pakaj2d2 23.03.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Z takim pytaniem do was. Jaki należy ułożyć kabel w ziemi między skrzynką przyłączeniową (licznik) przy drodze oraz rozdzielnią w garażu. Chodzi mi o kabel WLZ.Dodam że odległość między skrzynką przyłączeniową a rozdzielnią jest to 30 m, natomiast dane mojego przyłącza to: Zabezpieczenie przedlicznikowe 25 [A]Moc przyłączeniowa - 16 kWMoc umowna - 11 kw Prosiłbym o informację jaki należy kupić kabel, ponieważ naczytałem się różnie z tym bywa. Stosuje się 4x10, 4x16, 5x10 lub 5x16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 23.03.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Nie masz projektu? Ja mam identyczne moce, odległość 50m i przewód YKY 4x10 spełnia wszystkie wymagania. Więc taki będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakaj2d2 23.03.2015 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Obecnie nie mam projektu, lecz planuje zakupy elektryczne i muszę kupić kabel.A odnośnie projektu to czy jest konieczność wykonywania projektu WLZ? Projektem przyłącza zajmuje mi się zakład energetyczny, natomiast nad WLZ nawet się nie zastanawiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 23.03.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Prawdopodobnie 4x10 wystarczy - no ale najlepiej bedzie jak spytasz elektryka który będzie ten kabel podłączał. Co do formalności - na WLZ potrzebne jest powolenie na budowę więc najlepiej zrobić to razem z PNB dla budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.03.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Co do formalności - na WLZ potrzebne jest powolenie na budowę więc najlepiej zrobić to razem z PNB dla budynku. Naprawdę ? Nie słyszał o nowelizacji Prawa budowlanego z 15 stycznia br ? No to przypominam : Nowelizacja spowoduje zniesienie obowiązku dołączania oświadczeń o: zapewnieniu dostaw mediów, odbioru ścieków oraz o warunkach przyłączenia obiektu do sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych, elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 23.03.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 U mnie podobnie:Zabezpieczenie przedlicznikowe 25 [A]Moc przyłączeniowa - 14 kWDługość WLZ - 30mPrzewód wg. projektu YKY 5x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.03.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 A ta piąta żyła to pewnie do ozdoby, jak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 23.03.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 A ta piąta żyła to pewnie do ozdoby, jak sądzę A byś się zdziwił, tak wynika z warunków przyłączenia, w skrzynce ZE mam 5 zacisków L1,L2,L3,PE,N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 23.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Firma w której pracuję robi złącza dla jednego z największych dostawców energii w Polsce, być może nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo różnią się złącza tego samego ZE w zależności od regionu w jakim są montowane. Poniżej przedstawiam zdjęcie zacisków w złączu Zakładu Energetycznego na mojej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.03.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 A byś się zdziwił, tak wynika z warunków przyłączenia, w skrzynce ZE mam 5 zacisków L1,L2,L3,PE,N Wynika z warunków albo i nie wynika. To że w złączu zabudowano takie zaciski to jedno a warunki drugie. Spotkałem już warunki wydane w odstępie kilku miesięcy na sąsiadyjących działkach które raz nic nie narzucają 2 nakazują WLZ wykonać 5x plus bednarka. A co do 5 zacisków w skrzynce to tylko tyle że do jednej szyny podpięto 2 zaciski a jakie to chyba jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.03.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Ależ ja się nie dziwię.Po prostu projektanci i ci UB, co to nie muszą się uczyć, wzięli dosłownie zapis paragrafu 183 p.1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z 12 kwietnia 2002 rokuPojawiło się ono w Dz. U. 2002 nr 75 poz. 690.To kulawe rozporządzenie nakazywało stosować oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.Panowie UB, panowie z ZE jak te małpy powielali te zapisy, i pomimo, że w układach sieciowych TN minimalny przekrój przewodu PEN to 10 mm2 Cu i/lub 16 mm2 Al, walili kable 5-żyłowe, gdzie się tylko da, nie bacząc na przekroje.Skazywali użytkowników przyłączanych do sieci energetycznych na karkołomne postępowanie i kładzenie dodatkowej bednarki do wykopów (a to już szósta żyła). Nakazywali uziemiać punkt rozdziału PEN, co było wręcz śmieszne i bzdurne.Nie pomyśleli również o dodatkowych aspektach ochrony przeciwporażeniowej w postaci uziomów własnych budynków, szynach GSW, tylko bazowali na ochronie z dala od tych budynków, gdyż (dla TN) raz rozdzielonego przewodu PEN łączyć powtórnie nie wolno.Nie pomyśleli także, że sieć może pracować w układzie TT, i w tym przypadku powinno się uziom wykonać, i bazować TYLKO i WYŁĄCZNIE na tym własnym uziemieniu.ZE pomału zaczęło odchodzić od tych bzdurnych zapisów, jak i zabraniało wykorzystywać uziemienia robocze sieci przesyłowych nN do celów uziemień ochronnych odbiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 24.03.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Naprawdę ? Nie słyszał o nowelizacji Prawa budowlanego z 15 stycznia br ? No to przypominam : Nowelizacja spowoduje zniesienie obowiązku dołączania oświadczeń o: zapewnieniu dostaw mediów, odbioru ścieków oraz o warunkach przyłączenia obiektu do sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych, elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych. Tylko czy ja pisałem o warunkach przyłączenia? Oczywiście mogło się coś zmienić - opieram się na wiedzy z 2014 kiedy robiłem swoje przyłacze - ale byłem przekonany że na realizację instalacji wewnętrznej potrzebny jest projekt a na WLZ dodatkowo ZUDP i na te prace nie wystarczy zgłoszenie tylko wymagane jest pozwolenie na budowę. Z tego też powodu wydane zostało pozwolenie na "budowę domu jednorodzinnego... z instalacjami wewnętrznymi... wraz z wewnętrznymi liniami zasialającymi" Może teraz już na instalacje wewnętrzne i WLZ nie trzeba żadnych projektów, uzgodnień i zezwoleń ale byłbym tym faktem mocno zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Co do formalności - na WLZ potrzebne jest powolenie na budowę Nie o to chodzi. Kolega napisał, jak wyzej (cytat), dlatego wskazane potwierdzenie tego twierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 24.03.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Naprawdę ? Nie słyszał o nowelizacji Prawa budowlanego z 15 stycznia br ? No to przypominam : Nowelizacja spowoduje zniesienie obowiązku dołączania oświadczeń o: zapewnieniu dostaw mediów, odbioru ścieków oraz o warunkach przyłączenia obiektu do sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych, elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych. Na prawde nie slyszal, ze one nadal sa potrzebne Tylko teraz zamiast przy pozwoleniu na budowe trzeba je okazac w trakcie zgloszenie rozpoczecia prac .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 24.03.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Nawiązując do tematu ja u siebie dałem YAKY 5x35mm2. Ale odległość do złącza ponad 100m i zabezpieczenie 32A W warunkach miałem 5 żył więc dałem i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Nawiązując do tematu ja u siebie dałem YAKY 5x35mm2. Ale odległość do złącza ponad 100m i zabezpieczenie 32A W warunkach miałem 5 żył więc dałem i nie narzekam. Do czego podpiąłeś tę piątą żyłę ? I kto pisał te Warunki - pseudo technik z ZE ? PS. Ja też nie narzekam - tydzień temu położyłem klientowi 40 m YAKY 4x25 mm2, system TT, zabezpieczenie również 32 A. Klient zdziwiony, że tak tanio kabel go wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.03.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Tak jak w warunkach przyłączenia w twoim rejonie piszą - jeżeli nie masz jeszcze własnych zapytaj w zakładzie energetycznym lub jakiegoś sąsiada, który się buduje. W moich warunkach jest napisane - 4 żyły, rozdział w budynku w rozdzielnicy a więc 4x10mm2 CU. Jeżeli nie chce ci się teraz kombinować a nie jest zakup droższego kabla dla ciebie problemem, zakup sobie 5x10mm2 CU - pomiędzy 12,5zł a 14zł / mb to chyba nie przepaść cenowa, w Twoim przypadku 3 paczki dobrych fajek ? A co do zbędnej piątej żyły - nie wiem czy to jest zasadne i dopuszczalne bo ja nie elektryk...ale uziom z rozdzielnicy mam prowadzony kablem 16mm2, czy nie wskazane było by (posiadając 5 żył 10mm2 z podziałem w rozdzielnicy) wykorzystanie 2-ch połączonych żył PEN pomiędzy złączem a rozdzielnicą ? Zawsze to większa szansa na przetrwanie kabla w przypadku zwarcia fazy do PEN gdzieś w trakcji i zamknięcia się obwodu do ziemi przez żyłę 16mm2, która sporo jest w stanie przetrwać, czasem tyle i ile to co jest na słupie ? Edytowane 24 Marca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Tylko na grzyba ten 5x ?, kolego _olo_ ?Na grzyba ?Już lepiej Al o przekroju nie mniejszym niż 25 mm2, i wyjdzie 3 razy taniej.Liczyć chłopie nie potrafisz, czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.03.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Rozumiem, że jak autorowi pytania w warunkach napiszą 5x10mm2 a on zrobi na 4x10, o tak, dla zasady bo tak jest dobrze i wystarczająca - bo oszczędność z tego żadna, a jakiś mądrala to sprawdzi lub elektryk każe mu ten kabel wykopywać i kupować nowy to ty mu pokryjesz te koszta ?A może wtedy do sądu uderzysz za kolegę, że niby zakład energetyczny wymaga rzeczy zbędnych ? Czasem nie warto się dla samej idei szarpać...dla 45zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) A co do zbędnej piątej żyły - nie wiem czy to jest zasadne i dopuszczalne bo ja nie elektryk...ale uziom z rozdzielnicy mam prowadzony kablem 16mm2, czy nie wskazane było by (posiadając 5 żył 10mm2 z podziałem w rozdzielnicy) wykorzystanie 2-ch połączonych żył PEN pomiędzy złączem a rozdzielnicą ? Zawsze to większa szansa na przetrwanie kabla w przypadku zwarcia fazy do PEN gdzieś w trakcji i zamknięcia się obwodu do ziemi przez żyłę 16mm2, która sporo jest w stanie przetrwać, czasem tyle i ile to co jest na słupie ? Trzy daj od razu, na wszelki wypadek. A nawet cztery ! Rozumiem, że jak autorowi pytania w warunkach napiszą 5x10mm2 a on zrobi na 4x10, o tak, dla zasady bo tak jest dobrze i wystarczająca - bo oszczędność z tego żadna, a jakiś mądrala to sprawdzi lub elektryk każe mu ten kabel wykopywać i kupować nowy to ty mu pokryjesz te koszta ?Zarówno tego mądralę, jak i tego "elektryka" na kopach z budowy popędzę. A ZE, jak każda firma, ma się stosować do prawa i uznanych wiedzy technicznych, nie bazować na własnych widzimisię ! Edytowane 24 Marca 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts