Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament bez grama stali

grzeesiek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie było to zaśmiecanie, a stwierdzenie prostego faktu. Te fundamenty to kuriozum i budowlany prekambr.

Takie się budowało za PRL'u w mojej okolicy, z betonu żwirowego. Dom teściów stoi na nie zbrojonych takich fundamentach, grubości

około 55cm . Ilość betonu pi x drzwi z tego projektu wychodzi ponad 40m3 co daje ponad 160m2 płyty o grubości 25cm...

I tak trzeba zbrojenie w ten fundament zapodać i tak, choć by prostą 4 prętową belkę ze strzemionami.

Jak sam pisałeś każde zarysowanie = dwa / trzy kawałki osobnego fundamentu.

Kolejna sprawa, to totalnie nie logiczne podejście, fundament ma łagodnie przenieść obciążenie na grunt.

Nie wspominając już o kopaniu tak głębokich dołków, kolejny prekambr epoki bez opasek.

Dość durne porównanie...

Jeszcze 20-30 lat temu o żelastwie w fundamencie nikt nie słyszał, chyba że starą siatkę ogrodzeniową wrzucił w wykop:jawdrop:

I stoją. Nie widziałem we wsi żeby się zawalił, ba popękał. Pewno jednak jakby to zazbroił to i połowa betonu by stykła.

A wszystko zależy... jaka chałupa... i jaki grunt. Od tego jest gość co to liczy, projektuje i kasę bierze. Choć mam jakoś wrażenie że nie liczy- ot, ma być i tyle. Jak pod wieżowiec najlepiej;)

Moja chałupa se stoi ponad 20 lat. Drgania paskudne od torów kolejowych. Beton "landrynkowy":rolleyes: Zbrojenie... no jest, kombinerki mi się utopiły i nie miałem chęci grzebać.

Nie mówię że nie trzeba... tylko tak odrobina rozsądku by się przydała.

Dość durne porównanie...

Jeszcze 20-30 lat temu o żelastwie w fundamencie nikt nie słyszał, chyba że starą siatkę ogrodzeniową wrzucił w wykop:jawdrop:

I stoją. Nie widziałem we wsi żeby się zawalił, ba popękał. Pewno jednak jakby to zazbroił to i połowa betonu by stykła.

A wszystko zależy... jaka chałupa... i jaki grunt. Od tego jest gość co to liczy, projektuje i kasę bierze. Choć mam jakoś wrażenie że nie liczy- ot, ma być i tyle. Jak pod wieżowiec najlepiej;)

Moja chałupa se stoi ponad 20 lat. Drgania paskudne od torów kolejowych. Beton "landrynkowy":rolleyes: Zbrojenie... no jest, kombinerki mi się utopiły i nie miałem chęci grzebać.

Nie mówię że nie trzeba... tylko tak odrobina rozsądku by się przydała.

Durny to jest odpowiadający skoro nie wie , że przez 30lat troszkę się w budownictwie zmieniło