Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stary dom za 70 tys 100m 2 remont za 50 tys

Gość Konto usunięte_1*

Recommended Posts

No to dobry interes, muszę się tam rozejrzeć też :rolleyes:, tylko ze ja chcę mały dom 50-60m2, zaraz obczaje rejony opolskie ;). Nic nie lobbuje bo nic nie sprzedaje tylko zazwyczaj remont starej rudery jest droższy niż budowa nowego bo płaci się podwójnie za robociznę kucie ścian, wymiana wszystkich instalacji itd itp. ale ja będziesz sam robił to kupuj. Ja sam nic nie zrobię a partaczy do oporu mamy niestety.

My kupiliśmy stary dom. Mogliśmy się praktycznie od razu wprowadzić, i może remont trwa "sto lat", bo robimy sami ale moim zdaniem warto.

Dla mnie ważne jest umiejscowienie działki. Mi odpowiada. Działka 10 ar (teraz wydaje się za mała... ale mieliśmy inne priorytety).

Na dodatek kredyt wzięliśmy tylko na zakup domu z działką, a rozkładając remonty w czasie jesteśmy w stanie robić je bez kredytu.

Budując nowy dom musielibyśmy brać kredyt uwzględniający wykończenie. A w międzyczasie gdzieś mieszkać.

Najważniejsza jest lokalizacja.

Ja też kupiłem poniemiecki 80-letni dom ze względu na lokalizację. Cenowo to faktycznie remont (kapitalny) takiego domu wychodzi przynajmniej tyle ile postawienie nowego, ale dla ciekawej miejscówki warto zaryzykować.

Niestety, 50kPLN to jednak duuużo za mało. Ja nie szalałem z materiałami, a ćwierć bańki poszła nie widomo kiedy:/, fakt, że wszystko robiła mi firma.

Myślę, że gdyby 100% prac wykonać metodą gospodarczą i stosując najtańsze materiały można by się zamknąć w 100kPLN. Chyba.

Tak czy siak, jak lokalizacja jest naprawdę wyjątkowa, to warto się w to bawić. W każdym innym przypadku nie.

Gość Konto usunięte_1*
tak ale napisałem że już po zakupie uruchamiam 50 tys na sam start podstawowy aby jako zamieszkać a po sprzedaniu obecnego mieszkania wartego około 130-150 tys mogę ocieplać ,poprawiać . większość roboty sam zrobię jedynie wylewki pod ogrzewanie podłogowe zlecę firmie zrobią to w 1 dzień rurki styropiany folie sam sobie położę to samo instalacje elektryczne oraz wodne bo w tych czasach są fajne proste materiały do tego celu . no i lubię grzebać dlatego mieszkanie w bloku mnie dobija od telewizora do komputera . jak żyć ???:rolleyes:

niby racja ale z drugiej strony jak patrzę w jakich domach ludzie mieszkają to napawa mnie to optymizmem , ściany zdrowe na fundamencie betonowym (kto tak kiedyś robił) cegła typowo poniemiecka aż dzwoni zero wypłukania strop już betonowy w idealnym stanie to też już coś (..)

Moi teściowie, na Śląsku w Twojej okolicy mieszkają w domu z 1920 roku. Dom budował jeszcze dziadek teścia - i pomimo szkód górnicznych dom stoi już prawie 100lat i pewnie jeszcze drugie będzie stał, jak się będzie dbało i pilnowało remontów. Zawsze możesz poprosić rzeczoznawcę żeby Ci pomógł ocenić stan techniczny tego budynku. Myśle, że dysponując budżetem 50 tyś PLN plus kasa za mieszkanie spokojnie dasz radę z remontem, szczególnie że piszesz, że robociznę, która bardzo często jest ponad połową kosztu zrobisz sam.

W tym domu na pewno są fundamenty i ściany spaprane a głównie izolacja pionowa i pozioma bo nikt w tamtych czasach nie robił tego dobrze

Ciekawe jak kolego doszedłeś do takich wniosków, nawet nie widząc zdjęć.

mam okazję lub nie zakupić dom około 100 metrów kwadratowych w podstawie i dachem dwuspadowym do adaptacji , dachówka cementowa kilka dachówek do wymiany poza tym ok , wieżba dachowa w dobrym stanie porządna robota ściany z cegły w bardzo dobrym stanie na fundamencie betonowym 40 cm nad poziomem gruntu, strop betonowy , podłogi na legarach do zerwania i wylewki powierzchnia działki 1250 metrów

czy wystarczy na jakiś remont cząstkowy około 50 tys następny krok to sprzedaż obecnego mieszkania 60 m ceny 110-150 tys

robota w 90 proc moja poza wylewkami maszynowymi czy te moje wyliczenia coś mają z rzeczywistością czy to obłoki i dać sobie siana

100m

2000 zł styropian na podłogę 10 cm

3500 wylewka mixokretem

1500 zł 600 metrów rury pex do podłogówki

3500 kocioł lub kominek z płaszczem wodnym

3000 instalacja elektr

3000 wod can

2000 bioszambo

2000 4 szt drzwi wewn

1500 1 szt drzwi zew

4000 okna 6 szt 1,5/1,5

4000 zł kafelki na podłogę

4000 reszta jakieś drobnostki do centralnego

jak wy to widzicie brać się za to czy odpuścić dodam że z zawodu jestem elektrykiem ale robiłem już wszystko i radę raczej dam poza wylewkami za cięzko dla mnie

... ze starymi domami to jest różnie, niekiedy są w dobrym stanie technicznym, niekiedy nie. Moim zdaniem zawsze warto zlecić Ocenę stanu technicznegom która stanowi podstawę dla wszelkich możliwych zmian dot. przebudowy, remontu, ... - wówczas nie ma "niespodzianek" i "gry w ciemno" :)

pozdrawiam

2000 4 szt drzwi wewn

1500 1 szt drzwi zew

4000 okna 6 szt 1,5/1,5

A wracając do Twojego kosztorysu. W styczniu robiłem mały remont w mieszkaniu i na powyższe mogę powiedzieć:

1500-2000 4 szt drzwi wewn

2000 1 szt drzwi zew - na wejściowych nie oszczędzaj, a za 2 tyś kupisz z ryglami i atestowaną wkładką.

4000 okna 6 szt 1,5/1,5 - tutaj musisz dołożyć, przynajmniej musisz się liczyć z wydatkiem 1000zł za sztukę (3 -szybowe o dobrym współczynniku Uw). No i zamów razem z montażem to wtedy masz 8% VAT-u i pewność, że okno będzie dobrze wstawione.

Gość Konto usunięte_1*
A wracając do Twojego kosztorysu. W styczniu robiłem mały remont w mieszkaniu i na powyższe mogę powiedzieć:

2000 1 szt drzwi zew - na wejściowych nie oszczędzaj, a za 2 tyś kupisz z ryglami i atestowaną wkładką.

4000 okna 6 szt 1,5/1,5 - tutaj musisz dołożyć, przynajmniej musisz się liczyć z wydatkiem 1000zł za sztukę (3 -szybowe o dobrym współczynniku Uw). No i zamów razem z montażem to wtedy masz 8% VAT-u i pewność, że okno będzie dobrze wstawione.

cenna rada bo faktycznie umkło mi że firmy płacą 8% wat a ja bym musiał płacić 23 % i wiadomo że jak ktoś wstawia okna to wie co i jak a ja przygotuję tylko otwory odpowiednie . po naradzie z żoną wyszło nam że wystarczy tylko 5 okien wymienić

Obejrzałem sobie te domy w opolskim na allegro i jak dla mnie to nawet za ponad 200 tys nie ma tam nic ciekawego, a za 70 tys to niezła bajka ,większość to rudery poniemieckie, wszystko do remontu a i tak nie mamy gwarancji ze budynek jest dobrze posadowiony i zaizolowany od spodu. Za 230 tys to można kupić w kujawsko pomorskim nowy dom postawiony od zera pod klucz z panelami i płytkami z działką 600-800m2 10-15 km od dużego miasta a nie w opolskim na wygwizdowie gdzie nie ma ani pracy ani zakładów większych do tego sąsiedztwo helmutów . Dobre dla emeryta który kupi i będzie sam dłubał przy ruderze dla osób które będą wynajmować ekipy do remontu czy rozbiórki odradzam, koszt przewyższy budowę nowego domu bo robocizna x2 czyli demontaż zniszczonych instalacji, tynków itd itp, do tego wywóz gruzu.

Gość grend

Okna kupisz za 450 pln MS o szybie 0,5. Wejdź sobie na stronę kupoknams.pl i tam sobie zrób wycenę. JEżeli będziesz miał okna otwierane to możesz z powodzeniem zamontować samemu bo to banalnie proste

Gość grend
robiłem remont mieszkania w 2009 roku czyli na górce cenowej.Wielkość 45 m2. Kosztowało mnie to 40 tysięcy pln, gdzie była wymiana okien skuwanie tynków budowanie ścian działowych, nowa cała instalacja elektryczna i wodna.Zrobienie od początku łazienki. Później szpachlowanie malowanie podłogi płytki gk szafki w kuchni, szafa komodo, biała armatura w łazience - ogrzewanie piece akumulacyjne. Wszystko zrobiłem sam oprócz instalacji wodnej

Gość Konto usunięte_1*
włąsnie o to chodzi jak ktoś nie ma 2 lewych rąk i ma jako takie pojęcie to da radę , gorzej takiemu co nie potrafi , nie umie wiadomo nie każdy wszystko musi umieć , od połowy maja pewnie ruszy zabawa więc relacje będą co i jak idzie z czym problem a co utrudnia