qosek 01.04.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) CzescZa jakieś 3-4 miesiące będę miał stan SZO (może nawet SZZ), więc kolej na następne rozważania. Tym razem instalacja TV.Chciałbym mieć instalację przygotowaną na:- odbiór za pomocą satelity (NC+ ?)- gniazdka w 3-4 -ch pomieszczeniach (na parterze w salonie, na poddaszu mieszkalnym w naszej sypialni, pokoju dziecięcym i możliwe, że w pokoju "zapasowym")- (tak na prawdę nie przewiduję więcej niż 2-ch TV)- w dekoderze na dole chciałbym mieć opcję równoczesnego oglądania programu i nagrywania innego (aktualnie mam to zrealizowane w NC+ dzięki konwerterowi z 2-ma kablami)- chciałbym mieć jedną tylko satelitę (konwerter Quad). Jak to można osiągnąć ?Puścić 4 koncentryki na dach (w kierunku satelity - z tego co wyczytałem użyć "czarnych" kabli) (ew +1 dla DVB-T)Na poddaszu postawich multiswitchDo każdego pomieszczenia puścić po 2 kable (z poddasza) Czy taka konfiguracja spełni moje wymagania ? (czy da się równocześnie oglądać pogram w pokoju dziecięcym [osobny dekoder], oglądać program w salonie [osobny dekoder] i równocześnie w salonie nagrywać coś ?)Czy też powinienem patrzeć na konwertery z większą ilością wyjść ? Z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez qosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz S4H 01.04.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Witaj, To co proponujesz będzie najlepsze dla Ciebie i spełni Twoje założenia.Jedyna zmiana jest taka że jeśli chcesz użyć multiswitcha musisz zamontować konwerter Quatro nie Quad. Zaletą multiswitcha jest to że po jednym kablu do każdego pomieszczenia puścisz zarówno sygnał z anteny sat jak i dvb-t. Tak jak pisałeś puszczasz wtedy 4 przewody do konwertera + 1 do DVB-tJeśli nie zdecydujesz się na to rozwiązania możesz zamontować konwerter Quad(4 niezależne wyjścia) lub Octo(8 wyjść). W tym przypadku do czaszy musisz doprowadzić tyle kabli ile punktów odbioru + po jednym dodatkowo z każdego punktu w którym chcesz osobno nagrywać i oglądać. Jeśli dodatkowo chcesz mieć DVB-T musisz dołożyć kolejne kable dla tego sygnału biegnące z każdego punktu do splitera do którego wepniesz antenę DVB-T Pamiętaj że dekodery multiroom NC+ muszą być w jednej podsieci więc warto oprócz anteny puścić dodatkowo skrętkę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 01.04.2015 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Wielkie dziekiSiec lan to nastepny etap projektowania, ale to po czesci moja branza, wiec bez problemow w kazdym punkcie bede mial gniazdko.I by się upewnić - jeżeli zamontuję konwerter Quad to bede mogl rownoczesnie:- nagrywac i ogladac na jednym TV, oglądac na 2-ch dodatkowych- jeden kable DVB-T wystarczy by moc na 2-ch TV ogladac DVB-T (tego w sumie to nie jestem pewien)- w miejscach gdzie chce miec dekoder z funkcja nagrywania musze zamontowac 2 gnizadka TV (a moze jest mozliwosc by gniazdko potrojne mialo 2-razy wyjscie satelitarne i jedno DVB-T ?) ps.tak patrzac to calkiem gruba wiazka bedzie wychodzila na dach ....5x grubszy koncentryk (satelita + DVB-T)1x H-155 (do anteny LTE) Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez qosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz S4H 01.04.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ogólnie tak. - nagrywac i ogladac na jednym TV, oglądac na 2-ch dodatkowych z QUAD dostajesz 4 wyjścia więc puszczasz dwa kable do jednego punktu w którym chcesz nagrywać + po jednym do pozostałych dwóch lokacji - jeden kable DVB-T wystarczy by moc na 2-ch TV ogladac DVB-T (tego w sumie to nie jestem pewien) jeden kabel od anteny do rozdzielacza, od rozdzielacza po jednym kablu do każdego punktu - w Twoim przypadku dwa przewody - w miejscach gdzie chce miec dekoder z funkcja nagrywania musze zamontowac 2 gnizadka TV (a moze jest mozliwosc by gniazdko potrojne mialo 2-razy wyjscie satelitarne i jedno DVB-T ?) na rynku dostępne są gniazda z dwoma wejściami na sygnał z satelity więc wystarczy jedno gniazdo Podsumowując: - Stosując Quad + DVB-T puszczasz 3 przewody z salonu (2 sat + 1 dvb-t), dwa przewody do miejsca gdzie będzie sat+dvbt i jeden przewód do ostatniej lokalizacji tylko z sat. Kable satelitarne wpinasz w konwerter, z naziemnej wpinasz w rozdzielacz. - przy multiswitchu i konwerterze Quatro, puszczasz od multiswitcha dwa przewody do salonu( na obu sygnał sat+ dvbt), i po jednym przewodzie do pozostałych dwóch lokalizacji (na kablu zarówno sygnał DVB-T i sat ). Antenę sat i DVBT wpinasz do multiswitcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 01.04.2015 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 wielkie dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 01.04.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Można jeszcze bardziej rozbudować http://www.dipol.com.pl/odbior_platformy_cyfrowej_w_calym_domu_za_pomoca_jednej_karty_abonenckiej_schemat120.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 01.04.2015 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Uwaga: rozwiązania techniczne stosowane przez część operatorów (parowanie kart kodowych z dekoderami) uniemożliwiają stosowanie tego typu rozwiązania. z tego co wiem zarowno NC+ jak i Cyfrowy Polsat paruja dekoder z karta (jak padl mi dekoder NC+ to wymienili to razem z karta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz S4H 02.04.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 w tej chwili tylko stare karty cyfry+ działają z tego typu spliterami. Pomijam legalność tego typu rozwiązań.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 02.04.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 w tej chwili tylko stare karty cyfry+ działają z tego typu spliterami. Pomijam legalność tego typu rozwiązań.... W ramach jednego lokalu wszystko jest OK. Przestępstwo zaczyna się gdy udostępniamy sygnał poza lokal. Jeśli dodatkowo chcesz mieć DVB-T musisz dołożyć kolejne kable dla tego sygnału biegnące z każdego punktu do splitera do którego wepniesz antenę DVB-T Niekoniecznie. Można zastosować konwerter Quad z sumatorem TV, np. taki: http://www.dipol.com.pl/konwerter_satelitarny_quad_z_sumatorem_sygnalu_tv_inverto_0_2db_A98262.htm Można też do typowego Quada dołożyć sumator TV/SAT, np.: http://www.dipol.com.pl/sumator_swe_40-01_sygnalu_z_konwertera_quad_z_sygnalem_tv_naziemnej_R85248.htm Nie zmienia to faktu, że 2 koncentryki do każdego gniazda to minimum bez względu na obecne plany, podobnie jak 5 na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 03.04.2015 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 dzieki zanotowane na przyszlosc, ilosc kabli ustalona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makrelnet 06.04.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Tak najważniejsze to zaplanować odpowiednią ilość kabli. Jeśli zatynkujemy i zamurujemy ściany później koszty położenia przewodów znacznie wzrastają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 07.04.2015 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 i to byl jedyny powod otworzenie tego watku tylko by zrozumiec ile kabli ma byc trzeba zrozumiec jakie sa opcje podlaczenia satelity i dzieki Grzegorzowi juz wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 07.04.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Mam podobny dylemat. Jest 6 punktów w których chciałbym mieć teoretyczną możliwość odbioru i nagrywania z satelity ( N-ka) i odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. Jeśli dobrze rozumiem to muszę mieć w takim przypadku multiswitch z 4 wejściami od satelity i 1 od anteny DVBT czyli łącznie 5 wejść i 12 wyjściami. - po 2 kable na każdy z 6ciu punktów odbioru.Taki multiswitch będzie dobry ? http://www.dipol.com.pl/multiswitch_mp-0512l_signal_5-wejsciowy_12-wyjsciowy_z_aktywna_naziemna_R6944512.htmi taki konwerter ? http://www.dipol.com.pl/konwerter_satelitarny_quatro_0_1_db_golden_media_A9828.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 25.04.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Mam podobny dylemat. Jest 6 punktów w których chciałbym mieć teoretyczną możliwość odbioru i nagrywania z satelity ( N-ka) i odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. Jeśli dobrze rozumiem to muszę mieć w takim przypadku multiswitch z 4 wejściami od satelity i 1 od anteny DVBT czyli łącznie 5 wejść i 12 wyjściami. - po 2 kable na każdy z 6ciu punktów odbioru. Taki multiswitch będzie dobry ? http://www.dipol.com.pl/multiswitch_mp-0512l_signal_5-wejsciowy_12-wyjsciowy_z_aktywna_naziemna_R6944512.htm i taki konwerter ? http://www.dipol.com.pl/konwerter_satelitarny_quatro_0_1_db_golden_media_A9828.htm Będzie to działało jakbyś szukał czegoś markowego to polecam multiswitche Triax, Fracarro, Vision, ogólnie są to komponenty, które rzadko się psują, Konwerter ok, inne dobre Inverto, Triax byle był Quattro nie Quad! Nie pomyl kabli i będzie działało! Antena na HB polecam 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 25.04.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Będzie to działało jakbyś szukał czegoś markowego to polecam multiswitche Triax, Fracarro, Vision, ogólnie są to komponenty, które rzadko się psują, Konwerter ok, inne dobre Inverto, Triax byle był Quattro nie Quad! Nie pomyl kabli i będzie działało! Antena na HB polecam 80cm. THX !!! Mam zamontowaną antenę 100cm Triax , 2x konwerter quattro Inverto Black Premium i kable tvsat czarne od anteny do miejsca gdzie będzie multiwitch Co do multiswitcha to jeszcze nie wybrałem marki.Ma być 9 wejść i 8 wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 26.04.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 THX !!! Mam zamontowaną antenę 100cm Triax , 2x konwerter quattro Inverto Black Premium i kable tvsat czarne od anteny do miejsca gdzie będzie multiwitch Co do multiswitcha to jeszcze nie wybrałem marki.Ma być 9 wejść i 8 wyjść. Będzie działało, 90-tka by wystarczyła na zeza Astra +HB, ale na setce masz większą tolerancję jeśli ustawiasz bez miernika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrwalicki 22.06.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 A co z kinem domowym, jaki sprzęt kupić powiedzmy tak do 3 tysięcy złotych dla osoby, która lubi posłuchać muzyki, ale nie jest audiofilem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 23.06.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 A co z kinem domowym, jaki sprzęt kupić powiedzmy tak do 3 tysięcy złotych dla osoby, która lubi posłuchać muzyki, ale nie jest audiofilem? Zamiast kina proponuję wzmacniacz stereo. Może być używany. Marki -> Marantz, Yamaha, Denon, Sony (Seria ES), Pioneer, Grundig (seria Fine Arts), Onkyo, Akai, Cambridge Audio, Kenwood, starsze modele Technics itp. Myślę że w budżecie do 500 PLN coś bardzo dobrego trafisz. Do tego jakiś odtwarzacz CD, marki j.w. Budżet jakieś 200-400 PLN. Resztę przeznaczył bym na kolumny - moim zdaniem mają największy wpływ na jakość dźwięku. Jeżeli mają być nowe, będzie krucho z budżetem. Z tego co jest mi znane, mogę polecić produkt polskiej firmy STX -> modele mx-140 a najlepiej FX-300. Niezłe granie za w miarę rozsądne pieniądze. Polecam również prześledzić na Youtube kanał Reduktor Szumu : https://www.youtube.com/user/ReduktorSzumu/videos?sort=dd&shelf_id=0&view=0 Autor obala mity "Audiovoodu", opisuje w przyjazny sposób arkana audio, w kilku odcinkach doradza w doborze używanego sprzętu audio w określonym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamala111 23.06.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Zamiast kina proponuję wzmacniacz stereo. Może być używany. Marki -> Marantz, Yamaha, Denon, Sony (Seria ES), Pioneer, Grundig (seria Fine Arts), Onkyo, Akai, Cambridge Audio, Kenwood, starsze modele Technics itp. Myślę że w budżecie do 500 PLN coś bardzo dobrego trafisz. Do tego jakiś odtwarzacz CD, marki j.w. Budżet jakieś 200-400 PLN. Resztę przeznaczył bym na kolumny - moim zdaniem mają największy wpływ na jakość dźwięku. Jeżeli mają być nowe, będzie krucho z budżetem. Z tego co jest mi znane, mogę polecić produkt polskiej firmy STX -> modele mx-140 a najlepiej FX-300. Niezłe granie za w miarę rozsądne pieniądze. Polecam również prześledzić na Youtube kanał Reduktor Szumu : https://www.youtube.com/user/ReduktorSzumu/videos?sort=dd&shelf_id=0&view=0 Autor obala mity "Audiovoodu", opisuje w przyjazny sposób arkana audio, w kilku odcinkach doradza w doborze używanego sprzętu audio w określonym budżecie. Popieram, wzmacniacz stereo zrobi robotę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz S4H 26.06.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Z mojej strony poleciłbym amplituner stereo. W kwocie do 3k zł z głośnikami nie będzie żadnej różnicy pomiędzy wzmacniaczem a amplitunerem a zyskujesz dwie rzeczy: wbudowany tuner radiowy oraz wejście coaxialne które często się przydaje w dzisiejszych czasach. Druga kwestia to zależy tez jak chcesz słuchać tej muzyki - jeśli z płyt Cd, MP3 itp to sprzęt stereo. Lecz jeśli planujesz oglądać koncerty to tylko i wyłącznie amplituner kina domowego. Gdybyś potrzebował dodatkowych informacji lub interesowały Cię jakieś konkretne modele to proszę o prywatną wiadomość. Pozdrawiam,Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts