Mikolaj5 14.09.2015 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Szczelność to zdecydowanie podstawa. U nas tak (na razie) poplanowałem przepusty instalacji, że wszystko co na górę idzie w specjalnym szachcie. Pozostaje więc tylko kwestia elektryki. Zgadzam się że to pomieszczenie musi być bardzo szczelne. Ale chyba największą nieszczelnością będą stanowiły drzwi pomiędzy tym po mieszczeniem a pozostałymi. Z tym musze powalczyć. Co do kładzenia styropianu to w pierwszej chwili pomysłałem aby położyć to na ściany i sufity jeszcze przed instalacjami. Acz muszę poczytać jak wtedy ten układ wygląda (ściana, styro, siatka, klej tynk?) Tak mi się wydawało że dopiero na to instalacje. Właśnie na tej lewej ścianie graniczącej z salonem instalacji prawie nie będzie. natomiast druga ściana będzie cała w rurach (gaz, woda, wentylacja, itd). Stąd tą drugą ścianę bym sobie odpuścił ze styropianem. Ale poczytam o tym więcej, może jakieś koncepcje się urodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 14.09.2015 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Z innej beczki, nieco uporałem się z drewnem na placu Sprzedałem stemple, po 3zł za sztukę (szału nie ma, ale za więcej nikt nie chciał kupić). Wybrałem wszystkie długie deski - będą na zabezpieczenie otworów na zimę. A wszystkie mniejsze deski posłużą pewnie opalaniu w środku, jak słusznie zasugerował kolega R&K Jak również odrobinę zająłem się sprzątaniem. Dekarze z grubsza po sobie posprzątali. Natomiast jakieś 1-3m wokół budynku w ziemi wbite jest masa gwoździ i fragmentów blachy. Chce to sukcesywnie wygrabić bo tylko głębiej w ziemie wejdzie. A później takim paskudztwem łatwo się pokaleczyć można. PS. Mogę zdradzić, że powoli bierzemy się również za plany ogrodowe. Jak dobrze pójdzie też w tym temacie coś ruszymy jeszcze w tym roku. Ale to w innym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.09.2015 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Przechodząc do kolejnych wyzwań, trzeba się też brać za elewacje. Na razie rozmowy z różnymi ekipami. Nie mam nikogo sprawdzonego co by zrobił te drewniane wstawki. Zwłaszcza ciężko będzie ugryźć temat bramy do samodzielnego wypełnienia - udźwig max 10kg m2. ! Wraz z tym jak nieco zmieniły się proporcje dachu oraz powiększyliśmy jedno okno, trochę zmieniły się proporcje To obecny kierunek http://i1.fmix.pl/fmi1241/22c20fe6000bb8bb55f96fd9/zdjecie.jpg A że przed nami zamawianie stolarki, zaczyna się robić istotne gdzie jakie podziały okien itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 18.09.2015 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Pytanie o membranę. Na dachu domu położona jest DELTA-MAXX PLUS. Czyli materiał z dość wysokiej półki. Kilka dni teraz mocno wiało i widać jak to wpada w lekki łopot. Myślicie że taki nieosłonięty materiał bez problemu doczeka wiosny? No dodatkowo mamy jeszcze dość jasno w domu, promienie słoneczne odbijają się od jasnych ścian i podłogi. Czytałem wypowiedzi pana Andrzeja W. w wątku DACHY, że tam gdzie membrana powinno być bardzo ciemno. A tu fotki jeszcze dwóch przejść przez dach, czyli wyłaz i wywiewka z pionu kanalizacyjnego - dobrze to obklejone?http://i3.fmix.pl/fmi1830/d1b0179700184c0755d58b08/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi1057/a7e5705600120e1755d58af6/zdjecie.jpg Edytowane 18 Września 2015 przez Mikolaj5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 23.09.2015 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Ostatnio troche padało, pojechałem skontrolować dach i działkę. Co do szczelności to chyba muszę poczekać na jakąś porządną burzę, a może najlepiej obserwować dach w jej trakcie Bardziej interesowały mnie rynny. Idąc za pomysłami forumowiczów, wystawiliśmy tylko końcówki skierowane wylotem od ściany. Czytałem w dziennikach że za kolankiem jeszcze dodaje się 40-50cm odcinek. U nas brakło materiału i zostało tak: http://i3.fmix.pl/fmi1070/3884f68700224d665602ffbe/zdjecie.jpg Na razie po elewacji chyba nic się nie leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.09.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 (edytowane) 1 pustak wentylacyjny na przewód spalinowy do pieca (rura 80tka) 1 pustak wentylacyjny na wentylację grawitacyjną pomieszczenia gospodarczego A skąd piec bedzie miał powietrze do spalania? Nie robisz współosiowego komina? Do wentylacji - OK. Dziadkowsko wyglada ten komin. tzn mam na myśli od środka cegły. Bo od zewnatrz obróbka blachą jest ładna i komin wyglada super Edytowane 28 Września 2015 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.09.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Teraz na kolejnym etapie będę kombinował jak to ocieplić ..? Finalnie nad murłatą wyszło jakieś 20-25cm. Miało być jakieś 40cm. Więc jest nieco mało. http://i1.fmix.pl/fmi1374/d746495d0008167255d58b59/zdjecie.jpg Ja mam zrobione tak że styropian 20cm z elewacji dochodzi ponad murłatę pozostawiając około 3cm do krycia wstępnego. A tam szczelina jest zapiankowana. Patrząc od strony strychu mam styropian pod wylewką na ścianie kolankowej. Przed zimą planuję połączyć obydwa styropiany cienkim styropianem 5cm na piankę i zamknąć drewnianą murłatę w styropianie co miałoby zapewnić izolacje ściany kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.09.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 A orientowałeś się jaką dachówkę użyjesz? Większość dachówek ceramicznych jest dedykowana na dachy o nachyleniu powyżej 28 stopni. Ja mam dach 27 stopni i się martwię ... U ciebie jest dużo mniej. Przy małym nachyleniu dachu podobno są problemy z zacinającym deszczem który potrafi przecisnąć się przez dachówki. Dachówka z założenia nie jest pokryciem szczelnym. Oznacza to że szczelność ma zapewnić krycie wstępne. Wtedy dach można zrobić nawet 10stopni. Szczerze - dom autora tego dziennika wydaje mi się mieć mniejszy kąt niż 23 stopnie. Nie widzę dokładnie zdjęcia ale strzelałbym że jest to 20 stopni. ja mam mniej i jest OK. Szczególnie jak kolega ma blache - jest to lekkie i śliskie dla śniegu bedzie OK! Odnośnie okapu mam coś około 100cm na gotowo, może 110 i jest super. Im większy okap tym lepiej. Padający deszcz nie chlapie na okna. Praktycznie okna i ściany w deszcz mam suche;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.09.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Odnośnie konstrukcji dachu wiązarowej to nie bardzo mi się podoba ze wzgledu na komplikację konstrukcji i wyjęcie z użycia strychu (tak wyglada na zdjęciu). Ja mam dach na ramie płatwiowej i to uważam jest dobre rozwiązanie bo proste w wykonaniu, stabilne (dach nie rozpiera ścian kolankowych a lezy na ramie płatwiowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 29.09.2015 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 A skąd piec bedzie miał powietrze do spalania? Nie robisz współosiowego komina? Do wentylacji - OK. Dziadkowsko wyglada ten komin. tzn mam na myśli od środka cegły. Bo od zewnatrz obróbka blachą jest ładna i komin wyglada super Spaliny wychodzą w rurze, powietrze pomiędzy rurą a ścianą pustaka (pustak ma 150cm średnicy wew.) Komin od wewnątrz wygląda megadziadowsko Trzeba będzie to wszystko jakoś ładnie obudować. Komin będzie w jednym szachcie z przewodami wentylacyjnymi. Taki plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 29.09.2015 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Ja mam zrobione tak że styropian 20cm z elewacji dochodzi ponad murłatę pozostawiając około 3cm do krycia wstępnego. A tam szczelina jest zapiankowana. Patrząc od strony strychu mam styropian pod wylewką na ścianie kolankowej. Przed zimą planuję połączyć obydwa styropiany cienkim styropianem 5cm na piankę i zamknąć drewnianą murłatę w styropianie co miałoby zapewnić izolacje ściany kolankowej. Ja myślę o czymś takim (przepraszam za marną jakość rysunku). Czyli wspomniany styropian podciągnięty ponad murłatę. Od wewnętrznej strony wykonanie takiej wanny z wełny. Wszystkie szczeliny zapiankować. (u mnie membrana, więc trzeba będzie się zastanowić jak przymocować ten kawałek wełny który idzie po górnej krawędzi) Położenie 20cm wełny i 30cm granulatu styropianu to koncepcja wstępna. (te "wałki" na zielono to właśnie wełna która tworzy wannę na styropian) http://i3.fmix.pl/fmi986/d91ac80e002bd68b560a8435/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 29.09.2015 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Dachówka z założenia nie jest pokryciem szczelnym. Oznacza to że szczelność ma zapewnić krycie wstępne. Wtedy dach można zrobić nawet 10stopni. Szczerze - dom autora tego dziennika wydaje mi się mieć mniejszy kąt niż 23 stopnie. Nie widzę dokładnie zdjęcia ale strzelałbym że jest to 20 stopni. ja mam mniej i jest OK. Szczególnie jak kolega ma blache - jest to lekkie i śliskie dla śniegu bedzie OK! Odnośnie okapu mam coś około 100cm na gotowo, może 110 i jest super. Im większy okap tym lepiej. Padający deszcz nie chlapie na okna. Praktycznie okna i ściany w deszcz mam suche;) 23 stopnie górny dach, 21 stopni dach garażu. Okapy na gotowo wyjdą 80cm. Miały wyjść 100cm - żałują że się nie udało. Mam nadzieję że właśnie nie będzie problemów z zalegającym śniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 29.09.2015 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Z nieco innej beczki. Pod koniec tego roku chcemy zacząć coś robić w ogrodzie A mianowicie zagospodarować i obsadzić granice działki za domem. Niech już rosną te małe krzaczki, za 2 lata będą akuratne. Że nie wspomnę o szkółce roślin którą już od 4-5 lat sadzimy. To będzie ze 100 roślin. Kilka drzew ma już po 4-5m! A kupowane były malutki, średni koszt 10-20 PLN. No w każdym razie jest pierwsza koncepcja projektu. Serdecznie zapraszam do wnoszenia konstruktywnych uwag. Tu w dzienniku, lub też w temacie który założyłem na części OGRÓD http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241847-projekt-ogrodu-gor%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-konstruktywne-uwagi-)&p=6954026#post6954026 A ogród przecież też jest bardzo ważny w kontekście enertooszczędności prawda . Więc dużo liściastych drzew od południa i zachodu. Od wschodu i północy dużo zimozielonych iglaków. http://i1.fmix.pl/fmi1759/36f64421001d2f45560a812c/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juliusjul 05.10.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 ja mam około 2,5-3 lat do rozpoczęcia budowy i też już myślę o ogrodzie. Też myślałem o szkółce, ale jest kilka problemów: 1. działka w polu i przychodzi dzika zwierzyna a nie chcę się najpierw grodzić, 2. potencjalni złodzieje roślinek, 3. boję się, że rośliny ulegną zniszczeniu podczas budowy, czy kształtowania terenu A jak to u ciebie wygląda? szkółka jest założona na tej samej działce, np. gdzieś w kącie? jak potem przesadzać kilkumetrowe drzewa?jak duża jest twoja działka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 06.10.2015 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 ja mam około 2,5-3 lat do rozpoczęcia budowy i też już myślę o ogrodzie. Też myślałem o szkółce, ale jest kilka problemów: 1. działka w polu i przychodzi dzika zwierzyna a nie chcę się najpierw grodzić, 2. potencjalni złodzieje roślinek, 3. boję się, że rośliny ulegną zniszczeniu podczas budowy, czy kształtowania terenu A jak to u ciebie wygląda? szkółka jest założona na tej samej działce, np. gdzieś w kącie? jak potem przesadzać kilkumetrowe drzewa? jak duża jest twoja działka? Doskonały moment żeby sobie coś na działce posadzić Ja "szkółkę" jak najbardziej polecam. Za każdą roślinkę nie płaciłem więcej jak 10-20 PLN. Kupowałem najmniejsze okazy jakie są. Posadziłem z 10-15 dużych liściastych drzew. Teraz mają od 2-5m. I zapłacił bym już za nie powyżej 150 PLN w sklepie. Do tego trochę tuj, drzewek iglastych (te jednak rosną bardzo wolno), iglastych krzewów. Łącznie to ponad 100 roślinek. Nic nie podlewałem. Nic mi nie ukradli (choć wiem że takie rzeczy mogą się zdarzyć na działce w szczerym polu). Jeżeli posadzi się daleko od planowanego domu, to nie ma zagrożenia pracami budowlanymi. Kilka roślinek padło (trudno), za część szkółka ogrodnicza oddała pieniądze! Jedno co trzeba robić to nieco skosić trawę wokół roślin. Kosa spalinowa! W tym roku zaczniemy część roślinek przesadzać, więc będzie to finalny test. No ale nawet jak część padnie. Koszty początkowe były naprawdę małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 08.10.2015 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 InstalacjeOstatnio wizytowałem pewną kotłownie. System do filtrowania i zmiękczania wody - całej wody wchodzącej do budynku. Planowałem to urządzenie od samego początku. W sumie zajmuje bardzo mało miejsca, jak i podłączenie nie wygląda na skomplikowane. Zaleta tego systemu to bardzo mały odrzut wody do kanalizacji. No i w końcu zero kamienia w kuchni i łazienkach!A woda do picia filtrowana dodatkowo - podwójna osmoza.http://i2.fmix.pl/fmi1133/58f39f72001f1322560a8137/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 08.10.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 co on filtruje? ja akurat mam studnię głebinową od miesiąca i musze oddac do badania i pewnie tez cos takiego będe potrzebował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.10.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 mamy odkamieniacz - rewelacja. Tylko mamy bardzo twardą wodę więc idzie masa soli do niej i niestety zmienia smak wody, czuć trochę sól, ale przede wszystkim jest taka gorzka i chemiczna, herbata smakuję jakby była z mydłem. Nawet cieżko zęby opłukać. Planowałam filtr osmotyczny, ale zamontowany przy kuchni. Z filtrem osmotycznym jest ten problem, że ma masakryczne niskie ciśnienie. Do tego filtru powinnam kupić taką malusieńka baterię - wygląda śmiesznie przy zlewie, albo specjalną baterię trójdrożną, która ma 3 kurki - ciepła-zimna woda i woda filtrowana. Póki co używam wody butelkowanej - do herbaty i do gotowania zupy.... i myślę nad tym filtrem czy go montować czy nie. Średnio widzę montowanie takiego filtra osomotycznego na głównym zaworze wody. Zresztą po co Ci do spłukiwania kibla czy prania krystalicznie czysta woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 08.10.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Ja mam zrobione tak że styropian 20cm z elewacji dochodzi ponad murłatę pozostawiając około 3cm do krycia wstępnego. A tam szczelina jest zapiankowana. Patrząc od strony strychu mam styropian pod wylewką na ścianie kolankowej. Przed zimą planuję połączyć obydwa styropiany cienkim styropianem 5cm na piankę i zamknąć drewnianą murłatę w styropianie co miałoby zapewnić izolacje ściany kolankowej. Nie wiem czy to coś pomoże, ale ja u siebie zrobiłem tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.10.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) A woda do picia filtrowana dodatkowo - podwójna osmoza. Z tą osmozą to ostrożnie, bo więcej może szkód narobić niż dobrego. Ergo, jeśli stosujesz (podwójną) osmozę, to potem trzeba zastosować filtr wzbogacający wodę, czyli mineralizator. Z dwojga złego dla organizmu lepiej pić "brudną" wodę, niż "krystalicznie" czystą. Ja planuję zmiękczanie wody, ale osmoza to przegięcie i zwykły gadżet na którym producenci tegoż trzepią kasę. Edytowane 8 Października 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts