Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży piętrowy dom prawie pasywny, nowoczesna architektura, metodą gospodarczą zleceń

Recommended Posts

• Odpowiedzi 658
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no właśnie, po co?

nie zapomnij o wrzuceniu tego zbrojenia. W wątku o płytach kiedyś ktoś mi pisał że nie łączy się zbrojenia tradycyjnego z rozproszonym (...)

ech... to tez taki mit, który się utrzymuje i nie da się go "zabic", zawsze znowu wraca :D

Jest wręcz odwrotnie, praktycznie nie wystepuja plyty z fibrobetonu bez pretow tradycyjnych, a w danym przypadku tych pretow nawet jest dość dużo, jak widac. Ale tylko tam gdzie trzeba, role siatek przeciwskurczowych lepiej spelniaja wlokna stalowe. Pry takich ilościach zbrojenia tradycyjnego prawie można już mowic o tzw "combi slab" - tak po nowoniemieckiemu ;) się nazywa plyta ze zbrojeniem rozporoszonym i tradycyjnym, aby mieć zalety obu technologii. :)

No to jedziemy dalej

DZIEN 2

To generalnie jak wspomniałem dosypywanie kolejnych ton piachu i zagęszczanie.

Tu widać, że powstaje już obrys płyty domu

http://i1.fmix.pl/fmi2602/5347b2b70016fddb55409c7f/zdjecie.jpg

PS1. Tu uchwycona scena z zycia na budowie (opery medlanej). Zawodnik w prawym narozniku (szary T-shirt i klapki) to kierowca ktory przywiozl piach. Kolejny piach watpliwej jakosciu, tu podejrznie wzbudzil jego kolor i lepkosc (piachu oczywiscie, nie kierowcy). Komisja (tu widoczna przy zielonej zageszczarce) ustalila ze warunkowo przyjmie, ale sprawdzi mozliwosc zageszczania. To wspomniana zageszczarka z migajacymi lampkami (miernikiem zageszczenia). Komisja przyjela, nawet zageszczal sie bardzo dobrze. W lewym narozniku sedzia (na czarno) to KOPARKOWY. Malo bezstronny raczej, cos tam wygraza kierowcy I ewidentnie trzyma z Komisja.

z tym opisem YOU MADE MY DAY - pięknie normalnie :D:D:D

z tym piachem faktycznie niezla zabawa była. Tez przecież przyjechałem, wzialem do reki, mowilem ze "tak sobie w najlepszym przypadku", a okazało się, ze wręcz bardzo dobry material. Czasami oko oszukuje... :)

Ja moze mam niewielkie doswiadczenia, ale zaryzykuje stwierdzeniem ze z tym piachem to pewnie zmora kazdej budowy? No bo kazdy inny material jest jasno zdefiniowany, do tego parameter ceny do jakosci. Tani klej, drogi klej. Sa oczywiscie dobre i tanie produkty. Ale przede wszystkim sa one powtarzalne. A jak mamy dowod zakupu, to nawet przy wadzie najlepszego jakosciowo material wymieniamy go od reki.

A piach ... koszt wydobycia 3-6 PLN za tone maks? Dobrze zgaduje? No to 13-18 PLN stanowia koszty jego transport. To gdzie jest miejsce na naduzycia - wiadomo.

DZIEN 4

No ty ryjemy Panie dalej te przylacza.

Tu woda. Praca zaczyna sie od odkopania wcinki przy ulicy.

http://i3.fmix.pl/fmi1020/4d5a60a1001103ba5549d0cb/zdjecie.jpg

A tu kanaliza. Front domu, od glownego wejscia kanalizy biegnie przylacze pod garaz. Do odplywu liniowego, zlokalizowanego przed garazem, a nie wewnatrz garazu. No bo nie ma odplywu w plycie. Zamiast mini koparki, duza koparka. Ale wykop pod przylacze zrobiony idealnie i w tepie ze 5x szybszym.

http://i2.fmix.pl/fmi1543/9bb4f8d000032e665549d0d7/zdjecie.jpg

A juz po chwili w wykopie laduje rura kanalizacyjna, podsypanie lopatami, sprawdzenie poziomow i zasypanie. Odcinek ze 25m kanalizy to powstal chyba w mniej jak godzine!

http://i3.fmix.pl/fmi363/873b09c8000a13935549d0db/zdjecie.jpg

No i GRANDE FINALE.

Okolo godziny 18-19 czwartego dnia trysnela woda! Juz wiem jak sie czyli wydobywcy ropy naftowej na dzikim zachodzie, kiedy z szybu tryskala ropa, a wszyscy byli ubarani ropa na czarno ... i kazdy sie cieszyl :) Oczywiscie woda trysnela nam bezposrednio spod plyty domu (jeszcze w realizacji).

http://i1.fmix.pl/fmi2754/0aeeb2800013dfb45548c5ac/zdjecie.jpg

Prace przylaczeniowe ktore powinny zajac 2-3 dni, zaplanowane na 1,5-2 dnia, faktycznie zajely mniej jak 10 godzin niezlej orki. Jak wspomnialem generalnie nie polecam, ale sukces na koniec byl!

Edytowane przez Mikolaj5

DZIEN 4

No ale dzien numer 4 nie byl przeciez tylko dniem przylaczy.

Ekipa od plyty nieprzerwanie robila swoje. Jak wspominalem przepusty miedzy innymi. Opaska, dreny, zamkniecie plyty styropianem, zakladanie folii, dobijanie piachu, wyrownanie piachu, az wreszcie ulozenie syropianowej wanny.

To fajnie widac na ponizszym zdjeciu, gdzie:

- od lewej widoczna trasa wyrytego przylacza wodnego

- w lewym dolnym rogu plyty wystaje RURWA WODNA, docelowej wody, choc jeszcze nie spieta

- plyta garazu wylana dnia 3go, a tego dnia rano polerowana, a tego popoludnia juz zalana woda (jeszcze z baniakow 25l) i od razu przykryta folia malarska

- po prawej plyta domu na etapie ukladania wanny z XPS

- od frontu, koparka pracuje nad przylaczem kanalizacyjnym

http://i3.fmix.pl/fmi2457/d361747c000c35325549d0d2/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

ech... to tez taki mit, który się utrzymuje i nie da się go "zabic", zawsze znowu wraca :D

Jest wręcz odwrotnie, praktycznie nie wystepuja plyty z fibrobetonu bez pretow tradycyjnych, a w danym przypadku tych pretow nawet jest dość dużo, jak widac. Ale tylko tam gdzie trzeba, role siatek przeciwskurczowych lepiej spelniaja wlokna stalowe. Pry takich ilościach zbrojenia tradycyjnego prawie można już mowic o tzw "combi slab" - tak po nowoniemieckiemu ;) się nazywa plyta ze zbrojeniem rozporoszonym i tradycyjnym, aby mieć zalety obu technologii. :)

Dziwna ta płyta ale skoro tak zaprojektowałeś tzn ze jest dobrze. W takim razie mam pytanie techniczne. Zbrojenie rozproszone jest pakowane w workach chyba 750gram. Ile takich worków trzeba na 1m3 betonu aby to zastąpiło siatkę z prętów? Rozumiem że pod ściany nośne zrobi się tradycyjne pręty takie jak w tej płycie Mikołaja i kiedyś też o tym myślałem ale nikt tego nie polecał aby mieszać chociaż wydawało mi się to dobre ale ze nie jestem fachowcem to uległem namowie "mądrzejszym". I też drugie pytanie czy pod szkielet drewniany domu a nie murowany i normalnej grubości płyty 20cm mogę dać pod podłogą 10cm styropianu czy chociaż 5cm a pod nośnymi ścianami zostawić dołek 20cm, w nich dać pręty a całość zalać betonem z zbrojeniem rozproszonym?

Dziwna ta płyta ale skoro tak zaprojektowałeś tzn ze jest dobrze. W takim razie mam pytanie techniczne. Zbrojenie rozproszone jest pakowane w workach chyba 750gram. Ile takich worków trzeba na 1m3 betonu aby to zastąpiło siatkę z prętów? Rozumiem że pod ściany nośne zrobi się tradycyjne pręty takie jak w tej płycie Mikołaja i kiedyś też o tym myślałem ale nikt tego nie polecał aby mieszać chociaż wydawało mi się to dobre ale ze nie jestem fachowcem to uległem namowie "mądrzejszym". I też drugie pytanie czy pod szkielet drewniany domu a nie murowany i normalnej grubości płyty 20cm mogę dać pod podłogą 10cm styropianu czy chociaż 5cm a pod nośnymi ścianami zostawić dołek 20cm, w nich dać pręty a całość zalać betonem z zbrojeniem rozproszonym?

Hmmm... jak to wszystko ogarnąć. Generalnie, obliczenie nie zrobie ja, robi to konstruktorka w Niemczech we współpracy z naszym konstruktorem w Polsce. Ja jestem tylko tym klejem, który to trzyma na kupe :D:D:D

Nasze wlokna przychodzą w workach 20kg, sa to wlokna stalowe (750g to chyba plastykowe, które w zadnym przypadku się nie nadaja do zastosowanie w częściach konstrukcyjnych), przyklejone, które się powoli rozkleja w betonie i przez to równomiernie rozpraszają.

Dozowania jest od 16 do 35 kg/m³, w danym przypadku 25kg na 1m³ betonu. Odpowiada to 12,5 km drutu! Miarodajnie w tym jest tzw klasa fibrobetonu L, która podaje wytrzymalosc na tzw "Biegezugfestigkeit", nie mam pojęcia jak taki slowo brzmi po polsku :D (cos w stylu wytrzymalosc na rozciąganie przez zaginanie)

Styropian pod domem według mnie jest "fe", ma być XPS, bo tylko taki ma odpowiedne aprobaty i parametry nosnosci, nasiakliwosci i dyfuzyjności.

Plyta betonowa lepiej powinna być gladka pod spodem, ponieważ wtedy sa znacznie mniejsze naprezenie w betonie, co znowu by spowodowal zapotrzebowanie więcej zbrojenia - siatki lub wlokna.

Jeśli plyta jest odpowiednie mala, może w obliczeniach taki model wychodzi i działa, nie wiem. Do tego trzeba znac wszystkie parametry, reakcje itd. Istotna czescia obliczen, oprócz sprawdzania nosnosci, stanow granicznych itd sa obliczenia szerokości rys, nie ma ryczaltow, zreszta tak samo jak w przypadku tradycyjnego zbrojenia. Ryczalt w sumie praktycznie zawsze rowna się przewymiarowaniem. :)

Nie chcę śmiesznie zabrzmieć ale czy te pręty wystające z płyty garażu mają służyć do podparcia XPSa płyty domu? Bo jak tak to raczej wątpię aby wytrzymały napór betonu no chyba że źle przypuszczam.

no zobaczymy czy wytrzymaly :D - czesc dalsza pewnie wkrótce :D:D:D

Nie chcę śmiesznie zabrzmieć ale czy te pręty wystające z płyty garażu mają służyć do podparcia XPSa płyty domu? Bo jak tak to raczej wątpię aby wytrzymały napór betonu no chyba że źle przypuszczam.

No te prety mialy sluzyc do przytrzymania "szalunku" z XPS przy wylewaniu plyty domu. A potem zostac oddciete przy realizacji fanalnego ocieplenia tej sciany.

Ale moze zostawimy i posluza jako element startowy do polozenia kolejnych warstw ocieplenia na scianie?

(wrzuce jeszcze dokladniejsza fotke)

No te prety mialy sluzyc do przytrzymania "szalunku" z XPS przy wylewaniu plyty domu. A potem zostac oddciete przy realizacji fanalnego ocieplenia tej sciany.

Ale moze zostawimy i posluza jako element startowy do polozenia kolejnych warstw ocieplenia na scianie?

(wrzuce jeszcze dokladniejsza fotke)

A jakiej średnicy są te pręty? Pewnie w projekcie były liczone siły to może to wytrzyma ale nie chcę mi się w to wierzyć a szczególnie przy górnej części że się nie odegną.

A jakiej średnicy są te pręty? Pewnie w projekcie były liczone siły to może to wytrzyma ale nie chcę mi się w to wierzyć a szczególnie przy górnej części że się nie odegną.

Muszę sprawdzić jaka średnica, ale raczej małe te pręty.. Teoretycznie te pręty swoje zadania spełniły i powinny być odcięte. Kiedy mają się odgiąć, jak staną ściany?

:rolleyes: Nikt tego nie obliczal, rozstaw tych pretow jest dość maly, a spokojnie i bez problemu trzymaly napor od betonu. Plyty maja grubość 20cm, to nie jest dużo, wiec, sila stosunkowo mala. Sprobuj giac preta fi12 o dlugosci 30cm - będziesz się dziwil :D

W końcu te prety musialy trzymać szalunek, nic więcej. Jeszcze nie widzialem, żeby ktos obliczal wytrzymalosc szalunkow w domu jednorodzinnym :D

Edytowane przez tmann*

Ufff

Nie jest lekko. Ledwo skonczylo sie podlewanie plyty, czas organizowac budowe na przyjazd ekipy od murowania scian.

A ze project indywidualny zostaja do podjecia ostatnie decyzje - glownie zwiazane z instalacjami. Gdzie czerpnia i wyrzutnia do wentylacji (niestety nie mam jeszcze projektu wentylacji, a mialem juz miec ...). Jak puscic przewod powietrzno-spalinowy z pieca. Finalnie (czy przez sciane garazu) czy przez dach.

http://i1.fmix.pl/fmi1972/16a7221a000a9df65555f293/zdjecie.jpg

Sa tez tematy zwiazane z dachem bezposrednio, gdyz finalizujemy wybor wykonawcy dachu. A tu tez rozne metody wykonania w sumie tego samego dachu :) Glownie dyskusja toczy sie wokol wykonania gzymsu oraz jego obrobki. Ale tez np. deskowania dachu.

Idac za glosem dekarzy. Optymalizuje wyjscia przez dach. Z 3 wywiewek, finalnie ostana sie 2. Jedna wspolna dla pionow kanalizacyjnych. Piony zepmniemy we wspolna wywiewke na nieuzytkowym poddaszy. 1 komin zakonczenie przewodu spalinowego z pieca

http://i2.fmix.pl/fmi2121/6607f4aa001e8f6e5553a2f1/zdjecie.jpg

Negocjacje z hurtownia. Ceny i organizacja dostaw (na szczescie biezacym zamawianiem zajmie sie ekipa murarzy).

Ostatnie decyzje co do pewnych aspektow murowania scian. A to zupelnie inny ciekawy watek.

Edytowane przez Mikolaj5

DZIEN 4

Skonczyl sie najpozniej. Ilosci pracy tego dnia byla (jak dla mnie) oszalamiajaca.

Okolo godziny 20.30:

- zakonczone prace wod-kan. Kanalizacja spieta z budynkiem, jak i nitka kanalizacji podprowadzona pod plyte garazu (odplyw liniowy przed garazem, w plycie wiadomo bylo by ciezko)

- koparka z grubsza wyrownala teren

- ekipa od plyty ulozyla cala wanne ze styropianu, polozenie zbrojenia i folii mialo zostac na rano

To byl koniec kwietnia i o godzinie 20.30 bylo juz absolutnie ciemno!

http://i2.fmix.pl/fmi1386/386ed4b9000742155555f0fa/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

DZIEN 5 (ostatni)

Rano okolo 8.30 plyta jest wylozona folia, zbrojenie prawie gotowe.

W ciagu kolejnej godziny powstaje reszta zbrojenia.

9:30 pojawia sie kierownik budowy na odbior zbrojenia

10:00 a wiec godzina na ktora zamowiony jest beton ... jest wszystko gotowe ... a poniewaz beton ma lekkie opoznienie o 10:01 wszystko na budowie zamiera i ekipa idzie sobie zaparzyc kawke poranna ... naprawde niesamowite :)

Mi to ciezko wszystko ogarnac, biegam robie zdjecia, biegam podlewam plyte garazu (w koncy wylana 1,5 dnia temu wymaga intensywnej pielegnacji), biegam sprawadzm dokumenty - plany zbrojenia, tu pogadac z ekipa tu z kierownikiem budowy ..

http://i2.fmix.pl/fmi2005/28a3df2d0000e8605548c5b4/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

DZIEN 5

10:30 przyjechal beton. No to wyciagamy ramie, testujemy, troche plujemy po placu. Park maszynowy spoty bo jest i pompa i 3 gruchy :)

http://i1.fmix.pl/fmi2582/54c9b622000c4c675548c5bc/zdjecie.jpg

Zalewanie plyty domu

http://i2.fmix.pl/fmi2141/a4fbc13c000ae4c75548c5c1/zdjecie.jpg

I juz ... gotowe

http://i2.fmix.pl/fmi756/aafbf24300167c495548c5c7/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

Za tydzien zaczynamy murowanie.

Material z hurtowni prawie zalatwiony :)

Jeszcze tylko:

- WC

- wywrotka piasku (cholera gdzie to skladowac? - samochod nie wjedzie wiele dalej jak za brame, a przeciez trzeba udroznic przejazd dla kolejnych transportow)

- geodeci (kolejny raz do wyznaczenia osi pod murowanie)

- agregat zwiezc

- przykryc gruba folia plyte garazu (chcialbym ograniczyc uszkodzenia naszej "podlogi na gotowo")

No I bardzo wazne. Ku pamieci nadchodzaca pogoda. Jest umiarkowanie .. srednio .. no nie zbyt dobrze. Wjazd mamy caly w piachu, grunt z tych lepkich po deszczu. A tu pogoda nieciekawa. Maja wjezdzac duze transporty. Przy okazji wylewania plyty, wieksze pojazdy zakopywaly sie za kazdym razem (a bylo sucho). Wtedy byla koparka na placu I bylo jak wypchnac. Teraz nieco utwardzilem wjazd kamieniami, betonem, I wszelkiego rodzaju twardymi odpadami z budowy.

Ale jak sie zaczna sciany no to juz bedzie pieknie :)

pogoda.jpg