Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży piętrowy dom prawie pasywny, nowoczesna architektura, metodą gospodarczą zleceń

Recommended Posts

• Odpowiedzi 658
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już wątek drewna przerobiłem. Od początku byłem zdecydowany na robienie fragmentów drewna na parterze a nie na piętrze:

- konserwacja piątra trudna

- na parterze to mogą być mniejsze wstawki, piętro to już pociągnięcie po całości

- klimat drewna na piętrze będę "budował" właśnie podbitką winchester

Na parterze architekt (no bo nie ja) wymyślił fajną obróbkę garażu, gdzie nie ma izolacji! Drewno leży tylko na 5cm ruszcie. To zdecydowanie tańsze rozwiązanie około 150 PLN m2. Myślę że drewno na izolacji z wełny 20cm, to byłby koszt conajmniej 250 PLN m2.

http://i2.fmix.pl/fmi2182/c07733ce0025837e56cdccf1/zdjecie.jpg

U nas tak dobrane, że zaznaczona powierzchnia bramy to niecałe 5m. Czyli zrobię to z jednej deski.

Inna sprawa to sama brama - o której jeszcze innym razem napiszę. To tak naprawdę rama do samodzielnego wypełnienia HORMANN. Koszt około 2tys PLN. Ma ograniczenie w postaci obciążenia 10kg na m2. No i zerowa izolacja. Ale akurat mi to nie przeszkadza.

Z innej beczki. W temacie oświetlenia nocnego. Nowy dziwny pomysł się urodził :)

A co gdyby połowę świateł w podbitce dać w formie oświetlenia RGB czyli zmieniającego kolor ??!?!! :)

Jedyne ograniczenie, taka żarówka kosztuje pomiędzy 20-50 PLN no i ma około 3,5W.

Jak przeglądałem internet to jeszcze nigdzie takiego rozwiązania nie widziałem. Teoretycznie jednym przyciskiem pilota zmieniam kolor podświetlenia elewacji z niebieskiego na zielony, czerwony, różowy, etc :) Taki festyn oczywiście tylko na Święta, Walentynki, Dzień Nauczyciela etc :)

http://i1.fmix.pl/fmi1522/30e6168c002b6dcd56cdcd3f/zdjecie.jpg

Co sądzicie, czy zbyt odjechane to?

Wekto - a jak tam Budowa Twojego stropu? Jakies praktyczne rady odnośnie uszczelnienia?

Pytasz o strych? Dawno zabudowany i uszczelniony. Praktyczne rady to takie o których Ci kiedyś wspominałem. Paroizolacja wywinięta na ściany i dodatkowo przyklejona uszczelniaczem-klejem z Siki. Podobnie wszystkie przebicia izolacji (elektryka, wentylacja). Nie musi być estetycznie bo i tak dochodzi do tego płyta GK. Na koniec jeszcze dość starannie akrylowałem spoiny GK z tynkiem oraz wszystkie otwory z przebiciami. Od tej strony powinno być szczelnie.

Teraz biegam po całym domu i uszczelniam inne "dziury" (min. skrzynki rozdzielaczy podłogówki). Tutaj jest piana i kilkukrotne/kilkunastokrotne malowanie folią w płynie. Czasem wylewam zaprawę klejącą.

Niestety mam jeszcze kilka newralgicznych miejsc, na które muszę znaleźć inny patent. Aroty z teletechniką czy wyłaz na strych (choć i tak ma potrójne uszczelki i powinien być szczelny).

Jednym słowem uszczelniacz (Sika), silikon, akryl, zaprawa klejowa, folia w płynie i pomocniczo piana poliuretanowa. Konstrukcyjnie to tynk, wypełnione spoiny, folia podciągnięta na pewną wysokość pod tynkiem itp.

Kiedyś napiszę o tym w swoim dzienniku i napiszę na ile się to sprawdziło.

Wekto - co to za szczelny wyłaz na strych?

To poza budowaniem "bariery zewnętrznej" wewnątrz też wszystko uszczelniasz? Przykład te rozdzielacze podłogówki?

A jak Twoje doświadczenia z folią w płynie? Da się to na wszystkie powierzchnie położyć, np. na gołe bloczki Silikatowe czy BK?

Zastanawiałem się czy nie wymalować dolnej warstwy bloczka pomiędzy płytą a docelowym poziomiem podłogi. No i te wykonane przez nas poszerzenia pod okna. Co o tym myślisz?

http://i2.fmix.pl/fmi1769/384b6b63000fa98956d6db0a/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

Schody strychowy to FAKRO LWT.

U mnie jak zresztą wszędzie główna bariera powietrzna to konstrukcja (spoiny poziome ale też i pionowe) i wewnątrz tynk oraz paroizolacja na piętrze. Jak pamiętasz to częściowo też objechałem zaprawą zewnętrzne ściany. Dziś właśnie tak bym zrobił tzn. zamiast płacić za murowanie ze spoinami pionowymi zaciągnąłbym klejem całe ściany zewnętrzne.

Uszczelniałem z zewnątrz wszelkie przejścia przez ściany.

Od środka jest tynk. Jednak jak później się okazuje nie jest on wszędzie. Ot, choćby nieotynkowane otwory drzwiowe, skrzynki rozdzielaczy, przebicia instalacji przez ściany, puszki elektroinstalacyjne czy aroty wyciągnięte na zewnątrz. No i tutaj to wszystko izoluje, uszczelniam. Skrzynki wypełniam pianą poliuretanową a na to wylewka z jakiejś zaprawy klejącej. Do tego taka skrzynka rozdzielacza to kawałki skręconych blach. Uszczelniam to silikonami czy właśnie folią w płynie. Nie wygląda to estetycznie ale powinno być szczelne. Zresztą uszczelnianie to fajna zabawa. Na przykład kiedyś wkładam klucz do zamka w drzwiach garażowych i .... patrzę we wkładkę i widzę światło z środka domu. No przecież.... nie ma wkładek do zamka szczelnych powietrznie :). Albo otwory do mocowania klamki w drzwiach HSu :). Takich miejsc znajdzie się sporo.

Ja mam największy kłopot z pomieszczeniem technicznym. Na przykład dwie rury do WM przechodzące do strychu (ocieplanego ale niemożliwego do szczelnego odcięcia od zewnętrznej części domu). Są bardzo blisko ściany i nie mam jak dostać się za nie z silikonem czy uszczelniaczem :/. Albo wiązka przewodów elektrycznych która też przechodzi na strych i tam jest rozprowadzana. Jak uszczelnić pęk przewodów? Rurę można po prostu obsmarować dookoła ale pęk przewodów? Obsmarowałem to uszczelniaczem, wpuściłem uszczelniacz pomiędzy przewody i zrobiła się z tego taka kula syfu. Mam nadzieję, że jest szczelne. Ale... nie wszystko się tak da. Zwłaszcza, że to wszystko jest ładnych kilka metrów od podłogi (jak pamiętasz mam szacht techniczny i praktycznie to jest robota 2 piętra nad ziemią). Ogólnie to pomieszczenie techniczne to u mnie newralgiczne miejsce i jeśli gdzieś będzie uciekać powietrze to właśnie gdzieś w pomieszczeniu technicznym.

Folia złapie Ci wszystko. Zwłaszcza bloczki (oczywiście odpylone i oczyszczone). Tylko trzeba to malować kilka razy i uzyskasz wtedy świetną szczelną powierzchnie. Ja maluje tą folią głównie pianę PP. U Ciebie jest inaczej.

Klej pod płytki wejdzie Ci w styk ściana-podłoga. Ale dla pewności spokojnie możesz przejechać też wcześniej folią. Tylko nie wyjeżdżaj za daleko od ściany.

Jakby poniższe czytał jakiś audiofil / amator, uprzejma prośba o uwagi

Jeden z ostatnich tematów przed elektryką - czyli jak poprowadzić kable do głośników

http://i1.fmix.pl/fmi2238/47aa7d660004649d56d99adf/zdjecie.jpg

- Na zielono zaznaczone głośniki przy "ścianie RTV" tu chyba nie ma co wkuwać kabli w ścianę, tylko za niskim meblem puścić kable bezpośrednio do głośników (duże kolumny staną albo na podłodze albo na meblu)

- Na czerwono kable w suficie do głośników. Myślełem nad miejscem satelit tylnych i chyba najlepiej podwiesić je do ściany, ale za słupem i tuż za linią zasłon.

- Dodatkowe dwa głośniki można by zamontować w suficie podwieszanym w kuchni - nawet nie wiedziałem że takie głośniki teraz istnieją :)!

- No i wyprowadzenia jakiś dwóch kabli do głośników na tarasie.

- Na fioletowa zaznaczona opcja, gdzie można by zrobić peszel pod podłogą, który by docelowo wychodził pod kanapą. Wtedy już pod samym meblem kable do takich głośników kolumn stojących bezpośrednio za kanapą

• 2 weeks później...

Projektowanie elektryki zakończone! Uff .. powstały 4 rysunki przedstawiające szczegóły gniazd i oświetlenia.

Rzecz którą mogę się podzielić, a i wątek jest na topie - instalacje pseudo inteligentnego domu będziemy realizowali na centrali SATEL! Poniżej lista obwodów sterowanych centralą:

A) 2 x obwód światła w podbitce (halogenki LED 5W), każdy obwód po około 6-10 punktów

B) 4 x obwód światła ogrodowe, każdy obwód od 6-15 punktów ( to też na LED, natomiast różne oprawy i moc)

C) 2 do 4 x obwód światła wewnątrz domu, każdy obwód od 2-5 punktów (w tym światła schodowe 12v)

D) 2 x obwód gniazd zewnętrznych na elewacji gdzie mamy możliwość włączenia i wyłączenia – podpięte światełka Świąteczne

E) Otwieranie brama garażowa (poza tym włącznik na ścianie)

F) Otwieranie brama wjazdowa na posesję (poza tym włącznik na ścianie)

G) Sterowanie podlewaniem ogrodowym (specyfikacja do ustalenia)

H) Odczyt temperatury z czujki temperatury – zdaje się jest taka możliwość

I) Wentylacja (centrala JANGAZ) – do potwierdzenia czy można przez SATEL, czy oddzielna aplikacja

• 2 weeks później...

Ostatnia faza przygotowanan przed otwarciem sezonu .. moze troche nietypowo :)

Na placu pojawil niewielki ale specjalistyczny sprzet ogrodniczy, dzieki ktoremu przesadzilismy kilka duzych drzew w odpowiednie miejsca. Dodatkowo przygotowane miejsce do posadzenia zywoplotow wokol ogordzenia dzialki (to za kilka tygodni). Ogrod ma powstawac wraz z domem, a nie na sam koniec (male i tanie roslinki)

http://i1.fmix.pl/fmi1917/e019d4a8002c6b3756f01080/zdjecie.jpg

Ostatnie przygotowania okien. W sumie troche sie zeszlo - kilka godzina w kazda sobote przez 3x weekendy.

Zdjecie wszystkich folii zaslaniajacych okna - tu mala rada, nie warto uzywac gwozdzi ktore pozniej ciezko wyjac z bloczkow, znacznie lepsze sa wkrety!

No I przede wszystkich wyrownania I wygladzenie wszystkich otworow. 10cm na zewnatrz i 10cm wewnatrz otworu (jak sie okazalo nieco za malo, powinno byc z 15c w srodku). Wyrownanie na EXTRA GLADKO. Kazda najmniejsza dziurka bedzie przeszkoda do szczelnego zaklejenia folii przy oknach.

http://i2.fmix.pl/fmi1410/334f72ef002325b856f01087/zdjecie.jpg

Podczas tych prac tylko utwierdzilem sie w wyborze YTONG (czy tez generalnie betonu komorkowego) na sciany zewnetrzne, a SILKI do wewnatrz. Szczerze powiem nie wyobrazam sobie takiej zabawy w Silce. Jak rowniez ostatnio zwiedzilem kilku budow - ogladajac wykonanie roznych instalacji, gdzie krolowala ceramika. Szczerze powiem jak patrze co sie w tej ceramic wyprawia, jak to sie kruszy i jaki z tym problem to sie zastanawiam czemu 50% rynku to wlasnie takie bloczki??

A beton komorkowy pod otwory wyrownac, super prosta sprawa i mozna to zrobic naprawde dobrze

Edytowane przez Mikolaj5

Lightning strikes and the court lights get dim. Supreme competition is about to begin! :)

Zaczynamy kolejny sezon budowy! A w nim. Cieply montaz okien, funkcjonalna elektryka, sterowanie SATEL, zbilansowana podlogowka, tynki cementowe, wielowarstwowa elewacja, WM pe-flex, super szczelny strop :) kilka miesiecy intensywnego projektowania.

Ja obiecuje szczegolowa fotorelacje. Kolegow / kolezanki czytelnikow zapraszam do KRYTYCZNYCH uwag i komentarzy, co mozemy zrobic lepiej!

Okna przyjechaly!

http://i3.fmix.pl/fmi37/2c2a27480028dfc856f45e18/zdjecie.jpg

Podczas tych prac tylko utwierdzilem sie w wyborze YTONG (czy tez generalnie betonu komorkowego) na sciany zewnetrzne, a SILKI do wewnatrz. Szczerze powiem nie wyobrazam sobie takiej zabawy w Silce.

Będąc na Twoim miejscu to ten czas przeznaczyłbym na pokrycie całych ścian zewnętrznych warstwą zaprawy klejowej. Na taśmy od środka i tak przyjdzie tynk więc szczelnie powietrznie i tak to będzie. Chyba, że chodziło o idealną paroszczelność.

Ciekaw jestem jak sobie poradzisz z uszczelnianiem... wkładki w drzwiach albo klamki w HSie ;)

Lightning strikes and the court lights get dim. Supreme competition is about to begin! :)

Zaczynamy kolejny sezon budowy! A w nim. Cieply montaz okien, funkcjonalna elektryka, sterowanie SATEL, zbilansowana podlogowka, tynki cementowe, wielowarstwowa elewacja, WM pe-flex, super szczelny strop :) kilka miesiecy intensywnego projektowania.

:popcorn:

Czekam z niecierpliwością :)

MONTAZ OKIEN

Zacznijmy od tego ze okna roznia sie w zaleznosci od strony swiata domu. Wschod - czyli elewacja frontowa, we wszystkich oknach na pietrze zastosowalismy cieple parapety.

Bardzo fajne rozwiazanie i relatywnie niedrogie. Dlaczego nie w pozostalych oknach? Tarasowe wiadomo odpadaja, w kuchni chcialem aby blat zachodzil na okno wiec tez odpada, w duzych oknach na pietrze chce podbudowac parapet, tak aby tworzyl calkiem fajne siedzisko.

Cieply parapet ma swoje ograniczenia, jak sie okazuje wsadzimy do niego parapet wewnetrzny o szerokosci 3cm. Takze trzeba sprawadzic swoje preferencje estetyczne.

http://i2.fmix.pl/fmi1459/36d725e3002c082f56f4d957/zdjecie.jpg

Pan Krzysztof z APREL tez jest perfekcjonista (jak nie skromnie ja) musialem sie wiec krwia podpisac ze mam swiadomosc roznic ktore powstana pomiedzy oknami (okna z parapetem i bez). Otoz parapet podnosi okno (liczac od dolu pustaka) o 7cm. To jakies 2 - 2,5cm wyzej nic przy zwyklym montazu.

Parapet wystaje okolo 20cm, trzeba zastanowic sie dobrze jak bedziemy obrabiali parapety zewnetrzne. U nas bedzie to metalowy gzym zbudowany na uskoku elewacji (na gorze 22 styro na dole 25 styro). Oczywiscie - rzecz nie polega na tym co wystaje. Tylko na tym co jest pod oknem i znajduje sie pod parapetem wewnetrzym - to tak naprawde zmniejsza mostek termiczny

http://i3.fmix.pl/fmi2222/05443e560009cc0b56f4d948/zdjecie.jpg

Owtor pod parapetem musi byc wykonany (podobno) "na lustro" idealnie prosty i gladki. W sumie nic dziwnego bo pod parapet wchodzi tylko klei poliuretanowy, a ten za bardzo roznic wysokosci nam nie wyrowna (jak np zaprawa, czy cos tam innego). Tu kleja sie docisniete parapety.

http://i1.fmix.pl/fmi2461/fdd05e6a000da4b356f4d92f/zdjecie.jpg

Generalnie fajna sprawa, polecam.

Edytowane przez Mikolaj5