l3g4to 23.03.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Cześć, kupiłem właśnie mieszkanie na partarze, którego plan zakończenia budowy wypada na przyszłą wiosnę. Zastanawiam się na różnymi opcjami ukrycia ogrzewania (nie przepadam za kaloryferami). Początkowo myślałem o ogrzewaniu podłogowym wodnym ale podobno to sprawdza się tylko w domu. O montowaniu ogrzewania elektrycznego nie myślę gdyż będzie to tylko dodatkowy koszt. Przeczytałem ostatnio jednak, że istnieje też możliwości zamontowania ogrzewania kanałowego - przed oknem w podłodze. Czy jest to możliwe także w mieszkaniu? Jakie są warunki zamontowania takiego ogrzewania? Mieszkanie jest w budowie czy powinienem zgłosić jakieś zmiany do dewelopera? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 23.03.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Myślałem o ogrzewaniu kanałowym w domku. Zrezygnowałem z kilku powodów. Po pierwsze zaczyna to działać gdy temperatura czynnika grzewczego jest wysoka. Przykładowo przy 40 stopniach nie będzie działać. W takiej sytuacji są montowane wentylatorki (bo zero konwekcji ciepła i trzeba ją wymuszać), zatem potrzebna instalacja elektryczna do kanału... Jakie tam masz ogrzewanie? Czy możesz się wbić w podłogę minimum te 10 cm? Zasadniczo ogrzewanie kanałowe robi się przed wylewką, więc powinieneś to zgłosić deweloperowi. Niby fajnie to wygląda, ale chcesz mieć w domu kratki do wycierania butów? Pełno syfu się tam gromadzi i tyle... Tak, tak - wiem, trzeba sprzątać. Tylko, że w praktyce niektórzy zaglądają do kanału jak już śmierdzi przypalanym kurzem No i cena przesadnie śmieszna. To już lepiej jakiś grzejnik-rzeźbę sobie sprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.03.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) MdeFoxe bardzo kiepsko sprawdził temat... W 40 oC też będzie działać, bo niby dlaczego by nie miało działać skoro jest duża powierzchnia wymiany plus dT pomiędzy powietrzem a wymiennikiem?Wentylatorek (jeśli jest potrzebny) pracuje praktycznie bezgłośnie. Prąd w kanale? W czym problem z jednym kabelkiem w wylewce? Ludzie ładują do wylewek kilometry rurek i różnych plastikowych akcesorii.Należy do kanału doprowadzić także zasilanie i powrót..... Najkrótszą drogą.=== A teraz na poważnie.W ostatnich latach nastąpił skokowy wzrost zainteresowania grzejnikami kanałowymi... Wykończenie pokrycia jest rozmaite, od stali nierdzewnej, poprzez Alu anodowane w kilku wybarwieniach lub malowane na dowolny kolor aż po pokrycia drewniane, wykonane z rozmaitych gatunków drewna, od buku , jesionu czy dębu poczynając, na jatobie czy merbau kończąc... Wielkość kanału należy ustalić przed wylewką. Wyciąć ze styro okienko odpowiedniej wielkości, zalać wszystko dookoła, po wyjęciu styro wnęka na wannę kanału gotowa. Jeśli jest już wanna, można ją umieścić w wylewce na gotowo, pamiętając jedynie, by jej górna krawędź odpowiadała docelowemu poziomowi podłogi.Cała procedura banalnie prosta.Wymiary kanału można dobrać wg programu doboru:http://www.regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html Po zakończeniu sezonu grzewczego w miejsce kratki można założyć podest posezonowy, chroniący wnętrze kanału przed zabrudzeniem, szczególnie przy często użytkowanych latem drzwiach tarasowych.http://www.regulus.com.pl/typy-podestow ===http://www.regulus.com.pl/news/podlogowe-ogrzewanie-kanalowe PozdrawiamBogusław Edytowane 24 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 24.03.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Kolega Bogusław zachęca, rozumiem - profil płatny, firma Regulus. Ja ekspertem nie jestem, rozpoznania w temacie takiego jak kolega nie mam i nigdy mieć nie będę. Jak mówiłem, sam byłem tematem zainteresowany jednak na podstawie wiedzy jaką zgromadziłem - zrezygnowałem. Jeśli kolega mnie przekona, sam bym założył takie grzejniki. Jednak powtarzam, to co zapamiętałem; grzejnik ten jest mało wydajny przy niskiej temperaturze. Ja rozumiem, że można dać większy. Jednak i cena się robi większa i to nie o kilkaset złotych, tylko trochę więcej. A płacić za grzejnik parę tysięcy... Małe porównanie. Pewnie mało obiektywne ale jednak porównanie... Moc grzejnika płytowego 2393 W - cena 450 zł, długość 1,4m wysokość 60cm (Purmo Ventil Compact - CV22) Moc grzejnika kanałowego 2558 W - cena NETTO 2.540 zł, jego długość 3,6m (VK15-25/25/L-22) Cenowo zatem na korzyść grzejników płytowych. Rozmiar jest dyskusyjny, bo kanałowy może być dekoracyjny, płytowy raczej tak średnio. Po zakończeniu sezonu grzewczego w miejsce kratki można założyć podest posezonowy, No można, ale proszę... Miało być na poważnie. Grzejniki też można zakrywać pokrowcem. Moim zdaniem nie jest to estetyczne - rzecz gustu. Czystość to plus dla zwykłego kaloryfera przy porównaniu do grzejnika kanałowego. Wentylatorek (jeśli jest potrzebny) pracuje praktycznie bezgłośnie. Element oddający ciepło do otoczenia z zasady jest urządzeniem na tyle prostym, że wyposażanie go w elektronikę i dmuchawy (która bezawaryjna nie jest) jest jedynie objawem tego iż mamy do czynienia z niedostosowaniem do warunków w jakich grzejnik ma pracować (i nadrabia się to elektroniką). Czyli dmuchawa jest po to, bo grzejnik jest zbyt mały, musi pracować przy niższej temperaturze i trzeba go wspomagać. Czy się mylę? Ja zatem jestem za wyborem czegoś innego. Prąd w kanale? W czym problem z jednym kabelkiem w wylewce? Jeśli byłbym paranoikiem bałbym się zalania i porażenia prądem. Wiem, od tego są zabezpieczenia. Jednak ciągnięcie instalacji elektrycznej i rozwiązywanie problemów, które w innych systemach są zupełnie nieznane trochę w moich oczach dyskwalifikuje grzejnik kanałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.03.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 1/. Instalacja do wentylatora jest 12 V... Porażenie prądem? Żarty... Nie we współczesnych instalacjach. Raczej trzeba uważać na żelazko czy też suszarkę do włosów. 2/. Wentylatorowy zestaw nie jest konieczny - zasady doboru są obowiazujące przy wszystkich rodzajach grzejników, również podłogowy płaszczyznowy. 3/. Cena ? Prócz grzejnika pokrywa się także kawałek posadzki... http://www.regulus.com.pl/kawyccan/wycenacanal.html Ma się dynamicznie grzejący system grzejnikowy a ściany są wolne... Wentylator posiadając opcję trzybiegową może tę dynamikę wielostopniowo zwiększać, choć jak mówię, nie jest on potrzebny, chyba że chce się ogrzewać duży i wysoki salon, z którego prowadzi często zimą używane wyjście na taras.... 4/. Podest posezonowy - wyłącznie w ofercie Regulus-system W ogólw nie widać, że jest coś w podłodze (widoczna kreska 2mm obramowania) Rysunek wypełnienia może być kontynuacją parkietu lub wzoru glazury.... http://www.regulus.com.pl/news/podest-posezonowy-rozwiazanie-unikatowe=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 24.03.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 1/. Instalacja do wentylatora jest 12 V... Porażenie prądem? Żarty... Trochę żarty. Jednak sprostujmy. 12V też zabić może a przykładowo 30000V wcale nie musi. Jeśli kolega nie wierzy prześlę zdjęcie z wyładowaniem elektrycznym o napięciu kilku tysięcy między palcem a elektrodą. Zabija natężenie, nie napięcie. Częstotliwość też jest ważna. 2/. Wentylatorowy zestaw nie jest konieczny - zasady doboru są obowiazujące przy wszystkich rodzajach grzejników, również podłogowy płaszczyznowy. No nie mogę się zgodzić, że nie jest konieczny. Jest konieczny w przypadku, gdy temperatura grzejnika jest zbyt mała by zachodziło zjawisko konwekcji ciepła, wtedy wentylatory kilkakrotnie podnoszą wydajność urządzenia. Czy kocioł kondensacyjny będzie współpracował z grzejnikiem kanałowym (w dodatku bez wentylatora)? Jako, że mam akurat otwarty katalog na grzejniku kanałowym bez wentylatora typ VK15-7,5/20/L-12 zacytuję; Ti= 20°C (temp. w pomieszczeniu), Temp. zasilania 50 °C, Temp. powrotu 40 °C i osiągana moc grzejnika 44 W. Gdzie długość grzejnika wynosi 80 cm. Czyli dość słabo. Gdy dopiero zasilimy go 90 °C, będziemy mieć temp. powrotu 70 °C wtedy ten sam grzejnik osiągnie moc 145 W. Jest to oczywista oczywistość. Zatem potrzebując grzejnik kanałowy o mocy 145 W i temperaturze zasilania 50 °C nie użyję ładnego grzejnika o długości 80cm umieszczonego przy oknie które mam do ziemi, tylko muszę użyć prawie 2 metrowego kanału. A to tylko 145 W. Generalnie moc się kończy na 328 Watach przy temperaturze zasilania 50 °C i długości grzejnika 4 metry. Strona pierwsza w dokumencie http://www.verano-konwektor.pl/images/dokumentacja/kanalowy/grzejnik-kanalowy-VK15-karty-katalogowe-2.pdf Użycie grzejnika kanałowego bez wentylatora jest chyba niemożliwe w przypadku niskotemperaturowych źródeł ciepła. No chyba, że ktoś chce mieć same kratki na podłodze a pod nimi grzejniki. 3/. Cena ? Prócz grzejnika pokrywa się także kawałek posadzki... http://www.regulus.com.pl/kawyccan/wycenacanal.html Tylko ten kawałek podłogi kosztuje ponad tysiąc złotych. Chyba nie chodzi o zaoszczędzeniu na materiale z którego zrobiona jest posadzka? Wyceniłem grzejnik. Pompa ciepła, grzejnik o mocy 108 W - cena 978 złotych. Bądźmy poważni... Ale jak to mówią, kto bogatemu zabroni. Ma się dynamicznie grzejący system grzejnikowy a ściany są wolne... Wolne ściany są jak najbardziej na plus. 4/. Podest posezonowy - wyłącznie w ofercie Regulus-system W ogólw nie widać, że jest coś w podłodze (widoczna kreska 2mm obramowania) Rysunek wypełnienia może być kontynuacją parkietu lub wzoru glazury.... http://www.regulus.com.pl/news/podest-posezonowy-rozwiazanie-unikatowe Nie widać? Pod podanym adresem, animacja we flashu po prawej stronie. Moim zdaniem jednak widać. I nie chodzi o to, czy widać, czy nie. Po prostu brzydkie to jest... Wolałbym jednak nie przykrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.03.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) To Ty napisałeś o możliwości porażenia. Obecnie nie ma instalacji niezabezpieczonych. Montowanie grzejnika kanałowego o długości 80 cm ma sens jedynie lokalnie w ogrodzie zimowym lub w wiatrołapie.W salonie nikt takiej długości nie zastosuje.W ogrodzie zimowym z przeszkleniami do ziemi nikt nie zastosuje podłogówki czy nawet grzejnika stojącego. Wentylatory stosuje się jedynie w zestawach kanałowych płytkich, montowanych w stropie międzykondygnacyjnym lub w innych posadzkach w warstwie ocieplenia. Takie same akcesoria przyłączeniowe i montażowe występują przy grzejniku o dł. 80 cm jak przy kanale grzewczym o długości np. 5 mb 100m2 podłogówki przy dT 1 oC to raptem około 800 W.Podłogówka wspomagana grzejnikami kanałowymi w miejscach "wrażliwych", czy też odwrotnie, jest obecnie bardzo często stosowanym rozwiązaniem.===De gustibus non est disputandum=== Edytowane 24 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 24.03.