_olo_ 24.03.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Hehe, z takim podejściem i mentalnością roztrząsania każdej pierdoły to ty chyba zbyt wiele na budowach nie podziałasz ? Podejrzewam, że pomimo twojej niewątpliwej wiedzy w temacie raczej nie żyjesz z wykonywania instalacji, bo ja elektryka, przez którego zamiast mieć prąd na budowie i ruszać z robotami miałbym opóźnienie w dostawie energii dłuższe niż spalenie tych 3 paczek fajek i zatargi z ZE pogoniłbym w pierwszej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Zatargi z ZE zostaw elektrykowi, gdyż on jest najważniejszy na budowie. Później długo długo nic.Następnie kierownik budowy i ta cała reszta na szarym końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 24.03.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Do czego podpiąłeś tę piątą żyłę ? I kto pisał te Warunki - pseudo technik z ZE ? PS. Ja też nie narzekam - tydzień temu położyłem klientowi 40 m YAKY 4x25 mm2, system TT, zabezpieczenie również 32 A. Klient zdziwiony, że tak tanio kabel go wyszedł. Pod zacisk PE w złączu. ZE, a raczej ich podwykonawca montując złącze wkopał też bednarkę, jak sądzę zmierzył również rezystancję uziemienia. A kto pisał warunki i z jakim wykształceniem nie wnikam, bo nie mnie to oceniać. Osobiście też to uważam za przerost formy nad treścią ale nie ma sensu z tym walczyć. W domu dodatkowo dałem uziom w postaci bednarki, więc o uziemienie się nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 24.03.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Do czego podpiąłeś tę piątą żyłę ? I kto pisał te Warunki - pseudo technik z ZE ? PS. Ja też nie narzekam - tydzień temu położyłem klientowi 40 m YAKY 4x25 mm2, system TT, zabezpieczenie również 32 A. Klient zdziwiony, że tak tanio kabel go wyszedł. .... i znowu to samo.... Znowu kolejni samobójcy . Jestem ciekawy czy róznicowka zadziała czy nie - podpinając się 5 żyłami w ZK - jak myslisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.03.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Zatargi z ZE zostaw elektrykowi, gdyż on jest najważniejszy na budowie. Później długo długo nic. Następnie kierownik budowy i ta cała reszta na szarym końcu. Hehe, aż zacytuję, by zostało dla potomnych, to tak jakby przyszła ci myśl, by usunąć ten owoc własnego narcyzmu. A tak na marginesie to uświadom sobie, że na budowie najważniejszy jest INWESTOR bo ty to zdaje się w PRL-u tkwisz nadal. Inwestor cię utrzymuje, dzięki inwestorowi masz na parówki, dzięki inwestorowi Twoja rodzina ma z czego żyć. Edytowane 24 Marca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 24.03.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 .... i znowu to samo.... Znowu kolejni samobójcy . Jestem ciekawy czy róznicowka zadziała czy nie - podpinając się 5 żyłami w ZK - jak myslisz ? Skoro działa to sądzę, że nie muszę myśleć, bo wiem, że działa. Normalnie jakieś prawdy objawione tu uskuteczniasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 .... i znowu to samo.... Znowu kolejni samobójcy . Jestem ciekawy czy róznicowka zadziała czy nie - podpinając się 5 żyłami w ZK - jak myslisz ? To Ty różnicówkę podpinasz w ZK ? Koniec świata. Jak masz TT, to też podpinasz się 5 żyłami w ZK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 24.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 To Ty różnicówkę podpinasz w ZK ? Koniec świata. Jak masz TT, to też podpinasz się 5 żyłami w ZK ? A gdzieś tak napisałem? Różnicówkę mam podpiętą w RB-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 A gdzieś tak napisałem? Różnicówkę mam podpiętą w RB-ce. Czytaj ze zrozumieniem treści. To niejaki grend napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 24.03.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Czytaj ze zrozumieniem treści. To niejaki grend napisał. Sory nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 25.03.2015 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Zatargi z ZE zostaw elektrykowi, gdyż on jest najważniejszy na budowie. Później długo długo nic. Następnie kierownik budowy i ta cała reszta na szarym końcu. Tracisz kontakt z rzeczywistością. Weź długi urlop, od internetu zwłaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 25.03.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 raczej nie żyjesz z wykonywania instalacji. Jak nie jak tak. Potężna firma w zachodniej części Altreichu, dla niepoznaki zarejestrowana pod adresem mieszkania na blokowisku. Prowadzą szkolenia dla jołopów kierowników budowy i zajmują się budową tajnych baz dla NASA, i stąd nie mogą ujawnić swojego portfolio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.03.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) I tu trafiłeś w sedno, kolego krzcel.Moje gratulacje. A bardziej szczegółowo - ja żyję z poprawiania instalacji po najemnikach/ ich wykonawcach. Edytowane 25 Marca 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 26.03.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Wracając do tematu, co w przypadku kiedy dzwonie do ZE z pytaniem jaki kabel w WLZ mam przyłączyć do ich ZK facet odpowiada 5x10mm2, więc pytam jeszcze elektryka który pracuje w tym ZE i zakłada mi licznik, patrzy na warunki i mówi 5x10mm2. Dodam tylko że sieć nN pracuje w układzie TN-C, przewód PEN uziemiony w złączu ZK (kilka metrów bednarki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.03.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Wracając do tematu, co w przypadku kiedy dzwonie do ZE z pytaniem jaki kabel w WLZ mam przyłączyć do ich ZK facet odpowiada 5x10mm2, więc pytam jeszcze elektryka który pracuje w tym ZE i zakłada mi licznik, patrzy na warunki i mówi 5x10mm2. Dodam tylko że sieć nN pracuje w układzie TN-C, przewód PEN uziemiony w złączu ZK (kilka metrów bednarki). I wszystko jasne. Oba tam pracują. Jakieś standardy przyłączania tam mają ? Tylko mam pytanie - który przewód PEN uziemiony w złączu ZK - dostawcy czy odbiorcy ? Oraz czy dopuszczają łączenie uziemienia roboczego linii kablowej z uziemieniem ochronnym odbiorcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 24.12.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Jak widać wypociny niejakiego Boczkowskiego wielu amatorów elektryki wzięło sobie do serca i stosuje. Ba, nawet "zawodowcy" z energetyki stosują jego metody w praktyce (ciągnięcie bednarki równolegle z WLZ itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.12.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Ale już pomału się uczą (na własnych błędach), i stosują, co uwidacznia się w wytycznych standaryzacji czy też wydawanych WTP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot1990 31.12.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Co do przekroju dokładny podany będzie w warunkach. YKY 4x10mm2 powinien być optymalny. Ja spotkałem się z różnymi warunkami przyłączenia budynków jednorodzinnych do sieci (mówię o Suwałkach i okolicach). Od około 2-3 lat wymagane są kable 4x, 4x + FeZn 25x4, 25x5 w przypadku przyłącza 3F lub 3x w przypadku 1F czy to YKY czy YAkY. Od układania WLZ 5x ZK do budynku odchodzi się na dobre. ZE nie zgadzają się na to ponieważ nie chcą ponosić odpowiedzialności karnej / cywilnej za ew. Porażenia / Uszkodzenia odbiorników które wynikają z awarii i pojawienia się przerwy w obwodzie PE roboczego sieci. BTW. Każdy nowo wybudowany budynek powinien mieć własne uziemienie sztuczne fundamentowe bądź otokowe /szpilkowe w przypadku braku uziomu fundamentowego (stare budynki) i ten uziom powinien służyć jako uziom ochronny właściwy, oczywiście o wartości podanej w warunkach przyłączenia wg. norm jest to >10 omów. Jeżeli Autor jeszcze nie ma warunków a mocno mu się spieszy niech kupi 5x najwyżej żyła PE nie zostanie podłączona z obu stron a jeżeli może poczekać na warunki to oczywiście wg warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Każdy nowo wybudowany budynek powinien mieć własne uziemienie [...] bądź otokowe /szpilkowe w przypadku braku uziomu fundamentowego (stare budynki) [...] o wartości podanej w warunkach przyłączenia wg. norm jest to >10 omów. ZE wytyczają warunki uziomu instalacji w domku jednorodzinnym? A te normy dla domku jednorodzinnego i przepisy zezwalające na otokowe lub szpile zacytujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot1990 31.12.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Ok. Mea Culpa. Źle sprecyzowalem wypowiedź. Wartość rezystancji uziomu jest zapisana w części opisowej projektu branży elektrycznej a nie w warunkach ZE. W przypadku budynków !NIE! posiadających uziomu fundamentowego http://www.bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/uziemienia punkt 3 do 3.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts