Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży piętrowy dom prawie pasywny, nowoczesna architektura, metodą gospodarczą zleceń

Recommended Posts

No, po kilku dniach przyglądania się i w końcu w odpowiednim roboczym stroju dałem się zaprosić na górę. Ho ho ... wysoko. Duża dziura w garażu. Tu widać też szalunki wieńca garażu przygotowany do wylewania wraz ze stropem.

http://i3.fmix.pl/fmi467/f983f9ba000a961155827b6b/zdjecie.jpg

A tu zaczyna powstawać zbrojenie. Oj ciężka to praca. Nie doceniałem tego etapu, podczas konstrukcji płyty. Tam było tylko zbrojenie po obwodzie (pierdnięcie), trochę zbrojenia pod słupy. A tu zaczyna robić się naprawdę gęsto.

Nie myślałem że poruszanie się po takim stropie jest takie nieprzyjemne .. I że powstaje taka śmieszna wyspa w postaci klatki schodowej .. no ale skąd miałem wiedzieć :) z teorii budowlanej?

http://i3.fmix.pl/fmi386/ce241d98000ab0c155827b55/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

• Odpowiedzi 658
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepusty.

Żeby nie było, ekipa pracuje a inwestor się leni. Nic podobnego. Moją misją na ten tydzień było potwierdzenie wszystkich przepustów - kanaliza i wentylacja (pe-flex) idąca na stopie, rury z wodą na górę, inne ewentualne ..

Ostatniego więc dnia zjawiłem się z rysunkami. Nie aż tak dokładnymi jak bym chciał .. nie brałem pod uwagę, że wszystkie projekty instalacji powstają w PDF (dokładnie są nakładane na nasz rzut piętra w PDF) i wcale nie ma tam idealnych wymiarów (co do centymetra). No ale podrukowałem wszystko w skali powiększenia x3, dokonałem przeliczeń odległości, korekt, powinno być dobrze.

Oj .. to nie to samo co kopanie w piasku na etapie płyty .. cholera, trzeba brać pod uwagę krzyżujące się pręty, duże, małe. Finalnie wolałem zostawić jak najwięcej zbrojenia, a korygowałem położenie przepustów. Tu rura 160 pod przepust anemostatu. A ten kawałek styropianu XPS ma wymiary około 8x10cm. Będzie pod pion rur z wodą wychodzący na góre.

http://i1.fmix.pl/fmi1210/448ca792000b177155827b59/zdjecie.jpg

Tu kolejny anemostat i znowu ciasno ...

http://i1.fmix.pl/fmi2086/1acf79da0025fc6455827b5c/zdjecie.jpg

A ambitny plan był taki, żeby zrobić wszystkie przepusty co by nic potem nie wiercić :)

Edytowane przez Mikolaj5

A tu super kombo-mix:

- skrzynka od lewej na dwie rury od wentylacji (z centrali na piętro), rury po 20cm + 3cm na izolację.

- zielony klocek XPS na pustak wentylacyjny ceramiczny, idący od podłogi aż na dach - pod przewód spalinowy

- rura PCV 110 pod kolejny pustak wentylacyjny, tym razem dla wentylacji grawitacyjnej pomieszczenia gospodarczego, ten pustak będzie budowany dopiero od stropu piętra (czyli dwa pustaki wyjdą już razem ponad dach jako komin

- nieco oddalony po prawej, klocek XPS pod rury z kotła gazowego do podłogówki

http://i3.fmix.pl/fmi755/090d4a4a000a89c055827b5e/zdjecie.jpg

Taka luźna koncepcja .. której wymyślenie zajęło .. ho ho ... i konsultacji pełno.

Czerwone kropki rury wentylacyjne, niebieska kropka komin pod przewód spalinowy, żólta kropka wentylacja grawitacyjna, zielony kwadrat rury z pieca do podłogówki.

Cały myk polega na tym, że skrzynki wentylacyjne są nałożone bezpośrednio na rury z szachtu, komin ma nie kolidować z więźbą, rury z pieca wychodzić na rozdzielacza, całość zajmować minimalną ilość miejsca. W tym mijanka z rurami kanalizacyjnymi, wodą itd.

szacht.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

Wylewanie stropu - no i przyszedl dzien, kiedy zarty sie skonczyly :)

Na wylewanie bylo wyszstko gotowe dokladnie w piatek, to jest ostatniego dnia 3 tygodnia. Ale ale .. podjeta zostala decyzja o przesunieciu na poniedzialek. A byly wtedy ogromne upaly. Od czwartku to niedzieli, kazdego dnia pelne slonce i temperature 26-30 stopni

W poniedzialek miala nastapic zmiana frontu pogodowego, 20 stopnie lekki deszczyk. I trzeba powiedziec przez ten caly tydzien pogoda sprawdzila sie dokladnie w 100%.

Rankiem zza mgiel i chmur wylonily sie pojazdy

http://i3.fmix.pl/fmi2776/a078324e002bdd5e558c651e/zdjecie.jpg

Tym razem 3 betonowanie obslugiwala firma Aglo-beton, tu rekomendacja Ekipy po wczesniejszym lekkim zawodzie z firma D.

Pompa 32m (jej pelny zasieg nie byl potrzebny) + 3 gruchy.

I tu znowu w przeciwienstwie do firmy D., pan obslugujacy pompe okazal sie mega-profesjonalista. Zupelnie inna jakosc pracy.

Tu widac jak wszyscy pracuja na gorze. Kazdy w odleglosci 2-3m od weza pompy. I o dziwo nikt nie pochlapany betonem. To wlasnie klasa obslugiwania. Wydawalo mi sie ze jakosc betonu jest najwazniejsza, ale po tym zalewaniu widze ze odpowiednia obsluga jest tez bardzo istotna. Czy przeklada sie to na finalna jakosc wykonania stropu, nie wiem, ocenic nie umiem.

http://i3.fmix.pl/fmi248/65eac0140018cdcb558c6525/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

Tu bardzo wazny czlonek Ekipy wibruje beton.

Wyszlo chyba takie male faux pas z moje strony :p

- matko tylko niech Pan dobrze wibryje beton, to teraz najwazniejsze .. (mowie ja przejety)

- ja wibruje od 40 lat .. (odwracajac sie na piecie w moja strone)

- eee .. 40 lat temu to chyba takiego sprzetu nie mieliscie :).. (staram sie obrocic w zart :p)

http://i3.fmix.pl/fmi2623/76a156d9002aaf93558c6522/zdjecie.jpg

Zdjecie z gorki

http://i1.fmix.pl/fmi1774/16594c31002aecf7558c652c/zdjecie.jpg

Tu widac pewna magiczna stuczke. Na koncu weza jest tasma ktora dodatkowo pozwala regulowac prace weza. Waz pompy jest lekko wygiety. I nie pluje betonem przez to na wszystkie strony, tylo ladnie rowno podaje.

Edytowane przez Mikolaj5

W koncu finalny efekt :

http://i1.fmix.pl/fmi2787/ac94ac0d000ce85a558c652f/zdjecie.jpg

Akurat lekko padalo wtedy :)

Po kilku wczesniejszych dniach upalow, to pogoda wrecz zbawienna dla naszych dzialan

Musze powiedziec strop wylany idealnie. Na plycie mammiejscami 1-2cm roznicy. Na stropie maks 0,5-1cm

http://i3.fmix.pl/fmi2459/60dae1cc0026b842558c6532/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

Podlewania stropu i 28 dniowa technologiczna przerwa

http://i1.fmix.pl/fmi2165/515e487e0020a80c558c6539/zdjecie.jpg

Tym razem poszukałem dokładniej i zakupiłem biała a nie czarne folie marskie - wersja gruba.

Idealny materiał :)

Jako doświadczony już dwoma razami "podlewacz" mogę powiedzieć, że kluczową sprawą jest jeszcze szczelne zakrycie foliami, zabezpieczenie rogów, żeby wiatr nie podrywał.

W ten sposób woda utrzymuje się dosłownie przez 24h

http://i1.fmix.pl/fmi78/0c5a506e0021b2c0558c653c/zdjecie.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

Mam pytanie w kwestii bramy - na jaką firmę się zdecydowaliście?

Czy będziecie obijać drewnem?

D/

Czesc

Prawdopodobnie stanie na brami Hormann model 905 - to jest tak naprawde rama do samodzielnego wypelnienia. Prawdopodobnie, bo na upartego mozna chyba sobie cos takiego zespawac :)

Poza niewielkimi wymiarami, mankamentem tej bramy jest niewielkie obciazenie. Zaledwie 10kg/m2. To jest ciezar desek i raczej nic wiecej. U mnie garaz "zimny" wiec nie musze sie nastawiac na brame ciepla i szczelna. Duze bramy fasadowe to rzad wielkosci cenowej x3 lub x5 albo i wiecej :)

Deski musze tak polaczyc kolorystycznie aby pasowaly do okien PCV - a tu wlasnie zastanawiamy sie nad decyzjami

W tak zwanym miedzyczasie, 28 dniowej przerwy technologicznej stropu, na dzialce pojawila sie skrzynka

http://i3.fmix.pl/fmi1962/5ef9b276001d3eb7559a6f9e/zdjecie.jpg

Ktoregos pieknego dnia dzwonie do mnie Panowie z ZE i oznajmiaja ze skrzynke montuje (w sumie zadzwonili zapytac sie o ogrodzenie, gdzie dokladnie przebiega, bo tak chyba by wogole nie zadzwonili).

Ja mowie - .. o rzesz! .. jakbym wiedzial ze Panowie bedziecie to bym przyjechal, dywan czerwony rozwinal !

- .. ale jak to (glos w sluchawce) .. my sie nie musimy tlumaczyc ze montujemy w skrzynce (bo cos tam cos tam) ..

Oczywiscie z "cudem" jakim w naszej rzeczywistosci jest oczekiwanie 2letnie na prad, sie nie dyskutuje. Acz skrzynka montowana jest na dzialce, a nie w drodze ..

W kazdym razie organizuje tymczasowa rozdzielnie, podlaczenie, dokumenty, odbiory, Panie bedzie prad w taryfie budowlanej za tydzien dwa

Update.

Rozdzielnia postawiona. Wybralem sie na wycieczke do PGE Pruszkow. "Dystrybucja" zalatwiona w mig. Kiedy wybralem sie do "Obrotu" .. czarno ... czarno to widze .. w sensie tyle ludzi na korytarzu ze czarno.

Ehmm Pani "ambsador marki" grzeczni wita na poczatku korytarza. Tlumaczy co i jak. Pytam - .. "ile"? - ... Ile sie zejdzie z zalatwieniem sprawy.2-3 godziny? Dluzej?

- No wie Pan, rejestracja kazdej umowy to nawet 30 minut .. cisza ..

- Licze szybko, na korytarzu prawie 20 osob ... o ja jebi...e

"Ale bede apelowal"

... No, długo jeszcze będziecie siedzieć? - 15 lat, ale będę apelował

Mis.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

No! :)

Znowu sie cos dzieje.

Na budowe wrocil Pan Mirek (to jest ekipa murarzy).

Strop rozszalowany - nawet ryski nie ma :)

Deseczki odlozone. Recycling wyglada tak, ze: A) stemple pojada na inna budowe B) Deski na pelne deskowanie dachu garazu C) plyty MPF na budowe gzymsu okapu

Jest material :) czyli Ytong na sciany zewnetrzne, co wcale nie bylo takie oczywiste :)

Lekkie opoznienie w dostawie WC .. :p (oh shit)

Zdjecia na dniach.

No i rowniez bardzo wazne, zapowiada sie na najblizszy tydzien piekna pogoda.

Ku pamieci

pogoda.jpg

Edytowane przez Mikolaj5

Przeprojektuj te waskie okna na gorze bo nie bedziesz z nich zadowolony. Bedzie dziupla. Okna rob szerokie i wysokie a nie takie byle co. Musisz wiedziec ze jesli zostawisz w murze szczeline 60cm na okno to okna zamowisz 57cm i jesli otwierane to szerokosc samego szkla wyniesie okolo 30 cm i bedzie to badziew a nie okno

Wyobrażam sobie reakcję Mikolaja5 - autora dziennika na posty Adama626 ;-)

Ja cały się trzęsę jak ktoś mi nawet przyjaźnie radzi, żeby coś "przeprojektować"...

Fakt, okna będą wąziutkie, nawet fiksów tam nie można wstawić - byłoby ciut więcej światła, ale to chyba taki styl. Myślę, że Mikołaj5 zdaje sobie sprawę jak to będzie wyglądać i jaki będzie efekt w pomieszczeniu.

Ja mam w kuchni podłużne 50x180 szer. cm ale to będzie fix i celowo taki, żeby zmieścił się między blatem, a górnymi szafkami.

Trzymam kciuki, domek ładnie rośnie.

Wyobrażam sobie reakcję Mikolaja5 - autora dziennika na posty Adama626 ;-)

Ja cały się trzęsę jak ktoś mi nawet przyjaźnie radzi, żeby coś "przeprojektować"...

Eee .. bez przesady. Gdybym nie sluchal rad innych, ten projekt by nie powstal.

Zdaje sobie sprawe, ze szyby wyjda waskie. Te okna na gorze sa w 1 x w lazience, 1 x w garderobie. W tych pomieszczeniach to maja byc po prostu male doswietlenie. Okno po lewej stronie (z reszta nie do konca poprawnie wrysowane na wizualizacji) jest w pokoju dziecka, tam od poludnia jest jeszcze jedno wieksze okno.

Jezeli bysmy powiekszyli okna, to nie korespondowaly by z tym co jest na dole - a wiec doswietleniami drzwi.

Jak wspominalem ten aspekt byl analizowany. Roznica fix i ram dla otwieralnych okien zostala skompensowana w nastepujacy sposob. Gorne okna maja otwor przygotowany na 60cm, okno 56cm. Doswietla drzwi 48cm. Fix po prawej stronie od drzwi 54cm otwor, okno 50. Takze jest dodane te kilka cm na wieksza rame gornych okien.

Patrzac na elewacje z wizualki i na proporcje okien do scian bedziesz mial po prostu ciemny dom.

To sa bledy architektow.:)

mi niestety nikt nie doradzil skutecznie i teraz mam okna tzw panoramiczne czyli niskie ale dlugie i to jest porazka. tzn np okno 70x240 fix. Teraz zaplacilbym pieniadze aby zamienic to na np 160x240 jednak jest to juz niewykonalne.

Swiatlo to jest komfort i luksus nawet jesli to okno od polnocy. Warto miec duze przeszklenia. Np mam jedno okno bez podzialu 240x240 i jest spoko ale chetnie bym je zamienil na jeszcze wieksze. Okna zawsze mozesz zaslonic zaluzjami plisami etc

Nk nie wiem czy masz inne okna w kuchni ale jesli bedzie to tylko taka szczelinka to porazka na 100 procent gwarantowana. ja na m kuchni 110x240 w tym wiekszosc fix i czesc otwierana i jest to nic fajnego takie okno. Zwyczajnie 110cm to jest za nisko bo okno powinno byc do samej gory pod sufit. A teraz konczy sie na jakies 200cm od ziemi Lepiej zrezygnowac z szafek gornych i srobic okno normalne do sufitu. Nie ma nic bardziej wkurzajacego niz okno ponizej lub powyzej linii wzroku. Jesli masz inne duze okno w kuchni to taki pasek moze zostac

Nk nie wiem czy masz inne okna w kuchni ale jesli bedzie to tylko taka szczelinka to porazka na 100 procent gwarantowana.
Początkowo w kuchni miało być zwykłe okno, np. 180x110 (bo takie mam w większości w domu). Ale dzięki pomysłowości użytkowników Forum Muratora (!) będzie szczelinka 180 x 50 + okno tarasowe od południa 180 (szer) x 200. Więc raczej światła nie będzie brakować. Zapraszam do mojego dziennika, a tymczasem kibicuję Mikołajowi5.

Adam, uwagi co do wielkosci okien sa jak najbardziej uzasadnione. Oknom poswiecilem zdecydowanie najwiecej czasu w planowaniu domu i sa one kompromisem pomiedzy wieloma obszarami - estetyka elewacji, pasywnoscia, ale przede wszystkim finkcjonalnoscia wnetrza - to byla najwazniejsze

Patrzac na elewacje z wizualki i na proporcje okien do scian bedziesz mial po prostu ciemny dom.

To sa bledy architektow.:)

Jak wspominalem waskie okna sa w specyficznych pomieszczeniach (lazienka, garderoba). Wschodnia strona to sypialnia gdzie nie potrzebuje az tyle swiatla. Podzial okine do podlogi 1:5

Architekt domu walczyl o spojnosc elewacji i uwazam ze mu sie to udalo. Jest jeszcze druga osoba o ktorej nie wspominalem - architect wnetrz. Ten skonncentrowany byl na funkjconalnosc i estetyke pomieszczen.

Swiatlo to jest komfort i luksus nawet jesli to okno od polnocy.

Potwierdzam i zaprzeczam :)

Ja nie mam ani jednego pomieszczenia ktore wymaga takiego komfortu od strony polnocnej. I to jest najmocniejsza strona naszego projektu. Pomieszczenia które powinny być doświetlone, jak dla mnie są. W pomieszczeniach technicznych światła słonecznego jest dość mało. Tak naprawdę to dzięki temu udało mi się osiągnąć dość wysokie parametry kWh, przy umiarkowanych kosztach.

Jedni wolą duże okna, inni mniejsze. Ja należę do tej drugiej grupy. Duże okna też mają wady, bardzo spada możliwość ustawiania mebli, wykorzystania ścian na ozdoby etc. Wszystko jest na widoku. U nas alergicy w domu, więc zbyt dużej ilości zasłon też nie chcę.

Edytowane przez Mikolaj5