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 To Ty napisałeś o możliwości porażenia. Obecnie nie ma instalacji niezabezpieczonych. Wiem, wiem to nie było do końca na poważnie. Jednak wylanie wody na podłogę przy grzejniku kanałowym jest trochę ryzykowne Nawiasem mówiąc, czy w Regulusie jest instalacja na 12V ? Jak przeglądam siłowniki, regulatory i wentylatory to wszystko jest na 24 V. Montowanie grzejnika kanałowego o długości 80 cm ma sens jedynie lokalnie w ogrodzie zimowym lub w wiatrołapie. W salonie nikt takiej długości nie zastosuje. W ogrodzie zimowym z przeszkleniami do ziemi nikt nie zastosuje podłogówki czy nawet grzejnika stojącego. Ale w ogrodzie zimowym mało kto oczekuje temperatury 20 °C w zimie. Wentylatory stosuje się jedynie w zestawach kanałowych płytkich, montowanych w stropie międzykondygnacyjnym lub w innych posadzkach w warstwie ocieplenia. Tego nie wiedziałem, faktycznie widzę, że wentylatory są chyba tylko do 14 cm. Takie same akcesoria przyłączeniowe i montażowe występują przy grzejniku o dł. 80 cm jak przy kanale grzewczym o długości np. 5 mb Podobnie chyba jak i przy innych rozwiązaniach. 100m2 podłogówki przy dT 1 oC to raptem około 800 W. No ale to chyba nie jest tak źle? Chodzi o różnicę temperatury wody wpływającej do instalacji i z niej wypływającej - dobrze rozumiem ( ∆t – spadek temperatury czynnika grzewczego w wężownicy ∆t = tz – tp [°C] ) ? Ok, tylko u kogo występuje takie ∆t wynoszące 1°C ? Przecież to zwykle wynosi spooro więcej. I ze 100m2 podłogówki według moich amatorskich obliczeń, wychodzi dużo więcej niż tysiąc watów. Tylko czego to ma dowodzić? Odwrócę trochę kota ogonem i zapytam - ile watów będzie mieć grzejnik kanałowy przy ∆t wynoszącym 1°C i przy jakich rozmiarach owego grzejnika? I czy w ogóle to będzie działać? 100m2 podłogówki przy dT 1 oC to raptem około 800 W. Podłogówka wspomagana grzejnikami kanałowymi w miejscach "wrażliwych", czy też odwrotnie, jest obecnie bardzo często stosowanym rozwiązaniem. No to ja się jak najbardziej zgadzam! Ale grzejnik kanałowy jako jedyne źródło ciepła? Chyba raczej nie bardzo, prawda? Kolega Bogusław zapomniał dodać o całkiem fajnej właściwości grzejnika kanałowego gdy jest założony przy oknie które sięga do podłogi. Mianowicie, ponoć ładnie je osusza i okno nie paruje (gdy mamy oczywiście okno na którym skrapla się woda). Myślę, że grzejnik kanałowy jest ciekawy z wyglądu. Brzydki z zaślepką. Zupełnie nieuzasadniony ekonomicznie. Nie nadaje się jako jedyne źródło ciepła. I z racji swojej konstrukcji i miejsca montażu - brudny. Nawiasem mówiąc, można by jeszcze do tej rynienki podłączyć odkurzacz centralny To by dopiero było! Panie Bogusławie, proszę przekonywać dalej. Ja naprawdę chciałbym być do tego systemu przekonany... Ale poczekajmy też może co l3g4to na to powie, bo w końcu to jakby jego temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.03.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Grzejnik kanałowy nadaje się jako jedyne źródło ciepła i tak przeważnie jest stosowany.Wspomaganie podłogówką można rozważać przy powierzchniach pomieszczeń oscylujących koło 100 m2 W apartamentowcach (np. Złota 44), stosowany powszechnie i wyłącznie. Uwaga odnośnie takich samych akcesoriów tyczyła faktu, że dla zestawu o długości 80 cm koszt przyłącza oraz armatury jest taki sam jak dla zestawu 5 metrowego, zatem zestaw 80 cm jest relatywnie drogi. Należy porównywać przeciętnie wielkości pomieszczeń, przeciętne wielkości grzejniki i przeciętne potrzeby grzewcze.... Porównując poszczególne systemy grzejnikowe najlepiej posłużyć się przelicznikiem wynikającym z kosztu 1 W mocy grzewczej licząc wszystko tj , koszty zakupu składowych plus koszty montażu kompletnej instalacji....=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts