triss 30.03.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 WitamJedną zimę mam już za sobą w nowym domu. Wyszedł jeden problem tzn strop mam z płyt gk i osb, pomiedzy ocieplenie 25 cm wełny - 2 warstwystrych nieocieplony w zimie w czesci mieszkalnej było ok 22-24 stopnie C a na górze wiadomo, zimno Mąż uważa że wełna prawdopodobnie jest mokra z powodu różnic temperatur i trzeba ocieplić dacha ja szczerze chciałabym uniknąć ta wielkiego wydatku. Co byście nam doradzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.03.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Przecież to standardowy układ. Tak właśnie wygląda ocieplenie stropu. Jak ktoś ma poddasze, to też ma po jednej stronie ciepło, po drugiej zimno i wełna nie powinna od tego zamakać. Macie paroizolację pod wełną? Można sprawdzić od góry czy wełna jest mokra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triss 30.03.2015 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 jest taka folia żółta, nie wiem za bardzo co to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 30.03.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam Jedną zimę mam już za sobą w nowym domu. Wyszedł jeden problem tzn strop mam z płyt gk i osb, pomiedzy ocieplenie 25 cm wełny - 2 warstwy strych nieocieplony w zimie w czesci mieszkalnej było ok 22-24 stopnie C a na górze wiadomo, zimno Mąż uważa że wełna prawdopodobnie jest mokra z powodu różnic temperatur i trzeba ocieplić dach a ja szczerze chciałabym uniknąć ta wielkiego wydatku. Co byście nam doradzili Hmm, moment! O co tu chodzi? Jest ciepło w części mieszkalnej i zimno na strychu nieocieplonym. To chyba dobrze, nie? Wełna izoluje termicznie. Wełna nie ogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.03.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Mąż uważa że wełna prawdopodobnie jest mokra z powodu różnic temperatur i trzeba ocieplić dach Mąż uważa że wełna jest mokra?, czy wełna faktycznie jest mokra i mąż uważa ze to skutek różnicy temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 30.03.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Co byście nam doradzili Podejrzewam, ze dom na poddaszu jest dziurawy jak sito + znajdzie się parę dużych mostków termicznych. Proszę zamówić sobie termowizję i test szczelności budynku łącznie. W zasadzie jest po sezonie termowizyjnym, ale koło weekendu jest szansa na w miarę dokładny ostatni pomiar. Użycie termowizji i podciśnienia daje pełny obraz sytuacji termicznej w budynku: - da się oszacować izolacyjność ścian, stolarki i dachu/stropu/skosów, - łatwo wskazać miejsca nieszczelności i ich poziom, - dostajemy pełny obraz ilości i wielkości mostków termicznych Takie badania powinny być wykonane w trakcie budowy, wtedy koszt naprawienia problemów byłby 10-100 razy mniejszy niż teraz. Wszystkich błędów się niestety na tym etapie nie poprawić, ale warto zlokalizować i naprawić przynajmniej te największe. Proszę nie traktować mojego postu jako oferty/reklamy, bo Kraków jest poza moim obszarem działania. Pozdrawiam GREGOR Edytowane 30 Marca 2015 przez xmsg ach te mostki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.09.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Takie badania powinny być wykonane w trakcie budowy, wtedy koszt naprawienia problemów byłby 10-100 razy mniejszy niż teraz. Takie badanie termowizyjne to kiedy najwcześniej? SSZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts