Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek kombajn za 6 tysięcy

spelegliwy

Recommended Posts

Witam.

No to teraz już wiesz czemu w kaflarniach cena takiego kafla jest liczona w czterocyfrowych sumach ... :D

Ty zrobiłes to dla siebie - amatorsko ... a kaflarnie żyją z tego - utrzymują siebie, swoich pracowników, płacą z tego zusy i srusy, prąd do pieców, modelarzy, dostawców surowca, spedycję, wynajmy lokali, podatki gruntowe i od nieruchomości (kilkanaście razy większe od osób fizycznych), VAT, podatek dochodowy ... itp, itd ...

Jest jeszcze jedna kwestia ... zrobiłeś jeden kafel ... kaflarnia za każdym razem musi zrobić kilkanaście / kilkadziesiąt, z dokładnie taką samą tolerancją wymiarową ... do tego potrzebnych jest tyleż samo identycznych form, które po 30-40 użyciach nie nadają się już do niczego - trzeba robić nowe.

Tak na prawdę na ileś tam wypalonego biskwitu, w produkcji takich kafli, do sprzedaży nadaje się około połowę - reszta po suszeniu i wypale "idzie" do zmielenia.

Świetnie że Ci się udało i z chęcią będziemy oglądać Towje dalsze poczynania (jak będziesz się chciał nimi podzielić) ... ale sprowadzając Cię nieco na ziemię (piszę to bardziej do czytających ten wątek, niż do Ciebie, także się nie obraź) ... tylko wydaje Ci się że wiesz jak takie kafle się robi ... tak samo jak wydaje Ci się że za 6 tys. zł .

-zbliżam się fo finału,ale musze wtracic jeszcze słowko,przed zdjeciami,,bo czmuż miałbym sie nie pochwalić zdjęciami...

-MOJE UMIEJETNOŚCI KAFLARSKI ZA ŻADNE,,,,nie mam o tym zadnego pojecia,i nigdy nie twierdziłem inaczej

a kafel zrobil i wypalił prawdziwy kaflarz,ktory poprostu sie na tym zna...oczywiscie pomysł był mój...

co do kombajnu za 6k ,tak na szybko....

nadia 10 -3400, doprowadzenie do komina max 300 ,izolacja max 300 wiec mamy 4k , z na cegly-czewone, klej i moze jeszcze cos, zostaje mi 2k,,,wiec nawet jestem w stanie otynkowac moj kominek jakiąś fajna zaprawa....wiec 6 k- w zupelności wystarczy do takiej realozacji.

pozdrawiam.

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Jak się robi to się zrobi i zakończy.

Coś pamiętam wcześniej jakąś zabudowę z cegieł. To pod kaflami jest na pełno zabudowa z cegieł?

Najistotniejsze to teraz opis funkcjonalności.. bo wygląd to tylko wygląd.

Masz pomiar ile to palenisko temperaturowo daje do komina?

To taki typowo domowy test, pozwalający określić ogólnie sprawność.

Edytowane przez bohusz

Bohusz...czemu starasz sie byc złośliwy...calkiem niepotrzebnie,,,niedziela jest- wyluzuj, a drewno będę ,,robił,, jak mi sie będzie podobało

Kominki Piotr Batura,,, bardzo sie cieszę,ze spodobała Ci sie moja realizacja, foto mam kafel po kaflu wyśle na priv,,nie to że boje się krytyki,mój zdun postawił mase poiecy wiec nie mógł że postawić mojego,,,ale nie lubie bezpotrebnie bic piany jak np.posty kol.Bohusza

Witam.

Ale ładna zabudowa ... choć wielu innym pewnie do gustu nie koniecznie przypadnie :p

Spelegliwy ... jak mam być szczery, to nie warte było całe zamieszanie z dużym kaflem ... te pawie dużo lepiej by wyglądały np. na sześciu kaflach łączonych - stanowiły by zwartą kompozycję ozdobną pieca w gładkim obramowaniu bryły dookoła zdobiącej go grafiki. Poza tym kwestia jakości kafla - na małych, szkliwo było by jednorodne, bez bąbli i wżerów, kóre widać bardzo w tej chwili. I ramkę wokół paleniska dał bym kaflową zamiast tej obecnej ...

No ale koniec czepiania się ... zazdraszczam posiadania i gratuluję ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Dziękuje wszystkim, którzy zdecydowali się pochwalić moją realizację za mile słowa, i ciesze się ze piec się spodobał

...na "żywo" robi znacznie lepsze wrażenie - na prawdę,

jestem szczęśliwy ze udało mi się go postawić, nagrzewa się równomiernie i b,długo stygnie,w pokoju jest na prawdę komfortowa temperatura przez wiele godzin, mała stosunkowo szyba nie przegrzewa pokoju.wiec jest ok.

Forest Natura - o gustach nie dyskutujemy :) natomiast jestem zaszczycony że podoba się tym - którym się podoba :)

Będę jednak bronił swojego wielkiego kafla, myślałem o 3x3 co dałoby to samo, ale efekt nie byłby taki

,,,kropy o których musisz - uwidocznił tak naprawdę - błysk lampy - są mniej widoczne ,ale faktycznie są.

jednak IMO dodają życia. mogłem je zaszpachlować np.masą porcelanową i zamalować,ale zdecydowałem ze tak zostanie.

aha- ramka będzie pomalowana na czarny mat, nie zdążyłem jeszcze tego zrobić.

Pozdrawiam Wszystkich Bardzo Serdecznie