Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży piętrowy dom prawie pasywny, nowoczesna architektura, metodą gospodarczą zleceń

Recommended Posts

Sprzatanie i przygotowanie do zimowania

Male skrawki blachy ktore do niczego juz sie nie nadadza wywiezione na zlomowisko. Wyszla z tego cala paka. (bo wieksze kawalki czekaja jeszcze na obrobke daszku garazu)

http://i3.fmix.pl/fmi315/054b1a77001776ff5641dbfb/zdjecie.jpg

:) mowimy na "zlomie" ze to najlepsza blacha. Szwedzka Panie ! 50 lat gwarancji. Najlepszy mozliwy zlom :)

• Odpowiedzi 658
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przygotowania do zimowania cd.

A to juz moj autorski projekt, czyli zaciemnienie wszystkich okien na pietrze. To ze wzgledu na membrane (doerken delta maxx) ktore jest pod blacha. Przestraszyli mnie w watku DACHY. I w sumie mieli racje (dzwonilem nawet zapytac producenta). Taka folia nie powinna byc narazona na promienie UV. U nas bylo to od konca sierpnia do teraz (2,5 miesiaca). Na razie do czasu montazu okien (kwiecien) zastosuje takie rozwiazanie. Co dalej bede sie zastanawial (po poddasza teaz od razu nie zrobimy, z racji ze bedzie tam welna musza dobrze przeschnac tynki i wylewki)

http://i1.fmix.pl/fmi1460/a985a78e001d795656464010/zdjecie.jpg

SSO zabezpieczony na zime

W koncu! Polecam folie tunelowa - podpatrzona na innych dziennikach budowy FM. W takich chwilach cieszy ze wszystkie sciany zewnetrzne sa z BK jak rowniez malo jest fragmentow wylewanych :) Bylo w co wbic gwozdzia.

Musielismy dosc mocno wywinac folie na zewnatrz opaski plyty fundamentowej, woda wchodzila pomiedzy folie a plyte.

http://i1.fmix.pl/fmi1261/d7149f3e00079e6b5652253f/zdjecie.jpg

Od strony ogrodu dom prezentuje sie "pieknie foliowo" :)

Od strony wejsciowej (czyli u nas wschod - generalnie prawie wogole nie zacina deszczem z tego kierunku ... :) czyli prawda to o wiatrach zachodnich w Polsce)

http://i1.fmix.pl/fmi780/c11f305d001dbacd56522539/zdjecie.jpg

Na drzwiach garazu plandeka - tez fajne rozwiazanie podpatrzone na innej budowie. Mozna linkami podwiazac do elementow drewnianych itp.

Edytowane przez Mikolaj5

Dzień dobry. Mam pytanko odnośnie ścian nośnych z materiałów o różnych parametrach mech. Wstępnie też planuję ściany zewnętrzne z ytonga (cieplejsze) a wewnętrzne z silki (akumulacja). Czy nikt (konstruktor, KB, wykonawca) nie miał obaw o pękanie w miejscu łączenia tych materiałów ? Ściany nośne z ytonga i silki są tradycyjne przewiazązane czy trzeba coś kombinować? Pzdr

Czy nikt (konstruktor, KB, wykonawca) nie miał obaw o pękanie w miejscu łączenia tych materiałów ? Ściany nośne z ytonga i silki są tradycyjne przewiazązane czy trzeba coś kombinować? Pzdr

Nie, ani konstruktor ani architekt, ani wykonawca nie mieli takich watpliwosci. Dopytam wykonawce o szczegoly polaczan scian.

Bogatszy o doswiadczenia, wydaje mi sie ze obecnie tylko kombinacja oryginalnego produktu, czyli SILKA + YTONG dale mozliwosc bezproblemowego wykonania takich scian. A to dlatego ze maja zwymiarowane produkty pod ten system - wysokosci 20cm kazdy bloczek. Poczatkowo chcialem zamowic H+H i nasz wykonawca mial sporo watpliwosci jak poradzic sobie z roznica wymiarow. Argumentowal ze bedzie duza ciecia, sztukowania, kucia w scianach a finalnie oslabi to strukture scian (nie mowiac o ilosci odpadow).

http://i3.fmix.pl/fmi55/3fee39fa002788e95661f5a5/zdjecie.jpg

Material propagandowy wszystko wyjasnia :)

Edytowane przez Mikolaj5

Wstępnie też planuję ściany zewnętrzne z ytonga (cieplejsze) a wewnętrzne z silki (akumulacja)

Dla mnie bylo jeszcze kilka istotnych zalet tego rozwiazania, jak tez pewne rzeczy wyszly w czasie budowania.

BK na scianach zewnetrznych:

- Dajac 24cm BK + 22/25 cm STYRO uzyskujemy bardzo fajne parametry cieplne (chyba kolo 0,12). Zeby to samo uzyskac z SILKI to juz idziemy w 30cm STYRO. Wtedy moim zdaniem powinno sie wysunac okna w izolacje, aby przynajmniej wizualnie zmniejszych slaby efekt okienek strzelniczych (ja przy BK wysuwam okna tylko 1-2cm w izolacja, radykalnie zmniejszajac koszt "cieplego montazu").

- Bardzo ladnie mozna wyrownac wszelkie otwory pod cieply montaz okien, czyli z uzyciem folii ktore musza w tych miejscach idealnie przylegac

SILKA na scianach wewnetrznych:

- Akumulacja oczywiscie tez

- Mniejsza powierzchnia scian. My murowalismy nawet z SILKI 8cm. Inna sprawa ze to juz raczej skrajnosc. Nawet nasza ekipa murarzy stwierdzila ze "pierdzielenie sie" ze scianami bylo nieprzecietne. Na palcach jedej reki moga wymienic domy gdzie robili 8mke. To dosc trudny i kruchy material. Oczywiscie z mojej perspektywy "inwestora" to raczej same zalety (koszty, miejsce). Najwazniejsze sciany mamy z SILKI 12tki.

- W tych wewnetrzych scianach ktore sa mega twarde mozna wieszac ciezkie rzeczy uzywajac malych kolkow.

- Wyciszenie akustyki pomiedzy pokojami (tu Silka pozostawia wszystkich daleko w tyle)

- Cena generalnie jest atrakcyjna, a sciana wychodzi bardzo rowna

Edytowane przez Mikolaj5

Przylacze wewnetrzne gazu zrealizowane w 50% :). Czyli od zoltej skrzynki w granicy dzialki, do skrzynki na scianie garazu. Plan jest taki, aby czesc ziemna juz teraz zinwentaryzowac (to potrwa najdlozej bo 2-3 miesiace). A juz na wiosne, zaraz po polozeniu tynkow, wykonac wewnetrzny odcinek rur.

Podobno po zlozeniu pelnej dokumentacji 1-2 tygodnia i wlaczaja gaz! :) Zobaczymy jak bedzie. Gaz chce jak najszybciej, zeby od razu wylewki wygrzewac.

Tu ciekawostka z montazu. Pan instalator trafil sie calkiem fajny. No wiec jak doszedl z kablem do sciany, pyta jak wychodzimy. Ze konieczne bedzie podciecie styropianu. U nas opaska plyty fundamentowej wystaje 20cm za plyty i jest ladnie uszczelniona. Nie chcialem tego ruszac wiec ustalilismy ze wychodzimy tuz za opaska plyty. To daje 20-25cm odejscia od sciany. Konieczne wiec odpowiednie dystanse do skrzynki. A z tego co mowi, nikt sie specjalnie nie zastanawia i wszyscy jada przez srodek styropianu zeby tylko skrzynki nie bylo widac z ilolacji, czyli przylegala jak najblizej sciany.

http://i2.fmix.pl/fmi138/24ed4d6d00221956565481a4/zdjecie.jpg

• 2 weeks później...

Nieco więcej danych odnośnie wentylacji.

Centrala wentylacyjna prawdopodobnie JANGAZ. Być może powiększymy do modelu o wydajności 700m3, ze względu na zamontowanie dodatkowych filtrów (alergicy w domu)

Na piętrze (wentylacja parteru) rurki idą w podłodze w warstwie 8cm STYRO. Czyli na styk.

Na poddaszu nieużytkowych rurki będą szły w obszarze sypanej izolacji (50cm).

obliczenia termokontrol.JPG

Edytowane przez Mikolaj5

Ja też będę robił u siebie na TERMOKONTROLu. Kto przygotowywał ci projekt? Jak planujesz rozwiązać podłączenie okapu kuchennego?

Projekt robiłem bezpośrednio w firmie TERMOKONTROL. Koszt 200 lub 300 PLN. Naprawdę fajnie przygotowali, jak również długo i szczegółowo rozmawialiśmy o specyficznych dla naszego domu kwestiach. Polecam

(warto poprosić o rysunki wysokiej rozdzielczości, pomogą przy układaniu przepustów w zbrojeniu stropu :) u nas wszystkie dziury na anemostaty od razu gotowe

Okap kuchenny. Bardzo na miejscu pytanie. Po dość długie lekturze różnych możliwych rozwiązań, zdecydowałem się na to najbardziej proste. Nie będzie podłączenia okapu :) To jest dobry filtr węglowy w okapie i tyle. Jak dla mnie dom pasywny ma być przede wszystkich szczelny (a nie koniecznie nie wiadomo jak zaizolowany) i wyprowadzenie okapu przez ścianę do tej układanki po prostu nie pasuje.

Niestety poprawka w punkcie - SSO zabezpieczenie na zimę

Folie tunelowe okazują się zbyt "miękkim i plastycznym" materiałem. Na dużych oknach od zachodu, porobiły się wielkie balony z folii i co prawda nie pękły ale siła nacisku była tak duża, że folia "wyrwała się spod deski". Jak wspominałem patent podpatrzony na FM, ale może wykonanie tamte było lepsze :p. W każdym razie dziś zamienił bym to na folię budowlaną, która po prostu nie rozciąga się pod wpływem wiatru.

http://i2.fmix.pl/fmi345/e980d9bc000055ad56781b9a/zdjecie.jpg

Tu taka proteza. Zobaczymy na ile wytrzyma. Oby do marca :)

Przechodzę do kolejnych etapów jakim są TYNKI. Będziemy robić cementowo-wapienne. Miałem ostatnio wizytację speca od tynków, który pewnie będzie u nas je kładł. Sporo istotnych notatek porobione.

Pytanie natomiast z innej beczki. Może ktoś się wypowie. Czy taką ścianę w garażu można by po prostu nie tynkować? Ściana z SILKI, trochę wylanych słupów żelbetowych. Ale jak to wtedy rozwiązać (samodzielnie i tanim kosztem, nie musi być idealnie pięknie). Płyty GK odpadają bo garaż nieogrzewany. Hehe po prostu pomalować? Czym? Jak?

http://i2.fmix.pl/fmi2733/a10def080028b29b56781b81/zdjecie.jpg