atelega 31.03.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Bardzo dużo. wymień przynajmniej jedną rzecz, oczywiście poza zaśmiecaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.03.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Nie było to zaśmiecanie, a stwierdzenie prostego faktu. Te fundamenty to kuriozum i budowlany prekambr.Takie się budowało za PRL'u w mojej okolicy, z betonu żwirowego. Dom teściów stoi na nie zbrojonych takich fundamentach, grubości około 55cm . Ilość betonu pi x drzwi z tego projektu wychodzi ponad 40m3 co daje ponad 160m2 płyty o grubości 25cm...I tak trzeba zbrojenie w ten fundament zapodać i tak, choć by prostą 4 prętową belkę ze strzemionami.Jak sam pisałeś każde zarysowanie = dwa / trzy kawałki osobnego fundamentu.Kolejna sprawa, to totalnie nie logiczne podejście, fundament ma łagodnie przenieść obciążenie na grunt.Nie wspominając już o kopaniu tak głębokich dołków, kolejny prekambr epoki bez opasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 31.03.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Witam,Koledzy już widzę wyjaśnili o co mi chodziło.Nie namawiam nikogo do robienia płyty jak nie chce. Ale kiedyś sam szukałem informacji, itp. itd. I staram się pomóc jak widzę, że ktoś się pakuje w ciężką i drogą robotę, a można łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.03.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Płyta to albo pod altankę, albo pod wielki piec. W domku jednorodzinnym to przerost formy nad treścią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki73 31.03.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 dziwny ten projekt i drogo wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.03.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Płyta to albo pod altankę, albo pod wielki piec. W domku jednorodzinnym to przerost formy nad treścią... Inaczej nie można jak ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeesiek 31.03.2015 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Fundamenty zostaną przeprojektowane, mam nadzieję że więcej nie będzie niespodzianek, jeszcze konstrukcja dachu mnie niepokoi wydaje mi się ze jest przesadzona jak na pokrycie z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeesiek 31.03.2015 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Pewnie przekrój idzie przez jakiś garaż ? pomieszczenie techniczne, bo wysokość w świetle 2,31 m. Tak zamieściłem fragment przekroju garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.03.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Płyta to albo pod altankę, albo pod wielki piec. W domku jednorodzinnym to przerost formy nad treścią... to taka mała prowokacja to właśnie pod dom się nadaje idealnie .. Tak zamieściłem fragment przekroju garażu czyli dobrze me oczy patrzyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Podłoże, forumowiczu o nicku pisanym w dziwnym alfabecie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.03.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Starszy alfabet niż łaciński bo hebrajski... Podłoże ale podłoże znaczy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.03.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Starszy alfabet niż łaciński bo hebrajski... ale podłoże znaczy co? No jak hebrajski to ty rydwan jesteś a nie merkava a dla ścisłości merkava to czołg a nie jakieś coś piechoty:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratoman 02.04.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) A czy budowa domu jednorodzinnych na takich fundamentach jest bezpieczna? Nie do końca się na tym znam ale wydaje się to nie do końca dobre i nie wiem czy bym sie na takie cos zdecydował... Edytowane 13 Maja 2015 przez Ratoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.04.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Stare domy bez grama stali, często na fundamencie z kamieni stoją do dziś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 03.04.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Stare domy bez grama stali, często na fundamencie z kamieni stoją do dziś.... A ludzie kiedyś żyli w jaskiniach i było dobrze. To co mamy wrócić do jaskiń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.04.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Dość durne porównanie...Jeszcze 20-30 lat temu o żelastwie w fundamencie nikt nie słyszał, chyba że starą siatkę ogrodzeniową wrzucił w wykop:jawdrop:I stoją. Nie widziałem we wsi żeby się zawalił, ba popękał. Pewno jednak jakby to zazbroił to i połowa betonu by stykła. A wszystko zależy... jaka chałupa... i jaki grunt. Od tego jest gość co to liczy, projektuje i kasę bierze. Choć mam jakoś wrażenie że nie liczy- ot, ma być i tyle. Jak pod wieżowiec najlepiej;) Moja chałupa se stoi ponad 20 lat. Drgania paskudne od torów kolejowych. Beton "landrynkowy":rolleyes: Zbrojenie... no jest, kombinerki mi się utopiły i nie miałem chęci grzebać. Nie mówię że nie trzeba... tylko tak odrobina rozsądku by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.04.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Odpowiedziałem na pytanie czy taka budowa jest bezpieczna. Jest jeśli jest przeliczona przez konstruktora.Że dziś można inaczej i lepiej oczywiście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 03.04.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Dość durne porównanie... Jeszcze 20-30 lat temu o żelastwie w fundamencie nikt nie słyszał, chyba że starą siatkę ogrodzeniową wrzucił w wykop:jawdrop: I stoją. Nie widziałem we wsi żeby się zawalił, ba popękał. Pewno jednak jakby to zazbroił to i połowa betonu by stykła. A wszystko zależy... jaka chałupa... i jaki grunt. Od tego jest gość co to liczy, projektuje i kasę bierze. Choć mam jakoś wrażenie że nie liczy- ot, ma być i tyle. Jak pod wieżowiec najlepiej;) Moja chałupa se stoi ponad 20 lat. Drgania paskudne od torów kolejowych. Beton "landrynkowy":rolleyes: Zbrojenie... no jest, kombinerki mi się utopiły i nie miałem chęci grzebać. Nie mówię że nie trzeba... tylko tak odrobina rozsądku by się przydała. Durny to jest odpowiadający skoro nie wie , że przez 30lat troszkę się w budownictwie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.04.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 A zmieniło, zmieniło... czasem na gorsze...Twoja elokwencja jest porażająca:rolleyes:I tak Cię lubię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 03.04.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 A zmieniło, zmieniło... czasem na gorsze... Twoja elokwencja jest porażająca:rolleyes: I tak Cię lubię.... Też Cię lubię, ale nie lubię jak mnie się obraża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts