy.

W razie potrzeby firma korzysta z outsourcingu...

===

Edytowane przez boguslaw

Przywołałem jedynie zmiany krzywej grzewczej dla kotła kondensacyjnego przy zmianie temperatury zewnętrznej...

Dobrze obrazuje omawiany problem.

===

Nie obrazuje dokładnie zmian temperatury w zaleznosci od temp zasilania, charakteryka którą podałem pokazuje to lepiej, i jak widac nie jest to 40-50 K a 30-40 K.

Ale co ja sie znam, Twoja wiedza w tej dziedzinie o wiele głebsza.

Nie ma czegoś takiego jak uzasadnione czymkolwiek przewymiarowanie 5 razy...

Kondensacja następuje, gdy temperatura powrotu czynnika grzewczego do kotła jest niższa niż 57 oC.===

wystarczy temperatura niższa niż 57*C? czy ktoś tu bajki opowiada na temat sprawności kotła kondensacyjnego z normalnie dobranymi nieprzewymiarowanymi kaloryferami? a może tańszym rozwiązaniem niż przewymiarowanie kaloryfera jest instalacja podłogówki? :)

wystarczy temperatura niższa niż 57*C? czy ktoś tu bajki opowiada na temat sprawności kotła kondensacyjnego z normalnie dobranymi nieprzewymiarowanymi kaloryferami? a może tańszym rozwiązaniem niż przewymiarowanie kaloryfera jest instalacja podłogówki? :)

Ale uzywając argumentacji Bogusława 100% podłogówki to pieniądze wyrzucone w błoto, czyli odwracajac 100% grzejników to inwestycja ekonomiczne calkowicie uzasadniona. Z swego punktu widzenia Bogusław ma rację, z punktu widzenia inwestora nie ma, wszystko zalezy od tego punktu, zawsze bedzie występowała sprzecznosc interesów na linii producent/sprzedawca - inwestor.

Odnieś się Andrzeju do postu, w którym użyłem takiego określenia a nie twórz własnych interpretacji całkowicie oderwanych od użytego kontekstu...

Co do temperatur z postu wyżej. Oparłem się na informacji z Buderusa, Ty natomiast od Viessmana. Ot i wsio...

Pozdrawiam

Bogusław

cyt: "Podłogówka wodna "po całości" to wyrzucone pieniądze.

W naprawdę ciepłym, akumulującym domu, lepsze będą elektryczne maty "dywanikowe" w wybranych miejscach dla podtrzymania temperatury wnętrza lub dla wspomożenia ogrzewania dynamicznego oraz komponenta dynamiczna o konfiguracji zależnej od złożoności systemu, centralna lub niecentralna, niezbędna dla szybkiego startu grzania lub dla korekty temperatury na żądanie - np. klimakonwektory." koniec cyt.

Użyłem słowa "będą".

30% niezbędnej wg OZC mocy grzewczej, zabudowanej na podtrzymaniu zabezpieczy 70% sezonu, natomiast dołożone do tego dynamicznie podawane 70% niezbędnej wg OZC mocy grzewczej zabezpieczy każdorazowo szybki start grzania, manewry temperaturą powietrza a także grzejąc wraz z matami, pozostałe - zimniejsze 30% sezonu grzewczego.

Komponenta dynamiczna to może być grzejnik zwykły, wspomagany wentylatorem lub klimakonwektor.

===

Jeszcze raz pozdrawiam...

Odnieś się Andrzeju do postu, w którym użyłem takiego określenia a nie twórz własnych interpretacji całkowicie oderwanych od użytego kontekstu...

Co do temperatur z postu wyżej. Oparłem się na informacji z Buderusa, Ty natomiast od Viessmana. Ot i wsio...

Pozdrawiam

Bogusław

Nie ma znaczenia producent, zasada jest jedna im mniejsza temperatura zasilania przy kotłach kondensacyjnych tym wieksza sprawnosc. Róznica ok 10 K to duza róznica i nie sądze aby Buderus produkował kotły o najwiekszej sprawnosci przy 40-50 K a przy 30-40 o zmniejszonej sprawnsci, to nie ta charakterystyka. Porównujmy porywnywalne, inaczej to tylko manipulacja.

