Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WLZ - jaki kabel?

Recommended Posts

Hehe, z takim podejściem i mentalnością roztrząsania każdej pierdoły to ty chyba zbyt wiele na budowach nie podziałasz ? Podejrzewam, że pomimo twojej niewątpliwej wiedzy w temacie raczej nie żyjesz z wykonywania instalacji, bo ja elektryka, przez którego zamiast mieć prąd na budowie i ruszać z robotami miałbym opóźnienie w dostawie energii dłuższe niż spalenie tych 3 paczek fajek i zatargi z ZE pogoniłbym w pierwszej kolejności.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do czego podpiąłeś tę piątą żyłę ? I kto pisał te Warunki - pseudo technik z ZE ?

PS. Ja też nie narzekam - tydzień temu położyłem klientowi 40 m YAKY 4x25 mm2, system TT, zabezpieczenie również 32 A.

Klient zdziwiony, że tak tanio kabel go wyszedł.

Pod zacisk PE w złączu.

ZE, a raczej ich podwykonawca montując złącze wkopał też bednarkę, jak sądzę zmierzył również rezystancję uziemienia.

A kto pisał warunki i z jakim wykształceniem nie wnikam, bo nie mnie to oceniać.

Osobiście też to uważam za przerost formy nad treścią ale nie ma sensu z tym walczyć.

W domu dodatkowo dałem uziom w postaci bednarki, więc o uziemienie się nie martwię.

Gość grend
Do czego podpiąłeś tę piątą żyłę ? I kto pisał te Warunki - pseudo technik z ZE ?

PS. Ja też nie narzekam - tydzień temu położyłem klientowi 40 m YAKY 4x25 mm2, system TT, zabezpieczenie również 32 A.

Klient zdziwiony, że tak tanio kabel go wyszedł.

.... i znowu to samo.... Znowu kolejni samobójcy :cool:. Jestem ciekawy czy róznicowka zadziała czy nie - podpinając się 5 żyłami w ZK - jak myslisz ?

Zatargi z ZE zostaw elektrykowi, gdyż on jest najważniejszy na budowie. Później długo długo nic.

Następnie kierownik budowy i ta cała reszta na szarym końcu.

Hehe, aż zacytuję, by zostało dla potomnych, to tak jakby przyszła ci myśl, by usunąć ten owoc własnego narcyzmu.

A tak na marginesie to uświadom sobie, że na budowie najważniejszy jest INWESTOR bo ty to zdaje się w PRL-u tkwisz nadal.

Inwestor cię utrzymuje, dzięki inwestorowi masz na parówki, dzięki inwestorowi Twoja rodzina ma z czego żyć.

Edytowane przez _olo_

raczej nie żyjesz z wykonywania instalacji.

Jak nie jak tak.

Potężna firma w zachodniej części Altreichu, dla niepoznaki zarejestrowana pod adresem mieszkania na blokowisku. Prowadzą szkolenia dla jołopów kierowników budowy i zajmują się budową tajnych baz dla NASA, i stąd nie mogą ujawnić swojego portfolio.

Wracając do tematu, co w przypadku kiedy dzwonie do ZE z pytaniem jaki kabel w WLZ mam przyłączyć do ich ZK facet odpowiada 5x10mm2, więc pytam jeszcze elektryka który pracuje w tym ZE i zakłada mi licznik, patrzy na warunki i mówi 5x10mm2. Dodam tylko że sieć nN pracuje w układzie TN-C, przewód PEN uziemiony w złączu ZK (kilka metrów bednarki).

Wracając do tematu, co w przypadku kiedy dzwonie do ZE z pytaniem jaki kabel w WLZ mam przyłączyć do ich ZK facet odpowiada 5x10mm2, więc pytam jeszcze elektryka który pracuje w tym ZE i zakłada mi licznik, patrzy na warunki i mówi 5x10mm2. Dodam tylko że sieć nN pracuje w układzie TN-C, przewód PEN uziemiony w złączu ZK (kilka metrów bednarki).

I wszystko jasne. Oba tam pracują. Jakieś standardy przyłączania tam mają ?

Tylko mam pytanie - który przewód PEN uziemiony w złączu ZK - dostawcy czy odbiorcy ?

Oraz czy dopuszczają łączenie uziemienia roboczego linii kablowej z uziemieniem ochronnym odbiorcy ?

• 2 years później...
Co do przekroju dokładny podany będzie w warunkach. YKY 4x10mm2 powinien być optymalny. Ja spotkałem się z różnymi warunkami przyłączenia budynków jednorodzinnych do sieci (mówię o Suwałkach i okolicach). Od około 2-3 lat wymagane są kable 4x, 4x + FeZn 25x4, 25x5 w przypadku przyłącza 3F lub 3x w przypadku 1F czy to YKY czy YAkY. Od układania WLZ 5x ZK do budynku odchodzi się na dobre. ZE nie zgadzają się na to ponieważ nie chcą ponosić odpowiedzialności karnej / cywilnej za ew. Porażenia / Uszkodzenia odbiorników które wynikają z awarii i pojawienia się przerwy w obwodzie PE roboczego sieci. BTW. Każdy nowo wybudowany budynek powinien mieć własne uziemienie sztuczne fundamentowe bądź otokowe /szpilkowe w przypadku braku uziomu fundamentowego (stare budynki) i ten uziom powinien służyć jako uziom ochronny właściwy, oczywiście o wartości podanej w warunkach przyłączenia wg. norm jest to >10 omów. Jeżeli Autor jeszcze nie ma warunków a mocno mu się spieszy niech kupi 5x najwyżej żyła PE nie zostanie podłączona z obu stron a jeżeli może poczekać na warunki to oczywiście wg warunków.

Każdy nowo wybudowany budynek powinien mieć własne uziemienie [...] bądź otokowe /szpilkowe w przypadku braku uziomu fundamentowego (stare budynki)

[...]

o wartości podanej w warunkach przyłączenia wg. norm jest to >10 omów.

ZE wytyczają warunki uziomu instalacji w domku jednorodzinnym? A te normy dla domku jednorodzinnego i przepisy zezwalające na otokowe lub szpile zacytujesz?

Ok. Mea Culpa. Źle sprecyzowalem wypowiedź. Wartość rezystancji uziomu jest zapisana w części opisowej projektu branży elektrycznej a nie w warunkach ZE.

W przypadku budynków !NIE! posiadających uziomu fundamentowego

http://www.bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/uziemienia

punkt 3 do 3.2