Odnosnie kontekstu, to poza stwierdzeniem o wyrzuceniu pieniedzy w błoto przy 100% podłogówki nie było ani jednej liczby, wartosci to potwierdzajacej. A skoro tak to mozemy te słowa interpretowac róznie, kazdy po swojemu.

Przepraszam, że tak późno odpowiadam.

Dopiero w tym tygodniu mam ułożone wszędzie płytki. Do tej pory był tylko "goły" jastrych 8,5cm.

Chodzi mi o takie odczucie, że zaczyna "ciągnąć" mimo, że temperatura wskazywana jest wciąż ok.

Pracuję na czujniku temp. wewnętrznej, ale chyba przełożę go do podłogi, może będzie szybciej reagował na zmianę temp. samej posadzki.

Postrzeganie komfortu cieplnego jest subiektywne i tu warto wiedzieć co z czego wynika.

Postaram się po kolei przedstawić zależności;

Jako żyjący oddajemy ciepło do otoczenia - parowanie, przewodzenie, konwekcja i promieniowanie.

Nawet przy podłogówce, to my żyjące istoty, przekazujemy lub emitujemy ciepło w kierunku min. podłogi.

Zachowanie równowagi daje nam komfort cieplny.

Parowanie i konwekcję pomijamy w tym temacie.

Przewodzenie to najczęściej kontakt z podłogą.

Promieniowanie to przenikanie ciepła na odległość, w kierunku materiałów chłodniejszych.

Jeżeli na granicy dwóch rodzajów podłóg (drewnianej i ceramicznej) położysz dłonie to ceramikę odczujesz jako chłodniejszą.

Wrażliwcy poczują to nawet z pewnej odległości.

Tu pewne znaczenie ma współczynnik emisyjności naszego ciała i materiałów wokół niego.

Budynek z drewna w podobnych warunkach zewnętrznych,daje podobne poczucie komfortu ciepła do budynku murowanego pomimo większego "U" ścian z drewna (badania Forest Laboratory).

Optymalny dla komfortu cieplnego, zakres temperatur posadzek grzewczych z marmuru wynosi 28 - 29,5oC, a dla posadzek grzewczych z drewna przy 23 -28oC.( Fiz.Bud.)

Kiedyś przy starszych budynkach wyższa temperatura posadzek grzewczych z ceramiki była bardziej komfortowa dla użytkownika, czego jednak nie znosiło drewno.

Teraz mamy cieplejsze budynki i znacznie niższe temperatury posadzek grzewczych.

Ponadto powinniśmy uwzględnić komfort cieplny podłogi w okresie niegrzewczym.

Współczynnik ciepłochłonności posadzki ceramicznej jest 3-krotnie wyższy niż posadzki z drewna dębowego (bad. dr Ujma)

Współczynnik przyswajania ciepła płytek ceramicznych jest podobnie różny względem posadzki drewnianej (bad. dr Ujma).

Z powyższego można można wysnuć logiczny wniosek, że w dobrze ocieplonych budynkach niższa temperatura powierzchni podłogi ogrzewanej daje najwyższy komfort cieplny przy posadzkach drewnianych.

Jest to temat dla użytkowników wrażliwych w zakresie komfortu cieplnego.

Podłogówka z posadzką drewnianą, nie stanowi dzisiaj problemu dla projektantów czy wykonawców mających doświadczenie w tym temacie.

Uważam, że dobry projektant powinien zwrócić uwagę na indywidualne oczekiwania przyszłego użytkownika i zaprojektować podłogę stosownie do jego wrażliwości cieplnej, nie tylko pod kątem wrażliwości jego kieszeni.

W Twoim przypadku (płytki ceramiczne), biorąc pod uwagę Twoje odczucia ciepła, należałoby podnieść temperaturę podłogi, przy czym wzrośnie Ci temperatura w pomieszczeniach lub będziesz musiał zwiększyć straty ciepła.

Myślę, że moje uwagi będą bardziej przydatne dla osób, które myślą o podłogówce.

Pozdrawiam.

http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1197,podlogi-i-posadzki-parametry-cieplne

Edytowane przez Parkiet